ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες ανάγκες για σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτίρια

Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Στοιχεία που αποκαλύπτουν τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης που υπάρχουν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων της Περιφέρειας και θέμα «Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων, Σωματείων όπως των Καθαριστριών Δημοσίων σχολείων, του Συνδικάτου Οικοδόμων κ.ά.

Εισηγητικά ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «το 30,2% των σχολείων είναι χτισμένα πριν το 1959, 40,9% των σχολείων χτίστηκαν πριν από 30 και περισσότερα χρόνια και μόνο το 20,9% είναι χτισμένα την τελευταία δεκαπενταετία. Τα Δημοτικά Σχολεία σε ποσοστό 48,5% στεγάζονται σε κτίρια που κτίστηκαν πριν από 40 και περισσότερα χρόνια. Στην Περιφέρεια υπάρχουν σήμερα οικόπεδα χαρακτηρισμένα ιδιοκτησίας ΟΣΚ νυν ΚΤΥΠ, που δεν χτίζονται, οικόπεδα που μένουν με την πινακίδα "ιδιοκτησία ΟΣΚ για την ανέγερση του σχολείου" για πολλά - πολλά χρόνια. Σ' αυτό το διάστημα δεκάδες οικόπεδα χάνονται, αφού (με πολλές υπόγειες αμέλειες και συνέργειες) βρίσκονται ένα πρωί αποχαρακτηρισμένα».

Επίσης, ανέφερε ότι το 85% των σχολείων ανήκει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 15% είναι μισθωμένα κτίρια. Ενώ σε ό,τι αφορά το μαθητικό δυναμικό ανά τάξη, σημείωσε ότι «στα αστικά κέντρα, πρωτεύουσες νομών και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 85% στην Πρωτοβάθμια και στο 75% στη Δευτεροβάθμια το ποσοστό των τμημάτων που λειτουργούν με 25-27 μαθητές».

Παρουσιάζοντας τις ανάγκες κατασκευής νέων κτιρίων, τόνισε ότι «συνολικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρειάζονται περίπου 100 νέα σχολικά κτίρια για να απαλλαγούμε από τα μισθωμένα κτίρια, για να φύγουν οι μαθητές από ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Τις μεγαλύτερες ανάγκες σε νέα κτίρια έχουν οι δήμοι Δέλτα, Κορδελιού - Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Πυλαίας - Χορτιάτη και Θέρμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένας δήμος, Κορδελιού - Ευόσμου, έχει ανάγκη από 200 νέες αίθουσες.

Επίσης χρειάζονται πάνω από 150 νέα νηπιαγωγεία για να τελειώσουμε με τη διπλοβάρδια στα νηπιαγωγεία και να καλύψουν την υποχρεωτική φοίτηση όλων των νηπίων και προνηπίων σε δημόσια νηπιαγωγεία».

Είναι αδιευκρίνιστο πόσα ειδικά σχολεία χρειάζονται με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής Ειδικής Αγωγής, επιπλέον αυτών που λειτουργούν όπως λειτουργούν, αφού το υπουργείο δεν έχει καταγραφή των παιδιών με ειδικές ανάγκες! Ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς είναι περίπου 200.000 και εκπαιδεύεται σήμερα το 12%.

Ετσι, σήμερα τα «ολοήμερα» και τα «ευέλικτα» σχολεία με πλήθος «καινοτομίες» «ανθίζουν» σε υπόγειες αίθουσες, σε τάξεις χωρισμένες στα δυο με γυψοσανίδες, σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια, σε σχολεία χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρίς γυμναστήριο, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς τραπεζαρία, με τσιμεντένια προαύλια χωρίς ένα δέντρο, με νηπιαγωγεία σε μισθωμένα κτίρια χωρίς παιδική χαρά.

Τέλος, παρουσίασε το πλαίσιο διεκδίκησης που πρέπει να αποτελέσει ζήτημα πάλης του γονεϊκού κινήματος, μαθητών και εκπαιδευτικών με αιχμή:

Την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων με την αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων και τον χαρακτηρισμό νέων, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και των δήμων. Την επαναφορά του ΟΣΚ στο προ του '98 πλαίσιο, για να έχει την άμεση ευθύνη για τη μελέτη, το σχεδιασμό για την ανέγερση νέων σχολείων, αλλά και την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων. Αντισεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων, άμεση αντισεισμική θωράκιση όπου διαπιστωθεί πρόβλημα. Να δοθεί πιστοποιητικό ασφάλειας και καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία. Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραπέρα συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Την αναγκαιότητα για το παραπάνω πλαίσιο πάλης ενίσχυσαν με τις παρεμβάσεις τους ο Β. Καρακώστας, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, ο πυραγός της ΠΥ Τ. Κοντονικόλας και εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΦΕΕΜΠ
Παρέμβαση για το δικαίωμα στη στέγαση

Με κεντρικό αίτημα να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους 60 φοιτητές που έμειναν εκτός εστιών, ο Σύλλογος Οικότροφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ προχώρησε χτες σε κινητοποίηση και κλείσιμο της Πρυτανείας του ΕΜΠ. Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, «τεράστια ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση που την ίδια ώρα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που συζητιέται παγιώνει τη χρηματοδότηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν παίρνει κανένα μέτρο για ανέγερση νέων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των επαρχιωτών φοιτητών, επικαλείται ότι δεν υπάρχουν χρήματα, την ίδια ώρα που ετοιμάζει νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, συμπιέζει τις ανάγκες μας σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για να εξασφαλίσει δημοσιονομικό κενό που θα τροφοδοτεί τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Ο Σύλλογος απαιτεί: Να επινοικιαστούν τώρα δωμάτια για όσους επαρχιώτες έμειναν εκτός εστίας. Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς κανέναν ιδιώτη. Εξω τα κέτερινγκ και οι εργολάβοι. Ενιαίος φορέας που θα διαχειρίζεται τις εστίες στην ευθύνη του κράτους με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Κινητοποίηση για μόνιμους διορισμούς

Τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια

Με κεντρικά αιτήματα «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εδώ και τώρα - 25.000 μόνιμοι διορισμοί - εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών», η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων καλεί τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία.

Στο κάλεσμά της, η Πρωτοβουλία τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Το αίτημά μας για τον διορισμό των 25.000 συμβασιούχων αναπληρωτών που δουλεύουμε στην Εκπαίδευση παραμένει, όπως και οι διεκδικήσεις μας για εξίσωση των δικαιωμάτων και των αδειών μας με αυτές των μόνιμων συναδέλφων μας». «Οι φετινοί διορισμοί αποδεικνύουν ότι η μονιμοποίηση των 25.000 συμβασιούχων που εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία είναι ο ελάχιστος αριθμός που χρειάζεται για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς τα σχολεία».

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση της Δευτέρας έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Δ. Γληνός», «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης», Σαλαμίνας, «Ο Θουκυδίδης», η ΕΛΜΕ Πειραιά και οι Σύλλογοι Φοιτητών Νηπιαγωγών και Δασκάλων του ΕΚΠΑ.

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. Καλώντας τις Ενώσεις της Αττικής με αποφάσεις να συμμετέχουν, τονίζει ότι τα αιτήματα των αναπληρωτών είναι και αιτήματα του γονεϊκού κινήματος. Την κινητοποίηση στηρίζει και συμμετέχει και η ΟΓΕ.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για κενά εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την άμεση και αποτελεσματική κάλυψη όλων των κενών στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, αλλά και σε όλα τα σχολεία.

Οπως καταγγέλλει, το ΕΠΑΛ Κουφαλίων λειτουργεί, από την αρχή του σχολικού έτους, με σοβαρότατες ελλείψεις σε καθηγητές. Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου απαιτείται η άμεση τοποθέτηση 1 μαθηματικού, 2 γεωπόνων, 1 καθηγητή του τομέα Αισθητικής, 1 μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου και 1 φυσικού - χημικού - βιολόγου. Η έλλειψη μαθηματικού και γεωπόνου καθιστά αδύνατη ακόμα και τη διδασκαλία των αντίστοιχων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Επίσης τονίζει ότι ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, υπολείπεται συνήθως του αριθμού των κενών, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν καθηγητές στο σχολείο σε πολλές περιπτώσεις παρά μόνο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ την τελευταία φορά που προσελήφθησαν αναπληρωτές (στις 8/11/2018), δεν έγινε καμία πρόσληψη μαθηματικού σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org