ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «FIRST CALL»
Με το χρονόμετρο πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων!

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες για το πώς η εταιρεία προωθεί το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «παραγωγικό» και μη, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της

Το νεοσύστατο σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και στα συναφή επαγγέλματα μπορεί και πρέπει να γίνει το αποκούμπι των υπαλλήλων της First call (φωτ. από παρέμβαση του σωματείου ενάντια στις απολύσεις στην Hellas Finance)
Το νεοσύστατο σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και στα συναφή επαγγέλματα μπορεί και πρέπει να γίνει το αποκούμπι των υπαλλήλων της First call (φωτ. από παρέμβαση του σωματείου ενάντια στις απολύσεις στην Hellas Finance)
Οι έννοιες «εργασιακός Μεσαίωνας» και «εργασιακή βαρβαρότητα» δεν αρκούν για να περιγράψουν τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό, επιδιώκοντας να κερδίσει τα μέγιστα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το παράδειγμα της εταιρείας «First call SA», που αποκάλυψε στο χτεσινό του φύλλο ο «Ρ», είναι χαρακτηριστικό.

Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες «διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών» σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις. Προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική εφαρμόζει - όπως η ίδια λέει στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα - «μοντέλο λειτουργίας χαμηλού κόστους, το οποίο στηρίζεται στην υψηλή παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα ανά μονάδα παραγωγής, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα των νέων τεχνολογιών». Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, η αύξηση της «παραγωγικότητας» επιτυγχάνεται μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Βασική μέθοδος αποτελεί το «σπάσιμο» του χρόνου εργασίας σε «παραγωγικό» και «μη παραγωγικό», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο «μη παραγωγικός» δεν προσμετράται σαν χρόνος εργασίας και δεν πληρώνεται. Στη βάση αυτής της πρακτικής, στο τέλος κάθε μήνα, η εργοδοσία είτε δεν καταβάλλει μέρος του μισθού, είτε απαιτεί από τους εργαζόμενους να αναπληρώσουν τον «μη παραγωγικό» χρόνο, με επιπλέον απλήρωτη εργασία.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, το «σύστημα ωρομέτρησης» που χρησιμοποιεί η εργοδοσία, για να τυλίξει τους υπαλλήλους της λειτουργεί ως εξής: Οι εργαζόμενοι έχουν ως αντικείμενο εργασίας να ειδοποιούν τηλεφωνικά όσους χρωστάνε σε κάποιες επιχειρήσεις. Εάν ο εργαζόμενος μιλήσει απευθείας στον οφειλέτη, ο χρόνος τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί), ενώ αν συνομιλεί με κάποιο πρόσωπο σχετικό προς τον οφειλέτη ο χρόνος μειώνεται στα τρία λεπτά. Κάθε επιπλέον χρόνος θεωρείται μη παραγωγικός!

Ως «μη παραγωγικός» όμως θεωρείται και χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δεν παίρνει τηλέφωνο (όπως για παράδειγμα ο χρόνος που απαιτείται για να ανοίξει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή γιατί πήγε στην τουαλέτα). Το παραπάνω σύστημα εφαρμόζεται σε διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, υπάρχει σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να παρακολουθεί την τηλεφωνική συνομιλία του εργαζόμενου, ώστε να «αξιολογεί» τις ικανότητές του. Πρόκειται για ένα ανελέητο κυνήγι του χρόνου με θύμα τον εργαζόμενο, που εξαναγκάζεται να μην παίρνει ούτε ανάσα, αφού καλείται να αποδείξει ότι είναι «παραγωγικός» κάθε δευτερόλεπτο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Βιάζεται να επεκτείνει το τζογάρισμα

Στη δημιουργία και εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου με στόχο το ακόμα μεγαλύτερο τζογάρισμα της περιουσίας των Ταμείων προχωρά ολοταχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τις διατάξεις του σχετικού νόμου 3586/07. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι έτοιμο προς εφαρμογή την 1η του Οκτώβρη 2008. Οταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου 3655/08, που αφορά στην ενοποίηση των Ταμείων, με στόχο το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Απασχόλησης αναφέρεται ότι η υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά «ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρη υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων». Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο υπουργικής απόφασης «για την εξειδίκευση του πλαισίου αρχών διαχείρισης με τη θέσπιση κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 28 του Αυγούστου. Ακόμα, θα ακολουθήσει η επεξεργασία σχεδίου υπουργικής απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται ο τρόπος πρόσληψης «συμβούλων επενδύσεων και διαχειριστών στους νέους Φορείς καθώς και οι προτάσεις της Επιτροπής επί του συνόλου των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου».

ΣτΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση

Νομιμοποίηση στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Υγείας που παραμερίζει κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, αφού αίρει κάθε περιορισμό για την ίδρυση εταιρειών στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έδωσε σε χτεσινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η Διάσκεψη της Ολομέλειες του ΣτΕ επεξεργάστηκε το σχέδιο ΠΔ και εκτίμησε ότι είναι καθ' όλα νόμιμο και συνταγματικό.

Το υπουργείο Υγείας προώθησε εν κρυπτώ το σχέδιο του ΠΔ που καταργεί τον περιορισμό που ίσχυε μέχρι τώρα να κατέχουν γιατροί το 51% με τους οποίους και υπέγραφαν συμβάσεις τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα, οι συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπογράφονται με τις εταιρείες. Επιπλέον, επιτρέπει τη δημιουργία αλυσίδων εταιρειών Υγείας από τον ίδιο επιχειρηματία με την ίδια επωνυμία, αρκεί να υπάρχει διαφορετική άδεια για κάθε υποκατάστημα που εκδίδεται από την οικεία νομαρχία. Ακόμα, επικίνδυνη είναι η διάταξη που νομιμοποιεί τις «αλυσίδες» και το φασόν στις εργαστηριακές εξετάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την εκποίηση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων και του ΙΚΑ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους βαστάζους του

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις στην εταιρεία «FIRST CALL»

«Η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων των υπουργών της ΕΕ για το διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε "ενεργό" και "ανενεργό" από την εταιρεία FIRST CALL, φανερώνει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, για τη μεγιστοποίηση των κερδών του», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Δεν πρέπει να μένει καμιά αμφιβολία ότι οι αποφάσεις της ΕΕ και οι πολιτικές δυνάμεις που τις υλοποιούν - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - αλλά και αυτές που τις στηρίζουν - ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. - οικοδομούν τον νέο εργασιακό Μεσαίωνα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Ο διαχωρισμός του χρόνου εργασίας σε "παραγωγικό" και μη (όπως η ως άνω εταιρεία), είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που η ΕΕ ενέκρινε και προωθεί το διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε "ενεργό" και "ανενεργό".

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων και ό,τι αντεργατικό έχει προηγηθεί, ο εργαζόμενος μετατρέπεται κυριολεκτικά σε εργαλείο χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα, εκτός από το να εργάζεται όπως θέλει η εργοδοσία με κριτήριο την αύξηση των κερδών της.

Το ΠΑΜΕ εδώ και χρόνια σταθερά και αταλάντευτα, παρά τη λυσσαλέα επίθεση από τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αποκάλυψε και αποκαλύπτει τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕ, των πολιτικών και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της, που κάνουν ό,τι μπορούν για να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις. Οι όποιες "φωνές" από πλευράς των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος είναι για το θεαθήναι».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, να οργανώσουν την πάλη τους και να αντισταθούν στο νέο εργασιακό Μεσαίωνα του κεφαλαίου. Να καταδικάσουν τις αντεργατικές πολιτικές και να απαιτήσουν λύση των προβλημάτων τους, σύμφωνα με το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση της μαύρης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, ωρομίσθιο κλπ.)
  • Κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έργου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
Καραβάνι αλληλεγγύης

Πιστό στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και συνεχίζοντας να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε κάθε αγωνιζόμενο λαό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει φέτος Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Λίβανο και στη Συρία, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης αντίστασης. Το Καραβάνι θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη 2008 ενώ η τιμή συμμετοχής είναι 570 ευρώ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org