ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η δύναμη των εργατών μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά

Τα Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργάτες και εργάτριες της ηπείρου μας, στην εργατική τάξη όλου του κόσμου. Εμπνεόμαστε από τη φλόγα των εργατών του Σικάγου, τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας που έπεσαν στα πεδία της ταξικής πάλης.

Οι αγώνες των εργαζομένων σε κάθε περίοδο και σε όλο τον κόσμο είναι οι μόνοι που δυσκόλεψαν τους εκμεταλλευτές, που έφεραν κατακτήσεις, αμφισβήτησαν την κυριαρχία και την εξουσία τους. Γιατί η δύναμη των εργατών μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά. Αυτό ακριβώς φοβούνται οι εκμεταλλευτές.

Σήμερα αυτοί, οι ενώσεις τους όπως η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους εντείνουν την επίθεσή τους απέναντι στους εργάτες, στο όνομα του ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία, που στην πράξη σημαίνει πακτωλό χρηματοδοτήσεων στο κεφάλαιο και νέο φόρτωμα των βαρών στο λαό.

Αυτή η κατάσταση, που μοιάζει παράλογη εκ πρώτης όψεως, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Δεν αποτελεί σύμπτωση. Στην Ευρώπη, όπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν προστεθεί στον στρατό των ανέργων, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων, την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια.

Ούτε αυτό είναι σύμπτωση... Στις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες, κατέρρευσαν τα απογυμνωμένα κι εμπορευματοποιημένα δημόσια συστήματα Υγείας που μετατράπηκαν σε μιας νόσου, δοκιμάστηκε η ανοσία της αγέλης, παραβιάστηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα κέρδη των ομίλων. Διακινούνται στον Τύπο αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις, ακόμα και ηγέτες κρατών κάνουν τέτοιες δηλώσεις.

Οι υγειονομικοί εξαντλούνται, χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν τους παρέχονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Οι εργάτες στο εμπόριο, στις αποθήκες, στις ταχυμεταφορές, στις κατασκευές, στην καθαριότητα δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες και μολύνονται από τον ιό, μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οσο υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών των αστικών κρατών και της ΕΕ, στις ΜΕΘ δεν υπάρχει χώρος για τους ασθενείς. Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει η αναγκαία επίταξη, οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας θα θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας σε βάρος του λαού. Οι πόροι δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι στο κοινό. Τα εμβόλια καθυστερούν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν λόγω της επιμονής των μονοπωλίων στα δικαιώματα των πατεντών.

Δυναμώνουν η βία και οι διακρίσεις ενάντια στις εργαζόμενες γυναίκες, στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, την ώρα που βαθαίνει η εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα, στη διάρκεια του lockdown το βάρος της φροντίδας της οικογένειας πέφτει στις εργαζόμενες γυναίκες.

Οι θεραπείες πολλών ασθενών με χρόνιες παθήσεις διακόπηκαν λόγω της ανεπάρκειας των συστημάτων Υγείας και ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Η τηλεργασία με την επίκληση της πανδημίας έχει μετατραπεί πλέον σε μόνιμη μορφή απασχόλησης. Απαιτούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν σαν ρομπότ, χωρίς επαφή μεταξύ τους και συνδικαλιστική δράση. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δεν εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο για τους εργαζόμενους. Είναι ένταση της εκμετάλλευσης και παγίδα. Ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν συγκροτηθεί σχέδια σωτηρίας των μεγάλων μονοπωλίων, φορτώνοντας νέα αντεργατικά μέτρα, «πράσινους» και «ψηφιακούς» φόρους, την ίδια ώρα η πανδημία αξιοποιείται ως δικαιολογία για απολύσεις, περικοπές μισθών και απλήρωτη δουλειά.

Οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Εδώ και ένα χρόνο οι νέοι άνθρωποι στερούνται τα βασικά εκπαιδευτικά δικαιώματά τους. Τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο μπαίνουν στην εργασία με όρους εκμετάλλευσης από πολύ νωρίς. Οσα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας όταν αποφοιτήσουν.

Μεγάλα ποσά κατευθύνονται για τους εξοπλισμούς, τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις και στρατιωτικά σχέδια της ΕΕ, την ώρα που υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από τον ιμπεριαλισμό, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Εν συντομία, η ανθρωπότητα εδώ και έναν χρόνο ζει με την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να νικηθεί πολύ πιο γρήγορα σε έναν σοσιαλιστικό κόσμο. Ο καπιταλισμός είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτήν τη μάχη.

Επιπλέον, υπάρχει τώρα μια νέα διάσταση του πραγματισμού: Η πανδημία αξιοποιείται ως δικαιολογία για να φιμώσουν τους εργαζόμενους που επιχειρούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, για να απαγορεύσουν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, την οργάνωση, το δικαίωμα στην απεργία και τους γιορτασμούς για την 1η Μάη.

Ωστόσο η 1η Μάη είναι η πιο σημαντική και ιστορική μέρα του αγώνα του εργαζόμενου λαού ενάντια στην εκμετάλλευση. Είναι η κοινή μέρα γιορτασμού του αγώνα των εργατών από όλο τον κόσμο που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν θα τους αφήσουμε να απαγορεύσουν την Πρωτομαγιά. Οι απαγορεύσεις τους δείχνουν το πόσο υπολογίζουν την εργατική τάξη ως τον πραγματικό αντίπαλό τους.

Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλο χρόνο.

Θέλουμε το δικαίωμα στην Υγεία για όλους, δουλειά για όλους, Ασφάλιση για όλους.

Θέλουμε να ζούμε και να αναπνέουμε ανθρώπινα.

Καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό να αγωνιστεί για μια νέα κοινωνική οργάνωση στην οποία δεν υπάρχει εκμετάλλευση, στην οποία δεν χάνουμε τη ζωή μας μάταια.

Ζήτω η Διεθνής Μέρα των Εργατών!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο παραλογισμός του καπιταλισμού

15 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα της πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και διεθνώς, η κατάσταση παραμένει δραματική για τα λαϊκά στρώματα. Στην Ευρώπη, μόνο από τις αρχές του έτους έχουν πεθάνει από τον ιό σχεδόν μισό εκατομμύριο, ενώ τα συστήματα Υγείας έχουν μετατραπεί σε συστήματα μιας νόσου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις, παρότι είχαν 10 πολύτιμους μήνες να λάβουν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τη ζωή του λαού, δεν το έκαναν, αγνοώντας τόσο την πείρα που είχε αποκτηθεί για το τι έπρεπε να γίνει όσο και τα αιτήματα των εργαζομένων σε νοσοκομεία, σχολεία, ΜΜΜ και χώρους εργασίας. Ετσι, οι προκλητικοί πανηγυρισμοί των κυβερνήσεων για τη διαχείριση της πανδημίας κατά το πρώτο κύμα και στην Ελλάδα αλλά και σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, κομματιάστηκαν πάνω στο δεύτερο κύμα.

Αρα τo ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιο είναι το κοινό στοιχείο σε όλα αυτά τα κράτη. Γιατί, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, σκοπίμως αποδίδεται σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η κατάσταση σε τάχα ανικανότητα των κυβερνήσεων ή ακόμα και πιο συγκεκριμένα των αρμόδιων υπουργών Υγείας. Οχι ότι δεν υπάρχει και αυτή η πλευρά, αλλά δεν είναι αυτή ούτε η αιτία ούτε το κοινό στοιχείο. Δηλαδή, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, ισχυρές καπιταλιστικές χώρες που μετράνε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, είναι άχρηστοι - ανίκανοι όλοι, μαζί και τα επιτελεία επιστημόνων που έχουν; Δεν μπορεί...

* * *

Η απάντηση είναι ότι οι κυβερνήσεις των αστικών κρατών διαχρονικά είτε είναι σοσιαλδημοκρατικές είτε νεοφιλελεύθερες, είτε συνασπισμού είτε εθνικής ενότητας κ.λπ., εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από τεράστιες περικοπές στα δημόσια συστήματα Υγείας, από εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, από προώθηση του μοντέλου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η κοινή αυτή πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας πηγάζει από τον ίδιο τον χαρακτήρα των αστικών κρατών και της ένωσής τους, της ΕΕ, όπου η προτεραιότητα είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται ρητά και μέσα από τα κείμενά τους. Ετσι από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από τα κράτη - μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις.

Στο κείμενο για τη «Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη» που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα στις 25 Νοέμβρη, ως πυλώνας αναφέρεται η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών», ενώ στο κείμενο της Στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία ως πυλώνες αναφέρονται «η δημιουργία ενός συστήματος με μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ κόστους και αποτελεσματικότητας» και «η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα».

Στη Γερμανία σήμερα, μόλις το 29% των νοσοκομείων είναι δημόσια, αλλά και αυτά στο όνομα της αυτονομίας λειτουργούν με όρους κερδοφόρας επιχείρησης.

Στην Ιταλία, μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν περικοπές της τάξεως των 37 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κλείσουν δημόσια νοσοκομεία και τα οργανικά κενά σε υγειονομικό προσωπικό να φτάνουν τις 56.000 πριν την εμφάνιση της πανδημίας, ενώ περισσότερα από 12 εκατ. άτομα δεν λαμβάνουν την αναγκαία ιατρική θεραπεία και περίθαλψη για οικονομικούς λόγους.

Στη Μ. Βρετανία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα το κράτος πλήρωσε στις ιδιωτικές κλινικές 1 δισ. λίρες για να περιθάλπουν αποκλειστικά μη COVID περιστατικά, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας κατέρρεε. Στην προ COVID εποχή, οι ελλείψεις έφταναν τις 100.000 σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας από το 2009 έως το 2015 έφτασαν τα 7,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα μπήκε λουκέτο σε 17 νοσοκομεία και καταργήθηκαν 9.000 κλίνες.

* * *

Ενα ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι αν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα αυτή η κατάσταση μέσα από τις δυνατότητες που δίνουν στον 21ο αιώνα η επιστήμη και η τεχνολογία. Η απάντηση είναι ότι οι δυνατότητες που δίνει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος είναι τεράστιες. Ομως στον καπιταλισμό οι δυνατότητες αυτές δεν αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών αλλά για το κέρδος.

Εκ των πραγμάτων έχουμε μια κοινωνία όπου από τη μία έχουμε τεράστια αδιανόητα κέρδη και πλούτο για πολύ λίγους που ζουν στην αφθονία και από την άλλη η μεγάλη πλειοψηφία να μην ξέρει τι θα ξημερώσει, ζει στην εργασιακή ανασφάλεια, με στερήσεις και ακόμα στην ανέχεια και σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Στην ΕΕ 1 στους 5 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, οι άστεγοι ξεπερνούν τα 4 εκατ.

Στις ΗΠΑ το διάστημα Μάρτης - Μάης 2020 οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 38 εκατ., ενώ την ίδια περίοδο τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασαν τα 430 δισ. δολάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η περιουσία 2,189 δισεκατομμυριούχων είναι διπλάσια από όσα έχει το 55% του ενήλικου πληθυσμού της Γης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε 1 λεπτό πεθαίνει ένα παιδάκι κάτω των 5 ετών από πνευμονία και ελονοσία.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας όχι μόνο δεν αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των μεγάλων κοινωνικών αναγκών, αλλά αντίθετα με ό,τι προβάλλει η αστική προπαγάνδα, αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις εντείνουν την επίθεση προς τα δικαιώματα των εργαζομένων, λόγω της τάσης πτώσης του ποσοστού κέρδους από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Αυτός είναι ο παραλογισμός του καπιταλισμού.

(Η παρέμβαση στην εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία, που έγινε στις 26/4/2021)


Κωνσταντίνος ΣΙΕΤΤΟΣ
Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ