ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενιαία αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη

Ανακοίνωση με αφορμή την 64η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 64η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στη συνέχεια στο Ναγκασάκι, τονίζει τα παρακάτω:

«Οι λαοί δεν πρέπει να ξεχάσουν το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός τον Αύγουστο του 1945 βομβαρδίζοντας με πυρηνικά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στέλνοντας στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Δεν είναι τυχαίο ότι έριξαν τις πυρηνικές βόμβες την ώρα που στην Ευρώπη το φασιστικό ναζιστικό τέρας είχε ηττηθεί από τους λαούς, με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και του κομμουνιστικού κινήματος, και στην Ασία ψυχορραγούσε. Η χρησιμοποίηση του πυρηνικού όπλου από τις ΗΠΑ αποτελούσε συνειδητή επιλογή με στόχο την τρομοκράτηση των λαών και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και επιθετικότητας. Από τότε έως σήμερα η παγκόσμια εργατική τάξη, οι λαοί έχουν υποστεί αμέτρητα δεινά από την κυριαρχία του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η οπισθοχώρηση του κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποθράσυνε την επιθετικότητα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η εργατική τάξη και οι λαοί μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνο ορθώνοντας το ανάστημά τους με ενιαία αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη, σηκώνοντας ξανά ψηλά τις σημαίες του σοσιαλισμού που είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Η μόνη απάντηση στον καπιταλισμό της φτώχειας, της ανεργίας, των κρίσεων και των πολέμων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να συμμετέχει στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος. Να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από πολέμους και επεμβάσεις».

64 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ-ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Σήμερα το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού στην Ακρόπολη

Στις 7.30 μ.μ. η συγκέντρωση-εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ στον Ιερό Βράχο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στην Πλατεία Συντάγματος

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, στη συγκέντρωση - εκδήλωση που διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, για τα 64 χρόνια από τις ρίψεις των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, σήμερα Πέμπτη 6 του Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει πορεία στην Πλατεία Συντάγματος.

«Για να τιμήσουμε, τονίζεται στο κάλεσμα, τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Να καταγγείλουμε τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της ιστορίας του αντιφασιστικού αγώνα και της νίκης των λαών. Για να καταδικάσουμε την αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που έκανε χρήση ατομικών όπλων σκοτώνοντας 300.000 αθώους και μάλιστα δε διστάζει σήμερα να απειλεί, με ΝΑΤΟικές αποφάσεις, ότι θα το ξανακάνουν.

Για να διαδηλώσουμε ποτέ πια Χιροσίμα, όχι στα πυρηνικά και στους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα.

Να παλέψουμε για:

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής, πρώτα απ' όλα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης "Αντιπυραυλικής Αμυνας" στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία) και αλλού, που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς. Την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

-- Την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και την ένταση της πάλης για ν' ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική προκοπή του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές σε όλη τη χώρα, με αντικείμενο τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις:

Σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου

-- Ηλεία, Ξυλοκέρα, στις 9 μ.μ. ο Αλεξίου Κοσμάς, μέλος του ΝΓ.

-- Αχαΐα, Κατασκευές (εργοτάξια), στις 10 π.μ. ο Δ. Αγγελόπουλος, μέλος της ΕΠ.

-- Αχαΐα, στο Δήμο Καλαβρύτων σε χωριά της περιοχής, στις 7 π.μ. ο Χρ. Λαϊνάς, μέλος του ΝΓ της ΚΝΕ.

-- Αχαΐα, ΑΕΙ-ΤΕΙ Πάτρας, πλατεία Γεωργίου, στις 7 μ.μ. ο Π. Ανδροβιτσανέας, μέλος Γραφείου ΚΟΒ.

-- Ηλεία, Κρέστενα, στις 7 μ.μ. ο Δ. Κάγκουρας, μέλος του ΝΓ.

-- Μεσσηνία, Στέκια Οικοδόμων, στις 6 μ.μ. ο Γ. Ηλιόπουλος, μέλος του Αχτ. Γραφείου Καλαμάτας και στη Μεθώνη στις 7 μ.μ. η Σοφία Αποστολοπούλου, μέλος της ΝΕ.

-- Κορινθία, Στέκια νεολαίας, Λουτράκι, στις 7 μ.μ. ο Ν. Σπηλιώτης, μέλος του ΝΓ της ΚΝΕ.

-- Χανιά, θα περιοδεύσει ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με φορείς του τουρισμού στα γραφεία της Ενωσης Τουριστικών Καταλυμάτων (Δωροθέου Επισκόπου 20). Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «lOUIS CRETA PRINCESS» στο Μάλεμε. Στις 5.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ (Αποκορώνου 35).

Αύριο Παρασκευή 7 Αυγούστου

-- Αχαΐα, Κατασκευές (εργοτάξια), στις 10 π.μ. ο Δ.Αγγελόπουλος, μέλος της ΕΠ.

-- Αχαΐα, στο Δήμο Καλαβρύτων σε χωριά της περιοχής, στις 7 π.μ. ο Χρ. Λαϊνάς, μέλος του ΝΓ της ΚΝΕ.

-- Αχαΐα, ΑΕΙ-ΤΕΙ Πάτρας, στις 7 μ.μ. στην πλατεία 3 Συμμάχων, ο Γ. Καρασούλος, μέλος της ΝΕ.

-- Μεσσηνία, Γραφεία ΙΚΑ, στις 10 π.μ. ο Χρ. Κουτσουρούπας, μέλος του ΝΓ της ΚΝΕ.

-- Ηλεία, Ζαχάρω, στις 7 μ.μ. ο Χρ. Γιαννόπουλος, μέλος της ΕΠ.

-- Κόρινθος, Εμπορικά Καταστήματα, στις 7.30 μ.μ. η Φρόσω Τσαρμπού, μέλος της ΚΕ.

-- Κεφαλονιά, Αργοστόλι, εργοστάσιο ΜΑΡΟΥΛΗΣ, στις 6 π.μ. ο Δ. Μαντζουράτος, μέλος του ΝΓ.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 64 χρόνων του πυρηνικού ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι πραγματοποιούνται σήμερα κινητοποιήσεις του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος:

Στη Θεσσαλονίκη στις 8 μ.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου, από την Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης.

Στην Καβάλα στις 8 μ.μ. μπροστά στα παλιά Φέρι Μποτ, στο λιμάνι της Καβάλας από την Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας.

ΟΓΕ
Κάλεσμα αγώνα

Κάλεσμα στις γυναίκες να συμμετάσχουν μαζικά στην σημερινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για να τιμήσουν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και να καταδικάσουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε αυτό υπογραμμίζεται: «Σήμερα 64 χρόνια μετά, η αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την οικονομική κρίση δημιουργεί ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό τοπίο με κίνδυνο για νέες επεμβάσεις ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων. Οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις κρατούν μια στάση υποβοήθησης και συμμετοχής σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προκειμένου οι ιμπεριαλιστές να εδραιώσουν την κυριαρχία τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ