ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ «OFFSHORE» ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Δείχνουν το δέντρο για να κρυφτεί το δάσος

Παρουσιάζουν τη φοροδιαφυγή σαν αιτία για τα βάσανα του λαού, όταν οι φοροαπαλλαγές και οι φορολογικοί παράδεισοι είναι ίδιον του καπιταλισμού και όχι στρέβλωσή του

Δεκάδες τρισ. ευρώ, κλεμμένος ιδρώτας του λαού, στοιβάζονται σε φορολογικούς παραδείσους, με τους νόμους του αστικού κράτους
Δεκάδες τρισ. ευρώ, κλεμμένος ιδρώτας του λαού, στοιβάζονται σε φορολογικούς παραδείσους, με τους νόμους του αστικού κράτους
Τον απόλυτο αποπροσανατολισμό των εργαζομένων στην Ελλάδα και την ΕΕ, που βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ολομέτωπης επίθεσης για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση, επιχειρούν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του συστήματος, με αφορμή την υπόθεση των «offshore» (εξωχώριων) εταιρειών και της φοροδιαφυγής, που ακολουθεί τη δράση τους.

Το θέμα αναδείχθηκε με πρωτοβουλία μεγάλων αστικών εφημερίδων της Ευρώπης -μεταξύ αυτών και ελληνικές- οι οποίες, τις ημέρες αυτές το προβάλλουν με πολυσέλιδα άρθρα, με αναφορές στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους, όπου, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους 32 τρισ. δολ., από τα οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Deutschladfunk», υποστήριξε αναφερόμενος στο θέμα των «offshore» ότι «είναι εύκολο να διατυπώνονται απαιτήσεις (σ.σ. για πάταξη της φοροδιαφυγής), αλλά είναι τρομακτικά επίπονη η εφαρμογή τους σε διεθνές επίπεδο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υποστήριξε ότι «η δημοσιοποίηση των πληροφοριών θα αυξήσει την πίεση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», για να προσθέσει ότι ακόμα και εντός της ΕΕ είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το θέμα, καθώς απαιτείται η συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γ. Σούρλας, παρενέβη στη συζήτηση που έχει ανοίξει με στόχο να ενισχύσει τον αποπροσανατολισμό και την προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, την οποία παρουσιάζει σαν μήτρα της κρίσης και όλων των δεινών για το λαό. Σ' αυτό το πνεύμα, δήλωσε χτες ότι βάσει στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση, «από τις δράσεις των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, η απώλεια εσόδων του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του δημόσιου χρέους της χώρας μας».

Αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ

Ο ίδιος κατέθεσε προτάσεις που δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος, ζητώντας μεταξύ άλλων να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω «offshore» εταιρειών κ.ά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της Ευρωένωσης αρνούνται συστηματικά να υιοθετήσουν τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ, με αφορμή και το «πόθεν έσχες» πολιτικών και άλλων προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι και οι εξής: Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των διαφόρων τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ) και μετατροπή τους από ανώνυμους σε ονομαστικούς, έλεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και προς κάθε προορισμό, κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού και εμπορικού απόρρητου και απαγόρευση των λεγόμενων εξωχώριων («offshore») εταιρειών.

Ολες αυτές οι προτάσεις σκοντάφτουν στην άρνηση των αστικών κομμάτων με το επιχείρημα ότι είναι σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ και της αγοράς. Κατά συνέπεια, οι απορίες που δημιουργούνται για τη συντονισμένη πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τις «offshore» εταιρείες, είναι εύλογες. Κατ' αρχάς, επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση, ότι η συστηματοποιημένη αυτή φοροδιαφυγή, κινείται στα όρια ή και έξω από τη «νόμιμη» οικονομική δραστηριότητα, ότι αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν σχέση με τον ίδιο τον καπιταλισμό, αλλά είναι μια στρέβλωση του συστήματος.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι η ίδρυση μιας «offshore» εταιρείας είναι μια απολύτως νόμιμη διαδικασία με τη βούλα του αστικού δίκαιου, ενώ το ίδιο το φαινόμενο το ανέχθηκαν και το εξέθρεψαν οι ίδιες οι ανά τον κόσμο καπιταλιστικές κυβερνήσεις. Στόχος βέβαια, είναι η προστασία των κατόχων μεγάλων κεφαλαίων, οι οποίοι βρίσκουν ασφαλή καταφύγια στους φορολογικούς παραδείσους.

Από την άλλη, ακόμα κι αν για λόγους που σχετίζονται με ενδοαστικές διευθετήσεις υπάρξει τα επόμενα χρόνια κάποιου είδους διεθνής συνεργασία, για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω των «offshore» εταιρειών, αυτό καθ' αυτό το φαινόμενο προβλέπεται ότι θα διογκωθεί, γιατί είναι η ίδια η φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, η νόμιμη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των μεγάλων εταιρειών, που εκτρέφει και γιγαντώνει το ζήτημα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα όργανα για νέο πακέτο μέτρων

Από τις συνεννοήσεις με την τρόικα, διαρρέεται ότι χρειάζεται να καλυφθεί χρηματοδοτικό κενό 3,2 δισ. για το 2013 - 2014

Να επισπεύσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και να κλείσει άμεσα τα «εκκρεμή» θέματα επιδιώκει ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών το πρωί της Κυριακής. Ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικας στην αρχή του νέου γύρου των διαβουλεύσεων, προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με το τρίτο μνημόνιο, επικαλούμενος μάλιστα τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, όπως εκφράστηκε στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «σε όλα τα εκκρεμή θέματα».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει και της αναμενόμενης για χτες βράδυ νέας συνάντησης με την τρόικα, στο «δημόσιο υπάρχει θέμα, δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί των αποχωρήσεων που έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Σχετικά με τη συγχώνευση των τραπεζικών Ομίλων Εθνικής και Γιούρομπανκ, κεντρικό ζήτημα είναι η επίτευξη ικανής μάζας επιχειρηματικών συνεργιών και συμπράξεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα απαιτηθούν και πρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυσή τους.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι δήθεν «εναλλακτικές» προτάσεις που κατέθεσε η συγκυβέρνηση φαίνεται να συναντούν αντιδράσεις, καθώς διαφαίνονται «αστοχίες» ως προς την επίτευξη των ποσοτικών στόχων που έχουν βάλει, ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Από την άλλη, η λήψη νέων μέτρων είναι μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη και επανέρχεται στο τραπέζι μέσω του «δημοσιονομικού κενού», που προκαλεί η υστέρηση στα έσοδα από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού», που υπολογίζεται στα 2,5 έως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, ενεργοποιεί αυτόματα τη ρήτρα απόκλισης, πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη νέων άγριων μέτρων είναι δεδομένη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο καίγονται να μη συνδεθεί με νέα μέτρα η εκταμίευση της δόσης του Μάρτη, ύψους 2,8 δισ., αλλά της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ και γι' αυτό επικαλούνται τις συνέπειες από τη «διάσωση» της Κύπρου και τη «ρήτρα ύφεσης». Σε κάθε περίπτωση, η λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων, κύρια στο Ασφαλιστικό, πρέπει να θεωρείται δεδομένη από το λαό.

ΚΚΕ
Υποκρισία τα περί φοροδιαφυγής και «offshore»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις offshore και τη φοροδιαφυγή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η φοροδιαφυγή των offshore, των κεφαλαίων που διακινούνται παράνομα στο εξωτερικό, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τα κόμματα που επιχειρούν να πείσουν ότι οι offshore αποτελούν ξένο προς την καπιταλιστική οικονομία σώμα και υπόσχονται να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, κοροϊδεύουν ωμά το λαό. Συγκαλύπτουν τις προκλητικές νόμιμες φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου και ότι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου στην ΕΕ οδηγεί στο να βρίσκονται νόμιμα στο εξωτερικό κεφάλαια δεκάδων δισ. Επίσης, συγκαλύπτουν ότι οι φορολογικοί παράδεισοι δεν υπάρχουν τυχαία, αποφασίζονται από κυβερνήσεις και εξυπηρετούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τον ίδιο τον καπιταλισμό».

Περιοδεία στην Κάλυμνο

Την Κάλυμνο επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σήμερα, Σάββατο

-- 11 π.μ. περιοδεία στον εμπορικό δρόμο.

-- 6 μ.μ. συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.

-- 7.30 ομιλία με θέμα: «Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο - πολιτικές εξελίξεις - πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ από την καπιταλιστική κρίση», στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου.

Αύριο, Κυριακή

-- 10 π.μ. περιοδεία στην ιχθυόσκαλα και συζήτηση με τους ψαράδες.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ