ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε πολλές πόλεις, χωριά, γειτονιές της χώρας. Νέοι και νέες συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις, συζητούν για όσα τους απασχολούν, αλλά και τραγουδούν και διασκεδάζουν. Ο τελευταίος σταθμός του μεγάλου ταξιδιού του Φεστιβάλ θα είναι το κεντρικό τετραήμερο των εκδηλώσεων στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες, είναι οι εξής:

 • Σήμερα, Κυριακή 6/8:

- Στην πόλη της Χίου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα την πάλη για την ειρήνη ιδιαίτερα στο Αιγαίο και ομιλητή τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, στις 8.30μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς, στις 9 μ.μ., με θέμα «ΚΝΕ και το κίνημα της νεολαίας».

- Στον Αϊ - Μαθιά Κέρκυρας.

 • Την Τρίτη 8/8:

- Στο Καστέλι στα Χανιά, στις 8.30 μ.μ. με θέμα «Ξένοι εργάτες».

- Στη Μεσσήνη, στο θεατράκι της πλατείας, στις 8.30 μ.μ. με θέμα «Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη δημιουργία ιμπεριαλιστικής βάσης θανάτου στο αεροδρόμιο Μεσσήνης».

 • Την Τρίτη και την Τετάρτη, 8 και 9/8, θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων στα Λιμενάρια Θάσου.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Σε αγωνιστική «ρότα»
 • Σύσκεψη σωματείων για πρόγραμμα δράσης ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική επίθεση
 •  Καταγγέλλει η ΤΕ της ΕΣΑΚ τη στάση της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους τα σωματεία και τους συνδικαλιστές της Κορίνθου, να πάρουν μέρος σε σύσκεψη, για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων και για τη διαμόρφωση προγράμματος δράσης με βάση και τις αποφάσεις του ΠΑΜΕ, που θα γίνει την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορίνθου.

Παράλληλα η Τοπική Επιτροπή (ΤΕ) Κορίνθου της ΕΣΑΚ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Κορίνθου που συμμετέχουν στον «κοινωνικό διάλογο» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και καλεί τους εργαζόμενους του νομού να συστρατευτούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως τονίζει η ΕΣΑΚ, στις 24 Αυγούστου ξεκινά ο δεύτερος γύρος του στημένου διαλόγου της κυβέρνησης με συμπρωταγωνιστές τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Καταγγέλλοντας τις πλειοψηφίες του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και του Νομαρχιακού Τμήματος (ΝΤ) της ΑΔΕΔΥ για τη στάση που κρατούν απέναντι στο διάλογο, η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει: «Οι πλειοψηφίες του ΕΚ Κορίνθου και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έχουν από καιρό συνταυτιστεί με τις επιλογές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η ηγετική ομάδα του ΕΚΚ παραμένει συνειδητά αδρανής και παροπλίζει σκόπιμα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ αρνήθηκε ακόμα και να καταδικάσει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο στημένο διάλογο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία για να μελετήσουν τις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης!!!».

Από την άλλη πλευρά η ΕΣΑΚ επισημαίνει, ότι το ΠΑΜΕ είναι ο ταξικός πόλος στον οποίο μπορούν να συσπειρωθούν και να δράσουν οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που θέλουν να αγωνιστούν.

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους του νομού να συντονιστούν με τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και σε πανελλαδικό επίπεδο με το ΠΑΜΕ και να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις - στηρίγματα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. «Οσο θα υποτάσσονται σ' αυτές τις ηγεσίες και θα τις ακολουθούν, τόσο πιο πολύ θα βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει. Οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ
Ολοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο

Ξέσπασε στις 2.15 το πρωί, τέθηκε υπό έλεγχο από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Κινδύνεψε η Πεντέλη χτες τα ξημερώματα από τους εμπρηστές, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να αποτραπεί μια μεγάλη πυρκαγιά, ανάλογη με αυτή που είχαμε το 1998. Ολα τα στοιχεία από τον τρόπο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Πεντέλη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Π. Φούρλα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε χτες στις 2.15 το πρωί στη θέση Σπηλιά του Νταβέλη και γρήγορα άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Στο σημείο που εκδηλώθηκε, η περιοχή είναι σχετικά δύσβατη και δεν υπάρχουν ούτε κατοικίες ούτε κάποιες άλλες δραστηριότητες που να δικαιολογούν τον εμπρησμό από αμέλεια. Ακόμη και εκπρόσωποι από τις εθελοντικές δυνάμεις φρούρησης της περιοχής δήλωναν ότι οι εμπρηστές έδρασαν οργανωμένα και «έπιασαν τους εθελοντές στον ύπνο».

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αυτή τη φορά ενήργησαν γρήγορα. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν 130 οχήματα, 700 πυροσβέστες, 25 υδροφόρες των δήμων της περιοχής, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες πυροσβέστης, που και αυτές συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάσβεση.

Με το πρώτο φως της ημέρα ήρθε και «η εξ ουρανού βοήθεια», όταν στη «μάχη» της πυρκαγιάς μπήκαν 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα. Λίγο μετά της 7.00 η ώρα το πρωί η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αττική τη χτεσινή ημέρα ήταν σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν χτες ότι κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης και, παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, τρία σπίτια.

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μίλησε ανοιχτά για εμπρησμό. Μάλιστα, είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία μόλις εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δέχτηκε πολλά ύποπτα τηλέφωνα που έκαναν λόγο για φωτιά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Ωρωπό, Ελευσίνα κλπ, που είχαν στόχο να διασπάσουν τις δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος. Επίσης, ο Π. Φούρλας είπε ότι η ώρα και το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

 • Στο μεταξύ μέχρι χτες το απόγευμα σε εξέλιξη βρισκόταν πυρκαγιά στη θέση Καμαρίτσα στα Ψαχνά Εύβοιας. Στον τόπο της πυρκαγιάς, βρίσκονταν 50 άνδρες και έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΦΩΤΟ

Σήμερα Κυριακή, 6 Αυγούστου 2000, τελούμε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, νεκροταφείο Ζωγράφου και ώρα 10.30 π.μ., το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας, συζύγου και πατέρα

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

γεωπόνου

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Η σύζυγος: Βασιλεία

Τα παιδιά: Νικόλαος, Κωνσταντίνος

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-Σήμερα Κυριακή, 6 Αυγούστου:

 • Ο Δήμος Ινούντος Λακωνίας και οι αντιστασιακές οργανώσεις διοργανώνουν εκδήλωση στις 10.30 π.μ. στη Σελασία (Βουρλιά) Λακωνίας, για να τιμήσουν τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στους κατακτητές.
 • To Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αμφισσας διοργανώνει στις 11.30 π.μ. εκδήλωση - προσκύνημα στις Καρούτες Φωκίδας, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών στις 5 Αυγούστου 1944.
 • Στα Περτουλιώτικα Λιβάδια - έδρα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ - για το γιορτασμό των 57 χρόνων από την ίδρυση του Γεν. Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ώρα 11 π.μ., το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας και το Παράρτημα Τρικάλων διοργανώνουν εκδήλωση τιμής.
 • Εκδήλωση - μνημόσυνο πραγματοποιείται για να τιμηθεί η μνήμη των πενήντα πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 9.8.1944, στις 10.30 π.μ., στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο της εκκλησίας της Αγ. Σωτήρας Μάνδρας.
 • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πτολεμαΐδας πραγματοποιεί, στις 11 π.μ., στη θέση «Κουρί», εκδήλωση τιμής στη μνήμη των έξι άγρια δολοφονηθέντων συναγωνιστών από συνεργάτες των Γερμανών στις 6.8.43 και των πέντε απαγχονισθέντων στην πλατεία της πόλης, το Σεπτέμβρη του '43, από τους Γερμανούς κατακτητές.

- Το επόμενο Σάββατο, 12 Αυγούστου:

 • Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ οργανώνει στις 8 μ.μ. εκδήλωση (συνεστίαση) στη Σκάλα Λακωνίας, στο κέντρο Πολυτάκου (η είσοδος με κάρτες).

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. (πληροφορίες στα τηλ. 82.34.296 και 82.22.952).

Συνεχίζουν στον «ΟΛΥΜΠΟ»

Τη συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα, κατά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις που έχει κάνει η νέα εργοδοσία, ενώ απαιτούν εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και τήρηση πλήρους ωραρίου εργασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org