ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ο γολγοθάς τους δεν έχει τέλος...

Στο Ηράκλειο αυτοκτόνησε 28χρονη κρατούμενη για να μην απελαθεί. Στην Πάτρα βρέθηκαν 10 ημιλυπόθυμοι μετανάστες μέσα σε φορτηγό με το οποίο τους μετέφεραν δουλέμποροι. Στον Εβρο συνελήφθη δουλέμπορος με 9 μετανάστες που ο καθένας θα του έδινε από 5.000 έως 9.000 ευρώ

Icon

Κρεμάστηκε μέσα στα κρατητήρια για να μην απελαθεί. Πρόκειται για 28χρονη από την Αλβανία η οποία είχε συλληφθεί στις 3 Αυγούστου στην Χερσόνησο του Ηρακλείου γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε τα απαιτούμενα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου, όπου παρέμεινε το βράδυ μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής της.

Προχτές, χωρίς να την αντιληφθεί κανείς από τους αστυνομικούς, η 28χρονη έφτιαξε έναν αυτοσχέδιο βρόγχο από κουβέρτα και απαγχονίστηκε. Το άψυχο σώμα της βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα, και μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Το περιστατικό δείχνει την απόγνωση στην οποία οδηγούνται χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται χωρίς χαρτιά στη χώρα μας. Και αυτή αποτελούσε έναν από τους χιλιάδες ανθρώπους που εμφανίζονται κάθε μήνα στα αστυνομικά δελτία ως ...παραβάτες του νόμου περί αλλοδαπών. Μία από τους χιλιάδες «παράνομους» που στέλνονται στον ...αγύριστο, αφού πρώτα έχουν ξεζουμιστεί εργαζόμενοι χωρίς ασφάλεια και με χαμηλό μεροκάματο, αν το παίρνουν και αυτό. Θύμα και αυτή της πολιτικής της κυβέρνησης με τις αστυνομικές επιχειρήσεις - «σκούπα» οι οποίες αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως εγκληματίες.

Κυκλώματα δουλεμπόρων

Χτες το μεσημέρι, στο λιμάνι της Πάτρας, σε έλεγχο που έγινε από λιμενικούς σε φορτηγό αυτοκίνητο, βρέθηκαν 10 οικονομικοί πρόσφυγες σε κατάσταση θερμοπληξίας. Ο δουλέμπορος τους «αποθήκευσε» σαν αντικείμενα στο φορτηγό, μέσα στη ζέστη, χωρίς νερό και φαγητό. Οταν εντοπίστηκαν όλοι ήταν ημιλυπόθυμοι και σε κατάσταση θερμοπληξίας. Αμέσως μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ ο δουλέμπορος συνελήφθη. Το φορτηγό επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πλοίο, με προορισμό την Ιταλία.

Τέλος, συνελήφθη χτες σε αγροτική περιοχή των Φερρών Εβρου, ένας 42χρονος Ελληνας δουλέμπορος, για διακίνηση 9 μεταναστών, μεταξύ των οποίων κι ένα ανήλικο παιδί. Σύμφωνα με δηλώσεις των μεταναστών, για τη μεταφορά τους θα κατέβαλαν έκαστος το χρηματικό ποσό των 5.500 - 9.000 ευρώ, μέσω συγγενικών τους προσώπων. Διεξάγονται έρευνες για συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση. Επίσης, συνελήφθη 25χρονος δουλέμπορος, πολίτης Βουλγαρίας, από αστυνομικούς της Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης, στο 9ο χλμ. Ξάνθης - Καβάλας, για διακίνηση 3 μεταναστών από το Ιράκ, με πρόθεση την περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΗΜΟΣ ΠΤΕΛΕΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ανοχύρωτος σε πυρκαγιές

Ανοχύρωτος είναι ο Δήμος Πτελεού Μαγνησίας στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς, καθώς τα χρήματα που έλαβε για τη δασοπροστασία δεν αρκούν για τη στοιχειώδη πρόληψη. Το θέμα φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει τα αναγκαία χρήματα και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

«O Δήμος Πτελεού, με διοικητική έκταση πάνω από 120.000 στρέμματα, με εκατοντάδες ελαιόδεντρα και δασικές εκτάσεις, έχει υποστεί αρκετές καταστροφές κατά το παρελθόν από πυρκαγιές, με πιο πρόσφατη αυτή στις 22 Ιούνη. Η περιοχή είναι ανοχύρωτη μπροστά στο ξέσπασμα μιας νέας πυρκαγιάς καθώς δεν υπάρχει η υποδομή για την πρόληψη πυρκαγιών. Η επιχορήγηση των 21.000 ευρώ που δόθηκε στο δήμο είναι ανεπαρκέστατη, από τη στιγμή που ένα τέτοιο ποσό δεν μπορεί να καλύψει ούτε την καθαριότητα των δρόμων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Ερώτηση.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

  • Αν άμεσα θα πάρει μέτρα για να ενισχυθεί οικονομικά ο δήμος ώστε να καλυφθούν με επάρκεια όλες οι απαιτούμενες δαπάνες για τη δασοπροστασία της περιοχής.
  • Αν θα ληφθούν μέτρα ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και αν θα καλυφθούν πλήρως οι ελλείψεις σε εξοπλισμό.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ: Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών οι καταγγελίες για ανέγερση 36 αυθαίρετων κτισμάτων στο στρατόπεδο Σακέτα. Ο εισαγγελέας Ν. Ορνεράκης, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα Δ. Σαββαΐδη, διεξάγει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να εξακριβώσει εάν ευσταθούν οι καταγγελίες και διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Η εισαγγελική παρέμβαση διατάχθηκε αυτεπαγγέλτως μετά από κλιμακούμενες αντιδράσεις, καθώς όπως καταγγέλλεται, τα κτίσματα κατασκευάζονται στο στρατόπεδο στον Υμηττό, σε έκταση 2.000 τ.μ. και συγκεκριμένα στη Β' ζώνη προστασίας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υποστηρίζει ότι το στρατόπεδο αποτελεί στρατιωτική βάση χημικού πολέμου και του είχε παραχωρηθεί στα τέλη της δεκαετίας του '50, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας δήλωσε ότι πρόκειται για κατασκευή 36 ατομικών δωματίων σε 2 συγκροτήματα που προορίζονται για επιστρατευτικές και επιχειρησιακές ανάγκες στη θέση συνεργείου οχημάτων, αντλίας καυσίμων και δεξαμενής πετρελαίου που υπήρχαν στην επίμαχη έκταση.

Oι εν λόγω εξελίξεις βέβαια είναι συνέχεια της αντιδασικής κυβερνητικής πολιτικής, που συμπληρώθηκε φέτος με την έκδοση τριών Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία εξυπηρετούν την οικοδόμηση του Υμηττού από δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι προφανές ότι όσο το δάσος δεν αποτελεί λαϊκή περιουσία, θα ανοίγουν και οι ορέξεις επιχειρηματιών, καταπατητών και μεγαλοεργολάβων

ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑ: Είχε κρύψει 300 γραμμάρια ηρωίνης στο αυτοκίνητό του, την οποία είχε αγοράσει από Αλβανό έμπορο. Πρόκειται για έναν συνοριοφύλακα, ο οποίος συνελήφθη μετά από επιχείρηση του τμήματος Ασφαλείας Καστοριάς και της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στην περιοχή της Μεσοποταμιάς, στην Καστοριά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ηρωικούς μαχητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές, πραγματοποιεί την Κυριακή 9 Αυγούστου στα Σουδαινά Καλαβρύτων, στις 11 π.μ. η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ της περιοχής. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Τους πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας στις 9 Αυγούστου του '44, τιμά με εκδήλωση που πραγματοποιεί στο χώρο της εκτέλεσης, την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 10.30 π.μ. το παράρτημα Ελευσίνας και περιχώρων της ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ.

-- Τους ΕΛΑΣίτες της Δυτικής Κισσάμου τιμά με εκδήλωση που διοργανώνει το Παράρτημα Χανίων ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ, την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 10.30 το πρωί, στο Κατσοματάδο.

-- Την ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου του ΔΣΕ στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών και το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σαϊδόνας.

ΚΡΗΤΗ
Σοβαρή η κατάσταση των δύο παιδιών

Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται και χτες στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου δύο από τους ανήλικους προσκόπους, που τραυματίστηκαν μαζί με εννέα ακόμη προσκόπους και δύο συνοδούς στον Κουτσουρά του Δήμου Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας, όταν έπεσε πάνω τους ΙΧ αυτοκίνητο, καθώς περίμεναν σε στάση λεωφορείου.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα του τρίτου παιδιού, ενός αγοριού 11 ετών, το οποίο βγήκε χτες από τη Μονάδα παίδων και έχει μεταφερθεί στην Παιδοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Καλύτερα στην υγεία τους είναι και τα υπόλοιπα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, η πορεία της υγείας των τραυματιών εξελίσσεται ομαλά και επικρατεί αισιοδοξία για την πλήρη ανάρρωση και αποκατάστασή τους.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 20χρονος οδηγός, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στην προσπάθειά του να προσπεράσει μια μοτοσικλέτα και έπεσε πάνω στα παιδιά. Ο 20χρονος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και μέχρι να συμπληρωθεί η σχετική δικογραφία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ