ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις σε Μόσχα, αντιδράσεις στην Πρίστινα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.- Πιέσεις στη Ρωσία ασκούν τα τελευταία 24ωρα ΕΕ και ΗΠΑ, επιδιώκοντας άρση των ενστάσεων της Μόσχας στο σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου...

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Κοσσυφοπέδιο, Φρανκ Ουίσνερ, απ' την Πρίστινα όπου μετέβη, κάλεσε τη Μόσχα «να συνεργαστεί» για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνοντας με νόημα ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα «θα πρέπει να τελειώσουν μαζί, ό,τι άρχισαν μαζί». Χαρακτήρισε το σχέδιο Αχτισαάρι «εξαίρετο» και «μία καλή αρχή για το Κοσσυφοπέδιο». Σήμερα, ο Ουίσνερ αναμένεται στο Βελιγράδι για επαφές με τη σερβική ηγεσία...

Πάντως, το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισημάνει «βαθιές διαφορές» με ΗΠΑ και ΕΕ στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτές ακριβώς τις «διαφωνίες» προσπάθησε χτες να αντιμετωπίσει στη Μόσχα η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια και Ευρωενωσιακός επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις). Βασικός στόχος ήταν - μεταξύ άλλων - να μην ασκήσει η Ρωσία βέτο κατά τη μελλοντική σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (τέλη Μάρτη αρχές Απρίλη) για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Στο Βελιγράδι, χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς ενημέρωσε στελέχη κοινοβουλευτικών κομμάτων για το σχέδιο Αχτισαάρι. Καταγράφηκαν οι διαφωνίες των περισσότερων σερβικών κομμάτων, που εκτίμησαν πως οδηγεί στην απώλεια του 15% του εδάφους της σερβικής επικράτειας... Αποφάσισαν, επιπλέον, πως δεν μπορούν να γίνουν νέες συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο εάν δε συγκληθεί η νέα βουλή και δε συγκροτηθεί νέα διαπραγματευτική ομάδα και κυβέρνηση...

Αντιδράσεις, πάντως, καταγράφονται και στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο απ' τη μεριά των Σέρβων όσο και απ' τη μεριά των Αλβανών. Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή διαδήλωση ενάντια στο σχέδιο Αχτισαάρι, χαρακτηρίζοντάς το «μορφή πολιτικής τρομοκρατίας». Παράλληλα, ο Αρμπιν Κούρτι, επικεφαλής του κινήματος «Αυτοδιάθεση» των Κοσσοβάρων Αλβανών, προανήγγειλε μαζικές διαδηλώσεις «για να καταλάβει ο κόσμος ότι το Κοσσυφοπέδιο δε χρειάζεται νέο καθεστώς, αλλά ελευθερία».

Τέλος, ηγετικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία αντιτάχθηκαν στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει «κακό προηγούμενο» και για την εκεί ουγγρική μειονότητα (περί 500.000 άτομα).

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζική αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Σεβίλλη την περασμένη Κυριακή

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Σεβίλλη την περασμένη Κυριακή
ΣΕΒΙΛΛΗ.--

Μαζική ήταν η αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Σεβίλλη, στα πλαίσια των αντι-ΝΑΤΟικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο από το ΚΚ Ισπανίας και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Φλεβάρη. Στη Σύνοδο αυτή, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσουν την κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής κατοχής στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και την επέκτασή του μέσω της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας.

Χιλιάδες άνθρωποι πορεύτηκαν στους δρόμους της Σεβίλλης για να αντιταχθούν στο ΝΑΤΟ και την πολεμική πολιτική του και ζήτησαν την αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων από το Λίβανο και το Αφγανιστάν, όπου συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Στις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, στέλεχος του Κόμματος και γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος μίλησε το Σάββατο στο διεθνές σεμινάριο του ΚΚ Ισπανίας με θέμα «Για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών - Οχι στο ΝΑΤΟ, έξω οι βάσεις», όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλά άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

Η συνάντηση κατέληξε σε μια διακήρυξη που καταγγέλλει την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών βάσεων και καλεί τους λαούς να συνεχίσουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα στην πάλη για άλλο σοσιαλιστικό κόσμο.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Μερικός «συμβιβασμός» με την αντιπολίτευση

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ξαναρχίζουν οι εργασίες της Συνταγματικής Συνέλευσης, μια και με τη συμφωνία μεταξύ του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) και του κόμματος Εθνικής Ενότητας του βιομήχανου Σάμουελ Ντόρια Μεντίνα άρθηκε το αδιέξοδο αναφορικά με την ψήφιση των άρθρων του νέου Συντάγματος.

Ετσι, σύμφωνα με εκπροσώπους του MAS, πλέον η διαδικασία για την επανίδρυση της Βολιβίας θα προχωρήσει και σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί η χώρα ορίζεται ως πολυεθνικό κράτος, του οποίου η οικονομία είναι μεικτή και θα βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και της συμπληρωματικότητας.

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία της κυβέρνησης Εβο Μοράλες με τις κινήσεις πολιτών (κινούνται από την αντιπολίτευση) στο Καμίρι, που εδώ και μία βδομάδα είχαν αρχίσει κινητοποιήσεις και είχαν προγραμματίσει για χτες απεργία, προβάλλοντας το ζήτημα των υδρογονανθράκων και εκφράζοντας διαφορετική αντίληψη από αυτή της κυβέρνησης για την εταιρεία ενέργειας «Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos» (YPFB), κλείνει έστω και προσωρινά ένα ακόμη μέτωπο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Τελεσούρ», ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέδο Ράδα, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει πως η YPFB θα εγκαταστήσει στο Καμίρι γενική διεύθυνση έρευνας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών και θα δημιουργήσει ανάλογες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην εθνικοποίηση των διυλιστηρίων που υπάρχουν στο Καμίρι και που μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται η βραζιλιάνικη «Πετρόμπας».

Τέλος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία ανακοίνωσαν ότι ενδεχομένως θα σταματήσουν τη διαδικασία δίωξης πρώην Προέδρων. Το γεγονός επιβεβαίωσαν και βουλευτές του ΜΑS, που σημείωσαν ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να σταματήσει τη δίωξη του Χόρχε Κιρόγκα (2001-2002), ηγέτη του κόμματος Podemos, του πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα (1993-1997 και 2002-2003), ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και διαφθορά και έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, του Εδουάρδο Ροντρίγκες Βέλτσε για την αποστολή 28 πυραύλων κινεζικής κατασκευής στις ΗΠΑ χωρίς έγκριση του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης και του πρώην Προέδρου Κάρλος Μέσα.

ΚΟΥΒΑ
Να εκδοθεί ο Καρίλες

ΑΒΑΝΑ.--

Η Κούβα κατήγγειλε χτες την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως χρησιμοποίησε ένα νέο νομικό τέχνασμα ώστε να μην κατηγορήσει τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες ως τρομοκράτη και εγκληματία, παρ' όλες τις αποδείξεις που υπάρχουν για το ρόλο του σε αρκετές τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα, όπως την ανατίναξη του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του αλλά και μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997 και το θάνατο Ιταλού τουρίστα.

Οπως τόνισε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, την περασμένη Πέμπτη, 1η Φλεβάρη, οι αρχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα έπρεπε να μην είχαν αποδεχτεί την έφεση που κατέθεσε ο δικηγόρος υπεράσπισης του γνωστού τρομοκράτη. Αντί αυτού, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ απέρριψε τις κατηγορίες για εμπλοκή του σε εγκληματικές ενέργειες, ως «άτοπες», υποστηρίζοντας ότι ο Καρίλες δε βρίσκεται υπό κράτηση από το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά έχει κατηγορηθεί για μεταναστευτικά εγκλήματα...

Η Κούβα επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα από τον συγκεκριμένο εγκληματία με στόχο να πληγεί η Κουβανική Επανάσταση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέος διοικητής νέες σφαγές;

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς παρέδωσε την Κυριακή τη διοίκηση της ISAF, της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ, στον Αμερικανό στρατηγό Νταν Μακ Νιλ, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη «επίθεση» των Ταλιμπάν στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν. Ο Ρίτσαρντς διαχειρίστηκε την κατάσταση στη διάρκεια της αύξησης της δύναμης της ISAF από τους 9.000 στους 33.000 άνδρες, παρ' όλ' αυτά ο Μακ Νιλ ζήτησε νέες ενισχύσεις.

Προς επίρρωση όσων λένε οι νατοϊκοί αξιωματούχοι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Mundo», που δημοσιεύτηκε χτες, ότι το Αφγανιστάν «ίσως μετατραπεί εκ νέου σε χώρα εξαγωγής τρομοκρατών» εάν το ΝΑΤΟ «αποτύχει», κάνοντας λόγο για μια «απρόσωπη απειλή που απειλεί να καταστρέψει τις κοινωνίες μας».

Χτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ «σκότωσαν ένα ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν με αεροπορικό βομβαρδισμό ακριβείας» κοντά στη Μούσα Κάλα, που έχουν καταλάβει οι ισλαμιστές μαχητές. Αν και δεν κατονομάστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι επρόκειτο «για τον μουλά Αμπντούλ Γκαφούρ και ορισμένους συνεργάτες του», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ