ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εσπασε η αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Η άμεση παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων άνοιξε το δρόμο για να επιστρέψει στο πόστο του ο εργαζόμενος που απολύθηκε επειδή συμμετείχε στην πρωτομαγιάτικη απεργία

Στη σθεναρή αντίσταση του ταξικού κινήματος και στην αποφασιστική του παρέμβαση έσπασε η προσπάθεια της επιχείρησης «Αρίστος Φυλής» στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, να απολύσει εργαζόμενο επειδή συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Χτες, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η επιχείρηση προσπάθησε να τα «μαζέψει». Απέδωσε σε παρεξήγηση την ανακοίνωση της απόλυσης και δεσμεύτηκε να πάρει πίσω τον εργαζόμενο. Λίγη ώρα πριν, ο απολυμένος Ζήσης Σιδηράς, είχε δικαιωθεί και από το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε την Παρασκευή, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εργοδοσίας.

Η επιχείρηση «Αρίστος Φυλής», κατασκευάζει τηλεκάρτες για κινητά τηλέφωνα. Το προηγούμενο διάστημα υποχρέωσε σε πολυήμερη άδεια τους περίπου 35 εργαζόμενους που απασχολεί. Την Πρωτομαγιά, μέρα απεργίας, η διεύθυνση αποφάσισε να καλέσει για δουλειά τους εργαζόμενους, χτυπώντας την κορυφαία μέρα αγώνα και τιμής της εργατικής τάξης. Ο Ζήσης Σιδηράς, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήλωσε απεργός. Το μεσημέρι της Παρασκευής πήγε κανονικά να εργαστεί στη μεσημεριανή βάρδια, όμως ο διευθυντής, Χ. Καράμπελας, του ανακοίνωσε την απόλυσή του.

Αμέσως ο Ζ. Σιδηράς ενημέρωσε το Σωματείο του και μέσα σε ελάχιστο χρόνο συγκεντρώθηκαν έξω από την επιχείρηση τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος, που διαδήλωνε έξω από την πύλη, η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την απόφασή της να απολύσει τον εργαζόμενο. Μάλιστα, με εξώδικο που του παρέδωσε, τον κάλεσε να παρουσιαστεί στο πόστο του. Ομως, λίγη ώρα αργότερα, τον έστειλε στην καντίνα να κάθεται. Η προσπάθεια απόλυσης εξελίχθηκε σε άρνηση παροχής εργασίας στον απεργό εργαζόμενο.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνεχίστηκε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την πύλη, ανακοινώνοντας κλιμάκωση του αγώνα και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη μέρα και κάθε μέρα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στη γη της Μανωλάδας

Εμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση από τις ταξικές δυνάμεις στους κολίγους των θερμοκηπίων, την Κυριακή, στις 9.30 π.μ.

Στο πλευρό των μεταναστών κατά τη διάρκεια του τριήμερου απεργιακού τους αγώνα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των μεταναστών κατά τη διάρκεια του τριήμερου απεργιακού τους αγώνα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ
Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της Πελοποννήσου απευθύνει το ΠΑΜΕ για να συμμετάσχουν στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Μανωλάδα, όπου εργάζονται και ζουν οι σύγχρονοι είλωτες, την Κυριακή 11 Μάη, στις 9.30 το πρωί. Με απόφαση των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ των νομών της Πελοποννήσου, εργαζόμενοι θα βρεθούν στους τόπους δουλειάς - κάτεργα, στα θερμοκήπια της φράουλας, όπου εργάζονται περισσότεροι από 2.500 μετανάστες εργάτες γης, για να εκφράσουν για μια ακόμη φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.

«Σφίγγουμε το χέρι και στεκόμαστε δίπλα στους μετανάστες - εργάτες γης της Ηλείας, που με τη βοήθεια, την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργατών, του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ σήκωσαν το κεφάλι ψηλά και αντιστάθηκαν». Αυτό σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο, με αφορμή τον τριήμερο επιτυχημένο απεργιακό αγώνα πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Απευθυνόμενες στους ίδιους τους μετανάστες, επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι δεν είναι όλοι φίλοι ή σύμμαχοί σου, όσοι σου χτυπούν την πλάτη ή σου ψιθυρίζουν "καλά" λόγια στο αυτί. Ξέρεις το ρόλο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων μηχανισμών του κεφαλαίου. Τα κόμματα που εξαγνίζουν την πολιτική της ΕΕ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) μιλούν συχνά για τους μετανάστες κρύβοντας την αλήθεια για την αντιμεταναστευτική, ρατσιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουν τους μετανάστες να μην έρχονται σε επαφή με τους στόχους και τις αξίες του ταξικού εργατικού κινήματος για να μπορούν πιο εύκολα να τους εκμεταλλεύονται».

Καταλήγοντας τονίζουν: «Το ΠΑΜΕ είχε και έχει πάντα μέτωπο ενάντια στην πολιτική που θέλει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να είναι παράνομοι, με λειψές εργασιακές - ασφαλιστικές κατακτήσεις, ανασφάλιστοι, με ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας στη δουλειά, χωρίς δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Καλεί τους μετανάστες να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που τους θέλει φτηνή εργατική δύναμη. Να οργανωθούν στα συνδικάτα για να δώσουν πιο αποτελεσματικά τη μάχη, μαζί με τους ντόπιους συναδέλφους τους».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το δημαρχείο

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Στο πλευρό τους το Συντονιστικό των ΟΤΑ και οι αγωνιστικές δημοτικές παρατάξεις της περιοχής

Από τη χτεσινή κατάληψη του δημαρχείου
Από τη χτεσινή κατάληψη του δημαρχείου
Σε κατάληψη του δημαρχείου προχώρησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας Ηρακλείου Αττικής, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Αίτημά τους είναι να κλείσει η δημοτική επιχείρηση, να γίνει μεταφορά του προσωπικού και του αντικειμένου της στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (ο δήμος τους χρωστά αυτή τη φορά μέχρι και τριάμισι μηνιάτικα), δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι απαντούν στον εμπαιγμό και στους εκβιασμούς της δημοτικής αρχής (ΝΔ), η οποία χτες, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, απείλησε ότι για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει πρώτα να εγκαταλείψουν το δίκαιο αγώνα τους και να γυρίσουν στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη έγκαιρης καταβολής των δεδουλευμένων και της εργασιακής ανασφάλειας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κοινωνικών τομέων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που υποστηρίζουν και προωθούν οι δημοτικές αρχές του δικομματισμού και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οι γονείς καλούνται να καταβάλλουν τροφεία στη συγκεκριμένη Δημοτική Επιχείρηση μέχρι και 280 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή επιδιώκει τη μετατροπή της δημοτικής επιχείρησης σε κοινωφελή, για να αποκτήσει τη δυνατότητα να απολύσει τους εργαζόμενους ανά πάσα στιγμή.

Οι εργαζόμενοι, που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες βρίσκονται σε κινητοποίηση (επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Φλεβάρη, κατάληψη του σταθμού πριν από το Πάσχα), είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά τους. Χτες στο πλευρό τους βρέθηκαν η Αριστέα Δρίβα, από τη Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα μαζικών φορέων Ηρακλείου για δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και οι Βασίλης Λυκούρας και Παναγιώτης Τσουκαλάς, επικεφαλής των αγωνιστικών δημοτικών παρατάξεων σε Ν. Ηράκλειο και Ν. Ιωνία αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή τρεις Ερωτήσεις.

Καραβιές προσφύγων στα νύχια των δουλέμπορων

Στους 281 έφτασαν οι μετανάστες που εντοπίστηκαν μέσα σε τρεις μόλις μέρες στη θάλασσα και σε νησιά του Αιγαίου

Σε πλωτά φέρετρα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μεταφέρονται από τους δουλέμπορους οι κατατρεγμένοι του κόσμου

Eurokinissi

Σε πλωτά φέρετρα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μεταφέρονται από τους δουλέμπορους οι κατατρεγμένοι του κόσμου
Χωρίς τέλος είναι το δράμα που εξελίσσεται στη θάλασσα του Αιγαίου και αλλού, με τις καραβιές των προσφύγων που μπλέκονται στα δίχτυα των δουλεμπόρων, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από την πατρίδα τους. Μόνο το τελευταίο τριήμερο, δηλαδή από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, εντοπίστηκαν 281 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, προερχόμενοι κυρίως από Πακιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν.

Ειδικότερα:

  • Την Κυριακή το πρωί, εντοπίστηκαν 32 πρόσφυγες (19 άντρες, 8 γυναίκες και 5 παιδιά) σε ημιβυθισμένη φουσκωτή λέμβο.
  • Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας στην περιοχή Παγόντα Εύβοιας εντοπίστηκαν 28 πρόσφυγες (7 άντρες, 12 γυναίκες και 9 παιδιά).
  • Σάββατο ξημερώματα βόρεια του ακρωτηρίου Πράσσο Σάμου βρέθηκαν στη θάλασσα 18 πρόσφυγες (10 άντρες 8 παιδιά).
  • Στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε φουσκωτό άλλοι 12 (10 άντρες, μία γυναίκα και μία ανήλικη).
  • Τις ίδιες ώρες ανατολικά από το Αγαθονήσι βρέθηκαν μέσα σε τρία φουσκωτά 75 πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Πάτμο.
  • Επίσης, τα ξημερώματα του Σαββάτου, βρέθηκαν στην ακτή Μαύρικα ανατολικά της Εύβοιας άλλοι 40 μετανάστες.
  • Την Παρασκευή δύο ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Πράσσο Σάμου εντοπίστηκαν στη θάλασσα 20 πρόσφυγες (18 άνδρες, δύο γυναίκες, 2 ανήλικοι) και άλλοι δύο εντοπίστηκαν στο ακρωτήρι «Γάτος» του νησιού.
  • Την ίδια μέρα στις βορειοανατολικές ακτές του Φαρμακονησιού εντοπίστηκαν 21 πρόσφυγες (20 άνδρες μία γυναίκα) σε φουσκωτό οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Λέρο.
  • Στη συνέχεια πάνω στη βραχονησίδα Νερονήσι του Αγαθονησιού εντοπίστηκαν 31 πρόσφυγες (23 άντρες, 3 γυναίκες και 5 παιδιά) οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Πάτμο.

Το δράμα δε σταματάει εδώ. Υπολογίζεται ότι μόνο στο νησί της Λέρου αυτή τη στιγμή βρίσκονται ασυνόδευτα 160 παιδιά και πάνω από 300 πρόσφυγες. Ολοι ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και η μόνη βοήθεια που έχουν είναι από τους κατοίκους του νησιού.

ΣτΕ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Συνταγματικό το αντιασφαλιστικό πετσόκομμα

Συνταγματική είναι η σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που έγινε με το νόμο 3554/2007. Την άποψη αυτή θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος επικρατείας Σπ. Μαρκάτης την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ως γνωστόν με το νόμο 3554/2007 «ψαλιδίστηκαν» τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, με μέτρα όπως μείωση συντάξεων, αύξηση ορίου ηλικίας κλπ.

Στο σκεπτικό της πρότασης του εισηγητή θα αναφέρεται ότι οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα, καθώς αφορούν παροχές υποχρεωτικής επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης.

Αντίθετα, ο εισηγητής θα προτείνει ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 3554/2007 που προβλέπει την προσωρινή «αναγκαστική αφαίρεση από τον Λογαριασμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Κεφαλαίων (ΛΑΚ) της εξουσίας διαχειρίσεως και διοικήσεως των ασφαλιστικών υποθέσεων». Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής, ζητώντας να μην υπαχθεί στο ΕΤΑΤ ο «Λογαριασμός Διαχείρισης Πρόσθετων Παροχών» που έχει δημιουργηθεί με την εισφορά των τραπεζοϋπαλλήλων και της Τράπεζας Αττικής.

Η απόφαση του ΣτΕ, πέρα από οτιδήποτε άλλο, φανερώνει και τα στενά όρια του δικαστικού αγώνα, στον οποίο επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δημιουργώντας αυταπάτες ως προς την έκβασή του.

ΝΑΥΠΛΙΟ
Πλοίο ξεφόρτωνε κρεμμύδια μαζί με ανθρώπους!

Δουλέμποροι από την Αίγυπτο μετέφεραν δεκάδες μετανάστες στα αμπάρια του καραβιού. Στο πλευρό των προσφύγων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ

Αλλο ένα δουλεμπορικό φορτηγό πλοίο με το όνομα «MAHI.S», σημαίας Κομόρες, αφού απέπλευσε από τις αιγυπτιακές ακτές, κατέπλευσε και ελλιμενίστηκε στο λιμάνι του Ναυπλίου την περασμένη Παρασκευή, ξεφορτώνοντας μαζί με τα κρεμμύδια και άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών αιγυπτιακής καταγωγής, τους οποίους μετέφερε μαζί με το εμπόρευμα.

Οι δουλέμποροι του πλοίου, προκειμένου να αποβιβάσουν τους μετανάστες, σκαρφίστηκαν το εξής: Φόρτωσαν τα αμπάρια του πλοίου με κρεμμύδια, όπως έγραφε και το δελτίο αποστολής. Μαζί με το εμπόρευμα, όμως, στρίμωξαν και τους μετανάστες για να τους μεταφέρουν μέχρι την Ελλάδα. Οταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι, το πρωί της Παρασκευής, άρχισε η διαδικασία της εκφόρτωσης.

Δύο μέλη του πληρώματος μαζί με άλλους δύο μετανάστες, τέσσερις σύνολο, ξεφόρτωναν το εμπόρευμα. Λίγο αργότερα, οι δύο μετανάστες που ξεφόρτωναν έφευγαν προς το αυτοκίνητο που τους περίμενε λίγο πιο κάτω και τη θέση τους έπαιρναν άλλοι δύο ομοεθνείς τους που βρίσκονταν στα σωθικά του πλοίου.

Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, όταν και συνελήφθησαν από τους λιμενικούς και άνδρες της Ασφάλειας της περιοχής το 8μελές πλήρωμα, συριακής καταγωγής, δύο ακόμα οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης και 55 μετανάστες. Ηδη, από το βράδυ της Παρασκευής, είχαν συλληφθεί 4 μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα μαζί τους, με αποτέλεσμα οι αρχές να ανακαλύψουν τι συνέβαινε με το εν λόγω πλοίο.

Οι 59 μετανάστες βρίσκονται στα υπόγεια κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, σε άσχημες συνθήκες καθώς διαθέτουν μόνο 20 ράντζα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμούνται στο δάπεδο και χρησιμοποιούν για στρώμα μια κουβέρτα. Τους μετανάστες επισκέφτηκε την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Θεόδωρο Ρούνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και Χρήστο Καλογερόπουλο, γραμματέα της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ.

Οι μετανάστες ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Κόμματος κουβέρτες προκειμένου να μπορέσουν, όσο αυτό είναι εφικτό σε αυτές τις συνθήκες, να κοιμηθούν. Τα μέλη της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν άμεσα. Συγκέντρωσαν όσες κουβέρτες τους ζητήθηκαν και χτες το βράδυ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Αργολίδας, τις παρέδωσε στους μετανάστες.

Κινδυνεύει να απελαθεί 19χρονος οικοδόμος

Παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο από το ΠΑΜΕ στο Αστυνομικό Τμήμα όπου κρατείται από τις 22 Απρίλη

Δεν περνά μέρα που να μην έρχεται στο προσκήνιο ο Γολγοθάς που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί μέσα σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τη διαρκή τρομοκρατία και το κυνηγητό από εργοδότες και αστυνομία: 19χρονος οικοδόμος από την Αλβανία κινδυνεύει να απελαθεί, αφού συνελήφθη λίγα βήματα μακριά απ' το χώρο της δουλειάς του κι ενώ επέστρεφε στο σπίτι του.

Ο νεαρός εργάτης κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλοθέης από τις 22 Απρίλη. Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το Σάββατο οι ταξικές δυνάμεις, αντιδρώντας άμεσα και ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του νεαρού εργάτη, η αστυνομία ενημέρωσε ότι έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για την απέλασή του. Επιβεβαιώνεται έτσι το τραγικό αδιέξοδο των αλλοδαπών εργατών, που είναι όμηροι της παρανομίας ώστε να μπορεί το κεφάλαιο ανενόχλητο να τους ξεζουμίζει. Με συνέπεια, ανά πάσα στιγμή να απελαύνονται σε χώρες απ' τις οποίες, η φτώχεια, η ανεργία, αλλά και οι πόλεμοι, οι πολιτικές διώξεις κλπ. τους ανάγκασαν να φύγουν.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει: «Τέτοια φαινόμενα είναι συχνά και στόχο έχουν την τρομοκράτηση, τη χειραγώγηση των μεταναστών και την εκμετάλλευσή τους από την εργοδοσία και τα διάφορα κυκλώματα δουλεμπορίας που πουλούν δήθεν προστασία. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη ευθύνη για τα δεινά των μεταναστών, υπερασπίζονται τη νομοθεσία της ΕΕ για τους μετανάστες. Σοβαρή ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ που χτυπάει τους μετανάστες, όπως ο ΣΥΝ. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τα προβλήματα των μεταναστών είναι για να καλύπτουν την αντεργατική τους πολιτική».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποδοθούν ευθύνες για τις δολοφονικές επιθέσεις

Τη συγκάλυψη από την Αστυνομία και την Εισαγγελία, της δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Μανωλάδα από μεγαλοκαλλιεργητές της φράουλας και των μπιστικών τους σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

«Οι μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας - σημειώνεται - που ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, μαζί με τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους, δε βρέθηκαν αντιμέτωποι μόνο με τις δολοφονικές επιθέσεις και επιδρομές των μπράβων των μεγαλοκαλλιεργητών φράουλας, αλλά και με την προκλητική ανοχή των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών της περιοχής.

Η Αστυνομία και οι εισαγγελείς που επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο στην προληπτική καταστολή των κινητοποιήσεων του λαού και της νεολαίας, έκαναν τα στραβά μάτια στη Μανωλάδα, δεν πήραν μέτρα για την προστασία Ελλήνων και ξένων αγωνιστών, παρόλο που τους ζητήθηκε, άφησαν ελεύθερο το μοναδικό συλληφθέντα, ενώ ακόμη αναζητούν έναν ακόμη φυσικό αυτουργό που υποδείχτηκε από στέλεχος του ΚΚΕ. Η προκλητική συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών εκ μέρους της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας ισοδυναμεί με παράβαση καθήκοντος».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς ποια είναι η θέση τους σχετικά με τις καταγγελίες και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αποδοθούν ευθύνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ