ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2015 - ΓΕΝΑΡΗΣ 2016
Δεσμοί, σχέδιο, αποφασιστικότητα και έλεγχος, όροι για την υπερκάλυψη των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης

Η πείρα από τη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας

Στοιχεία από το πρώτο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης όπως δημοσιοποιήθηκαν την 1/12/2015
Στοιχεία από το πρώτο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης όπως δημοσιοποιήθηκαν την 1/12/2015
Με την αισιοδοξία που γεννούν οι δεσμοί του ΚΚΕ με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ξεκίνησε η μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος συνολικά στην KO Δυτικής Ελλάδος με την 1η μέρα να κλείνει στο 30% και ειδικότερα στην Τομεακή Οργάνωση της Πάτρας στο 23%. Το αποτέλεσμα της 1ης μέρας και η αισιοδοξία ότι συνολικά η Κομματική Οργάνωση θα ανταποκριθεί στο καθήκον της υπερκάλυψης των πλάνων πατάει στα θετικά αποτελέσματα που διαχρονικά καταγράφει η δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων, με ισχυρό «όπλο» τον έγκαιρο σχεδιασμό και τον ολοκληρωμένο έλεγχο, στην πείρα που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια για τη συγκεκριμένη μάχη. Στόχος είναι όχι μόνο να υπερκαλυφθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, αλλά και να βαθύνει η πολιτική επαφή με ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, να αναδειχθεί η σημασία που έχει η οικονομική αυτοτέλεια του ΚΚΕ ως προϋπόθεση για να δυναμώσουν ολόπλευρα οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την κάλυψη των στόχων δυναμώνει, πρώτα απ' όλα, η επαφή με πλατιές μάζες των εργαζομένων και της νεολαίας. Δυναμώνει η προσπάθεια να φτάσει όσο πιο πλατιά γίνεται η πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που προτείνει το Κόμμα μας, το Πρόγραμμα του Κόμματος για το Σοσιαλισμό. Σε τελευταία ανάλυση, η ανάπτυξη των δεσμών με χιλιάδες εργάτες. Ο σχεδιασμός για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης είναι δεμένος και υπηρετεί τους στόχους της κομματικής οικοδόμησης καθώς και με τα καθήκοντα για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Κάθε ένα ευρώ από κάθε άνθρωπο του μόχθου που στενάζει από τη σημερινή βαρβαρότητα, έχει πολλαπλάσια αξία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο λαός που πλήττεται σήμερα από την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης αντιμετωπίζει δυσκολίες, ότι αντικειμενικά οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Αλλά εδώ που τα λέμε, ποτέ η οικονομική κατάσταση της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των συνταξιούχων, της εργαζόμενης νεολαίας, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Παρ' όλα αυτά, πάντα ανταποκρινόταν στα καλέσματα του Κόμματος για οικονομική ενίσχυση και πάντα έδιναν από το υστέρημά τους και όχι από το ανύπαρκτο περίσσευμά τους. Κάθε άνθρωπος που από το υστέρημά του προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, είτε γιατί συμφωνεί πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του, είτε γιατί αναγνωρίζει και εκτιμά τον αναντικατάστατο ρόλο και τη συμβολή του στην υπεράσπιση του δίκιου του, γνωρίζει ότι η οικονομική του συνεισφορά κατατίθεται για τις ανάγκες ανάπτυξης της ταξικής πάλης, για την εκλαΐκευση της πολιτικής του στο λαό. Επιτρέπει στο ΚΚΕ να αναδεικνύει τα προβλήματα του λαού, να μπορεί να οργανώνει και να στηρίζει τη δράση του για τα λαϊκά προβλήματα, να συμβάλλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να προωθεί την κοινωνική συμμαχία και την ταξική, λαϊκή αλληλεγγύη. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, και είναι χιλιάδες αυτοί που θ' ανταποκριθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και ακόμη περισσότερο.

Κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης είναι η έγκαιρη προετοιμασία, η ουσιαστική συζήτηση στα Κομματικά και ΚΝίτικα όργανα, η συζήτηση στις ΚΟΒ, οι συσκέψεις με τους οπαδούς, που συμβάλλουν αποφασιστικά στον εξοπλισμό των μελών και των φίλων του Κόμματος στην κατανόηση του χαρακτήρα της Οικονομικής Εξόρμησης ως πολιτικής μάχης. Εχει διαμορφωθεί κλίμα ώστε με πείσμα να μπουν φιλόδοξοι στόχοι, ενώ οργανώνεται η προσπάθεια για να καλυφθούν, με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή συμβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά κομματικά μέλη, από την πρώτη στιγμή κατέβαλλαν αυξημένη προσωπική εισφορά, αύξησαν τα «κόκκινα μεροκάματά» τους. Πολλές ΚΟΒ κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις συνεδριάσεις τους, έβαλαν υψηλούς στόχους. Περισσότεροι οπαδοί του Κόμματος από άλλες φορές χρεώθηκαν κουπόνια, εξέφρασαν τη διάθεση να συνεισφέρουν και προσωπικά και απευθυνόμενοι οι ίδιοι σε φίλους και γνωστούς τους, πράγμα που απέδωσε από το πρώτο κιόλας «κλείσιμο».

Η Κομματική Οργάνωση, τα όργανα και οι ΚΟΒ έχουν καθαρό ότι η προσπάθεια δεν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αν δεν επιμείνουμε στον καθημερινό δημιουργικό έλεγχο, στη στήριξη κάθε μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, κάθε οπαδού που μπαίνει στη μάχη.

Ιδιαίτερο ρόλο στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης έχουν οι συνδικαλιστές, οι εκλεγμένοι μας στο Δήμο Πάτρας, αλλά και σημαντικός αριθμός από αυτούς που συμμετείχαν και συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ στις αρχαιρεσίες των σωματείων, αλλά και στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Εκτός από τη δουλειά άτομο το άτομο με το κουπόνι έχει σημασία να αξιοποιηθούν και ορισμένες πρωτοβουλίες που παίρνει η ΚΟ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της έκδοσης του ημερολογίου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας. Είναι μια ιδιαίτερα πετυχημένη πρωτοβουλία που παίρνει η Οργάνωση Περιοχής τα τελευταία τρία χρόνια. Το φετινό είναι αφιερωμένο στον σύντροφο Νίκο Μπελογιάννη, τιμώντας έτσι τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, παράλληλα με τα 97 χρόνια ζωής του Κόμματός μας. Καλύπτει όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής του από τη δράση του ως μαθητής στην Αμαλιάδα και την ένταξή του στις γραμμές του ΚΚΕ, έως τελικά τη φυλάκισή του, τη δίκη του και την εκτέλεσή του από την αστική τάξη.

Παράλληλα, αξιοποιούνται και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια του Κόμματος που συγκινούν και παρακινούν τους οπαδούς ή ακόμα και άλλους ανθρώπους, όχι τόσο στενούς οπαδούς του Κόμματος, που όμως έχουν οικογενειακούς δεσμούς - «δεσμούς αίματος» με την Ιστορία του, να συνεισφέρουν. Τέτοιο χαρακτήρα είχε η έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα αφιερωμένη στους «ΑΛΥΓΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ», στις φυλακές και τις εξορίες, από τη δεκαετία του '20, μέχρι και το 1974. Κορύφωση αυτής της προσπάθειας αποτελεί η εκδήλωση της ΚΕ στις 13 Δεκέμβρη στην γενέτειρα του Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.


Θ.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ