ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Εκοψαν το ρεύμα στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ

Αμεση παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου στο υποκατάστημα της ΔΕΗ που λίγο αργότερα έδωσε εντολή για την επανασύνδεση του ρεύματος

Χωρίς ρεύμα, για περίπου 4 ώρες (λίγο πριν τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι) έμειναν χτες τα ιατρεία και οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο Μενίδι (πρώην ΙΚΑ Μενιδίου), καθώς η ΔΕΗ προχώρησε απροειδοποίητα στη διακοπή της παροχής ρεύματος, λόγω του ότι ήταν απλήρωτος ο λογαριασμός.

Η αιφνιδιαστική διακοπή του ρεύματος προκάλεσε τεράστια προβλήματα και αναστάτωση στους ασθενείς και το προσωπικό, καθώς εκείνη τη στιγμή η Τοπική Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ Μενιδίου βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. Δεκάδες ασθενείς εξετάζονταν από το ιατρικό προσωπικό, ενώ κάποιοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

Η αδιανόητη αυτή ενέργεια από την πλευρά της ΔΕΗ και των συνεργείων που έχουν επιφορτιστεί να κατεβάζουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχές λαϊκές οικογένειες και κτίρια όπου εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα προσπαθούν στοιχειωδώς να εξυπηρετηθούν, προκάλεσε την άμεση αντίδραση ασθενών, γιατρών και κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου έσπευσε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ και προχώρησε σε δυναμική παρέμβαση, όπου κατήγγειλε την απαράδεκτη ενέργεια της ΔΕΗ και απαίτησε την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος.

Η διευθύντρια, από την πλευρά της, αφού επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα της επιχείρησης, δικαιολογήθηκε πως η ΔΕΗ δε γνώριζε πως στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζεται η Τοπική Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ Μενιδίου, καθώς εξακολουθεί και αναγράφεται πάνω στο λογαριασμό της ΔΕΗ το όνομα μιας εταιρείας που νοικιάζει το κτίριο στον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, η διευθύντρια δεν είχε καμία απάντηση, στην ερώτηση, γιατί το συνεργείο έκοψε το ρεύμα, όταν έφτασε στη συγκεκριμένη οδό και διαπίστωσε πως είναι Τοπική Μονάδα Υγείας και όχι η εταιρεία που αναγραφόταν στο λογαριασμό.

Οπως κατήγγειλε ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, γιατρός στο εν λόγω υποκατάστημα και δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιοχή, την ώρα εκείνη εξετάζονταν δεκάδες ασθενείς. Οπως σημείωσε, εκ μέρους των γιατρών έγινε προσπάθεια για να μη διακοπεί το ρεύμα, όμως το συνεργείο της ΔΕΗ, ακολουθώντας εντολές όπως ισχυρίστηκε, προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

ICON

Στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, αναφέρονται σε Επερώτηση που κατέθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Βόλου.

Σημειώνοντας ότι είναι συχνό φαινόμενο στην πόλη να πλημμυρίζουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες, καθώς και στο εμπορικό κέντρο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αντίστοιχων φαινομένων και στις άλλες δημοτικές κοινότητες, όπως στην Αγριά και στη Νέα Αγχίαλο, επισημαίνουν: «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπεύθυνη είναι η πολιτική που ακολουθούν, επί δεκαετίες, τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η τοπική. Η ανυπαρξία μελετών, υποδομών, η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων, η οικιστική επέκταση και η κατασκευή μεγάλων έργων χωρίς αντιπλημμυρικές μελέτες, χωρίς επέκταση του δικτύου όμβριων υδάτων, οι παραλήψεις στη συντήρηση των υπαρχόντων, απειλούν την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης μας. Αυτό είναι προφανές αφού, με μικρές σε χρονική διάρκεια έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρίζουν οδικοί άξονες, σχολεία, σπίτια, βιοτεχνίες και καταστήματα. Επιπλέον, η υποβάθμιση σε προσωπικό και σε μέσα των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας εντείνουν τους κινδύνους».

Κι επερωτούν τη δημοτική αρχή:

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο χείμαρρο Ξηριά και στη συνοικία της Νεάπολης και πότε θα ολοκληρωθούν; Με ποιο τρόπο και πότε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα στη γέφυρα των σιδηροδρομικών γραμμών, στον Κραυσίδωνα, που δημιουργεί έμφραγμα στη ροή του χειμάρρου, αποτελώντας τη βασική αιτία πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή; Τι θα κάνει για την αντιπλημμυρική προστασία από τους υπόλοιπους χείμαρρους που βρίσκονται στο δήμο (Σεσκουλιώτης, Ξηρόρεμα, Βρύχωνας κ.ά.), την οριοθέτησή τους, το καθαρισμό τους και τα κατάλληλα έργα για την ασφαλή απορροή τους; Τι μέτρα θα πάρει για την επέκταση και τη συντήρηση του δικτύου αγωγών ομβρίων υδάτων, καθώς, επίσης και για τον καθαρισμό των φρεατίων; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να γίνει σύγχρονη, ολοκληρωμένη και συνολική υδρολογική μελέτη για τις λεκάνες απορροής και τους χειμάρρους; Πώς θα αξιοποιήσει τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για την αντιπλημμυρική προστασία από φορείς της πόλης; Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναπτύξει και ποιες παρεμβάσεις θα αναλάβει για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και οι ελλείψεις σε μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και άλλων υπηρεσιών που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία;

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Καλεί σε κινητοποιήσεις

Να κατέβουν οι πυροσβέστες στους δρόμους το διάστημα που θα συζητείται και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο σχετικά με την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του Σώματος καλεί με ανακοίνωση - καταγγελία η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ). Αυτή η πρόταση έγινε στη διάρκεια του τακτικού ΔΣ της Ομοσπονδίας, το περασμένο Σάββατο, και η οποία καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με πρόφαση τις επαφές που θα γίνουν με τα πολιτικά κόμματα μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η ΕΑΚΠ, μετά από αυτήν την εξέλιξη, καλεί τους πυροσβέστες «σε κινητοποίηση με μαζική συμμετοχή κατά το χρονικό διάστημα της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου, με στόχο την άμεση και οριστική απόσυρσή του» και «να πιέσετε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία που δραστηριοποιούνται στο πυροσβεστικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν το καθήκον τους».

Σύμφωνα με την «Ενωτική», η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα επιφέρει τη διάλυση του έστω και υποτυπώδους συστήματος πυρασφάλειας της χώρας, σε βάρος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του δασικού της πλούτου, την προώθηση σειράς καταργήσεων και συγχωνεύσεων των δομών του Σώματος, αλλά και την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας με την εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιβολή προστίμων και διαφόρων τύπων χαρατσιών στο λαό.

Παράλληλα, θα υποκατασταθεί σημαντικό μέρος των υφιστάμενων υπηρεσιών από τον εθελοντισμό, θα ενισχυθεί ο ρόλος της Πυροσβεστικής ως Σώμα Ασφάλειας στα πλαίσια της ενίσχυσης της καταστολής των αγώνων του λαϊκού κινήματος και της προάσπισης των συμφερόντων της τάξης των εκμεταλλευτών, ενώ θα επιδεινωθούν οι εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών και θα παγιωθεί η εποχικότητα του προσωπικού.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ έγιναν γνωστές κατά τη χτεσινή μέρα στη Λάρισα. Η πρώτη αφορά σε 45χρονο που τον βρήκε απαγχονισμένο η μητέρα του σε σπίτι στην περιοχή Αβέρωφ στην πόλη της Λάρισας. Η δεύτερη σημειώθηκε στο χωριό Βαλανίδα Ελασσόνας, όπου συγγενείς βρήκαν σε αποθήκη έναν 50χρονο κρεμασμένο. Και η τρίτη μια 80χρονη, το πτώμα της οποίας βρέθηκε στον Πηνειό ποταμό.

ΜΗΝΥΣΗ κατέθεσε προχτές η ΕΥΔΑΠ κατά του Δημάρχου Κερατσινίου και ορισμένων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετη και παράνομη την ενέργεια του Δήμου να επιβάλλει στην Εταιρεία ετήσια τέλη διέλευσης αγωγού, ύψους 14.064.300 ευρώ, και έτσι να συμψηφίσει τις μακρόχρονες οφειλές του προς την ΕΥΔΑΠ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Κηδεύτηκε ο 21χρονος φοιτητής

Σε κλίμα ανείπωτης οδύνης αλλά και οργής κηδεύτηκε χτες ο 21χρονος Σάββας Παπαδόπουλος στα Χανιά, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ένας εκ των δύο φοιτητών που έχασε τη ζωή του - οι άλλοι τρεις νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο - σε σπίτι στη Λάρισα, επειδή προσπάθησαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο μαγκάλι και «πνίγηκαν» από την έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του Σ. Παπαδόπουλου που αδυνατούν να χωνέψουν πως το παιδί τους «έφυγε» με αυτό τον τρόπο. Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκαν συγγενείς, φίλοι, συμφοιτητές και κάτοικοι της περιοχής για να τους συμπαρασταθούν. Τη σορό του άτυχου νέου μετέφεραν στους ώμους τους μέχρι το κοιμητήριο συμφοιτητές και παλιοί συμμαθητές του.

Το περιστατικό στη Λάρισα ανέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών.

Κινητοποίηση κρατουμένων στις φυλακές Ναυπλίου

Ο θάνατος ενός κρατούμενου και τα προβλήματα διαβίωσης των φυλακισμένων ήταν η αιτία να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή χτες το πρωί στις φυλακές Ναυπλίου. Οι κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αιφνίδιο θάνατο ενός 26χρονου Παλαιστίνιου έκαψαν στρώματα στην Α και Γ πτέρυγα των φυλακών.

Οι ίδιοι επέστρεψαν αργότερα στα κελιά τους, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέφτασαν στην περιοχή και βρέθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις των φυλακών δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια προαυλισμού, λίγο μετά τις 10 το πρωί, κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα, με αφορμή το θάνατο του συγκρατούμενού τους προχτές Δευτέρα, αλλά και για την πλημμελή ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο θάνατος του κρατούμενου οφείλεται σε παθολογικά αίτια, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών και λίγο μετά εξέπνευσε.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στις φυλακές Ναυπλίου είναι υπόδικοι, η χωρητικότητα είναι για 314 άτομα και αυτή την περίοδο βρίσκονται 500 κρατούμενοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ