ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
«Καίνε» μυαλά για να πουλήσουν

«Μόνο μια συνειδητή οργάνωση της κοινωνικής παραγωγής, όπου η παραγωγή και η διανομή θα γίνονται σχεδιασμένα, μπορεί να υψώσει και από κοινωνική άποψη τους ανθρώπους πάνω από τον υπόλοιπο ζωικό κόσμο, όπως τόκανε αυτό γενικά η παραγωγή για τους ανθρώπους σαν είδος. Η ιστορική εξέλιξη κάνει καθημερινά πιο απαραίτητη, μα και καθημερινά πιο μπορετή, μια τέτοια οργάνωση. Απ' αυτήν θα χρονολογείται μια νέα ιστορική εποχή, όπου οι άνθρωποι οι ίδιοι και μαζί τους όλοι οι κλάδοι της δραστηριότητάς τους, και ιδιαίτερα η φυσική επιστήμη, θα σημειώνουν τέτοια πρόοδο που θα επισκιάσει βαθιά καθετί που είχε κατορθωθεί προηγούμενα» (Φ. Ενγκελς, εισαγωγή στην Διαλεχτική της Φύσης).

Σημαντική, σημαντικότατη η είδηση για τα δόντια από βλαστοκύτταρα. Δηλώνει τις δυνατότητες του ίδιου του οργανισμού να κάνει θαύματα, αλλά και των επιστημόνων να βοηθάνε τη φύση να κάνει θαύματα. Αλλά... στην εμπορευματική κοινωνία, η έρευνα είναι στα χέρια των καπιταλιστών και η εμπειρία λέει πως όλα αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο, δεν περπατάνε όταν το καπιταλιστικό κέρδος καθορίζει την εξέλιξη της επιστήμης.

Αναγκαίες οι διευκρινίσεις, με αφορμή και το γεγονός πως σαν χτες πέθανε ο Ενγκελς, το έργο του οποίου «η διαλεχτική της φύσης» έρχεται γάντι με τις ειδήσεις για τις νέες ανακαλύψεις.

Την ώρα, λοιπόν, που γνωρίζεις πως οι δυνατότητες του ανθρώπου μπορούν να ανυψωθούν ακριβώς μέσα από την σχεδιασμένη κοινωνική παραγωγή, ακριβώς τότε προσθέτεις και νέα στοιχεία στη γνώση ότι είναι η καπιταλιστική παραγωγή που εμποδίζει αυτές τις δυνατότητες να αναπτυχθούν. Ετσι, στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων διαβάζεις - σου προβάλλουν σαν στοιχείο προόδου, όχι αυτό που η επιστήμη επιτάσσει, αλλά αυτό που οι εταιρείες καύσης απορριμμάτων προωθούν. Οτι το υπογράφει μια διεύθυνση της ΕΕ, δηλώνει μόνο τη σχέση της ΕΕ με τις πολυεθνικές του κλάδου. Κι αυτό δεν πρέπει να κάνει καθόλου περήφανους όσους στην Αττική επικαλούνται την ΕΕ για να μη δημιουργηθούν χώροι ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Καύση σημαίνει διοξίνες και διοξίνες σημαίνει επιστροφή στα σπήλαια χάρη στο καπιταλιστικό κέρδος και στη συνείδηση του «ιδιώτη» που πέρα από το γκαζόν της αυλής του δεν βλέπει τίποτα άλλο.

Πάμε γι' άλλα: Το πού ακριβώς διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της ΝΔ, το δείχνει ανάγλυφα το άρθρο στα ΝΕΑ. Οπου χαρακτηρίζονται σωστά τα κυβερνητικά μέτρα και γίνεται κριτική στην κυβέρνηση γιατί άργησε να δώσει περισσότερο χρήμα στους καπιταλιστές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ που στα πολλά που ήδη πήρανε οι καπιταλιστές ζητάει να πάρουν κι άλλα. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το περίφημο κυνήγι των ελλειμμάτων: «Κόψε απ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο για να δώσεις σ' αυτούς που ιδιοποιούνται τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο». Ηδη το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το κλίμα να μιλήσει για «καμένη γη» που θα χρειαστεί θυσίες.

Ασχετο: γιατί εξαπλώνονται τα ναρκωτικά; Γιατι ζούμε, λέει, σε νευρωτικές κοινωνίες που μας αναγκάζουν να καταφεύγουμε σε προσωπικές βαλβίδες διαφυγής! (δηλαδή τα ναρκωτικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια πράξη εκτόνωσης;). Και η λύση; Νομιμοποίηση των ναρκωτικών και μετά βλέπουμε. Για την «El Pais» δεν είναι παράξενη η θέση. Ούτε για την «Αυγή». Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται κανέναν να τους προβοκάρει. Δεν κρύβονται. Ομως το εξωφρενικό βρίσκεται στην απορία τους για το πώς είναι δυνατόν να είναι παράνομο ένα «προϊόν» που είναι «κοινωνικά αποδεκτό». Δηλαδή μας καλούν να αποδεχτούμε ότι αφού οι καπιταλιστές ναρκώνουν μαζικά την κοινωνία, έχουν δίκιο στη συνέχεια να επικαλούνται τη ζήτηση του προϊόντος που πλασάρουν, για να κυκλοφορεί νόμιμα το προϊόν στην αγορά.

Πρέπει να είναι κάποιος πολύ φυτό - ένας λοβοτομημένος - για να αποδεχτεί όσα του πλασάρουν. Κι αυτοί που πρόοδο θεωρούν την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους κι εκείνοι που πρόοδο θεωρούν την ανεμπόδιστη κυκλοφορία του προϊόντος, ό,τι κι αν είναι, αρκεί να 'ναι προϊόν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥΣ

ΠΗΡΑΝ ΠΟΛΛΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ: «Πρέπει να κάνουμε τώρα όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, παραδέχεται ο υπουργός Oικονομίας Γ. Παπαθανασίου και με παρρησία ομολογεί πως και τα διαρθρωτικά μέτρα της τελευταίας πενταετίας δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. "Eκ των υστέρων αυτοκριτική" μπορεί να είναι ο αντίλογος, αλλά θα πρόκειται για άγονο αντίλογο. Kάλλιο αργά παρά αργότερα, είναι μια άλλη απάντηση που «οδηγεί» σε μια υποχρεωτική εκστρατεία για την ανάσχεση του δημοσιονομικού κατήφορου. Tον έλεγχο των εφιαλτικών ελλειμμάτων και του τεράστιου δημόσιου χρέους που αγγίζει δυσθεώρητα ύψη. Xωρίς την τιθάσευση αυτή, της δίδυμης απειλής, η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας θα αποτελέσει χίμαιρα και η ανάκαμψη από την κρίση απραγματοποίητο όνειρο» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ; «Τα περίφημα 28 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στον προορισμό τους: στους ανθρώπους της παραγωγής που τα έχουν ανάγκη. Και έπρεπε να μυρίσουν εκλογές για να ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι εγγυάται τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες όλων των κατηγοριών. Ενα σωστό μέτρο που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από μήνες, ώστε να έχουν σωθεί αρκετές επιχειρήσεις που έκλεισαν και μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν (...) η κυβέρνηση μάλλον εκ του ασφαλούς υπόσχεται σήμερα τα πάντα στους πάντες. Εχει πειστεί πλέον ότι η παραμονή της στην εξουσία δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα. Και γνωρίζει ότι το κόστος και τον λογαριασμό των όσων εξαγγέλλει θα κληθεί να τον πληρώσει η επόμενη κυβέρνηση» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΩΡΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ»: «Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε νευρωτικές και σχιζοφρενείς κοινωνίες γεμάτες αντιφάσεις και ανάγκες για προσωπικές βαλβίδες διαφυγής. Ισως για αυτό τα τελευταία 60 χρόνια ένα περιθωριακό φαινόμενο μετατράπηκε σε τόσο μαζικό πρόβλημα το οποίο πυροδοτείται από την καταστολή (...) με ποια λογική ποινικοποιήσαμε την παραγωγή και το εμπόριο ενός προϊόντος του οποίου η κατοχή και κατανάλωση γίνονται κοινωνικά αποδεκτά αν και παράνομα; (...) Τα ναρκωτικά αποτελούν αναμφίβολα μια μάστιγα. Πρέπει όμως να αναζητήσει κανείς τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να τα καταπολεμήσει και μόνο αρχίζοντας από τη νομιμοποίηση μπορεί να επιτεθεί στις ρίζες του προβλήματος: τα αίτια της μαζικής κατανάλωσης. Μέχρι τότε θα συνεχίζουμε να παραμορφώνουμε την πραγματικότητα» (το άρθρο σε El Pais και ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΔΩΡΑ στις μεγάλες επιχειρήσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ενεση 2 δισ. σε επιχειρήσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Μοιράζουν δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση για το έλλειμμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόβος ήττας φέρνει γκρίνια και παροχές

ΕΘΝΟΣ: ΠΝΙΓΟΥΝ την αγορά τα «φέσια»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα απειλή οι επιταγές

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ από τον Σεπτέμβριο

Η ΑΥΓΗ: Βάζουν τους βιομήχανους να φυλάνε το περιβάλλον

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΟΙΚΤΟΣ ο δρόμος για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σημαντική εξέλιξη, αλλά...

«Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν δόντια από βλαστικά κύτταρα (...) τα δόντια που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν φυσιολογική μορφή, ήταν ευαίσθητα στον πόνο και ικανά για μάσηση (...) τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο επί πέντε ημέρες μέχρις ότου σχηματίστηκε ένας μικροσκοπικός οδοντικός "βλαστός" που μεταμοσχεύτηκε στη συνέχεια βαθιά μέσα στη σιαγόνα ενός ποντικού, από τον οποίο οι ειδικοί είχαν προηγουμένως αφαιρέσει ένα δόντι. Πέντε εβδομάδες αργότερα η άκρη του δοντιού "έσκασε μύτη" μέσα από το ούλο. Τελικώς, επτά εβδομάδες μετά την εμφύτευση, εμφανίστηκε ένα πλήρως αναπτυγμένο δόντι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση "Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences" (...) ο δρόμος ως τη δημιουργία δοντιών "ανταλλακτικών" σε ανθρώπους είναι μακρύς - οι ιάπωνες ερευνητές πιστεύουν ότι θα παρέλθουν 15 χρόνια προτού η τεχνική έχει ευρεία εφαρμογή στον άνθρωπο - και οι προκλήσεις για τους επιστήμονες μεγάλες» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Οι εταιρείες καύσης απορριμμάτων διατάσσουν

«Η μέθοδος της υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Αττικής, η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων. Είναι συνεπώς αναγκαία η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση» (η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Σκοτάδι μαύρο

«Κρεμάστηκε μέσα στα κρατητήρια για να μην απελαθεί! Αυτό ήταν σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η αιτία που ώθησε μια νεαρή γυναίκα να θέσει τέρμα στη ζωή της χθες μέσα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονησου» (η ειδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ