ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Κυβερνητικές γελοιότητες

Υπάρχει δεκαήμερη παράταση για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μάλλον ...ντρέπεται να το πει καθαρά

Δεκαήμερη παράταση υπάρχει για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως, φτάνει στο σημείο να ανακοινώνει ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει για πόσες ακριβώς μέρες θα ισχύσει.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκιαδάς βγήκε και ανακοίνωσε χτες ότι η σχετική διαδικασία προχωράει κανονικά και πως «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδέχεται μια ολιγοήμερη δυνατότητα διευκόλυνσης της καταχώρισης των συμπληρωμένων αιτήσεων ενεργοποίησης, ώστε να ανταποκριθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι, καθώς και οι ΕΑΣ στη διαδικασία διασφάλισης των επιδοτήσεων μέχρι το 2013». Υποτίθεται ότι χτες, 5 του Ιούνη, έληγε η αρχική προθεσμία που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Και ήταν επίσης γνωστό πως θα δινόταν παράταση για άλλες 10 μέρες τουλάχιστον. Αλλωστε, υπάρχει και σχετική απόφαση της Κομισιόν που δίνει παράταση μέχρι τις 15 Ιούνη, ενώ επίσης μπορεί να υπάρξει και νέα παράταση αν συντρέχει λόγος.

Ομως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προφανώς θεωρεί χάνους τους αγροτοκτηνοτρόφους και βγάζει τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Κι αυτό δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Ετσι κι ενώ σε πολλά χωριά πολλών νομών της χώρας δεν έχουν πάει ακόμα τα συνεργεία των Ενώσεων για να κάνουν τις αιτήσεις, βγαίνει χτες μια ανακοίνωση για να αναφερθεί πως η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά... Και μετά, επειδή, όπως επίσης ανακοινώθηκε, «εντοπίζονται και ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης»... το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει μια χάρη στους αγροτοκτηνοτρόφους... Τέτοιες ανακοινώσεις, διατυπώσεις και μεθοδεύσεις αποτελούν ντροπή και προσβάλλουν τους αγροτοκτηνοτρόφους και όχι μόνον.

Τι θέλουν, δηλαδή, ο κύριος Σκιαδάς και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι; Να τους ευγνωμονούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι που δίνεται από τη μεγαλόψυχη κυβέρνηση μια επιπλέον ολιγοήμερη παρατασούλα για τις αιτήσεις ενεργοποίησης;.. Και γιατί αποφεύγουν να ανακοινώσουν πότε λήγει η παράταση και τι ακριβώς εντολές τους έχει δώσει σχετικά η Κομισιόν; Τόσο πολύ κόπτονται εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τρέξουν γρήγορα όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πάνε να «ακουμπήσουν» τα παράνομα και βαρύτατα χαράτσια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων; Και δεν ντρέπεται κανείς τους με τίποτα και με ό,τι και να συμβαίνει;!

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Διαμαρτύρονται για τα χαράτσια

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο της χώρας για τα παράνομα χαράτσια που επιβάλλει η πρασινογάλαζη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ με την έγκριση της κυβέρνησης, για την ενεργοποίηση των αγροτικών ατομικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΚΑΠ και τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ, δηλώνουν οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χαλκιδικής «Μαρίνος Αντύπας». Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πρόσφατα κατέληξαν σε ψήφισμα, με το οποίο απαιτούν από την κυβέρνηση:

  • Να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση χρημάτων από τους αγρότες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, που επέβαλε η ΠΑΣΕΓΕΣ με την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Να επιστραφούν αμέσως όσες κρατήσεις έχουν γίνει έως τώρα και να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων τουλάχιστον έως τις 15 Ιούνη, γιατί δεν πρόκειται να προλάβουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι αγρότες, εξαιτίας των καθυστερήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου.
  • Να ανακληθούν τα παράλογα και παράνομα χαράτσια που επέβαλε η ΔΕΗ στους αγρότες της περιοχής και να συνεχιστεί το μειωμένο τιμολόγια στο ρεύμα για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών.
  • Να ανακληθεί η διάταξη, με την οποία επιβάλλονται στους αιρετούς των συνεταιριστικών οργανώσεων αστικές ευθύνες για χρέη των οργανώσεων στο Δημόσιο και να σταματήσουν οι κατασχέσεις.
  • Να ενισχυθούν οικονομικά οι συνεταιριστικές οργανώσεις, για να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα της ελιάς.
  • Να ληφθούν μέτρα με τιμές και επιδοτήσεις που θα αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα από την εφαρμογή της ΚΑΠ και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οπαδός του ... φινλανδικού μοντέλου

Σε μια ...Φινλανδία του νότου φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα η κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα προσκαλεσμένος από τον ομόλογό του υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Φινλανδίας, Πεκαρίνεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «με προοπτική το 2010 να καταστήσουμε τη χώρα μας το κέντρο της έρευνας και τεχνολογίας και της καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της γειτονιάς μας».

Η θέση αυτή αποτελεί και την πολιτική βάση για την προκλητική ενίσχυση των ιδιωτικών σχεδίων στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Σύντομα, μάλιστα, θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, ώστε, σύμφωνα με τον υπουργό, «κράτος, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικό δυναμικό, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συστρατευθούν σε ένα κοινό στόχο», να κερδηθεί η μάχη της ...καινοτομίας.

Συζητήθηκε, επίσης, η διοργάνωση της 6ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης για τη Βιομηχανία και τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, που θα γίνει το Σεπτέμβρη στη Ρόδο, με τη Φινλανδία να προεδρεύει της ΕΕ, καθώς και ζητήματα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε οικονομικό και ερευνητικό επίπεδο.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Επικίνδυνες πιπίλες

Πρόγραμμα απόσυρσης παλιών ψευδοθήλαστρων (πιπίλες), καθώς επίσης και κρεμάστρας πιπίλας, ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ), σε συνεργασία με τους συλλόγους φαρμακοποιών και λιανοπωλητών. Το πρόγραμμα απόσυρσης «ψευδοθηλάστρων» αφορούσε πιπίλες από λάτεξ, εξαιτίας της φυσικής γήρανσης του καουτσούκ και της ποιοτικής του υποβάθμισης. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΓΓΚ, έχουν αποσυρθεί μέχρι τώρα 10.000 τεμάχια, ενώ συνεχίζεται η απόσυρση όσων ενδεχομένως βρίσκονται ακόμα στα ράφια φαρμακείων ή άλλων καταστημάτων.

Στο μεταξύ, από τις Διευθύνσεις Εμπορίου των νομαρχιών θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι παρτίδες που κυκλοφορούν φέρουν οδηγίες χρήσης στα ελληνικά. Εάν κατά τη διενέργεια των ελέγχων διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες διατήρησης στα καταστήματα προϊόντων βρεφικής φροντίδας δεν είναι οι απαιτούμενες, θα επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον τα λαμβανόμενα δείγματα βρεθούν μη ασφαλή. Η ΓΓΚ εφιστά την προσοχή των φαρμακοποιών και λιανοπωλητών στις συνθήκες διατήρησης ειδών βρεφικής φροντίδας από καουτσούκ και συνιστά στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν πιπίλες, εάν φέρουν ενδείξεις ελαττώματος ή φθοράς.

Επίσης, η ΓΓΚ ανακοίνωσε πως κρίθηκε επικίνδυνη από εργαστήρια της Αγγλίας και της Ισπανίας η κρεμάστρα για πιπίλες «Cheer Clipping Chain», παραγωγής Ταϊβάν, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ασφυξία στο βρέφος από το μέσο στερέωσης της κρεμάστρας στο ρούχο, επειδή αποσπάται εύκολα και δε φέρει τις προβλεπόμενες από το πρότυπο ασφαλείας οπές αερισμού. Σύμφωνα με τη ΓΓΚ, η εταιρία «Children 's Accessories Imports Αλ. Καρασούλος» που εισάγει το προϊόν προέβη σε απόσυρση των 110 κρεμαστρών από τα σημεία πώλησης και ανέστειλε την πώλησή του. Τέλος, συνιστάται στους γονείς που έχουν στην κατοχή τους τη συγκεκριμένη κρεμάστρα να μην τη χρησιμοποιήσουν.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πάνω 23,8% το Μάρτη

Κατά 23,8% αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα (οικοδομικός όγκος) το μήνα Μάρτη του 2006, συγκριτικά με το Μάρτη του 2005, με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες στις Πολεοδομίες της χώρας. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2006 (ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2005), η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 12,3% με τη μεγαλύτερη αύξηση (136,9%) να σημειώνεται στο Ν. Αιγαίο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ