ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στρώνει το δρόμο για το διάλογο - απάτη

Συνάντηση με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς ζητά η πλειοψηφία

Πόρτα στην κυβέρνηση ανοίγει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για να στήσει τον «διάλογο - απάτη» που θέλει για το ασφαλιστικό και να προχωρήσει σε νέες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων. Με χτεσινή της επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά να οριστεί άμεσα συνάντηση με τους δύο υπουργούς «για να εκθέσει - όπως λέει - τις απόψεις της για τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και να ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες... » και «να μην παραπέμπει το όλο θέμα στις καλένδες» (!).

Ολα τούτα βέβαια είναι προσχήματα και μόνο. Γιατί και η κυβέρνηση γνωρίζει τις θέσεις της ΓΣΕΕ, αλλά πολύ περισσότερο είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η συζήτηση που έγινε στη Βουλή - με πρωτοβουλία της κυβέρνησης - ήταν εξόχως διαφωτιστική. Εκεί οι υπουργοί της κυβέρνησης, έθεσαν την ανάγκη αλλαγών, επισείοντας το ζήτημα της βιωσιμότητας του συστήματος και «φωτογράφισαν» ανατροπές, ανακαλύπτοντας το πόσο άδικο είναι το σύστημα, το οποίο γι' αυτούς, το λυμαίνονται δήθεν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η πλειοψηφία γνωρίζει από πρώτο χέρι πού το πάει η κυβέρνηση. Η συνάντηση που ζητάει, και μάλιστα «εδώ και τώρα», είναι το «μαξιλαράκι» του διαλόγου, είναι η πάσα για να προωθηθούν οι διαδικασίες που θέλουν η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και όλοι βέβαια οι «κοινωνικοί εταίροι».

Κατά τ' άλλα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σε χτεσινή σύσκεψη των ΔΕΚΟ, «βλόγησε τα γένια της» για τις «επιτυχίες» που είχε στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ. Συμβάσεις που κινούνται στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση. Προκλητικά μάλιστα η συνδικαλιστική πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι ήταν «καταλυτικός» ο ρόλος της ΕΓΣΣΕ «που αποτέλεσε το εφαλτήριο...». Πράγματι η ΕΓΣΣΕ ήταν το εφαλτήριο, αλλά όχι για να βελτιώσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι, όπως επαίρεται η πλειοψηφία. Τα 77 λεπτά αύξηση ήταν οι χειροπέδες που πέρασε η ΓΣΕΕ σε όλες τις ομοσπονδίες και αυτή την αλήθεια, κανένας ψεύτικος ισχυρισμός δεν μπορεί να την αλλάξει.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ» - ΚΕΡΚΥΡΑ
Λουκέτο με 70 απολύσεις

Δυναμική απάντηση από τους εργαζόμενους, που ξεκινάνε αύριο επ' αόριστον απεργία

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντάνε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις απολύσεις, με τις οποίες «άνοιξε» η σεζόν στην Κέρκυρα
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντάνε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις απολύσεις, με τις οποίες «άνοιξε» η σεζόν στην Κέρκυρα
Λουκέτο βάζει η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ» στις Μπενίτσες της Κέρκυρας από αύριο Τετάρτη, απολύοντας 70 εργαζόμενους, οι οποίοι, αφού ξεζουμίστηκαν, βρίσκονται άνεργοι και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.

Τα όσα επικαλείται η εργοδοσία για το λουκέτο, φωτογραφίζουν ουσιαστικά τις επιδιώξεις της για παραπέρα αύξηση των κερδών της, μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών και συνθηκών που θα διαμορφώνουν το έδαφος για φτηνότερους εργαζόμενους. Παράλληλα, αναδεικνύεται ότι στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που πληρώνουν το μάρμαρο.

Με «απόλυτη ειλικρίνεια», η εργοδοσία κάνει λόγο για «εθελούσια έξοδο» και «απολύσεις με πλήρη σεβασμό του νόμου». Ενώ στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης και διαλόγου, προκειμένου να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να αποφύγει τη σύγκρουση με το ταξικό σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προτρέπει τους εργαζόμενους να εκλέξουν επιτροπή εκπροσώπησης στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, με πρωτοβουλία του ταξικού σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ και συνάντηση με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου. Αποφασίστηκε να δοθεί δυναμική αγωνιστική απάντηση, με πρώτο βήμα την επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων του ξενοδοχείου «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ» από αύριο Τετάρτη 7 Ιουνίου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Αντίστοιχη δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία που τροφοδοτεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σιδάρι από τα ταξικά σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ενάντια στις παραβιάσεις των ωραρίων και στην εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
«Κλειστά» κρεβάτια, περιφερόμενοι ασθενείς

Τραγικές είναι οι συνέπειες από τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και μόλις πρόσφατα μια 45χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών από τη Λάρισα πέθανε στις Σέρρες, γατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας ούτε στη Θεσσαλία, αλλά ούτε και στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή και χθες ο αρμόδιος υφυπουργός, στην απάντησή του, παραδέχτηκε τις ελλείψεις που υπάρχουν. Είπε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας λειτουργούν μόνο τα οκτώ από τα 24 κρεβάτια Εντατικής Μονάδας και ισχυρίστηκε ότι σύντομα θα ανοίξουν άλλα έξι. Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει πανελλαδικά είναι η παραδοχή του υφυπουργού ότι σε όλη τη χώρα χρειάζονται 650 κρεβάτια Εντατικής και λειτουργούν μόλις 500.

Ο Δ. Τσιόγκας υπογράμμισε ότι ο τραγικός θάνατος της 45χρονης μητέρας στη Λάρισα δείχνει από μόνος του τη σοβαρότητα και την τραγικότητα του προβλήματος. Ζητάμε, είπε, τη στελέχωση και τη λειτουργία όλων των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ενδεικτικό της έλλειψης ενδιαφέροντος και από τη σημερινή κυβέρνηση είναι το ότι ενώ το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο λειτουργεί από το 1999 επτά από τις κλινικές του παραμένουν κλειδωμένες. Την ίδια στιγμή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, χρηματοδοτεί τους ιδιώτες για να δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας.

ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Θερμοκήπια της πλήρους ιδιωτικοποίησης

Σε μικρά άσυλα στις γειτονιές, με θύματα τους ψυχικά πάσχοντες και τους εργαζόμενους, κινδυνεύουν να μετατραπούν οι δομές αποασυλοποίησης που λειτουργούν οι ιδιώτες και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ), αφού το κράτος αρνείται να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος για τη λειτουργία των δομών. Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας και την ειδική αγωγή σε συνέντευξη που παραχώρησαν χτες.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τέσσερις έως και έξι μήνες, τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται βάναυσα, εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε παραίτηση και οι «αποασυλοποιημένοι» ψυχικά ασθενείς κινδυνεύουν να αφεθούν στην τύχη τους. Μετά το 18μηνο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έγινε περικοπή των κονδυλίων κατά 62% και η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο που φαίνεται πως θα φορτώσει το οικονομικό κόστος της λεγόμενης μεταρρύθμισης στους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολλές διοικήσεις προχωρούν στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους επί μήνες, εξαναγκάζοντάς τους σε παραίτηση. Ενώ επιστρατεύουν και τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ακόμα ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών σωματείων που λειτουργούν δομές ειδικής αγωγής επιβάλλουν έμμεσα ή άμεσα στους γονείς να πληρώνουν για τη φοίτηση των παιδιών τους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συνάντηση με τον ΓΓ του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας

ΓΕΝΕΥΗ (της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ).--

Συνάντηση με τον Χιλιανό γενικό γραμματέα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Χουάν Σομάβια (ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης του Σαλβαντόρ Αλιέντε) είχε χτες το πρωί στη Γενεύη αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από το γενικό γραμματέα της, Γιώργο Μαυρίκο και τον πρόεδρο Χαμπάμ Ασούζ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 95ης συνεδρίασης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, οι οποίες ξεκίνησαν στις 31 Μάη και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιούνη. Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ παρουσίασε στον Χουάν Σομάβια τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας που έγινε το Δεκέμβρη του 2005 στην Αβάνα, όπως και τους στόχους πάλης που έχει θέσει η Ομοσπονδία, ζητώντας ισότιμη συνεργασία από το ILO και τις υπηρεσίες του.

Σήμερα το πρωί, θα συνεδριάσει στη Γενεύη το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ, με θέμα τον απολογισμό για το πρώτο πεντάμηνο δράσης που συμπληρώθηκε από το 15ο Συνέδριο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ