ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Μήνυμα διεκδίκησης για να σωθεί το ιστορικό παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από τις ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, όπου διακρίνεται και το ιστορικό κτίριο που ρημάζει
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, όπου διακρίνεται και το ιστορικό κτίριο που ρημάζει
Μπροστά στο κτίριο που στέγασε το θρυλικό παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και της αντίστασης του λαού μας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση των ΚΟ Καλλιθέας Αττικής του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μια εκδήλωση ενταγμένη στις πρωτοβουλίες για τα 79 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (27 Σεπτέμβρη του 1941).

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιώργος Κατημερτζής.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της εκδήλωσης, στην οδό Σκρα 31, δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά ως μια ακόμα πρωτοβουλία για να αναδειχθεί η ανάγκη διάσωσης του ιστορικού χώρου, που σήμερα ρημάζει αν και μπορεί να αναδείξει μια ακόμα ηρωική πλευρά της λαϊκής δράσης κατά τη διάρκεια της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μια δράση που, όπως διαμηνύουν οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με παρεμβάσεις στην κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, διεκδικώντας να μετατραπεί ο χώρος σε Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν στο κτίριο πανό που αναδεικνύει αυτήν τη διεκδίκηση, την οποία άλλωστε επικροτούν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ λειτούργησε στον συγκεκριμένο χώρο από τις αρχές του 1942, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη στήριξη του ΕΑΜικού αγώνα. Κάτω από τη μύτη των ναζί κατακτητών τυπώνονταν κατά χιλιάδες τα έντυπα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αλλά και του ΚΚΕ, φύλλα του «Ριζοσπάστη», προκηρύξεις και άλλα υλικά. Μετά τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 και ενώ ήταν σε εξέλιξη το όργιο καταστολής σε βάρος του ΚΚΕ και των λαϊκών αγωνιστών, το τυπογραφείο σφραγίστηκε από το Κόμμα για να διασωθεί το πολύτιμο υλικό του. Αποκαλύφθηκε ξανά το 1984, με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και από τότε μέχρι σήμερα, το Κόμμα και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έχουν αναπτύξει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, με συγκεντρώσεις, πορείες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δήμο, στο υπουργείο Πολιτισμού και στη Βουλή ώστε να υλοποιηθεί το αυτονόητο: Να γίνει δηλαδή το τυπογραφείο της Σκρα Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης και να σωθεί το μοναδικό μνημείο του ΕΑΜικού αντιστασιακού Τύπου από την καταστροφή.

Ο Θ. Σκολαρίκος αναφέρθηκε στην ομιλία του σε ιστορικά στοιχεία του τυπογραφείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη παράνομο τυπογραφείο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο για την προπαγάνδιση και τη νικηφόρα έκβαση του ΕΑΜικού απελευθερωτικού αγώνα.

Και συμπλήρωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Μέχρι την Απελευθέρωση της Αθήνας, στο τυπογραφείο αυτό τυπώθηκαν κατά χιλιάδες τα έντυπα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, φύλλα του "Ριζοσπάστη", κουπόνια ενίσχυσης του αγώνα. Τακτικά τυπώνονταν οι εφημερίδες "Ελεύθερη Ελλάδα" και "Απελευθερωτής".

Η εκτυπωτική μηχανή, η θρυλική "Βικτώρια", έγινε και αυτή μια ιδιότυπη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης.

Η ομάδα των κομμουνιστών που είχε αναλάβει αυτό το δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα ήταν οι: Ευάγγελος Μενεμενής, Γιώργος Ελληνούδης, Καλλιόπη Πάπαρη - Ελληνούδη, Δημήτρης Χατζής, Χρήστος Τζήμας, Ελένη Τζήμα, Νίκος Καρατζόπουλος.

Ζούσαν κλεισμένοι στην κατακόμβη μέρες και νύχτες, εξαιτίας των συχνών συγκρούσεων του Εφεδρικού ΕΛΑΣ με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες και των μπλόκων που στήνονταν στην Καλλιθέα. Τύπωναν αδιάκοπα και διάβαζαν. Ηρωικά άντεξαν όλες τις δυσκολίες».

Στάθηκε στις ευθύνες που υπάρχουν για τη σημερινή θλιβερή κατάσταση του ιστορικού μνημείου, που, όπως είπε, αφορούν τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές. Και τόνισε πως «μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ανικανότητα ή ανεπάρκεια. Το γεγονός και μόνο ότι με όλες τις κυβερνήσεις και με όλες τις δημοτικές αρχές συνεχίζεται η ίδια και απαράλλακτη κατάσταση καταδεικνύει ότι μάλλον μιλάμε για πολιτική επιλογή. Επιλογή να σβήσουν από την ιστορική μνήμη την πραγματική Ιστορία της περιόδου». Εξηγώντας τα παραπάνω ανέδειξε τη στρατηγική παραχάραξης της Ιστορίας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, αφού με τις ευλογίες τους αποκαθίστανται συνεργάτες των ναζί, τους αποδίδονται τιμές και εγκωμιάζεται η δίωξη εναντίον κομμουνιστικών κομμάτων. «Ξαναγράφουν την Ιστορία για να συσκοτίσουν ότι ο φασισμός δεν γεννιέται στο κενό, είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Είναι γνήσιο τέκνο του, δε χρειάζεται τεστ DNA. Δεν ξεχνάμε, όσο και εάν το επιθυμούν, ότι συνεργάτες των ναζί ήταν τα μονοπώλια που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και άνοιξαν το δρόμο στον Χίτλερ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ιστορική πείρα από τη λαϊκή εποποιία της δεκαετίας του 1940, στα συμπεράσματα που αντλεί το ΚΚΕ από αυτήν τη συγκλονιστική περίοδο, ενώ στάθηκε και στις εξελίξεις της περιόδου, αναδεικνύοντας τη δύναμη που έχει ο λαός να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του, «να "κινήσει βουνά" και να νικήσει».

Οπως είπε, ο σημερινός, άσχημος ταξικός συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι αιώνιος, θα αντιστραφεί, θα αλλάξει. «Γι' αυτό δρούμε καθημερινά τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο πλευρό της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, εφοδιασμένοι με το σύγχρονο Πρόγραμμά μας, πρωτοστατώντας στην πάλη για όλα τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, σε κάθε μετερίζι. Δύναμή μας είναι το δίκιο των πολλών! Σταθερή πυξίδα μας η προοπτική της ανατροπής του άδικου και διεφθαρμένου καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού».

Μια ακόμη πολύτιμη προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ

Εναν ακόμα εντυπωσιακό πίνακα πρόσφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Μπάφας για το Αρχείο του Κόμματος, στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συνάντηση, κατά την οποία έγινε η παραλαβή του πίνακα, συμμετείχαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει τον Λένιν να εξηγεί σε ξένους ανταποκριτές το σχέδιο εξηλεκτρισμού της Ρωσίας, προέρχεται απ' την ιδιωτική συλλογή του Γ. Μπάφα, η οποία αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη ΛΔ της Γερμανίας. Μάλιστα, ο ίδιος αφηγήθηκε διάλογο που είχε στο Βερολίνο με τον Εντουαρντ Φον Λίσεν, πολιτικό αναλυτή, δημοσιογράφο και σύντροφο, ο οποίος του είπε: «Σύντροφε Γιώργο, όσο υπάρχει ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα για τους απανταχού κομμουνιστές στον πλανήτη Γη. Γι' αυτό προστατέψτε το ΚΚΕ ως κόρη οφθαλμού. Είναι η τελευταία μας ελπίδα για όλους τους κομμουνιστές». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε τον Γιώργο Μπάφα για την προσφορά του στο Αρχείο του ΚΚΕ λέγοντας ότι θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Αποχαιρέτησαν την σ. Αναστασία Χριστακάκη - Τσατσαλίδου

Σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης, σύντροφοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτώβρη την συντρόφισσα Αναστασία Χριστακάκη - Τσατσαλίδου, στην πολιτική της κηδεία στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα Ωρωπού.

Η συντρόφισσα Αναστασία ήταν μία από τις χιλιάδες ατρόμητες μαχήτριες του λαού μας, που αναμετρήθηκαν με το όπλο στο χέρι με την αστική τάξη της χώρας μας και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Ανήκει στη γενιά των κομμουνιστών, των αλύγιστων της ταξικής πάλης που με τη ζωή και τη δράση τους θα εμπνέουν πάντα τις νεότερες γενιές.

Οι σύντροφοί της την σκέπασαν με το τιμημένο λάβαρο του ΚΚΕ, του Κόμματός της που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία της πνοή. Δίπλα της τιμητική φρουρά στάθηκαν μέλη και στελέχη του Κόμματος, και ανάμεσά τους ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συγκλονιστική ζωή της σ. Αναστασίας ξεκινά στις 8 Οκτώβρη του 1930 στις Ανω Κλεινές της Φλώρινας. Βγήκε στο βουνό ως μαχήτρια του ΔΣΕ, στην αρχή ως νοσοκόμα και μετά τηλεφωνήτρια. Με την ανακήρυξη της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης μεταφέρεται στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου στην Πύλη, επιλέγεται για τη σχολή ασυρματιστών, περνά στον Γράμμο και παίρνει μέρος στη μεγάλη μάχη καθώς και στον ελιγμό στο Βίτσι. Παρούσα επίσης στις μάχες στο Μάλι Μάδι και στο Μπίκοβικ, καθώς και στις τελικές μάχες το καλοκαίρι του 1949. Στις 31 Αυγούστου περνά με τους τελευταίους από την Μπάτρα στην Αλβανία, φτάνοντας τελικά στην Τασκένδη, όπου παντρεύτηκε με τον Βάιο Τσατσαλίδη, επίσης μαχητή του ΔΣΕ.

Μέχρι τις τελευταίες της στιγμές παρέμεινε λεβέντισσα, όρθια και με πλήρη διαύγεια μυαλού έως τη στερνή ώρα. Τον τελευταίο αποχαιρετισμό εκφώνησε στην κηδεία ο Μιχάλης Χασιώτης, στέλεχος του ΚΚΕ, που μίλησε για τη ζωή και τη δράση της, μεταφέροντας τα συλλυπητήρια της Οργάνωσης στα παιδιά, στα εγγόνια και τους οικείους της.

  • Στη μνήμη της, σύντροφοι πρόσφεραν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ωρωπού.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ