ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας!

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Πανό με αιτήματα για την Παιδεία κρέμασαν στον αγώνα στο ΟΑΚΑ την Κυριακή φοιτητές και σπουδαστές
Πανό με αιτήματα για την Παιδεία κρέμασαν στον αγώνα στο ΟΑΚΑ την Κυριακή φοιτητές και σπουδαστές
«Θα συνεχίσουμε. Θα κλιμακώσουμε. Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις όλων αυτών των μηνών. Ο αγώνας μας φτάνει μακριά».

Αυτή είναι η απάντηση φοιτητών και σπουδαστών, όπως διατυπώθηκε και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου των συλλόγων, στις μεθοδεύσεις συκοφάντησης και αποκλιμάκωσης των αγώνων τους από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τους «πρόθυμους συνεργάτες» τους.

Φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί προχωρούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 8 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Αύριο, Τετάρτη, 7 Φλεβάρη, φοιτητές και σπουδαστές θα συναντηθούν στις 5 μ.μ. στο Θησείο και θα προχωρήσουν σε εξόρμηση - πορεία με μουσικά και άλλα πρωτότυπα δρώμενα. Ακόμα, προσανατολίζονται σε διήμερο πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής αγωνιστικής δραστηριότητας, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο, στις 14 και 15 Φλεβάρη.

Ηδη, τελούν υπό κατάληψη περισσότερα από 300 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ πανελλαδικά. Στην Αθήνα, χτες σε νέο γύρο καταλήψεων και κινητοποιήσεων προχώρησαν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων 12 φοιτητικοί και 2 σπουδαστικοί σύλλογοι, ενώ σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες συνελεύσεις σε 12 φοιτητικούς συλλόγους στην Αθήνα.

Ενταση των κινητοποιήσεων

Οπως σημείωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Θεοδόσης Μπενάτος, από το Σύλλογο Φοιτητών Γεωπονικής, «όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση στη Βουλή κατάλαβαν από τις φραστικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ο καυγάς τους τελείωνε εκεί ακριβώς που αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών, των σπουδαστών και της νεολαίας. Εκεί ακριβώς που αρχίζουν οι σπουδές επί πληρωμή, οι γνώσεις με το κομμάτι. Οι φραστικές αντιπαραθέσεις τους τελείωναν εκεί ακριβώς που αρχίζει η ζωή και οι σπουδές λάστιχο που μας ετοιμάζουν. Τελειώνει ο καυγάς τους εκεί ακριβώς που αρχίζει η ανώτατη εκπαίδευση υποταγμένη στο κεφάλαιο. Γιατί από εκεί και πέρα υπάρχει μια μεγάλη συναίνεση που έχει αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν τα ίδια μέτρα, είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν την ίδια πολιτική».

Φοιτητές και σπουδαστές εντείνουν τις κινητοποιήσεις, ανανεώνουν τις καταλήψεις και τις αγωνιστικές αποφάσεις, συμμετέχουν σε κοινές συσκέψεις με εργατικά σωματεία, προγραμματίζουν καθημερινές πολύμορφες κινητοποιήσεις. Καταστρώνουν σχέδια εξορμήσεων σε γειτονιές, σε αγορές, σε χώρους δουλιάς. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας, με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που ξεκίνησαν χτες. Οι πανεπιστημιακοί συμμετέχουν στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, καθώς και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη. Ακόμα, η ΟΛΜΕ προκήρυξε εικοσιτετράωρες απεργίες για τις 15 και 27 Φλεβάρη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Δεκάδες γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, κλιμακώνοντας τον αγώνα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Συμβολική κατάληψη του Κεντρικού Σεισμολογικού Σταθμού πραγματοποίησαν χτες το πρωί για μία ώρα οι φοιτητές του φοιτητικού συλλόγου Γεωλογίας του ΑΠΘ. Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποίησαν στην Κοζάνη οι σπουδαστές των σχολών του ΤΕΙ αμέσως μετά τη γενική συνέλευση, όπου ανανεώθηκε η απόφαση της κατάληψης. Συλλαλητήρια έχουν οριστεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 12 μ., συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, με απόφαση του Συντονιστικού Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων. Στην Κοζάνη, την Τετάρτη, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία, με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστικών συλλόγων ΣΔΟ και ΣΤΕΦ. Επίσης, στη Φλώρινα σε κινητοποίηση καλεί η ΠΚΣ και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Φλώρινας την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., στην πλατεία. Ενώ την Πέμπτη 8 Φλεβάρη συλλαλητήρια έχουν οριστεί στην Καβάλα, στις 12 μ., στους Κήπους, με απόφαση των γενικών συνελεύσεων ΣΔΟ και ΣΤΕΦ, και στις Σέρρες, στις 5 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

  • Συλλαλητήρια την Πέμπτη προγραμματίζονται ακόμα στα Γιάννενα (στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία) και στην Κέρκυρα (στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία).
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ο φιλόλογος που έγινε διαφημιστής...

«Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός νέου, ο οποίος έχει ολοκληρώσει φιλολογικές σπουδές, όπως τον ενδιέφερε, με την προοπτική να γίνει καθηγητής φιλολογίας. Επειδή στο επάγγελμα αυτό δε βρίσκει απασχόληση (πολλοί απόφοιτοι και λίγες θέσεις εργασίας), στρέφεται αναγκαστικά αλλού για αναζήτηση εργασίας. Μπορεί λοιπόν να αναζητήσει εργασία ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, να γίνει δημοσιογράφος, να ασχοληθεί με τις εκδόσεις βιβλίων, να γίνει διαφημιστής κλπ. Ας υποθέσουμε π.χ. ότι θέλει να ασχοληθεί με τις δημόσιες σχέσεις, γιατί έχει επικοινωνιακές δεξιότητες, κοινωνικότητα, γνωρίζει ξένες γλώσσες και έχει ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Φυσικά θα αξιοποιήσει τις γενικές επιστημονικές γνώσεις του βασικού του πτυχίου και μπορεί να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές ή να επιδιώξει κάποια επιμόρφωση ή σχετική κατάρτιση στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων». (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός Γ' Γυμνασίου, «Σχεδιάζοντας το επαγγελματικό μου μέλλον...», σελίδα 18).

Με ένα πολύ καλό παράδειγμα το βιβλίο προπαγανδίζει με επιτυχημένο τρόπο την προσπάθεια να εξαλείψουν την όποια σύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά. Η αντιστοιχία πτυχίου και επαγγέλματος εμφανίζεται ως αναχρονιστική και διαφημίζεται η περίφημη αλλαγή επαγγελμάτων. Ετσι, ο νέος που σπούδασε φιλόλογος, επειδή υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι και σύμφωνα με το βιβλίο υπάρχουν λίγες θέσεις εργασίας στα σχολεία, μπορεί να αξιοποιήσει τις δεξιότητές του, να στραφεί στην κατάρτιση και επανακατάρτιση και τελικά να «πετύχει».

Ετσι, στο μάθημα προβάλλονται ως διέξοδος για τους μαθητές οι ψεύτικες ελπίδες και όνειρα για εργασία μέσα από το δρόμο της κατάρτισης. Τα οφέλη από μία τέτοια προσέγγιση είναι διπλά. Από τη μια, για ακόμα μια φορά, αναπαράγεται η προπαγάνδα ότι η ανεργία είναι υπόθεση του ατόμου και από την άλλη η προπαγάνδα της ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου ότι η «διά βίου κατάρτιση» είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας, την οποία σύμφωνα με αυτούς τη δημιουργεί η έλλειψη επαρκούς σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και «αγοράς». Ανοίγει έτσι και στις συνειδήσεις των μαθητών ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των αλλαγών που επιχειρούνται στην Παιδεία, αφού αυτή την περιβόητη σύνδεση επαγγέλλονται. Και τελικά αποκρύπτεται ο ρόλος αυτής ακριβώς της «αγοράς» για την ανεργία, για το κυνήγι δεξιοτήτων και μεροκάματου μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα γνωρίσουν μετά τις σπουδές τους οι μαθητές.

Πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να λάβουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και να συγκρουστούν με το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία και την Εργασία, απευθύνουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. Τονίζουν την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις απεργίες των καθηγητών σημειώνοντας ότι ο αγώνας πρέπει να ενταθεί, να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και να δοθεί ταξικός προσανατολισμός, για τη διεκδίκηση λύσεων προς όφελος του λαού.

Οι μαθητές

Να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και να συμμετέχουν με όλους τους τρόπους στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία καλεί τα πενταμελή και τα δεκαπενταμελή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο (3/2/07). Το ΣΑΣΘ σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα, καταλήψεις των σχολείων από τις 12 Φλεβάρη και πορεία στις 15 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κλείσιμο δρόμων στις 16 Φλεβάρη μπροστά στα σχολεία και εκδηλώσεις ανά σχολείο μαζί με καθηγητές, γονείς, φοιτητές για το άρθρο 16 στα τέλη Φλεβάρη. Συντονίζει τη δράση του με τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, και τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Με ποια Παιδεία θα καλυφθούν οι ανάγκες μόρφωσης του ελληνικού λαού; Με ποια οικονομική ανάπτυξη θα καλυφθούν οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας;» συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Ο Σπάρτακος», το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικής Επιχείρησης Καταρρακτών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και του Αθλητικού Γυμνασίου Εδεσσας, αύριο, Τετάρτη 7 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο (Βαρόσι) Εδεσσας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ