ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Φούντο» στα Ταμεία απ' το κούρεμα

Στον αέρα τα αποθεματικά τους, όπως έγινε και στην Ελλάδα με το PSI

Τα κακά μαντάτα συνεχίζονται για τους εργαζόμενους της Κύπρου, μετά το μνημόνιο που ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας
Τα κακά μαντάτα συνεχίζονται για τους εργαζόμενους της Κύπρου, μετά το μνημόνιο που ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κανένα νομοσχέδιο ή πρόταση που να έχει σχέση με την προστασία των Ταμείων Πρόνοιας και την απόδοση των κεφαλαίων που θα χάσουν από το κούρεμα των κυπριακών τραπεζών, δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής στην Κυπριακή Βουλή, επαληθεύοντας τους φόβους χιλιάδων εργαζόμενων στην Κύπρο ότι τα αποθεματικά των Ταμείων τους θα γίνουν καπνός για να σωθούν οι τράπεζες.

Το ίδιο άλλωστε έγινε και στην Ελλάδα, με το PSI, επιβεβαιώνοντας ότι η αστική διαχείριση της κρίσης, ανεξάρτητα από μείγμα και «μοντέλο», έχει πάντα τους ίδιους χαμένους και κερδισμένους, το λαό και το κεφάλαιο αντίστοιχα. Τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας αντιμετωπίζουν βέβαιο κίνδυνο «κουρέματος» έως και 60%.

Στο περιθώριο αυτής της συζήτησης, αναθερμαίνονται οι φήμες για νέο κούρεμα στις καταθέσεις των τραπεζών, πέρα από αυτό που αποφασίστηκε τώρα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Στελέχη της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι «ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε τέτοιο θέμα και ως εκ τούτου δηλώνεται κατηγορηματικά ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, ούτε ως πρόθεση». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το μνημόνιο έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και σ' αυτό δεν περιλαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα που να οδηγούν σε νέο κούρεμα των καταθέσεων.

Ψηλά στην ατζέντα παραμένει και το θέμα του φυσικού αερίου και της εκμετάλλευσής του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Β. Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του Ισραήλ «να επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα της ενέργειας αλλά και σε σειρά ζητημάτων διμερούς ενδιαφέροντος», ενόψει της επίσκεψης στο Τελ Αβίβ, την ερχόμενη Τρίτη, των υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου, αλλά και του Κύπριου προέδρου το Μάιο.

Ο Μπ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρόεδρο ότι η πρόσφατη προσέγγιση με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον τής Κύπρου. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανή μια νέα ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που θα επέτρεπε τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά και μια κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Οι εξελίξεις διαμορφώνουν μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά ωφελεί τον κυπριακό λαό και αποδεικνύει τη στόχευση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή αναφορικά με τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.

«Εφυγε» από τη ζωή ο ναύαρχος Νίκος Παππάς

Τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζει το ΚΚΕ

Σε ηλικία 83 ετών «έφυγε» χτες από τη ζωή ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος». Ο ίδιος και το πλήρωμα του πολεμικού σκάφους, αγκυροβόλησαν στις 25 Μάη 1973 έξω από το λιμάνι του Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, στην περιοχή της Ρώμης και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, καταγγέλλοντας τη χούντα στην Ελλάδα. Προηγούμενα, το «Βέλος» είχε εγκαταλείψει νατοϊκή άσκηση που διεξάγονταν στο Τυρρηνικό Πέλαγος. Η ιταλική κυβέρνηση, κάτω από το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε προς το πλήρωμα του «Βέλος», έδωσε πολιτικό άσυλο στον Ν. Παππά και στους υπόλοιπους του πλοίου, 6 αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Η αποχώρηση του «Βέλος» από τη Νατοϊκή άσκηση και η αγκυροβόληση στο ιταλικό λιμάνι, πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Ιταλία και παγκόσμια. Η χούντα, μάλιστα, αναγκάστηκε να στείλει στην Ιταλία νέο πλήρωμα για να φέρει ξανά το «Βέλος» στην Ελλάδα. Συλλυπητήρια για το θάνατο του Ν. Παππά εξέφρασαν όλα τα κόμματα. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ναυάρχου Νίκου Παππά, μια θαρραλέα μορφή της αντιδικτατορικής πάλης».

Εκδηλώσεις - συζητήσεις για τις Θέσεις της ΚΕ
  • Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην Πάρο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Σήμερα Σάββατο, στη Φαρκαδόνα, αίθουσα ΚΑΠΗ, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Ρ. Μαρούδας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Σήμερα Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Κρήτης, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Σ. Βασιλειάδης, γραμματέας της ΕΠ Κρήτης.
  • Σήμερα Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στη Σητεία, στην αίθουσα ΔΟΚΑΣ (πρώην ξενοδοχείο ΕΛΕΝΑ), θα μιλήσει ο Σ. Σιμεωνίδης, μέλος της ΕΠ Κρήτης.
  • Αύριο Κυριακή, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Πειραιά (Καραΐσκου 119 πλατεία Κοραή), από την ΚΟ Οδηγών Φορτηγών στις 10.30 το πρωί και από την ΚΟ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων στις 12.30 το μεσημέρι.
  • Τη Δευτέρα 8/4, στην Πάτρα, στις 8 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο, θα μιλήσει ο Σπ. Μπέτσης, γραμματέας της ΑΕ.
  • Τη Δευτέρα 8/4, στις 7 μ.μ., στο Καμάρι της Σαντορίνης.
Τι το θέλουμε το ΝΑΤΟ, αφού έχουμε ... τον ΣΥΡΙΖΑ!

Σε πραγματική Πυθία έχει εξελιχθεί για την ΕΕ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, «αν δεν το πάει για βροχή θα κάνει καλοκαίρι...».

Σκόπιμη η θολούρα της τοποθέτησής του ότι «με την ΕΕ είμαστε αλλά όχι και πάση θυσία». Τοποθετείται έτσι για να πιάσει στασίδι μπας και επωφεληθεί από την ενισχυμένη αμφισβήτηση και τη διάλυση ορισμένων αυταπατών γι' αυτήν τη διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, την οποία όχι μόνο δεν πολέμησε, όχι μόνο δεν αμφισβήτησε, αλλά στήριξε, λιβάνισε και εξύμνησε διαχρονικά.

Αλλά και για το ΝΑΤΟ, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την εξωτερική πολιτική, στο site «On Alert», για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται.

Σε αυτήν τη συνέντευξη, το πρόβλημα στις Ενοπλες Δυνάμεις, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα, δεν είναι ότι αποτελούν μηχανισμό καταστολής, δεν είναι πρόβλημα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η πρόσδεσή τους στη ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή και την ΕΕ, αλλά τα «στεγανά του στρατεύματος».

Λέει συγκεκριμένα: «Δεν μπορούμε να συζητάμε για τα σημερινά προβλήματα της Αμυνας χωρίς να αναζητήσουμε τη μήτρα που τα γέννησε. Κι αυτή η μήτρα είναι τα "στεγανά". Αυτό το "θεσμικό τείχος" που, απέξω αποκλείει - ακόμα και στο κοινοβούλιο - την πρόσβαση στο εσωτερικό της Αμυνας...» και ζητά άλλο μοντέλο βεβαίως στα πλαίσια του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Αλλωστε, το ΝΑΤΟικό μάθημά του το έχει μάθει καλά - προφανώς θα βοήθησαν και τα πρόσφατα ...εντατικά μαθήματά του στην Ουάσιγκτον...

Λέει, επίσης, ο Α. Τσίπρας: «Είναι πλέον καιρός να μιλήσουμε για ΕΔ Νέου Τύπου, μικρότερου σχήματος και υποδομών, υψηλής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, με έμφαση στους ποιοτικούς δείκτες και μικρότερου κόστους».

Και συνεχίζει: «Η δομή, η διάταξη και ο εξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται να επανεξεταστούν, με σκοπό την απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την αποφυγή κάθε εμπλοκής σε διεθνείς διενέξεις που δε θίγουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, την κατάργηση της λεγόμενης "διπλωματίας των εξοπλισμών" και την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος με το λιγότερο δυνατό κόστος».

ΝΑΤΟικός ...χωρίς καν να χρειάζεται το ΝΑΤΟ

Δηλαδή, να απεμπλακούμε στα λόγια από το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟικό δόγμα του να το εφαρμόσουμε πλήρως, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί στην ουσία τις ευέλικτες δυνάμεις τύπου ταχείας επέμβασης όσο και την πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟικό επιθετικό δόγμα περί προληπτικού πολέμου (βλέπε Μπους), που σηματοδότησαν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με την αναπροσαρμογή του αμυντικού δόγματος της χώρας και τη μετατροπή του από καθαρά «αμυντικό» σε «αμυντικό αποτρεπτικό», δικαιολογώντας τα εκστρατευτικά σώματα, τις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, και του τσακίσματος του εργατικού λαϊκού κινήματος, στο οποίο το ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη στόχευση και το περιλαμβάνει ανάμεσα στους προληπτικούς τους στόχους και μάλιστα στην πρώτη θέση.

Ολα τα παραπάνω είναι χρήσιμα σε όσους ορέγονται «αντιιμπεριαλιστικές συμμαχίες» του ΚΚΕ με σύμμαχο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοεί λέγοντας ιμπεριαλισμό τον μονοπωλιακό καπιταλισμό, αλλά και οι κούφιες αντιιμπεριαλιστικές ρητορείες του αποτελούν ΝΑΤΟικά κηρύγματα με «κάλυψη - απόκρυψη». Μήπως άραγε είναι κι αυτά τα κηρύγματα μέρος της Συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένου ή μήπως καλύτερα της συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης Ομπάμα; Για την απλόχερη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Ομπάμα, μάλιστα ο βουλευτής του Τσακαλώτος χτες στη Βουλή παρέλειψε να κάνει την αυτοκριτική του, όπως έκανε έστω και φραστικά για τον άνεμο του Ολάντ ...που ποτέ δε φύσηξε υπέρ των λαών. Τυχαίο; Δε νομίζουμε...


Κ. Π.

Για τις εξελίξεις σε ΑΟΖ - Ενέργεια

Με θέμα «Οι αντιθέσεις για την Ενέργεια - ΑΟΖ Ιονίου, οι Θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνεται εκδήλωση - συζήτηση αύριο Κυριακή 7/4, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ