ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέοι εκβιασμοί ενώ «ζεσταίνονται» διεργασίες και παζάρια

Επαφές εκπροσώπων του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ, με έμφαση στην ανάγκη διεθνούς αναγνώρισής του

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας υποδέχεται τη Γερμανίδα ομόλογό του

Copyright 2017 The Associated

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας υποδέχεται τη Γερμανίδα ομόλογό του
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο φόντο διεργασιών για τον καθορισμό των συνθηκών πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναζωπυρώνονται και οι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού λαού. Ολες οι πλευρές αναμοχλεύουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «σχέδια Β'», εναλλακτικά σε ό,τι βρισκόταν μέχρι τώρα στο τραπέζι των συνομιλιών για τη διχοτόμηση του νησιού, από τη μία επιδιώκοντας προτάσεις όπως το «σχέδιο Ανάν» να καταξιωθούν ως το «μικρότερο κακό», από την άλλη αναδεικνύοντας πολυεπίπεδους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι ενδεικτικές οι επισημάνσεις που έκανε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, μιλώντας σε «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» της «δεξαμενής σκέψης» International Republican Institute (IRI). Εκεί, ο εκπρόσωπος των κατοχικών αρχών τόνισε ότι «είναι καιρός να αναζητήσουμε διεθνή αναγνώριση. Μέχρι τώρα, έχουμε αποφύγει να το κάνουμε» και πρόσθεσε ότι σε έναν ενδεχόμενο νέο γύρο συνομιλιών «μόνος στόχος μπορεί να είναι μια συνομοσπονδία, όχι μια ομοσπονδία. Για μας η πιθανότητα μιας ομοσπονδίας τώρα είναι εκτός τραπεζιού. Εχει προηγηθεί μια αποτυχία 50 χρόνων. Αλλά στο εξής, (ο στόχος) μπορεί να είναι μια συνομοσπονδία δύο κρατών...».

Ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κατοχύρωσης ενός συστήματος αυτονομίας, μέσα από το οποίο το ψευδοκράτος θα συσφίξει ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις του με την Τουρκία, λειτουργώντας ουσιαστικά ως τμήμα της. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Μονακό (που δεν είναι βέβαια και το πλέον κατάλληλο) και του Γιβραλτάρ, είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «οι αρμοδιότητες για ζητήματα άμυνας και διεθνών σχέσεων θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στην Τουρκία και για τα υπόλοιπα αρμόδια θα είναι η (τουρκοκυπριακή) δημοκρατία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι για τα Κατεχόμενα αυτή δεν είναι η πρώτη προτίμηση, ωστόσο αποτελεί σίγουρα επιλογή, εφόσον κριθεί αδύνατη η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Επιπλέον, ο Ερτουγρούλογλου απάντησε και σε ερωτήσεις για τις γεωτρήσεις που συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι «οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με τους Ελληνοκύπριους». Επανέλαβε ότι με πρόσκληση του ψευδοκράτους μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες και τουρκικά πλοία, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο χρήσης βίας ενάντια σε πλοία που ερευνούν στην περιοχή χωρίς την έγκριση του ψευδοκράτους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Ερτουγρούλογλου είχε επαφές τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους εταιρειών.

Επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, έφτασε στην Κύπρο η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου της, Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Χρ. Φωκαΐδης εμφάνισε την επίσκεψη «έκφραση της αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας» και αφού τόνισε ότι η Γερμανία πρωτοστατεί στη λήψη νέων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα επιταχυνθούν, δεσμεύτηκε ότι «η Κύπρος θα είναι ενεργός παρούσα και έτοιμη να συμβάλει στην προαγωγή των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων». Ακόμα, χαρακτήρισε την Κύπρο «χώρα που παράγει ασφάλεια» στο «κατώφλι μιας ταραγμένης και ασταθούς περιοχής», μεταξύ άλλων και «μέσα από την παροχή διευκολύνσεων σε φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ» (π.χ. διευκολύνσεις που προσφέρονται και για την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε Συρία - Ιράκ). Να σημειωθεί πως ανακοινώθηκε ότι η Λευκωσία θα τοποθετήσει ακόλουθο άμυνας της Κύπρου στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι χτες έγινε γνωστό πως ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επισκεφτεί τη Μόσχα από τις 23 έως τις 25 Οκτώβρη, για επίσημες συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέδεσε το ταξίδι αυτό (όπως και αυτό που θα κάνει ο Κύπριος ηγέτης στη Γαλλία, αρχές Νοέμβρη) με τις προσπάθειες της Λευκωσίας να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία και να ξεκινήσουν πάλι συνομιλίες για το Κυπριακό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι ανεπίσημες συζητήσεις για κυβερνητικό συνασπισμό

Δύσκολες χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις της Κυριακής μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Αγκελα Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), ο πρόεδρος της τελευταίας, Χορστ Ζεεχόφερ. Ωστόσο, σημειώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο διάλογο των δύο «αδελφών» χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, ο οποίος θα προηγηθεί των διερευνητικών συνομιλιών με τα άλλα δύο κόμματα του πιθανού συνασπισμού «Τζαμάικα», τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τον Χ. Ζεεχόφερ, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, κυρίως κοινωνικά θέματα, όπως οι συντάξεις, η περίθαλψη, η αύξηση των ενοικίων. Αυτά είναι τα κεντρικά θέματα των επόμενων χρόνων». Επίσης, πρέπει να συζητηθούν «ευρωπαϊκά ζητήματα που τώρα εκκρεμούν, καθώς επίσης και οι κανονισμοί για τη μετανάστευση και την ένταξη (σ.σ. μεταναστών και προσφύγων)».

Ο ίδιος εξέφρασε την πίστη του ότι τα κόμματα CDU - CSU θα πετύχουν συμφωνία και στη συνέχεια «θα διεξαγάγουν λογικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους».

Σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών για το τοπικό Κοινοβούλιο στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (15 Οκτώβρη), ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, αναφέρθηκε στην εσωτερική συζήτηση που πρέπει να γίνει στο κόμμα μετά την πανωλεθρία στις εκλογές, δηλαδή «αν το SPD είναι οργανωτικά και προγραμματικά ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος». Επίσης, χαρακτήρισε την απόφαση του κόμματος να παραμείνει στην αντιπολίτευση «μια πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνουμε».

Στο μεταξύ, περισσότερα «εργαλεία» και πιο διευρυμένες αρμοδιότητες ζήτησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND, MAD, BfV), στη χτεσινή - πρώτη δημόσια - ακρόασή τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου. Με αφορμή την «τεταμένη κατάσταση ασφαλείας» και τον κίνδυνο «τρομοκρατικών χτυπημάτων» ο επικεφαλής της Προστασίας του Συντάγματος, Χανς - Γκέοργκ Μάασεν, είπε ότι «η ασφάλεια έχει το τίμημά της» και ζήτησε «μια πλήρη εργαλειοθήκη» στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Ζήτησε «τεχνική υποστήριξη» και «πρόσβαση σε υπηρεσίες messenger και WhatsApp». Τέλος, αναφέρθηκε και στον «κίνδυνο της ανόδου του αριστερού και δεξιού εξτρεμισμού».

ΠΑΜΕ
Συνάντηση με τον Γραμματέα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών

Την Τρίτη 3/10 επισκέφτηκε το ΠΑΜΕ αντιπροσωπεία της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, με επικεφαλής τον Γραμματέα της οργάνωσης, Χαϊντάρ Ιμπραχίμ.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού, και ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για τη σταθερή του φιλία και αλληλεγγύη με το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του λαού της Παλαιστίνης.

Το ΠΑΜΕ δεσμεύτηκε να στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, για την ενδυνάμωση της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης, για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων του λαού της Παλαιστίνης.

ΗΠΑ - ΕΕ
Ενδοσυμμαχικές κόντρες για τη συμφωνία με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τις αμφιβολίες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η Χέλγκα Σμιντ, γενική γραμματέας της υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για συμφωνία διμερή αλλά «μεταξύ πολλών πλευρών».

Αν και εξέφρασε την «ανησυχία» της ΕΕ για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν, εντούτοις ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στο πλευρό της στάθηκε ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράν, Νίκολας Χόπτον, που δήλωσε ότι οι εκθέσεις της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) δείχνουν πως το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία, συνεχίζοντας «έναν εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν, εκτός κι αν αποδειχθεί ότι η Τεχεράνη την παραβιάζει ή ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Επιπλέον, πληροφορίες διεθνών δικτύων αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εργάζεται αφενός για να αποτρέψει μία διεθνή κρίση με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αφετέρου πιέζει συμμάχους των ΗΠΑ να δεχτούν «τροποποίηση» της συμφωνίας για να επιβραδύνει «την προκλητική συμπεριφορά της Τεχεράνης».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Υπέρ νομοσχεδίου δημιουργίας «Μεγάλης Ιερουσαλήμ» ο Νετανιάχου

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Υπέρ νομοσχεδίου που προωθεί τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Ιερουσαλήμ», με την προσάρτηση 19 παράνομων εβραϊκών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, τάχθηκε απροκάλυπτα την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επισκεπτόμενος τον εποικισμό Μαάλεχ Αντουμίμ.

Το νομοσχέδιο, που προωθεί ο υπουργός Μεταφορών και Μυστικών Υπηρεσιών Γισραήλ Κατζ, αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση τις επόμενες μέρες στην Κνέσετ (ισραηλινή Βουλή), έχοντας ως πρότυπο ένα ανάλογο νομοσχέδιο, που προσάρτησε το 1980 στο Ισραήλ την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο ωστόσο δεν αναγνωρίστηκε έκτοτε από τον ΟΗΕ.

Το ίδιο διάστημα, ανώτερα στελέχη της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμικής «Χαμάς» ανακοίνωσαν πως θα συναντηθούν εκ νέου στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 17 του μήνα, προκειμένου να δουν τρόπους εφαρμογής της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας συμφιλίωσης του 2011, μετά την πρόσφατη διάλυση της κυβέρνησης της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και την πανηγυρική εμφάνιση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλα στην πόλη της Γάζας τη Δευτέρα.

Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ, που νοσηλεύεται βαριά άρρωστος στις ΗΠΑ, αναμένοντας εγχείριση μεταμόσχευσης πνεύμονα, εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας πως τώρα που συνεχίζεται η διαδικασία παλαιστινιακής πολιτικής συμφιλίωσης «είναι ώρα το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους της Παλαιστίνης».

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για την Παλαιστίνη

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου, εκδήλωση για την Παλαιστίνη. Θα μιλήσει ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ