ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
«Μας άφησαν αβοήθητους, είναι εγκληματικό»
  • Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στον τόπο της καταστροφής
  • Για τρίτη μέρα περιοδεία του Γ. Μαρίνου στην περιοχή

«Εγιναν αποκαΐδια οι κόποι μιας ζωής». «Μας δείχνουν ως μέτρο σύγκρισης το έγκλημα στο Μάτι και έχουν την πιπίλα ότι δεν έχουμε θύματα, και όλη η βορειοκεντρική Εύβοια καίγεται». «Μην τολμήσει να έρθει εδώ κανείς από την κυβέρνηση. Να στείλουν πυροσβέστες και εναέρια μέσα!». «Μας άφησαν αβοήθητους να βλέπουμε τα σπίτια μας να καίγονται». «Χάρη στους ντόπιους σώσαμε κάποιες περιοχές!».

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη βόρεια και κεντρική Εύβοια, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη, μέχρι και χτες το βράδυ ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ολόκληροι ορεινοί όγκοι, εκτάσεις δεκάδων χιλιομέτρων παρθένου πευκοδάσους απείρου κάλλους, και μαζί ελιές, αμπέλια, μελίσσια, σπίτια, αμέτρητες λαϊκές περιουσίες, παρέμεναν παραδομένα στις φλόγες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των κατοίκων έκαναν λόγο για μία έκταση άνω των 30.000 χιλιομέτρων που έγινε παρανάλωμα και η πυρκαγιά συνέχιζε να μαίνεται ανεξέλεγκτη, όπως συνεχίστηκε και η εκκένωση χωριών. Ολόκληρη η Εύβοια ήταν καλυμμένη με πυκνό καπνό.

Συνεχής η παρουσία των κλιμακίων του ΚΚΕ

Χτες για τρίτη μέρα ήταν στο πλευρό του λαού της βορειοκεντρικής Εύβοιας κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ του ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, ενώ μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ μαζί με τους κατοίκους ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες προσπαθώντας να σώσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ο Γ. Μαρίνος στις περιοχές που φλέγονται
Ο Γ. Μαρίνος στις περιοχές που φλέγονται
Από το πρωί που ξεκίνησε η περιοδεία μέχρι και το απόγευμα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν ελάχιστες. Το ελικόπτερο και δύο αεροπλάνα που δρούσαν στην περιοχή έμοιαζαν σαν μύγες μπροστά στα τεράστια μέτωπα της πυρκαγιάς που «έτρεχαν» προς κάθε κατεύθυνση, μετατρέποντας τα πάντα σε κρανίου τόπο.

Από όλες τις περιοχές όπου πέρασε το κλιμάκιο, αυτό που κυριαρχούσε ήταν οι κραυγές οργής και αγανάκτησης από τους κατοίκους, απέναντι στην απίστευτη οικολογική καταστροφή και την καταστροφή περιουσιών. Για τον εφιάλτη όπου τους βούτηξαν ξανά, με τις πυρκαγιές κάθε χρόνο να καίνε ό,τι ξέφυγε από τις προηγούμενες, και παρ' όλα αυτά να μη λαμβάνεται κανένα μέτρο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Η χρηματοδότηση για την Πυροσβεστική διαρκώς να μειώνεται, αυξάνοντας τις ήδη τραγικές ελλείψεις. Περιοχές καμένες, αντί να κηρύσσονται αναδασωτέες, με τους νόμους που κόβουν και ράβουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη βάση της κατεύθυνσης της ΕΕ ότι η γη είναι εμπόρευμα, να παραδίδονται για επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Δεν θέλουμε μεγάλα λόγια αλλά πλήρη αποζημίωση και πρόληψη»

Στις Ροβιές οι καταγγελίες των κατοίκων πέφτουν βροχή για τα όσα ζουν και τα όσα έχασαν. Ο Δημήτρης Μυλωνάς, επί χρόνια και εποχικός πυροσβέστης, είπε: «Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική είναι τραγικές και αυτό το ζήσαμε και τώρα. Εδώ δεν στείλανε εναέρια μέσα. Ηρθε μόνο ένα πυροσβεστικό. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να δράσουν, γιατί δεν ξέρανε την περιοχή. Το μόνο που κάνουν οι αρμόδιοι είναι να μας διώχνουν από τα σπίτια μας. Το δασάκι στην πλατεΐτσα που βλέπετε, αν είχαν στείλει δυνάμεις και έσβηναν τις πρώτες φλόγες, η φωτιά δεν θα πέρναγε στο χωριό».

Καμένο σπίτι στις Ροβιές
Καμένο σπίτι στις Ροβιές
«Εμείς προσπαθούσαμε με αλυσοπρίονα να κόψουμε τα δέντρα για να μην έρθει η φωτιά», συμπλήρωσε η Στέλλα Αναστασίου, της οποίας το σπίτι κάηκε ολοσχερώς. Εκεί, μπροστά στα αποκαΐδια της περιουσίας της, πρόσθεσε: «Φτιάξαμε αυτό το σπίτι με κόπους και δάνεια. Απολυθήκαμε εγώ και ο σύζυγός μου από το 2012 και από τότε δουλεύουμε περιστασιακά. Κάναμε μελίσσια να συμπληρώσουμε το εισόδημα, που κάηκαν κι αυτά. Είμαστε 52 ετών, πώς θα ζήσουμε; Βοηθούσαμε την κόρη και την εγγονή μου. Τώρα μείναμε χωρίς ρούχα. Κάηκαν και 300 ευρώ. Μπορεί να μη φαίνεται το ποσό μεγάλο, όμως για μας ήταν το ρεύμα».

«Να μην τολμήσει να έρθει εδώ κανείς από την κυβέρνηση. Να στείλουν πυροσβέστες και εναέρια μέσα, και όχι αστυνομικούς για να μας διώξουν», συμπλήρωσε η Βούλα, γειτόνισσα της Στέλλας, η οποία συμφώνησε: «Να μην έρθουν. Δεν θέλουμε μεγάλα λόγια αλλά πλήρη αποζημίωση».

Παραπέρα είναι το φροντιστήριο ξένων γλωσσών της Ελένης Αλεξανδρίδη. Από όσα έμειναν όρθια, φαινόταν ότι ήταν ένα όμορφο κτίριο, που ταίριαζε πλήρως με το περιβάλλον. «Αρχισα να το χτίζω από το 2002 με μεράκι. Ηταν ο κόπος μου. Κοιτάζω τα αποκαΐδια και πονάω. Ηρθε η αστυνομία και μας έδιωξε. Οσοι έμειναν σώσανε το σπίτι τους. Η Πυροσβεστική ήρθε μετά από μία ώρα και αφού η φωτιά είχε μπει και είχε κατακάψει το χωριό». Να σημειωθεί εδώ ότι το χωριό απέχει λίγα μέτρα από τη θάλασσα...

Στο μαύρο η περιοχή του Ρετσινόλακκου
Στο μαύρο η περιοχή του Ρετσινόλακκου
Το χωριό Ρετσινόλακκος έγινε περιοχή - φάντασμα. Είναι πλέον περιτριγυρισμένο από καμένους, νεκρούς κορμούς πεύκων, τα περισσότερα σπίτια όπως και οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, οι κάτοικοι έχουν φύγει. Εκεί βρίσκεται για λίγο μόνο ο Νίκος Σκούρας. «Το δάσος ήταν πυκνό και το ήξεραν ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, χωρίς έστω αντιπυρικές ζώνες, να μπορούν να μπουν μηχανήματα, θα καταστρεφόταν. Είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Είναι εγκληματίες. Αφησαν το χωριό αβοήθητο».

Στις Κεχριές οι κάτοικοι λίγη ώρα πριν, με όπλα τα τρακτέρ, μηχανήματα, αλυσοπρίονα, φορτηγάκια με δεξαμενές νερού κ.ά., είχαν δώσει σκληρή μάχη με τη φωτιά για να μην περάσει στην περιοχή τους και αρχικά είχαν βγει νικητές. Μια ομάδα τους ήταν για μια ανάσα στην καντίνα που βρίσκεται πάνω στον δρόμο. Ο Νίκος Τροπαΐτης ήταν χείμαρρος: «Σβήνω φωτιές από το 1986. Κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα. Τώρα κάναμε το αυτονόητο. Βάλαμε ελεγχόμενη φωτιά για να κόψουμε τη φόρα της πυρκαγιάς. Δηλαδή κάναμε αντιπυρική ζώνη μόνοι μας. Τα παιδιά, οι πυροσβέστες με σύμβαση, είναι άπειρα. Δεν μπορούν να τα στέλνουν σε τέτοιες πυρκαγιές. Ναι, εντάξει, δεν είχαμε θύματα. Μας δείχνουν ως μέτρο σύγκρισης το έγκλημα στο Μάτι, που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ, και έχουν την πιπίλα ότι δεν έχουμε θύματα. Και η βορειοκεντρική Εύβοια φλέγεται και κινδυνεύουν άνθρωποι. Τώρα μας λένε για το 600άρι στους πληγέντες ως μεγάλη δουλειά. Τι ακριβώς να πρωτοφτιάξεις με αυτά; Και θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμα. Μήπως περιμένουν τίποτα συμφέροντα για ανεμογεννήτριες; Πολλά ακούμε...».

Ο Νίκος Θεοδώρου έδωσε μία ακόμα πτυχή της καταστροφής: «Ολοι οι συγγενείς μου ζούνε από το ρετσίνι. Και η δική μου δουλειά έχει να κάνει με το δάσος. Δουλεύω σε διάφορες εργασίες που έχουν να κάνουν με αυτό. Τον χειμώνα είχαν πέσει κορμοί από το χιόνι. Είπαμε να τα μαζέψουν πριν έρθει το καλοκαίρι, γιατί θα είναι επικίνδυνα. Τίποτα. Εμείς προσπαθήσαμε και μαζέψαμε μερικά. Τώρα, μαζί με την περιβαλλοντική, είναι ολική και η οικονομική καταστροφή. Χάσαμε και τα ζώα μας. Ο κουνιάδος μου είχε 60 πρόβατα και έβγαζε ένα εισόδημα, και τα έχασε. Τώρα;».

Πρόεδρος Ρητινοκαλλιεργητών: «Ας έρθουν οι υπουργοί να δουν τα χάλια τους»

Ο πρόεδρος Ρητινοκαλλιεργητών Ευβοίας, Βαγγέλης Γεωργατζής, απέδωσε πολύ χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στη βόρεια Εύβοια.

«Προσπαθούμε μόνοι μας μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία βοήθεια ούτε από αέρος ούτε από εδάφους στο χωριό. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν όλες αυτές τις ημέρες είναι να έρχεται η αστυνομία, να εκκενώνει τους γέρους από το χωριό και να αφήνει τα σπίτια να καούν ανεξέλεγκτα, να καούν οι περιουσίες μας, τα πάντα. Δεν υπάρχει πυροσβεστική δύναμη, το ξαναλέω...

Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε θέλετε να το βγάλετε στον αέρα είτε όχι, εγώ σας το λέω, μιλάω επώνυμα για το ποια είναι η σκληρή πραγματικότητα. Θα καούμε όλοι ζωντανοί, αυτή η φωτιά θα φθάσει στο Αιγαίο για να σβήσει, με αυτήν τη λογική που προσπαθούν αυτήν τη στιγμή να τη σβήσουν. Είναι τρελό αυτό που ζούμε, είναι παρανοϊκό, και πιστεύω πως είναι μια εσκεμμένη κατάσταση, αυτήν τη στιγμή, να κάψουν όλη την Εύβοια. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Μέχρι στιγμής έχουν καεί 40 χιλιάδες στρέμματα και αντιστοιχεί σε πευκοδάσος ρητίνης το 10πλάσιο από τη μεγάλη φωτιά που είχε πάρει πριν από τρία χρόνια στη Λίμνη. Υπάρχει απόγνωση, καταστράφηκαν περιουσίες, καίει η φωτιά τρεις μέρες με μηδέν μποφόρ και δεν υπάρχει πυροσβεστική δύναμη να αντεπεξέλθει. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο και πρέπει πλέον σε αυτήν τη χώρα να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Είναι κοροϊδία να βγαίνουμε να λέμε ξανά και ξανά μεγάλη πυροσβεστική δύναμη στην Εύβοια... Κολοκύθια, δεν υπάρχει τίποτα».

Και συνέχισε: «Η κατάσταση είναι τραγική και μόνο τραγική. Να τα δούνε οι πολιτικές ηγεσίες και να καταλάβουν πως είναι απαράδεκτοι με αυτές τις λογικές που έχουν. Δίνουν δισ. ευρώ για εξοπλισμό για αεροπλάνα για να πολεμήσουμε. Ποιον να πολεμήσουμε, τους φίλους μας; Και εμάς εδώ για φωτιές και τέτοια μας αφήνουν χωρίς βοήθεια. Που είναι τα "καναντέρ"; Ενα - δυο ήρθαν το πρωί, έριξαν δυο ρίψεις και φύγανε, και πολεμάνε με ένα ελικόπτερο, με μια σκάφη, να σβήσουν την τεράστια φωτιά. Μας δουλεύουνε; Να 'ρθουν εδώ οι μεγάλοι πολιτικοί, πρωθυπουργοί, υπουργοί, να δουν τα χάλια τους, τι καταφέρανε. Το πιο παρθένο μέρος που είχε η Εύβοια το κάνανε στάχτη. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, είμαι αγανακτισμένος αυτήν τη στιγμή, και εγώ και όλοι οι κάτοικοι. Δεν υπάρχει Πολιτική Προστασία, είναι ένα μπάχαλο».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Στο επίκεντρο σχεδιασμών ενεργειακών μονοπωλίων...

Τα στοιχεία γεννούν πολλά ερωτήματα με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή

Η Εύβοια είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς επέλασης από τα μονοπώλια της Ενέργειας, που έχουν εγκαταστήσει έναν τεράστιο όγκο αιολικών σταθμών στο νησί.

Πιο πρόσφατη περίπτωση που αφορά τη Βόρεια Εύβοια είναι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στις 24 Ιούνη (αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 6 Ιούλη), με την οποία χορηγεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

- Η πρώτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Πυξαριά Πριόνας» των δημοτικών ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

- Η δεύτερη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Γερακοβούνι Βασκαντήρα» των δημοτικών ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

- Η τρίτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 34 MW στη θέση «Μπαρδάκος Σουληνό» της δημοτικής ενότητας Κηρέως, του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Το σύνολο των ανεμογεννητριών που προβλέπονται από τις άδειες είναι συνολικά 65.

Λίγες μέρες μετά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας υπέβαλε αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου γι' αυτό το θέμα, στο οποίο ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά πράγματα.

- Οι ιδιοκτησίες στις οποίες η ΡΑΕ έδωσε άδειες στη Βόρεια Εύβοια ανήκουν σε δασικούς συνεταιρισμούς, στην Εκκλησία. Και βρίσκονται και σε περιοχές NATURA!

- Η ΡΑΕ στο παρελθόν έχει πει ότι στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

- Οι εκτάσεις για τις οποίες η ΡΑΕ εξέδωσε άδειες στη Βόρεια Εύβοια (εκεί ακριβώς που εδώ και μέρες καίγονται) είναι πυκνές δασικές εκτάσεις!

- Η περιοχή που προβλέπεται να γίνουν αιολικά πάρκα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεγάλη δασοκάλυψη και ταυτόχρονα θα πρέπει να διανοιχθούν πολυάριθμοι δρόμοι μεγάλου πλάτους στο δάσος και τεράστιες πλατείες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών ενώ θα πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν σε κάθε βάση.

- Δημοσιοποιούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη θέση Γερόβουνο του Μαντουδίου, σε άλλο σημείο της Βόρειας Εύβοιας.

- Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στάθης Λιαγκάκης, ζητά να υπάρξει έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης στις προθέσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ από τις κοινότητες Σκεπαστή, Στροφιλιά, Κεχριές, Κουρκουλοί, Φαράκλα, γιατί το επενδυτικό σχέδιο τούς αφορά άμεσα. Ταυτόχρονα, ζητά να γίνει άμεσα σύσκεψη με φορείς και αγροτικούς συλλόγους, ρετσινάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, συνταξιούχους, ώστε να οργανωθεί αντίδραση.

- Οι εταιρείες που πήραν τις άδειες είναι οι: «Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας ΜΑΕ» και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», «Ενεργειακή Στύρων Ευβοίας ΜΑΕ».

«Στρατηγική Επένδυση»

Υπάρχει όμως και άλλη μία περίπτωση, επίσης πρόσφατη. Πριν από μερικούς μήνες, κατατέθηκε επενδυτικός φάκελος με τίτλο: «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας Ισχύος 405,6 MW», της εταιρείας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», προκειμένου να χαρακτηριστεί Στρατηγική Επένδυση, σύμφωνα με έναν από τους τελευταίους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, με τον οποίο δίνονταν χαριστικά κίνητρα σε επενδυτές, όπως φορολογικά, ταχείας αδειοδότησης, ενίσχυσης δαπανών κ.λπ. Ενας νόμος που έχει τύχει της αποθέωσης της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Οποια επένδυση λοιπόν χαρακτηρίζεται «Στρατηγική», παίρνει αδειοδότηση με fast track διαδικασίες.

Ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου αφορά: «Συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450,6 MW στη βορειοκεντρική και νότια Εύβοια. Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων (σ.σ. όπως και οι άδειες στην προηγούμενη περίπτωση της βόρειας Εύβοιας), Ερέτριας, Κύμης - Αλιβερίου και Καρύστου».

Το έργο αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα (4 στη βορειοκεντρική και 4 στη νότια Εύβοια) και από συνολικά 104 ανεμογεννήτριες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως αναφέρει η ENTERPRISE GREECE (κυβερνητικό όργανο) στο κείμενο αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου, «στην προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις». Ακόμα αναφέρεται πως υπάρχουν τμήματα χαρακτηρισμένα «ιδιωτικά δάση, δημόσια δάση» κ.λπ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να στηριχθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι

Κατά την περιοδεία ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πυρκαγιά στην κεντρική και βόρεια Εύβοια είναι καταστροφική. Επί τρεις μέρες καίει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, σπίτια, λαϊκές περιουσίες. Κινδύνευσαν και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες.

Οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα περί κλιματικής αλλαγής και άσχημων καιρικών συνθηκών, που αναμασά η κυβέρνηση.

Η καταστροφική πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχρονικά, επί όλων των κυβερνήσεων, καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και αρνείται να στηρίξει, να χρηματοδοτήσει την προστασία των δασών, τη δασοπυρόσβεση, και παραδίδει τα δάση στα μεγαλοσυμφέροντα.

Η πυρκαγιά στη βορειοκεντρική Εύβοια οφείλεται στην έλλειψη μέτρων πρόληψης, στη μη εκκαθάριση των δασών, στη διατήρηση των ξερών πεύκων από τον χιονιά στις αρχές του χρόνου, στην έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, στη μη συντήρηση των δασικών δρόμων.

Οφείλεται στην ανεπάρκεια των αναγκαίων μέσων και υποδομών, στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

Η τεράστια έκταση της πυρκαγιάς που κατέκαψε τον δήμο Λίμνης - Μαντουδίου - Αγ. Αννας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης και της ανεπαρκούς χρησιμοποίησης εναέριων μέσων.

Αυτή είναι η αλήθεια και ο λαός της περιοχής πρέπει να κρίνει αυστηρά, να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική, να οργανωθεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Επειγόντως να ενισχυθούν τα μέσα κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι λαϊκές οικογένειες, να στηριχθούν ουσιαστικά οι ρητινοκαλλιεργητές.

Να εξασφαλιστούν η ασφαλής στέγαση, η υγιεινή, η ένδυση και η σίτιση των πυρόπληκτων οικογενειών.

Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ