ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
Σεργκέι Λαβρόφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην Αθήνα βρέθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενός οργανισμού συμπληρωματικού του ΝΑΤΟ που αυτήν την περίοδο προεδρεύει η ελληνική κυβέρνηση.

Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που δυναμώνει και διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στο ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι», προωθεί την πρότασή της για μια «νέα συνθήκη ευρωπαϊκής ασφάλειας». Πρόκειται για μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με την οποία επιδιώκεται να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης έναντι του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ραγδαία επεκτείνεται η δράση του ΝΑΤΟ.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία και η προώθηση εναλλακτικών οδών τροφοδοσίας (Nord και South Stream) της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με ρωσικό φυσικό αέριο, οι οποίες παρακάμπτουν το έδαφος της Ουκρανίας, προστατεύοντας έτσι ουσιαστικά τα κέρδη του ρωσικού κεφαλαίου.

Πάντως, η πρόταση της Μόσχας επιδιώκει να αξιοποιήσει τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αντιθέσεις που δεν πρόκειται να μετριαστούν, όσα σχέδια και νέες «συνθήκες ασφάλειας» και αν υιοθετηθούν, καθώς είναι σύμφυτες με το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό σύστημα που υπηρετούν...


Κ. Χ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 18ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ

Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό

Αυτή η έκδοση έγινε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και περιλαμβάνει: 1) Την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». 2) Την Εισήγηση και την τελική ομιλία της ΚΕ στο δεύτερο θέμα.

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ εμβάθυνε στις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Είναι καθήκον αλληλένδετο με την αναζωογόνηση της συνείδησης και πίστης στο σοσιαλισμό. Στο κείμενο της Απόφασης διαβάζουμε: «Μελετάμε τη σκληρή πορεία της ταξικής πάλης για το πέρασμα στη νέα κοινωνία, για τη θεμελίωση και ανάπτυξή της, για την επέκταση και εμβάθυνση των νέων σχέσεων και τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις υπό την πίεση και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, χωρίς να οδηγούμαστε στο μηδενισμό. Τα βλέπουμε κριτικά και αυτοκριτικά, για να γίνει το ΚΚΕ, ως τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ισχυρότερο στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Μελετάμε και κρίνουμε την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και αυτοκριτικά, δηλαδή με πλήρη συνείδηση ότι και οι δικές μας αδυναμίες, θεωρητικές ανεπάρκειες και λαθεμένες εκτιμήσεις, αποτελούσαν μέρος του προβλήματος». Ενα βιβλίο απαραίτητο εργαλείο για κάθε κομμουνιστή, κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Συναίνεση και ο φόβος των «αποκάτω»

Ανέβηκε απότομα, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, η πίεση των ΜΜΕ για την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ώστε από κοινού να προωθήσουν τα «επώδυνα πλην αναγκαία» μέτρα για την έξοδο από την κρίση. «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», είναι η μόνιμη επωδός της αρθρογραφίας δραματικών τόνων των έγκυρων εντύπων του αστικού Τύπου, προτρέποντας τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων να μη λογαριάσουν το «πολιτικό κόστος». Προκειμένου να πείσουν μάλιστα το «πολιτικό προσωπικό» να αφήσει κατά μέρος τους δισταγμούς, στρώνουν το έδαφος χρησιμοποιώντας συστηματικά την ιδεολογική τρομοκρατία των ελλειμμάτων, της τιμωρίας των αγορών, κ.ο.κ. Φυσικά, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πανέτοιμες να βάλουν πλάτες, για να εξαπολύσουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που θα σαρώσει τα εναπομείναντα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και θα φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης - ΝΔ και κοινωνικών εταίρων δε χρειάζεται να πάρει και επίσημο χαρακτήρα, αφού ουσιαστικά υπάρχει και λειτουργεί στην πράξη, αλλά δεν αποκλείεται να το δούμε να γίνεται και τυπικά στις συναντήσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την επόμενη βδομάδα. Γνωρίζουν, βεβαίως, πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι η απουσία συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων διαχειριστών των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και των συνδαιτυμόνων τους από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει επικίνδυνα το χάσμα που τους χωρίζει με τους «αποκάτω». Αυτό είναι που φοβούνται και προσπαθούν να μην «καούν» όλοι μαζί. Δεν μπορούν όμως να γλιτώνουν εσαεί...

Καπηλεύονται τη λαϊκή οργή

«To συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται να μη ζήσει η νέα γενιά με λιγότερα κοινωνικά αγαθά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα από αυτά των προηγούμενων». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση που έβγαλε για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, ενημερώνοντας ότι «μπροστά και στον προϋπολογισμό» προχωρά στις 21/12/2009 «σε νέα αγωνιστική παρέμβαση».

Είναι πολλοί εκείνοι που - με κάθε αφορμή - σπεύδουν να καπηλευτούν την οργή όχι μόνο της νεολαίας, αλλά συνολικά του λαού, αφ' ενός για να καμωθούν τους αγανακτισμένους για τα λαϊκά προβλήματα κρύβοντας τη δική τους συνενοχή, αφ' ετέρου για να διοχετεύσουν αυτήν την οργή σε ακίνδυνα για το σύστημα «δρομολόγια». Κάνουμε αυτό το σχόλιο με αφορμή την παρέμβαση διαφόρων φορέων, που, κινούμενοι σε αντίστοιχη με αυτήν της ΑΔΕΔΥ στάση, επιμελώς κρύβουν την πραγματική διέξοδο για τη λαϊκή οργή. Για παράδειγμα, η ΑΔΕΔΥ, που εμφανίζεται ότι αγωνίζεται για τη νέα γενιά, συναινεί και βάζει πλάτη στην πολιτική που ευθύνεται για τα «λιγότερα κοινωνικά αγαθά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» με τα οποία ζουν οι νέοι. Αυτό κάνει προχωρώντας σε «διάλογο» με όσους αναγκάζουν τους νέους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτό κάνει δικαιολογώντας την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στο όνομα, π.χ. ,της νέας εποχής και της ανταγωνιστικότητας. Αυτά, όμως, τα «προσπερνούν» οι δυνάμεις όπως αυτές που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ. Και προσπερνώντας τέτοιες ...λεπτομέρειες ερμηνεύουν τους «αγώνες» που θέλουν, γενικά για τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό. «Αγώνες» που οδηγούν στην εκτόνωση και τελικά στο συμβιβασμό, μακριά από τις αιτίες των προβλημάτων. Μόνο που αυτά δεν είναι πραγματικοί αγώνες.

Οπως και το «κίνημα» για το οποίο μιλούν πολλοί από αυτούς που στήνουν παραστάσεις και «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για το θάνατο του 15χρονου μαθητή είναι κίνημα που δεν «κινεί» τη συνείδηση, την οργάνωση και τη λαϊκή πάλη στη σύγκρουση με τους ενόχους, παρά μόνο στη διαχείριση και στη συνδιαλλαγή μαζί τους.

Αξιώσεις κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Την αξίωσή τους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επαναφέρουν οι μεγαλέμποροι, αυτή τη φορά κάνοντας ό,τι ακριβώς ήταν αναμενόμενο: Αξιοποιώντας, δηλαδή, ως «δεδικασμένο, την περσινή προσπάθεια της κυβέρνησης, σε αγαστή συνεργασία με τις γαλαζοπράσινες πλειοψηφίες σε Νομαρχίες και Εμπορικούς Συλλόγους, να ανοίξουν τα μαγαζιά και δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη. Τότε, που, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και τις ζημιές που είχαν υποστεί καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, βάλθηκαν να ικανοποιήσουν την αξίωση των μεγαλοεργοδοτών, ανασύροντας ακόμα και βασιλικό διάταγμα από τα συρτάρια τους, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Φέτος, έγινε αυτό που μόνον αφελείς δε θα περίμεναν. Οι μεγαλέμποροι των πολυκαταστημάτων ζητούν και δεύτερη Κυριακή πριν τις γιορτές και από κοντά νομοθετική ρύθμιση για τουλάχιστον οκτώ Κυριακές το χρόνο ανοιχτά μαγαζιά. Και η κυβέρνηση, με τη γνωστή ...δημοκρατική ευαισθησία της, θα το δει το θέμα και θα το καταλήξει, λέει, τουλάχιστον για το Δεκέμβρη, μέσα στην επόμενη βδομάδα, προς χάριν μιας χούφτας μονοπωλίων. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην απελευθέρωση του ωραρίου και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι γνωστός. Πρωτοπόρος τη δεκαετία του '80, γιατί από τότε τα μονοπώλια δρομολογούν την απαίτησή του, και οι γαλαζοπράσινες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων συνεπείς σε ρόλο υπονομευτή των συμφερόντων των εργαζομένων και των ΕΒΕ. Το ξανάδαμε το έργο, αλλά ας ξέρουν όσοι τέτοια απεργάζονται ότι έχουν γνώση οι φύλακες...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ