Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες ανάγκες για σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτίρια

Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Στοιχεία που αποκαλύπτουν τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης που υπάρχουν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων της Περιφέρειας και θέμα «Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων, Σωματείων όπως των Καθαριστριών Δημοσίων σχολείων, του Συνδικάτου Οικοδόμων κ.ά.

Εισηγητικά ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «το 30,2% των σχολείων είναι χτισμένα πριν το 1959, 40,9% των σχολείων χτίστηκαν πριν από 30 και περισσότερα χρόνια και μόνο το 20,9% είναι χτισμένα την τελευταία δεκαπενταετία. Τα Δημοτικά Σχολεία σε ποσοστό 48,5% στεγάζονται σε κτίρια που κτίστηκαν πριν από 40 και περισσότερα χρόνια. Στην Περιφέρεια υπάρχουν σήμερα οικόπεδα χαρακτηρισμένα ιδιοκτησίας ΟΣΚ νυν ΚΤΥΠ, που δεν χτίζονται, οικόπεδα που μένουν με την πινακίδα "ιδιοκτησία ΟΣΚ για την ανέγερση του σχολείου" για πολλά - πολλά χρόνια. Σ' αυτό το διάστημα δεκάδες οικόπεδα χάνονται, αφού (με πολλές υπόγειες αμέλειες και συνέργειες) βρίσκονται ένα πρωί αποχαρακτηρισμένα».

Επίσης, ανέφερε ότι το 85% των σχολείων ανήκει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 15% είναι μισθωμένα κτίρια. Ενώ σε ό,τι αφορά το μαθητικό δυναμικό ανά τάξη, σημείωσε ότι «στα αστικά κέντρα, πρωτεύουσες νομών και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 85% στην Πρωτοβάθμια και στο 75% στη Δευτεροβάθμια το ποσοστό των τμημάτων που λειτουργούν με 25-27 μαθητές».

Παρουσιάζοντας τις ανάγκες κατασκευής νέων κτιρίων, τόνισε ότι «συνολικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρειάζονται περίπου 100 νέα σχολικά κτίρια για να απαλλαγούμε από τα μισθωμένα κτίρια, για να φύγουν οι μαθητές από ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Τις μεγαλύτερες ανάγκες σε νέα κτίρια έχουν οι δήμοι Δέλτα, Κορδελιού - Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Πυλαίας - Χορτιάτη και Θέρμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένας δήμος, Κορδελιού - Ευόσμου, έχει ανάγκη από 200 νέες αίθουσες.

Επίσης χρειάζονται πάνω από 150 νέα νηπιαγωγεία για να τελειώσουμε με τη διπλοβάρδια στα νηπιαγωγεία και να καλύψουν την υποχρεωτική φοίτηση όλων των νηπίων και προνηπίων σε δημόσια νηπιαγωγεία».

Είναι αδιευκρίνιστο πόσα ειδικά σχολεία χρειάζονται με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής Ειδικής Αγωγής, επιπλέον αυτών που λειτουργούν όπως λειτουργούν, αφού το υπουργείο δεν έχει καταγραφή των παιδιών με ειδικές ανάγκες! Ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς είναι περίπου 200.000 και εκπαιδεύεται σήμερα το 12%.

Ετσι, σήμερα τα «ολοήμερα» και τα «ευέλικτα» σχολεία με πλήθος «καινοτομίες» «ανθίζουν» σε υπόγειες αίθουσες, σε τάξεις χωρισμένες στα δυο με γυψοσανίδες, σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια, σε σχολεία χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρίς γυμναστήριο, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς τραπεζαρία, με τσιμεντένια προαύλια χωρίς ένα δέντρο, με νηπιαγωγεία σε μισθωμένα κτίρια χωρίς παιδική χαρά.

Τέλος, παρουσίασε το πλαίσιο διεκδίκησης που πρέπει να αποτελέσει ζήτημα πάλης του γονεϊκού κινήματος, μαθητών και εκπαιδευτικών με αιχμή:

Την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων με την αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων και τον χαρακτηρισμό νέων, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και των δήμων. Την επαναφορά του ΟΣΚ στο προ του '98 πλαίσιο, για να έχει την άμεση ευθύνη για τη μελέτη, το σχεδιασμό για την ανέγερση νέων σχολείων, αλλά και την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων. Αντισεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων, άμεση αντισεισμική θωράκιση όπου διαπιστωθεί πρόβλημα. Να δοθεί πιστοποιητικό ασφάλειας και καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία. Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραπέρα συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Την αναγκαιότητα για το παραπάνω πλαίσιο πάλης ενίσχυσαν με τις παρεμβάσεις τους ο Β. Καρακώστας, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, ο πυραγός της ΠΥ Τ. Κοντονικόλας και εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ