ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Αγωνιστική απάντηση στον κυβερνητικό «κόφτη» στην Ειδική Αγωγή και τα εργοδοτικά σχέδια

Πλούσια συζήτηση στη χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ - Αγωνιστικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα

Η ανάγκη ενιαίου αγώνα με τους γονείς και τους εξυπηρετούμενους, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, αναδείχθηκε στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ
Η ανάγκη ενιαίου αγώνα με τους γονείς και τους εξυπηρετούμενους, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, αναδείχθηκε στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι σε χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) αποφάσισαν για το αμέσως επόμενο διάστημα παρεμβάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, πλατιά ενημέρωση των γονιών και των εξυπηρετούμενων, πολύμορφες κινητοποιήσεις και νέα Γενική Συνέλευση στις 22/1, στις 10.30 π.μ.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο χώρο, με την κυβερνητική επιβολή «κόφτη» στα κρατικά κονδύλια για την Ειδική Αγωγή και τις θεραπείες των ΑμΕΑ, μέσω της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και των αλλαγών στον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής. Στην πράξη, ό,τι κόβει το κράτος από τις θεραπείες, τα αφεντικά θα το ζητούν από τους γονείς των εξυπηρετούμενων και παράλληλα θα το αξιοποιούν για να κόβουν και από τους εργαζόμενους, όπως, άλλωστε, ήδη κάνουν...

Μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρους, ο πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΕ, ούτε από τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα που κινούνται στον κλάδο. Δεν είναι μια απόφαση "κεραυνός εν αιθρία", μια απόφαση - έκπληξη σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα, (...) στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Είναι μια εξέλιξη που μεθοδεύεται χρόνια, μέσω της συνεχούς υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και το φόρτωμα του κόστους για τις ανάγκες Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής στην οικογένεια αλλά και τους εργαζόμενους. Μια εξέλιξη που πατάει πάνω στην απόφαση της κυβέρνησης και ΕΕ για "κόφτη" στις οποιεσδήποτε παροχές. Τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θωρακίζουν τα κέρδη τους κι αφού θα έχουν ξεμπερδέψει με τα μικρά κέντρα θα αυξήσουν την κερδοφορία τους».

Ενιαίος αγώνας εργαζομένων - γονιών - εξυπηρετούμενων ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας

«Στάση υπομονής», «αναγκαίες θυσίες», απειλές, εκβιασμοί, απολύσεις, «προσωρινή» απληρωσιά, μειώσεις μισθών, μέχρι και προτάσεις για... «συνεταιρισμό» και «κοινές κινητοποιήσεις» είναι μερικά απ' όσα έχουν ακούσει από την εργοδοσία τις τελευταίες μέρες και μετέφεραν δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, συμπυκνώνοντας την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ όπως κατήγγειλαν, οι εργοδότες προσπαθούν να στρέψουν γονείς ενάντια στους εργαζόμενους και το αντίστροφο.

«Αποτρέπουμε μαζικά και οργανωμένα οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Ενώνουμε τις φωνές μας με το αγωνιστικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα. Δεν μας ξεγελούν οι υποτιθέμενοι "αγωνιστές εργοδότες" (...) Ακόμα και αν τώρα το παίζουν "αγωνιστές" και δηλώνουν ότι δε θα υπογράψουν (σ.σ. τις νέες συμβάσεις υπό το καθεστώς του "κόφτη" που προτείνει η κυβέρνηση), ξέρουμε ότι δεν θα παραιτηθούν από το 90% της "αγοράς". Αν τώρα λένε ότι δεν υπογράφουν, είναι επειδή ετοιμάζουν βάρβαρα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους (...) διαπραγματεύονται σύμβαση ακόμη χειρότερη από αυτή που έχουν στα χέρια τους. Αυτοί, οι κυβερνήσεις τους και η ΕΕ, πλούτισαν εις βάρος των εργαζομένων, των παιδιών και των οικογενειών τους. Αυτοί μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, συνέχιση της πολιτικής τους είναι και αυτή η απόφαση. Δε θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους», τόνισε ο Ορ. Παπαγιαννόπουλος.

«Κέρδος, επιχειρηματική δράση και δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες δε συμβαδίζουν. Στόχος τους είναι το κέρδος να έρχεται σε όλο και λιγότερα χέρια. (...) Απέναντι σε αυτή την κατάσταση κανένας μόνος του. Χρειάζεται οργάνωση και συσπείρωση στο σωματείο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Χάρης Χουρδάκης, από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

«Θα είμαστε δίπλα σας και όχι απέναντι. Οι νέες διατάξεις απαγορεύουν σε όσους γονείς δεν έχουν λεφτά - και οι περισσότεροι δεν έχουμε - να κάνουμε τις απαραίτητες θεραπείες για τα παιδιά μας. Ομως τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα σε θεραπείες, τις έχουμε χρυσοπληρώσει, άλλωστε, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών μας όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα βλέπω νέους επιστήμονες, σκληρά εργαζόμενους, άσχημα αμειβόμενους κι αυτό έχει αντίκτυπο και στα παιδιά μας», υπογράμμισε η Σοφία Σαριδάκη, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Τα αιτήματα που διεκδικεί ο ΣΕΜΙΣΕΑ, μαζί με γονείς και εξυπηρετούμενους, είναι: Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες. Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του προς τις οικογένειες και τα κέντρα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ και σε όλο τον κλάδο. Κάλυψη των αναγκών των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.

Στον ίδιο «ντορό»...

Λίγες μέρες πριν από τις 23 Γενάρη που, σύμφωνα με την απόφαση της μαζικής πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη στη Λάρισα, είναι προγραμματισμένο να στηθούν μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς σ' όλη τη χώρα, έγινε «συνάντηση διαλόγου» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, με «εκπροσώπους αγροτών» από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση - γνωστοί από το παρελθόν και αρκετοί καινούριοι - είναι αγροτοσυνεταιριστές και αγροτοσυνδικαλιστές που κινούνται στη «γραμμή» εξυπηρέτησης των συμφερόντων και διεκδίκησης των αιτημάτων των μεγαλοαγροτών. Τη «γραμμή» αυτή, που παλιότερα εξέφραζαν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των αλήστου μνήμης τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, τώρα εκφράζουν διάφορα νεοεμφανιζόμενα σχήματα, τα οποία δεν «πατούν» σε οργανωμένη αγροτοσυνδικαλιστική βάση κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα παραμένουν στην αφάνεια, κάθε φορά που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως τώρα, εμφανίζονται στο προσκήνιο, εκτός των άλλων, και για να αναλάβουν το ρόλο του «συνομιλητή» της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς τους «πρόθυμους» συνομιλητές του υπουργού, είναι στις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών που έχουν χρεοκοπήσει και μερικοί τραβιούνται και στα δικαστήρια για τα τεράστια χρέη που έχουν προκληθεί...

Στον αντίποδα αυτής της «γραμμής» και σε διαρκή αντιπαράθεση μαζί της βρίσκεται η «γραμμή» αγωνιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων και διεκδίκησης των αιτημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών. Τη «γραμμή» αυτή εκφράζει και εκπροσωπεί το στηριζόμενο στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και τις Επιτροπές Αγώνα οργανωμένο αγωνιστικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο πλαίσιο αυτού του κινήματος, μέσα στο καμίνι των αγροτικών αγώνων το 2013, συγκροτήθηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στην αρχή συμμετείχαν 35 μπλόκα που στα επόμενα χρόνια έφτασαν στα 80, ενώ, τώρα, η Επιτροπή έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή 11 Ομοσπονδιών και εκατοντάδων Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και μπλόκων από όλη τη χώρα.

Και μπορεί κάποιες εφημερίδες να γράφουν - για να επιστρέψουμε στην προχτεσινή συνάντηση - ότι «επικράτησαν υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον υπουργό και τους συνομιλητές του και οι φωνές ακούγονταν σ' ολόκληρο τον 6ο όροφο του υπουργείου», αλλά ουσιαστικά ήταν ένας διάλογος «εντός των τειχών», αφού και από τις δύο πλευρές οι συμμετέχοντες κινούνται στον ίδιο «ντορό» που έχουν χαράξει για την αγροτιά της χώρας μας η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τα μνημόνια για λογαριασμό του κεφαλαίου, γενικότερα η πολιτική υπηρέτησης του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής κερδοφορίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της. Αυτός ο «ντορός» οδηγεί στη συγκέντρωση της γης, της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές - αγροτοσυνεταιριστές ανταποκρίθηκαν, προθύμως, στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο πριν στηθούν τα μπλόκα, προκειμένου να συζητήσουν και να συμφωνήσουν με τον υπουργό για τα περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα οφέλη προς τους μεγαλοαγρότες, στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και της διαχείρισης διαφόρων προγραμμάτων. Πώς θα «τσιμπήσουν» κάτι παραπάνω από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που σε ποσοστό 80% πάνε σ' αυτούς, από τα κονδύλια για τη βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που απευθύνεται, κυρίως, σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα για επενδύσεις. Πήγαν, επίσης, να διαπραγματευτούν για το πώς, στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου μνημονίου, τα βάρη που προβλέπονται για τον αγροτικό χώρο θα φορτωθούν στους μικρομεσαίους αγρότες, ώστε «να βγουν από τη μέση» μια ώρα αρχύτερα.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξετάσει και εν ευθέτω χρόνω να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα, καθώς κινούνται στην κατεύθυνση της πολιτικής της για παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, στην οποία στηρίζεται και το «όραμά» της για την «αγροτική ανάπτυξη». Εχει, άλλωστε, δώσει «σημεία γραφής», ψηφίζοντας το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που αποτελούσε το βασικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

Από την άλλη, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών που αφορούν στην επιβίωσή τους κι έρχονται σε αντίθεση μ' αυτήν την πολιτική.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που είναι κίνημα διεκδίκησης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάει σ' ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση, ο οποίος δεν θα γίνει για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων που έχει καθορίσει και για τα οποία οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους. Προχωράει, λοιπόν, στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων, δηλώνοντας πως όταν χρειαστεί θα επιδιώξει και συνάντηση με την κυβέρνηση, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα.


Π. Ρ.

ΟΒΣΑ
Εκδήλωση για τα παιδιά

Εκδήλωση για τα παιδιά οργανώνει την Κυριακή 8/1, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει παράσταση Καραγκιόζη, παιχνίδια και κατασκευές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ