ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Απολυμαντικά... κατά κορονο-ιών
  • Μέχρι και τέσσερις μέρες μπορούν να επιβιώσουν σε φυσικό περιβάλλον, εκτός του ανθρωπίνου σώματος, οι κορονο-ιοί, που προκαλούν το σύνδρομο
  • Η χρήση κοινών απολυμαντικών σε δημόσιους χώρους, «σκοτώνει» τους κορονο-ιούς εντός πενταλέπτου...

Associated Press

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μια νέα πτυχή τής (ακόμη...) μυστηριώδους ταυτότητας των κορονο-ιών, που προκαλούν το σύνδρομο SARS, αφορά στη μεγαλύτερη (απ' ό,τι θεωρούνταν αρχικά) διάρκεια ζωής του μικροοργανισμού έξω απ' το ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες περιβάλλοντος. Σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εργαστηριακές μελέτες σε Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Γερμανία και ΗΠΑ έδειξαν πως η διάρκεια ζωής των κορονο-ιών σε ρευστοποιημένα (λόγω διάρροιας) περιττώματα ασθενών κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως τουλάχιστον τέσσερις μέρες. Αυτό, λέγεται πως εξηγεί εν μέρει, γιατί προ βδομάδων περίπου 300 ένοικοι οικοδομικού συγκροτήματος (με διαρροές στο αποχετευτικό σύστημα) στο Αμόι Γκάρντενς του Χονγκ Κονγκ ασθένησαν δίχως να έρθουν σε άμεση επαφή με φορείς των κορονο-ιών... Επιπλέον, αυτό σημαίνει πως οι κορονο-ιοί που προκαλούν το σύνδρομο SARS μπορούν να μεταδοθούν και από ένα απλό άγγιγμα αντικειμένων ευρείας χρήσης (π.χ. πόμολα πόρτας, κουμπιά ανελκυστήρων, τραπέζια, κ.λπ.).

Ομως, ενθαρρυντικό, σ' αυτό το σημείο, ήταν το πόρισμα έρευνας Γερμανών ειδικών που έδειξε πως η χρήση κοινών, αλλά και νοσοκομειακών απολυμαντικών (π.χ. χλώριο, φορμόλη, οινόπνευμα, ασετόνη κ.ά.) είναι αποτελεσματική στην αποτροπή περαιτέρω μετάδοσης του συνδρόμου. Οπως ανακοινώθηκε, κοινά απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τους κορονο-ιούς εντός πέντε λεπτών...

Γι' αυτό και ο Δρ. Κλάους Στοχ, επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνέστησε ως επαρκή την αυστηρή τήρηση των προσωπικών κανονισμών υγιεινής...

Αυστηρότερα μέτρα και ταραχές...

Στην Κίνα, πάντως, η αύξηση των θυμάτων παραμένει σημαντική. Εως χτες το σύνδρομο SARS είχε προκαλέσει το θάνατο 206 και την ασθένεια σε 4.280 άλλους. Επιπλέον, περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να περάσουν τις επόμενες δύο βδομάδες σε συνθήκες καραντίνας.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι νεκροί του συνδρόμου SARS ανέρχονταν έως χτες στους 187 και τα συνολικά κρούσματα θεωρούνταν 1.637.

Τα δεδομένα αυτά, αλλά και οι ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω απ' την ακριβή συμπεριφορά των κορονο-ιών που προκαλούν το σύνδρομο SARS εντείνουν τα αυστηρά μέτρα. Χτες στο Πεκίνο, οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων σε 80 μεγάλες δεξαμενές πόσιμου ύδατος, ενώ έγιναν συστάσεις για αποφυγή των μπάνιων σε πισίνες κλειστών χώρων. Προχτές, ανακοινώθηκε η αναβολή των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας για επιπλέον δύο βδομάδες. Οι πολυήμερες αναγκαστικές «διακοπές» αφορούν έναν μαθητικό πληθυσμό τουλάχιστον 1.300.000 παιδιών...

Μέσα σ' όλα αυτά, και με δεδομένο το κλίμα αγωνίας που επικρατεί (ιδιαίτερα...) στην ηπειρωτική και νησιωτική Κίνα, πυκνώνουν οι πληροφορίες δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων που μιλούν για διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων στην πόλη Τσιανίε της ανατολικής παραθαλάσσιας επαρχίας Ζετζιάνγκ, όπου έχουν μετατραπεί προσφάτως δημόσια κτίρια σε χώρους καραντίνας. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο αναφέρθηκαν οι διαδηλώσεις αρκετών χιλιάδων στην πόλη Τσιανίε, που κατηγόρησαν τις εκεί αρχές πως δεν έχουν λάβει τα προσήκοντα μέτρα, όσον αφορά στα δημόσια κτίρια που έχουν μετατραπεί σε χώρους καραντίνας (π.χ. ανεπάρκεια ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού). Αναφέρθηκε, επίσης, και η προσπάθεια μιας χούφτας κατοίκων της ίδιας επαρχίας να εισέλθουν στους χώρους καραντίνας. Κατά τις ταραχές, τραυματίστηκαν τρεις φρουροί ασφαλείας, ενώ οι πέντε ταραξίες τέθηκαν υπό καθεστώς ολιγοήμερης κράτησης...

«Σισύφεια» περιπέτεια....

Διεθνώς, το σύνδρομο SARS έχει προκαλέσει απ' τον περασμένο Νοέμβρη έως χτες το θάνατο 464 ανθρώπων και την ασθένεια άνω των 6.400 άλλων.

Μια συνέπεια του συνδρόμου είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπόριο, στις μετακινήσεις και δη στις αερομεταφορές. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, τον πόλεμο στο Ιράκ και τώρα με το σύνδρομο SARS, περίπου 177 αεροπορικές εταιρίες, ανά τον κόσμο έχουν υποστεί συνολικά (σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση εκπροσώπου της ΙΑΤΑ) μείωση της επιβατικής κίνησης σε σταθερό (όπως διαφαίνεται...) ποσοστό 15%. Στις ασιατικές αεροπορικές εταιρίες η μείωση στην κίνηση των πολιτικών αεροπορικών εταιριών είναι της τάξης του 40-60%. Το δε κόστος μόνον για αεροπορικές εταιρίες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας εκτιμάται πως ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια.

Ο Κλάους Βάλτερ, εκπρόσωπος της γερμανικής ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ, δήλωνε στο περιοδικό FOCUS πως οι εβδομαδιαίες απώλειες της εταιρίας (εξαιτίας του συνδρόμου SARS) κυμαίνονται σε 55 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβεβαιώσεις προστασίας και επισημάνσεις ελλείψεων

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας πήρε «δραστικά μέτρα τόσο για τον περιορισμό της εισαγωγής του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) όσο και για την ασφαλή αντιμετώπιση ενδεχομένως ύποπτου περιστατικού» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, κατά την επίσκεψή του (4.5.2003) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, όπου γίνονται εργασίες για την ολοκλήρωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς και του τετράκλινου θαλάμου αρνητικής πίεσης, στον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο περιστατικό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Ωστόσο όμως δυο μέρες πριν η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με ανακοίνωσή της είχε αποκαλύψει ότι θα υπάρξουν σοβαρά κενά στην περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία ασθενών. «Εάν - ο μη γένοιτο, αναφέρει η ΕΕΕΘ - η επιδημία έρθει και στην πατρίδα μας το 30-40% των περιστατικών που θα νοσήσουν θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η συνολική θνητότητα της ασθένειας είναι 6-15% - ανάλογα με τη χώρα και την ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών της. Το γεγονός είναι ότι αν δε βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ το 30-40% θα πεθάνουν όλοι και αν βρεθεί το 90-95% θα επιστρέψει στο σπίτι του. Βέβαια, το πρόβλημα το οποίο θα προκύψει για πολλοστή φορά είναι το αν θα μπορέσουν να βρεθούν αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ. Προφανώς όχι! Γιατί παρ' όλες τις επανειλημμένες παραστάσεις μας η πολιτεία δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τα 100 παροπλισμένα κρεβάτια (κύρια λόγω ελλείψεως προσωπικού) στις υπάρχουσες ΜΕΘ. Κλίνες που ισοδυναμούν με δημιουργία 10-12 νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας!».

Εκτακτο Συμβούλιο

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, Κ. Στεφανής, συγκαλεί σήμερα στις Βρυξέλλες έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή των ομολόγων του των κρατών-μελών και των υποψηφίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βασικό θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιδημία του ΣΟΑΣ.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση για έκτακτο συμβούλιο είχε διατυπωθεί τον περασμένο μήνα απ' τον Γάλλο υπουργό Υγείας αλλά δεν ευοδώθηκε, με το σκεπτικό ότι η σύγκληση θα προκαλούσε πανικό.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Καραντίνα λόγω θανάτου ναυτεργάτη

Ψηνόταν στον πυρετό για τέσσερις μέρες. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων υποστηρίζει ότι δεν παρουσίασε κανένα απ' τα συμπτώματα του ΣΟΑΣ

Ο 36χρονος Φιλιππινέζος ναυτεργάτης Ιμπάρ Ρενάτο, μέλος του πληρώματος του επισκευαζόμενου ελληνικού πλοίου «ΕΥΓΕΝΙΑ Κ», πέθανε προχτές από υψηλό πυρετό, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία ανάμεσα στους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και στη ναυτεργατική οικογένεια, για το ενδεχόμενο να είναι θύμα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ)

Το πλοίο ήρθε από το Μαρόκο και το περασμένο Σάββατο κατέπλευσε στη Ζώνη και συγκεκριμένα στο ναυπηγείο Κόρου στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Την ίδια μέρα μεταλλεργάτες των συνεργείων, όταν ανέβασαν τα εργαλεία στο πλοίο, πληροφορήθηκαν από το πλήρωμα ότι ένα μέλος του ήταν άρρωστο. Την Κυριακή, όταν οι εργάτες ανέβηκαν και πάλι στο πλοίο, βρήκαν το πλήρωμα και τους συγγενείς τους πανικοβλημένους, καθώς ο άρρωστος ναυτεργάτης είχε πεθάνει.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, ενώ η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας χτες από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, που έστειλε επιστολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά κ. Παπαγεωργίου. Το Συνδικάτο ζήτησε να γίνει ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του ναυτεργάτη και να δοθεί εντολή να μη γίνει καμία εργασία στο πλοίο. Ακολούθησε επείγουσα κοινή επιστολή των ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προς τα υπουργεία Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτώντας «να γίνει προληπτική εξέταση των μελών του πληρώματος, αλλά και όποιων προσώπων ήρθαν σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, με παρέμβασή του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Εισαγγελία Πειραιά έδωσε εντολή για διακοπή εργασιών στο πλοίο και να γίνει ιατροδικαστική εξέταση. Αποκαλύφθηκε, δε, ότι ο άτυχος ναυτεργάτης, ψηνόταν στον πυρετό από την 1.5.2003 χωρίς μέχρι και την τελευταία στιγμή να του παρασχεθεί καμία βοήθεια. Μάλιστα, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο, όπως ισχυρίστηκαν, ενημερώθηκε σχετικά χτες το απόγευμα, αναφέρθηκε ότι σήμερα αναμενόταν ο ασφαλιστής του πλοίου να μεταφέρει τον άρρωστο ναυτεργάτη σε νοσοκομείο του Πειραιά, όμως δεν πρόλαβε.

Αργά το απόγευμα, έγκυρη πηγή του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι μετά από τον απαραίτητο έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) δε διαπιστώθηκε κανένα απ' τα συμπτώματα του ΣΟΑΣ. Ετσι, το ΚΕΕΛ έστειλε έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ακύρωση της καραντίνας, στην οποία είχε τεθεί το πλοίο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ