ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Κυκλοφόρησε η κεντρική προκήρυξη του ΠΑΜΕ για τις 15 του Ιούνη, μέρα πανελλαδικής - πανεργατικής δράσης
  • Στην Αθήνα: Συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.30 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης. Προσυγκέντρωση εργαζόμενων γυναικών έξω από τον ΣΕΒ στις 7 μ.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία

Η αφίσα με το κάλεσμα και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
Η αφίσα με το κάλεσμα και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
«ΟΛΟΙ στη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Καμιά επανάπαυση. Μαζική δράση ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που οργανώνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συμπαιγνία με το ΠΑΣΟΚ.

Αποφασιστική καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου" της υποταγής, καμιά πίστωση χρόνου σ' αυτούς που λένε "Τώρα θα συζητήσουμε όλοι μαζί και η επόμενη Κυβέρνηση θα νομοθετήσει".

Καμιά εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που βάζουν πλάτη στον "κοινωνικό διάλογο", στηρίζουν το νόμο Ρέππα και αντιπαρατίθενται στην πάλη των ταξικών δυνάμεων για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων».

Το πλατύ κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου θα φτάσει τις επόμενες μέρες σε χιλιάδες εργαζόμενους, μπροστά στις 15 του Ιούνη, μέρα πανελλαδικής - πανεργατικής δράσης για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει παράσταση εργαζόμενων γυναικών απ' όλους τους κλάδους έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ (Φιλελλήνων και Ξενοφώντος) στις 7 μ.μ. Η κινητοποίηση των γυναικών θα αποτελέσει και την προσυγκέντρωση για την εκδήλωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων που θα ακολουθήσει στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ομονοίας, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία των ταξικών δυνάμεων προς το υπουργείο Απασχόλησης στην Πειραιώς. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα η συγκέντρωση θα γίνει στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία.

Στο στόχαστρο νέοι και γυναίκες

Απευθυνόμενο σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στις νέες και τους νέους, στους συνταξιούχους, το ΠΑΜΕ σημειώνει στην κεντρική του προκήρυξη για τις 15 του Ιούνη:

«Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι επιχειρηματίες και οι αστικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν από την ταξική πάλη και την επίδραση του Σοσιαλιστικού συστήματος να επιστρέφουν πίσω, με τη μορφή της ασφάλισης, της σύνταξης, της πρόνοιας ένα μέρος της παρακρατημένης υπεραξίας, της απλήρωτης δουλιάς των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια, το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του έχουν εξαπολύσει μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του εκμεταλλευτικού συστήματος, να ανατραπούν τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, σε συνδυασμό με την εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την καθήλωση των μισθών.

Αντιμετωπίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση σαν κόστος που επιβαρύνει την οικονομία, τη χρησιμοποιούν σαν πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό φορτώνουν συνεχώς και περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους, χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες».

Σαρωτικά τα μέτρα που ετοιμάζουν

«Σήμερα - σημειώνει το ΠΑΜΕ - η κυβέρνηση προχωράει στην άμεση εφαρμογή του νόμου Ρέππα και ετοιμάζει:

  • Γενίκευση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, εξετάζοντας αύξηση στα 67 - 68 χρόνια, όπως γίνεται στη Βρετανία και τη Γερμανία.
  • Μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων - Μείωση των συντάξεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο κινείται και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα για την αύξηση του ορίου ηλικίας, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, τη δημιουργία αγοράς μέσα από την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς».

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν

Το ΠΑΜΕ τονίζει την αναγκαιότητα «να μην περάσει η μαύρη προπαγάνδα, η τρομοκράτηση για τη βιωσιμότητα των Ταμείων», σημειώνοντας στην κεντρική του προκήρυξη: «Τα ελλείμματα τα δημιούργησε η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για την ανεργία και την υποαπασχόληση, για την εισφοροκλοπή και την εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας που ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτοί ευθύνονται για την καταλήστευση των αποθεματικών που υπολογίζεται σε πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και πρέπει να τον διεκδικήσουν.

Δε χρωστάνε σε κανέναν, τους χρωστάνε πολλά.

Να πληρώσουν τώρα οι κυβερνήσεις, το κράτος, οι επιχειρηματίες».

Ταξική απάντηση σε όλα τα μέτωπα

Και η προκήρυξη καταλήγει με το κάλεσμα σε κάθε εργάτη και υπάλληλο, σε κάθε νέο και νέα: «Δυναμώστε το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα. Δώστε όλες σας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη μαζικού, παλλαϊκού συντονισμένου αγώνα, μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους.

Αλλάξτε τους συσχετισμούς δύναμης κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η αντιασφαλιστική πολιτική είναι κριτήριο ψήφου και για τις τοπικές εκλογές. Δώστε απάντηση στον ΣΥΝ που συμφωνεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατροπή κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συμφωνεί με τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων από τις τράπεζες και τις άλλες επιχειρήσεις, δεν εναντιώνεται στα επαγγελματικά ταμεία, είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, καλύπτει το στημένο διάλογο».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Με πολύμορφες δραστηριότητες, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη βαδίζουν προς τις 15 του Ιούνη και τη συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει: Σήμερα Τρίτη 6 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, σύσκεψη του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου με θέμα την προστασία των ανέργων από τα κλειστά καπνομάγαζα και το Ασφαλιστικό των καπνεργατών. Την επόμενη Δευτέρα 12 Ιούνη αντίστοιχη σύσκεψη θα γίνει στο Κιλκίς και την Τρίτη 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., προγραμματίζεται συγκέντρωση των καπνεργατών στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Αύριο Τετάρτη 7 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στον 1ο του ΕΚΘ, εκδήλωση συζήτηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και εργαζόμενη γυναίκα - στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Την Πέμπτη 8 Ιούνη, στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και τις συνδικαλιστικές διώξεις. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν από κοινού το ΠΑΜΕ και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου.

Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή ΑΜΕΑ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας και διεκδικώντας τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών αποκατάστασης.

Αιτήματα - στόχοι πάλης

«Παλεύουμε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, σύνταξη στα 55 χρόνια νια τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 χρόνια για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
  • Υπεράσπιση - διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας - ασφάλισης.
  • Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες εργασίας.
Αλληλοσυμπληρώνονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στην κεντρική του προκήρυξη, το ΠΑΜΕ απαριθμεί τα αντιασφαλιστικά πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

Από το 1992 η ΝΔ:

  • Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 ημέρες ασφάλισης στις 4.500.
  • Διαχώρισε τους ασφαλισμένους και επέβαλλε ειδικό αντεργατικό καθεστώς στους ασφαλισμένους από 1.1.93 αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.
  • Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ. Αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων.
  • Επέβαλλε τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων.
  • Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και τους συμπλήρωσε με το νόμο Ρέππα που προβλέπει:

  • Επέκταση του εργάσιμου βίου στα 67 χρόνια (σε εθελοντική βάση!!).
  • Αποχαρακτηρισμό των Βαρέων - Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Μείωση της σύνταξης στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία - πρώην ΔΕΚΟ.
  • Ενταξη των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων και των πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ για την ενίσχυση των τραπεζιτών, την κατάργηση δικαιωμάτων.
  • Ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω των «επαγγελματικών ταμείων».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ