ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Εντατικοί ρυθμοί παρά την κρίση

Την ώρα που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στοιχεία για 5 μόνο επιχειρήσεις δείχνουν ότι τα επίσημα εμφανιζόμενα καθαρά κέρδη τους ήταν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο εννιάμηνο!

Με προκλητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συσσώρευση κερδών από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση και την πτωτική τάση της οικονομικής δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικά είναι τα δείγματα γραφής όπως προκύπτουν από τους ισολογισμούς για το 9μηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη του 2009:

  • ΟΤΕ: Κερδοφόρο αποδεικνύεται και το 2009 για τον Οργανισμό, που στο 9μηνο παρουσίασε επίσημα καθαρά κέρδη 434,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, ζώντας ακόμα στην εποχή του Μεσαίωνα, εξακολουθεί να μιλά για ανάγκη «μείωσης του εργατικού κόστους», λες και στον ΟΤΕ αυτός με τους Γερμανούς παράγουν και οι εργαζόμενοι τους κοιτούν επιβαρύνοντας την εταιρεία. Στα 959 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο 3μηνο του 2009 τα επίσημα κέρδη της «Ντόιτσε Τέλεκομ», παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%, έναντι της ίδιας περιόδου το 2008.
  • Τράπεζα Κύπρου: Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) φτάνουν σε 265 εκατ. ευρώ (από 375 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η συνολική μάζα της κερδοφορίας τους συμπιέζεται από τις λογιστικές εγγραφές που αφορούν σε τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους. Να σημειωθεί ότι προχώρησαν και στη διανομή προμερίσματος, έναντι του ποσού που θα μοιραστούν για το 12μηνο του 2009.
  • Α-Β Βασιλόπουλος: Συγκέντρωσε 18 εκατ. ευρώ (από 16,8 εκατ. ευρώ) πετυχαίνοντας και αύξηση 7,1%.
  • Coca-Cola: Τα προ φόρων κέρδη φτάνουν σε 520,6 εκατ. ευρώ (από 521,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2008). Καθαρά μετά από φόρους μάζεψαν 408,4 εκατ. ευρώ.
  • Αγροτική Ασφαλιστική: Κοντέρ σπάει η αύξηση στη φετινή κερδοφορία τους. Προ φόρων μάζεψαν 10,8 εκατ. ευρώ από 400 χιλιάδες ευρώ που εμφάνιζαν πέρυσι και μετά τους φόρους σε 7,7 εκατ. ευρώ (από 200 χιλιάδες ευρώ).

Στην τελική φάση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Αlpha Bank σκοπεύοντας να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια ύψους 986 εκατ. ευρώ. Στόχος τους είναι να δρομολογήσουν τις διαδικασίες εξόδου από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την καπιταλιστική κρίση. Τα νέα κεφάλαια θα διοχετευτούν στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, ύψους 940 εκατ. ευρώ, που είχαν περάσει στον έλεγχο του κράτους και με βάση τα οποία δυνάμωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια και τις δυνατότητες πρόσβασης στις χρηματαγορές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι θα αναβληθεί η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας πάνω στο χρηματιστηριακό τζόγο, που επρόκειτο να μπει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2010. Αυτό ήταν και πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών και λεγόμενων επενδυτών, αυτό κάνει και η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010
Προϋπολογισμός βίαιης αναδιανομής εισοδήματος
  • Νέα αύξηση στους έμμεσους και ειδικούς φόρους, που επιβαρύνουν κύρια τα λαϊκά νοικοκυριά
  • Αγριο «μαχαίρι» στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το χαρακτηρισμό του πλέον σκληρού και επιθετικού, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, προϋπολογισμού των τελευταίων χρόνων διεκδικεί ο προϋπολογισμός για το 2010, το προσχέδιο του οποίου δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για προϋπολογισμό βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ο οποίος λειτουργεί ως όχημα μετακύλισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Με προβλεπόμενη μηδενική αύξηση του ΑΕΠ και για το 2010, ένδειξη ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, στο σκέλος των εσόδων υιοθετεί τις γνωστές πρακτικές της φορολεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, τα οποία οδηγούνται σε περαιτέρω συρρίκνωση. Αντίθετα, η φορολογία των επιχειρήσεων - μόλις 3,5 δισ. ευρώ - μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Ενδεικτικό είναι ότι ο φόρος των επιχειρήσεων σε σχέση με τους φόρους των φυσικών προσώπων ανέρχεται μόλις στο 31%! Σε κάθε 10 ευρώ φόρο που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, για τις επιχειρήσεις αναλογούν μόλις 3 ευρώ! Μετά τις ληστρικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες και αυξήσεις 10% στους ειδικούς φόρους σε ποτά, τσιγάρα, ενώ επιφυλάχτηκε για αυξήσεις, μέσα στο 2010, και στη φορολογία πετρελαιοειδών.

Στο σκέλος των δαπανών, για πρώτη ίσως φορά από τη μεταπολίτευση, προβλέπεται συρρίκνωση των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, κλπ.) ακόμα και σε ονομαστικά επίπεδα! Η σκληρή λιτότητα ρίχνει τη σκιά της στην εισοδηματική πολιτική, καθώς για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται ονομαστική αύξηση 1,5%. Μεγάλες περικοπές γίνονται στις δαπάνες επιχορηγήσεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας, μηδενικές είναι οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, στα επιδόματα πολυτέκνων.

Ενας βαθιά ταξικός, αντιλαϊκός προϋπολογισμός δε θα στεκόταν στο ...ύψος των περιστάσεων αν δε συνοδευόταν και από το αναγκαίο πρόγραμμα «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που αποσκοπεί στην ανάκτηση και αναβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης του κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ενώ τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα την επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Στέλνει έτσι μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ...αγορές ότι είναι αποφασισμένη να ...ανατάξει την οικονομία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Από τη σκοπιά αυτή, μόνο ως ειρωνεία μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός αποσκοπεί στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων...

Στοιχεία του Προϋπολογισμού

Ο νέος τακτικός προϋπολογισμός, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, προβλέπει καθαρά έσοδα αυξημένα κατά 9% (4,5 δισ. περισσότερα από το 2009), τα οποία θα ανέλθουν στα 53,7 δισ. ευρώ. Οι δε δαπάνες του προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά 1,4% και να ανέλθουν στα 70,4 δισ. ευρώ. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 67,4% και να ανέλθουν στα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζουν αύξηση 8,4%, φτάνοντας στα 10,3 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 23,2 δισ. ευρώ, ή στο 9,5% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 29,4 δισ. ευρώ ή 12,3% του ΑΕΠ το 2009. Αν στα στοιχεία αυτά προσθέσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των ΟΤΑ, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των ΝΠΔΔ, τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα εξοπλιστικά προγράμματα, τότε προκύπτει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το κατά Μάαστριχτ έλλειμμα, το οποίο για το 2009 διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ και για το 2010 προβλέπεται να μειωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα

Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,2%, στα 56,9 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη, 8,9%, είναι η αύξηση των άμεσων φόρων, με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να αυξάνεται κατά 4,4%, στα 11,7 δισ. ευρώ, αλλά το φόρο νομικών προσώπων να μειώνεται κατά 7,2%, στα 3,5 δισ. ευρώ. Οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 82,1%, στα 865 εκατ. ευρώ, λόγω επαναφοράς των φόρων κληρονομιάς και γονικών παροχών, αλλά και του ΦΜΑΠ.

Οι έμμεσοι φόροι, οι φόροι που πληρώνονται κατ' εξοχήν από τους εργαζόμενους, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6%, στα 30,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στους φόρους συναλλαγών προβλέπεται αύξηση 4,1% με το ΦΠΑ να αυξάνεται κατά 5,3%. Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,8%(!) με το φόρο ταξινόμησης οχημάτων να αυξάνεται κατά 20,7%, το φόρο πετρελαιοειδών κατά 4%, το φόρο καπνού - ποτών κατά 11,5%.

Οι δαπάνες

Οι ονομαστικές δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις αυξάνονται μόλις 3,5%, οι οποίες μεταφράζονται σε ονομαστική αύξηση μισθών και συντάξεων κατά 1,5%! Για την κεντρική διοίκηση (υπουργεία) η αύξηση ανέρχεται σε 3,8% και για τα νοσοκομεία, ιδρύματα Πρόνοιας κλπ. μόλις στο 1%. Ενδεικτικό είναι ότι οι εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ μειώνονται κατά 3,7%.

Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία μειώνονται κατά 8,4%(!) με τις δαπάνες περίθαλψης να αυξάνονται κατά 2,3% και τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων να μειώνονται κατά 10,3%! Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ μειώνεται κατά 5,8%, για το ΝΑΤ προβλέπεται μηδενική μεταβολή, στον ΟΑΕΕ μειώνονται κατά 44,4%.

Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται κατά 5,9%. Ειδικότερα στο ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων δημοσίου) προβλέπεται μηδενική μεταβολή, το επίδομα πολυτέκνων αυξάνεται κατά 0,6%(!), ενώ καταργείται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (το είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ) που το 2009 είχε χρηματοδοτηθεί με 350 εκατ. ευρώ. Αν δηλαδή αφαιρέσουμε και αυτά τα ποσά, τότε το επίδομα στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες περιορίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, από 1,6 δισ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί αρχικά.

Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες μειώνονται κατά 8,5%, με τις επιχορηγήσεις συγκοινωνιακών φορέων να μειώνονται κατά 4,1%. Οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται κατά 24,3%. Εν συνόλω οι πρωτογενείς δαπάνες μειώνονται κατά 2,7% και ανέρχονται στα 57,486 δισ. ευρώ. Οι τόκοι για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους ανέρχονται στα 12,950 δισ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα ανέρχονται στα 2,700 δισ. ευρώ.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Διαχειριστικές προτάσεις μικρής πνοής

Διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού, των θέσεων εργασίας και της ενεργού ζήτησης μέσω της ενίσχυσης των πραγματικών εισοδημάτων, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) με υπόμνημά του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, παραθέτοντας και αρκετά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ΒΕΑ επιμένει να αγνοεί ότι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών, καθώς και η κατάργηση ολόκληρων κλάδων που στο παρελθόν είχαν εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις, είναι αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ την οποία στήριξαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Στη βάση αυτή εμφανίζεται να αναζητά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ με την ενεργοποίηση ή καλύτερη χρήση των εργαλείων που έχει θεσπίσει η ΕΕ ακριβώς για να εξυπηρετήσει τον πολιτικό και οικονομικό στόχο συρρίκνωσης των μικρών επιχειρήσεων! Ζητά παρεμβάσεις στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, περισσότερα δάνεια, κεφάλαια κίνησης, ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, ενώ επικαλείται ακόμη και τις ψευδεπίγραφες κατευθύνσεις της ΕΕ του τύπου «σκέψου σε μικρή κλίμακα πρώτα». Την ίδια ώρα απουσιάζουν προτάσεις για το πώς και τι θα παράγουν οι μικρές επιχειρήσεις, πού θα διαθέτουν την παραγωγή, ποιο θα πρέπει να είναι το συνολικό παραγωγικό μοντέλο, ποιες θα πρέπει να είναι οι υποδομές που απαιτούνται. Η αναφορά σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη βάση της γνώσης και της καινοτομίας είναι μια κοινοτοπία που επαναλαμβάνεται και από τον ΣΕΒ και από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στόχος η ... ανάταση των κερδών

Με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση έλαβε λαϊκή εντολή για να «σώσει την οικονομία μας από τη χρεοκοπία» και αποκρύπτοντας ότι τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα είναι αποτέλεσμα της κοινής πολιτικής που ακολουθούν οι εταίροι του δικομματισμού, στηρίζοντας με κρατικό χρήμα την «ανταγωνιστικότητα» και τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου απαίτησε «από όλους τους Ελληνες», να «αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, την ευθύνη που του αναλογεί» για «να βγει η χώρα από την κρίση»!

Το να πληρώσει δηλαδή ο λαός, για να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να τη συγκαλύψει πίσω από αταξικά κελεύσματα περί «εθνικής συμπόρευσης όλων των κοινωνικών εταίρων», με αφορμή την ελάχιστη «έκτακτη εισφορά» από τα κέρδη τους που έδωσαν οι επιχειρήσεις για την κάλυψη του επιδόματος αλληλεγγύης, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Το «πρόγραμμα εθνικής ανάτασης της ελληνικής οικονομίας», για το οποίο έκανε λόγο χτες ο πρωθυπουργός, αποτελεί ένα πλέγμα αντεργατικών και αντιασφαλιστικών αναδιαρθρώσεων απόλυτα ευθυγραμμισμένων με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που θα συνοδευτεί με «τον εξορθολογισμό των δαπανών» στις κοινωνικές δαπάνες, πλήττοντας κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Χρειάζονται άμεσα «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» και «μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των αντεργατικών σχεδιασμών της κυβέρνησης. Με πρόσχημα την «καταπολέμηση της ανεργίας», ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «συνεργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αξιοποιώντας τη διεθνή τους εμπειρία για το ζήτημα αυτό», προαναγγέλλοντας παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όπως αποφασίστηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ για την άμεση προώθησή τους πρόταξε την ανάγκη του «κοινωνικού διαλόγου και της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους»...

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, δίνοντας «δημοσιονομικές» εξετάσεις στις Βρυξέλλες ώστε να «κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας», όπως ισχυρίστηκε, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να βολευτούν με τα ψίχουλα του «επιδόματος της κοινωνικής αλληλεγγύης» και τις αυξήσεις των 30 λεπτών σε μισθούς και συντάξεις και υποσχέθηκε ένα ...«διαφορετικό προϋπολογισμό το 2011».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήριξη στην αντιλαϊκή επίθεση

Την ασυνέπεια με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα η ΝΔ, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ επί της ουσίας συμπλέει και στηρίζει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Η μόνη διαφορά που εντοπίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μεταξύ του «σχεδίου εξόδου από την κρίση» που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του σχεδίου προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η ΝΔ υποσχόταν πως θα περιορίσει το έλλειμμα «χωρίς αύξηση των φόρων, αλλά με δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών». Η κριτική που ασκεί η ΝΔ στο προσχέδιο προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου, εντοπίζεται σε τρία σημεία: «Αποκαλύπτει την αναξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ», «φέρνει περισσότερους φόρους για όλους τους πολίτες» και «οδηγεί την οικονομία στην ύφεση και σε έξαρση της ανεργίας».

Επιπλέον καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματικά παιχνίδια και χρήση τεχνασμάτων, με στόχο «να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 και να εμφανίσει πλασματική βελτίωση το 2010». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι «το 1/2 της δαπάνης για το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2009, ενώ τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία από την οποία θα χρηματοδοτείτο το Επίδομα, μεταφέρονται στο 2010. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει επίσης και με τα έσοδα από την είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009. Και αυτά θα εμφανισθούν το 2010».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, το οποίο παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί άλλη πολιτική από της ΝΔ, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά. Στο όνομα της "ανάταξης της οικονομίας" ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται το "δημοσιονομικό εκτροχιασμό", ο οποίος συνέβαλε στη στήριξη της κερδοφορίας και στη συγκέντρωση του πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο, για να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό. Προσφέρει ένα φθηνό εργατικό δυναμικό στους κεφαλαιοκράτες, μέσα από την επέκταση της μερικής προσωρινής απασχόλησης και τη μετακύλιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του κεφαλαίου στους φορολογούμενους. Για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο όνομα της "δίκαιης αναδιανομής" εμπαίζει τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα με προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα πτωχοκομείου. Προσπαθεί να συγκαλύψει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας για τους μισθωτούς, αλλά και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας.

Δίκαιη αναδιανομή, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αποτελεί το άλλοθι για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος για να μη διεκδικεί το σύνολο του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ