ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ
«Θύμα» της κρατικής αδιαφορίας

ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων): «Το πνίγουν στο τσιμέντο»...

Αποψη από τις εργασίες στις κερκίδες
Αποψη από τις εργασίες στις κερκίδες
Στην επικαιρότητα αλλά πάλι με αρνητικό τρόπο βρέθηκε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που παραμένει κλειστό επί χρόνια για εργασίες συντήρησης, οι οποίες, με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, βρίσκονται ακόμα... στο «πιλοτικό στάδιο», παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σημαντικό αυτό μνημείο.

Ο τρόπος που γίνονται αυτές οι εργασίες, έχει συναντήσει αντιδράσεις από μέρος της επιστημονικής κοινότητας, των τοπικών φορέων και του δήμου, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν συνάδουν με το μνημείο.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε με ανακοίνωσή του και το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) το οποίο εκφράζει την «έντονη ανησυχία» του για τις εργασίες στο θέατρο. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι «η αρχαία ύλη που χάνεται λόγω των εργασιών είναι τεράστια», «η αναστηλωτική επέμβαση μπορεί να νοηθεί μόνον ως μερική συμπλήρωση του θεάτρου για στατικούς, μορφολογικούς κλπ. λόγους» αλλά «στην περίπτωση του θεάτρου της Δωδώνης συμβαίνει το αντίθετο: Διατηρούνται νησίδες αρχαίας ύλης, πνιγμένες σε απίστευτες ποσότητες τσιμέντου».

Προσθέτει πως «στον τοπικό Τύπο μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Δωδώνης δήλωσε: "Ισως όταν κάποιος το βλέπει στην αρχή, πριν την επεξεργασία, να νομίζει ότι πρόκειται να παραμείνει έτσι. Ισως επηρεάζει το χρώμα που είναι λευκό. Μετά την επεξεργασία όμως θα βαφτεί σε γκρίζο χρώμα ώστε να ταιριάζει με τη φυσική πέτρα από την οποία είναι φτιαγμένο το θέατρο". Με το θέατρο της Δωδώνης έχουν ασχοληθεί κατά διαστήματα διεθνούς κύρους διακεκριμένοι επιστήμονες, ορισμένοι από τους οποίους διατύπωσαν επιφυλάξεις ή και διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη επέμβαση. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Δήμος Δωδώνης έλαβε την πρωτοβουλία σύγκλησης επιστημονικού συνεδρίου με συναφή θεματολογία το προσεχές Φθινόπωρο».

Το ICOMOS ζητά «να σταματήσει άμεσα η κακοποίηση του θεάτρου της Δωδώνης, με επεμβάσεις οι οποίες αντίκεινται προς τις αρχές της Χάρτας της Βενετίας. Το υπουργείο Πολιτισμού να αναθέσει τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος σε επιστήμονες κύρους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας Ιωαννίνων (οι οποίοι και ανασκάπτουν στη Δωδώνη), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέατρο όπως αρμόζει στην αξία του ως πολιτιστικό αγαθό και σύμφωνα με τις δόκιμες και διεθνείς αποδεκτές αρχές προστασίας».

Το ΚΚΕ έχει φέρει το θέμα στη Βουλή ήδη από το 1997 ζητώντας από το ΥΠΠΟ να χρηματοδοτήσει άμεσα τη σωτηρία του μνημείου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άρχισε να εγκρίνει μελέτες μόλις το 2002, αλλά το 2006 διαπίστωνε ότι το μάρμαρο έχει εξελικτική φθορά, ενώ οι υπάρχουσες ρωγμές εντείνουν τα σπασίματα, τα οποία, στην κερκίδα α' π.χ. θα φτάσουν το 20% τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το 70% των λίθων θα μετατραπούν σε χαλίκι μέσα στην επόμενη 20ετία.

Το Νοέμβρη του 2008 ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης υποσχέθηκε 7 εκατ. ευρώ για τα έργα, τα οποία «επιβεβαίωσε» και ο νυν υπουργός, Αντ. Σαμαράς, την περασμένη Ανοιξη. Πέρυσι οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν με αίτημα την έναρξη των εργασιών, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ο Δήμος διοργανώνει διημερίδα για το θέμα.

Αισχύλου διαχρονικός λόγος

«Χοηφόρες» από το Θεσσαλικό Θέατρο
«Χοηφόρες» από το Θεσσαλικό Θέατρο
Το κορυφαίο αριστούργημα της αρχαίας τραγικής ποίησης, μέγιστο και διαχρονικό ποιητικό σύμβολο της αλύγιστης αντίστασης, απέναντι στην εκάστοτε σκοταδιστική, τυραννική, απάνθρωπη εξουσία, τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Χρίστου Καλαβρούζου, στις 8 του Αυγούστου (8 μ.μ.), στο Αρχαίο Θέατρο Κλειτορίας. Ερμηνεύουν: Χρ. Καλαβρούζος, Βασίλης Κολοβός, Γιούλη Τάσιου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Παναγιώτης Αδάμ. Συμμετέχει ενδεκαμελής χορός Ωκεανίδων - Νυμφών. Η παράσταση εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Κλειτορία 2009».

Την τραγωδία «Χοηφόρες» του Αισχύλου παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο», στις 8 του Αυγούστου στο Θέατρο Φρύνιχος, στα πλαίσια της 14ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος «Ξένος-Μέτοικος», που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η παράσταση είναι σε μετάφραση - σκηνοθεσία - χορογραφία Κώστα Τσιάνου, με την Λυδία Κονιόρδου στους ρόλους της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας. Τον Ορέστη υποδύεται ο Νίκος Ψαρράς. Τα εξαιρετικά κοστούμια, που έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική, είναι της Ιωάννας Παπαντωνίου, ενώ η μουσική του Διονύση Τσακνή. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Καλαντζής, Ελένη Ουζουνίδου, Θανάσης Χαλκιάς, Γιώργος Στάμος. Στο Χορό: Ελένη Ουζουνίδου, Νικολέττα Βλαβιανού, Στέλλα Γκίκα, Ευγενία Αποστόλου, Ηλέκτρα Γεννατά, κ.ά. Η τραγωδία θα ακολουθήσει και πάλι την άποψη που στηρίχθηκε ...πάνω στις λαϊκές τελετουργίες, αφού τα στοιχεία που συνθέτουν τις «Χοηφόρες» τα συναντάμε σε πολλές παραλογές της δημοτικής μας ποίησης, σε λαϊκά παραμύθια, μοιρολόγια, επιτάφιους θρήνους, εξαγνισμούς και σε άλλες μορφές λαϊκής έκφρασης.

Εκδηλώσεις για τον Ρίτσο

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, το μεγάλο ποιητή της Ρωμιοσύνης και της επανάστασης διοργανώνουν ο Δήμος Γαλαξιδίου και το Μουσικό Καφενείο Γυναικών, σήμερα (6/8, 9 μ.μ.), στην πλατεία Εύας Βλάμη (Φάρος). Συμμετέχουν: η 40μελής Χορωδία Δεσφίνας και Διστόμου (σε διεύθυνση Ντόκτορ Καμπακτσίεφ), Μαριάννα Βούλγαρη, Ρένα Καμβύση.

  • Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο πραγματοποιείται και από τη Σικυώνια Σκηνή (Δήμος Σικυωνίων - Κιάτο). 7/8: Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», 8/8: Το Νεκρό Σπίτι, 9/8: Κάτω από τον Ισκιο του Βουνού. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στις Αποθήκες ΑΣΟ (εσωτερικός χώρος). Ωρα: 11 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στη Νάξο, διοργανώνονται τριήμερες εκδηλώσεις (7-9/8) για τον Γ. Ρίτσο από τη «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιοτών Νάξου. Θα κορυφωθούν με τη μουσικοποιητική βραδιά, στις 9/8 (9 μ.μ.), στο αθλοθέατρο του Φιλωτίου, όπου ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος, ανιψιός του Γ. Ρίτσου, θα ερμηνεύσει έργα του, μεταξύ των οποίων και τραγούδια σε στίχους Γ. Ρίτσου. Είσοδος ελεύθερη.
Παρωδία μελοδράματος

Το γαλλικό λαϊκό μελόδραμα του 19ου αιώνα «Αι δύο ορφαναί» των Αδόλφου ντ' Ενερί - Ευγένιου Κορμόν, παρουσιάζει η «Θεατρική Διαδρομή», στις 7 και 8 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (9μμ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας 09. Το έργο που έχει γνωρίσει πολλές και ποικίλες διασκευές στη σκηνή, αυτή τη φορά ανεβαίνει σε διασκευή - παρωδία, μόνο με άνδρες ηθοποιούς. Παρίσι 1800. Δύο ορφανές καταφθάνουν από την επαρχία, για να θεραπευτεί η μία που είναι τυφλή. Ομως, η μια αδελφή πέφτει θύμα ερωτικής απαγωγής και τότε αρχίζει η Οδύσσεια των δυο νεανίδων. Η τυφλή αναγκάζεται από τη μέγαιρα κυρά Φροσάρ, ντυμένη με κουρέλια, να ζητιανεύει στους δρόμους του Παρισιού και η άλλη κινδυνεύει από τον ακόλαστο μαρκήσιο. Οπως σ' όλα τα μελοδράματα, το τέλος είναι ευτυχισμένο. Διασκευή - σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου, σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, μουσικές επιλογές - στίχοι τραγουδιών Αγγελου Πυριόχου - Πάνου Χατζηκουτσέλη, χορογραφίες Χρήστου Παπαδόπουλου. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιάννης Βούρος, Αργύρης Αγγέλου, Κώστας Φλωκατούλας, Γιάννης Θωμάς, Σπύρος Μπιμπίλας, Φώτης Σπύρος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Σαμψών Φύτρος, Χρόνης Παυλίδης, Νίκος Τσιάμης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Φίλιππος Μοδινός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ