ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

Eurokinissi

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός στις 6 Δεκέμβρη του 2008, στις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, έχοντας δεχτεί μια σφαίρα που διαπέρασε την καρδιά του. Δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο Ε. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και βρίσκεται φυλακισμένος από τότε. Ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία, ωστόσο ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι δύο πρώην αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία. Παράλληλα, από τον Απρίλη του 2017, έχει ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Η δολοφονία ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί. Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΝΔ και της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι τεράστιες.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωναν, προτάσσοντας τις ανάγκες τους για τα σχολειά, τις σπουδές και τη ζωή, κόντρα στην κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη μέρα κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας.

Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων βρέθηκαν και το ΠΑΜΕ με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, καλώντας την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αποδείχθηκε περίτρανα ότι καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί. Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ανάμεσά τους και η τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κλιμακώνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, στο λαό, στη νεολαία, ενώ παράλληλα αξιοποιούν την τρομοκρατία, εκβιάζουν και καταστέλλουν όποιον «σηκώνει κεφάλι», όποιον επιλέγει να μην κάτσει στ' αυγά του και να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Είναι χαρακτηριστική η στάση της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «μοίρασε» χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που απαιτούν να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, το οποίο κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο.

Ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της επίσης, στήνει δικογραφίες σε μαθητές, στέλνει την Αστυνομία και τα ΜΑΤ σε σχολεία που κινητοποιούνται, φυλάει με ΜΑΤ το άγαλμα του Τρούμαν, του δολοφόνου των λαών και εμπνευστή της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές, απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, επιλέγουν το δρόμο του αγώνα! Η μεγαλύτερη απάντηση στην κρατική βία και καταστολή είναι η ένταση των αγώνων μας για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει! Η κυβέρνηση αλλά και όσοι θέλουν να βάλουν στον "πάγο" τους αγώνες των μαθητών, θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι δεν μας φοβίζουν οι διώξεις και ο αυταρχισμός, μας φοβίζει να αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια τους! Γι' αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από όσα μας αξίζουν και μας στερούν!».

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τις παράνομες διεκδικήσεις της Εκκλησίας στη Νέα Μάκρη

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την περιοχή Αγιος Ανδρέας στη Νέα Μάκρη Αττικής και τις παράνομες διεκδικήσεις της Εκκλησίας. Η Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, αναφέρει:

«Στην περιοχή Αγιος Ανδρέας, στη Νέα Μάκρη Αττικής (δήμος Μαραθώνα), εδώ και δεκαετίες ζούσαν οικογένειες, κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες από το 1925 και γηγενείς κτηνοτρόφοι από τα βουνά της Πεντέλης, με αποτέλεσμα η περιοχή να εξελιχθεί στον σημερινό οικισμό.

Μετά την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, την παραπάνω περιοχή ήρθε να διεκδικήσει η Εκκλησία, επικαλούμενη τίτλους από την εποχή της Τουρκοκρατίας, καθώς και τα ιδιωτικά της αρχεία, μεγάλους κώδικες κ.ά.

Το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η όλη έκταση ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει σε αυτό ιδιοκτησιακά δικαιώματα, με την υπ' αριθμόν 2579/2006 απόφασή του.

Ειδικότερα, υφίσταται ήδη νομολογιακή αξιολόγηση της υπόθεσης με απαρχή την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών υπ' αριθμόν 2579/1996, η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει με ρητό και σαφή τρόπο τα κάτωθι: "... Σύμφωνα με το άρθρο του β.δ/τος... το επίδικο θεωρήθηκε αδιαφιλονίκητα εθνικό (δημόσιο) και ανήκει εντεύθεν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο. Ετσι ούτε η Ιερά Μονή Πεντέλης δεν κέκτηται νόμιμου τίτλου ικανού να προσπορίσει σε αυτήν κυριότητα κατά παράγωγο τρόπο επί του άνω επιδίκου..", "... κατά συνέπειαν εφόσον οι ενάγοντες δεν απέδειξαν την άσκηση τριακονταετούς νομής με καλή πίστη των δικαιοπαρόχων τους (άμεσων και απώτερων) μέχρι της 11/9/1915 (...) δεν καταλύθηκε η επί του επιδίκου αυτού κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και αυτή εξακολουθεί να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο".

Επίσης, με τις αποφάσεις 2401, 2403 και 2408/2014 του Εφετείου Αθηνών (τμήμα 2ο Δημόσιο) αναγνωρίστηκε η ύπαρξη τεκμηρίου του ελληνικού Δημοσίου και κατ' επέκταση η ανυπαρξία δικαιωμάτων κυριότητας της Ι. Μ. Πεντέλης.

Παρ' όλες τις ως άνω δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει, συνεχίζονται η εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος διεκδίκηση των αναφερόμενων εκτάσεων και η συνεχής εμπλοκή της σε πάσης φύσεως διαδικασίες που αφορούν τα δικαιώματα του Δημοσίου, και κατ' επέκταση των κατοίκων της περιοχής, όπως ενώπιον του Κτηματολογίου ΑΕ, επιδιώκοντας τη δημιουργία τετελεσμένων που οδηγούν σε ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος υπουργός:

-- Τι μέτρα έχει πάρει ή θα πάρει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι ώστε να αποτραπούν οι διεκδικήσεις της Εκκλησίας, σύμφωνα με τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, και να αποφευχθεί κατ' επέκταση η ζημία του Δημοσίου; Ποια η τύχη των περιουσιών - κατοικιών των κατοίκων του οικισμού, τις οποίες η Εκκλησία της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας τους παραπάνω ανύπαρκτους και ανίσχυρους τίτλους, έχει πάρει στην κατοχή της, αποβάλλοντας τους επί δεκαετίες διαμένοντες σ' αυτές;

-- Τι μέτρα θα πάρει για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση - αν χρειάζεται - που θα λύνει οριστικά την υπόθεση υπέρ του Δημοσίου, δίνοντας κατ' επέκταση τέλος στην πολύχρονη ομηρία των κατοίκων της περιοχής;».

Οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους από Ινδούς μετανάστες

Από την επίσκεψη των Ινδών στο Στέκι Αλληλεγγύης
Από την επίσκεψη των Ινδών στο Στέκι Αλληλεγγύης
Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής χαιρετίζει τη συγκινητική έκφραση αλληλεγγύης από Ινδούς μετανάστες εργάτες, οι οποίοι μέσω της Ομοσπονδίας τους «ΣΙΧ» στη χώρα μας συγκέντρωσαν από το υστέρημά τους σημαντικό χρηματικό ποσό για τις ανάγκες των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής. Τα χρήματα παρέδωσαν οι ίδιοι, με πολυμελή αντιπροσωπεία τους, στο Στέκι Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου.

Κηδεύτηκε η 21χρονη φοιτήτρια

Κηδεύτηκε χτες, στη γενέτειρά της, το Διδυμότειχο, η 21χρονη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε άγρια στη Ρόδο. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το άψυχο σώμα της κοπέλας αποκάλυψε ότι η νεαρή κοπέλα μαρτύρησε στα χέρια των δολοφόνων της. Εκτός από το χτύπημα στο κεφάλι, υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι την κακοποίησαν βάναυσα. Το συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν την πέταξαν στη θάλασσα. Αν την πήγαιναν στο νοσοκομείο, σήμερα θα ζούσε, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ρόδου.

Νωρίς το πρωί, επίσης, χτες ο 21χρονος Ελληνας και ο 19χρονος αλβανικής καταγωγής που έχουν συλληφθεί για την άγρια δολοφονία της κοπέλας πήραν προθεσμία από την ανακρίτρια και θα απολογηθούν αύριο. Σε βάρος των δύο ο εισαγγελέας Ρόδου έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για βιασμό. Οι έρευνες του Λιμεναρχείου Ρόδου συνεχίζονται, με σκοπό να αποκαλυφθεί πώς έγινε το αποτρόπαιο έγκλημα και για ποιους λόγους. Σημειώνεται ότι αναπαράσταση της δολοφονίας της 21χρονης ζητούν οι δικηγόροι της οικογένειας, κάτι που η λιμενική αρχή παρέλειψε να διενεργήσει, όπως επίσης και κατά αντιπαράθεση εξέταση των κατηγορουμένων.

Την ίδια ώρα και νέα καταγγελία μιας κοπέλας από τη Ρόδο έγινε γνωστή για τους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση της δολοφονίας της φοιτήτριας. Σύμφωνα με αυτήν, είχαν στείλει και σε εκείνη μήνυμα για να συναντηθούν. Μάλιστα, αναφέρει πως η συγκεκριμένη συνομιλία έχει δοθεί στις Αρχές που ερευνούν την υπόθεση.

Εξάλλου, εντοπίστηκαν οι δύο χρήστες του διαδικτύου που έγραψαν κατάπτυστα σχόλια για την νεκρή φοιτήτρια.

Συλλυπητήρια από φοιτητικούς συλλόγους της Ρόδου

Οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Μεσογειακών Σπουδών, Παιδαγωγικού, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους οικείους της συναδέλφου τους Ελένης Τοπαλούδη.

Στη μνήμη της φοιτήτριας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, οι σύλλογοι θα αποστείλουν στεφάνι στην κηδεία της.

Αθώωσαν τον χρυσαυγίτη

Αθώος κρίθηκε ο υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης για το αδίκημα της διέγερσης σε βία («ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια», έλεγε για τους Ρομά) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.

Ο ναζιστής βουλευτής πρωτόδικα (28 Σεπτέμβρη 2017) καταδικάστηκε από το Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας σε ποινή 6 μηνών με αναστολή μετά από μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ). Στις 21 Μάη 2018, το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο είχε απορρίψει την έφεσή του, καθώς δεν προσήλθε να την υπερασπίσει, και επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη. Η υπόθεση δικάστηκε ξανά κατόπιν αίτησης ακύρωσης λόγω ερημοδικίας που υπέβαλε ο κατηγορούμενος και έγινε δεκτή.

Η υπόθεση, μετά από διαρκείς αναβολές, εκδικάστηκε πέντε μήνες πριν από την παραγραφή καθώς η πράξη τελέστηκε στις 15/5/2011, ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, με πρόεδρο την δικαστή Σοφ. Φουρλάρη και συνέδρους τις Δ. Αυγουστοπούλου και Ελ. Πυργάκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ