ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού

Ενα μικρό αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» για την κατάσταση που επικρατεί

«Σήμα κινδύνου» για την υγεία και τη ζωή του λαού εκπέμπει η κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας!

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα στελέχη της κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» του λαού, που ο πρωθυπουργός επικαλείται το «ρωμαίικο φιλότιμο», το πιο κύριο και βασικό ζήτημα, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μένει «εκτός πλάνου».

Επιβεβαιώνεται ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το κράτος δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα ώστε να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με υγειονομικό προσωπικό αλλά και τις απαραίτητες υποδομές, δεν έχει διαμορφωθεί κάποιος σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα από προσωρινά μέτρα - ασπιρίνες. Το ζήτημα αυτό ομολογείται στην πραγματικότητα και από τους υπεύθυνους που ιεραρχούν ως πρώτο ζήτημα το «να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας», χωρίς όμως να έχουν παρθεί μέτρα για τη θωράκισή του και μάλιστα ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα, θα ζήσουμε νέα κύματά της. Ετσι λοιπόν ο «χρόνος που κερδήθηκε», όπως έλεγε η κυβέρνηση, από την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο λαός μας, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντίθετα, αξιοποιήθηκε για να πλέξει η κυβέρνηση το αφήγημα της «εμπιστοσύνης στο κράτος», ένα κράτος όμως που φαίνεται «ανίκανο» να προστατεύσει την υγεία του λαού με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο, «ανίκανο» να θωρακίσει τη δημόσια Υγεία, την ίδια στιγμή που είναι ικανότατο να παρέχει «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους, να κόβει και να ράβει τα προληπτικά μέτρα στα «μέτρα» της κερδοφορίας τους και τσαλαπατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προχωρήσει το «άνοιγμα» του Τουρισμού, των Μεταφορών και της Εστίασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκλητική και επικίνδυνη απόφαση για αύξηση της πληρότητας στην ακτοπλοΐα. Ο χρόνος αυτός που κερδήθηκε αξιοποιήθηκε αντίθετα για νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέες αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, που σήμερα έχει η εργοδοσία στις εργαλειοθήκες της και χρησιμοποιεί για ένταση της εκμετάλλευσης και υπεράσπισης της κερδοφορίας της.

Επιπλέον, χτες, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανέπτυξε το αφήγημα της «ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για κάθε ενδεχόμενο», κατά τη διάρκεια συσκέψεων με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων, κουνώντας για πολλοστή φορά απειλητικά το δάχτυλο στους εργαζόμενους για «τις μάσκες που πρέπει να φοράμε». Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και υγειονομικών γκρεμίζουν με πάταγο την ψευδεπίγραφη «ενίσχυση του ΕΣΥ» και φέρνουν στο προσκήνιο τις ευθύνες της κυβέρνησης που είναι αδύνατο να κρυφτούν πίσω από όλα αυτά.

Πόσο μάλλον όταν, μόλις χτες, ανακοινώθηκε ότι 6 νέα κρούσματα αφορούν γιατρούς σε νοσοκομεία της Λάρισας! Κάτι που αποκαλύπτει όχι μόνο τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, αλλά την επικινδυνότητα της πολιτικής που στερεί από το λαό τον απαραίτητο αριθμό γιατρών στα νοσοκομεία, ακόμα και για περιπτώσεις που πρέπει να απουσιάσουν λόγω ασθένειας...

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει, σε ένα μικρό αφιέρωμα, ένα μέρος της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
«Αδύνατο να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση»

Νοσοκομείο «Θριάσιο»: Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία στις αρχές Απρίλη
Νοσοκομείο «Θριάσιο»: Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία στις αρχές Απρίλη
«Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, π.χ. γάντια - όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων) παραμένουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων ασθενών (...) Τα νοσοκομεία αναφοράς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», στο οποίο ήδη νοσηλεύονται 13 ασθενείς με κορονοϊό.

Ακόμη και με τον ανεπαρκέστατο ισχύοντα οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν κενές δεκάδες θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα:

  • 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα σε πολλές κλινικές οι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία.
  • 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα στα νοσηλευτικά τμήματα οι νοσηλευτές να εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) και συχνά δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς.
  • 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς να καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία οι ελλείψεις καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους και πρακτικάριους, ενώ και οι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρισσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.
  • Δεν επαρκούν οι φυσικοθεραπευτές, που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με SARS-CoV-2.

Στην Πνευμονολογική Κλινική 6 ειδικευμένοι γιατροί (από τους οποίους ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας) έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους επιβεβαιωμένοι και πιθανοί ασθενείς με SARS-CoV-2. Στην ίδια κλινική αλλά και στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων - όπου νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-CoV-2 - οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, χωρίς τη δυνατότητα να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα, αφού δεν αρκούν σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας.

Ταυτόχρονα, παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητες οι εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», που ήταν ανάμεσα στα νοσοκομεία που έκλεισαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξαναλειτούργησε ως νοσοκομείο. Με την αναγκαία στελέχωση και εξοπλισμό, μπορεί να λειτουργήσει ως το νοσοκομείο αναφοράς της 2ης ΥΠΕ για την επιδημία COVID-19.

ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εφημερία ... άκρως επικίνδυνη

Γιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ΓΝ Νίκαιας με έγγραφό τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου μόλις πριν από τρεις μέρες (3/8), καταγγέλλουν ότι έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας τα προβλήματα παραμένουν και κάνουν λόγο για άκρως επικίνδυνη εφημερία.

«Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό η λειτουργία του ΤΕΠ κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας είναι άκρως επικίνδυνη για ενδονοσοκομειακή διασπορά της νόσου.

Εδώ κι έξι μήνες οι γιατροί έχουν επισημάνει ότι η υπάρχουσα δομή του ΤΕΠ κυρίως λόγω της χωροταξίας και του συνεπακόλουθου συνωστισμού δεν πληροί τα οριζόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ασφαλείας. Από μηνών έχουν κατατεθεί από το ΤΕΠ, την Επιτροπή Λοιμώξεων ολοκληρωμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη δημιουργία ξεχωριστής ροής στο ΤΕΠ για ύποπτους ασθενείς, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του νοσοκομείου και οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί. Επίσης έχουν περιγραφεί ο απαιτούμενος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και οι ανάγκες σε προσωπικό.

Σήμερα με τη συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών στο ΤΕΠ τις μέρες γενικής εφημερίας και την αύξηση των θετικών κρουσμάτων, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Επιτροπή Λοιμώξεων και το ΤΕΠ είναι ανεπαρκή. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και της νόσου στο ΤΕΠ είναι πολύ υψηλός. Οι ασθενείς, οι συνοδοί και το προσωπικό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Θα πρέπει να ενημερωθούν ο ΕΟΔΥ και το ΕΚΕΠΥ για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορούμε να βρούμε:

-- «Σήμα κινδύνου» από τα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, με ευθύνη της κυβέρνησης

-- Αρθρο για την πείρα από την Επιτροπή Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org