ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αόριστες υποσχέσεις από την κυβέρνηση την ώρα που «τρέχουν» οι απολύσεις...

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Κασσάνδρας
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Κασσάνδρας
Αόριστες υποσχέσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας για τους συμβασιούχους εργαζόμενους των δήμων και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Βερναρδάκης, κατά τη χτεσινή του συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, την Επιτροπή Αγώνα των απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου Κασσάνδρας και εκπροσώπους των απολυμένων συμβασιούχων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ).

Σύμφωνα με όσα είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο υπουργός δεσμεύθηκε να υπάρχει παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο την επόμενη Δευτέρα και αν χρειαστεί να συνταχθεί και να κατατεθεί και νέα τροπολογία, για να εξασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (παρατασιούχοι). Σε ό,τι αφορά τους δημάρχους που δεν εφαρμόζουν το νόμο για παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία μέχρι το τέλος του 2017, αναφέρθηκε ότι... η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά αρμόδιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις).

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος οι δήμαρχοι που δεν εφαρμόζουν το νόμο. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Κασσάνδρας απέλυσε τους 57 συμβασιούχους εργαζόμενους που απασχολούσε στην καθαριότητα, ενώ και ο ΦΟΔΣΑ απέλυσε περίπου 80 συμβασιούχους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Επιτακτικά απαιτήσαμε να σταματήσει το καθεστώς των συμβάσεων. Σήμερα υπάρχουν 60 ειδών συμβάσεις στους δήμους. Να πάψουν οι δήμαρχοι να κλείνουν το μάτι στους ιδιώτες, απαξιώνοντας τις υπηρεσίες των δήμων για να τις παραδώσουν στη συνέχεια στους ιδιώτες εργολάβους. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά και θα είμαστε στο δρόμο, σε αγώνες, μέχρι να το πετύχουμε».

Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων στην Κόρινθο

Με συγκέντρωση τη Δευτέρα 9/1, στις 11 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο Κορίνθου, απαντούν οι εργαζόμενοι στις 42 απολύσεις συμβασιούχων που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή Κορίνθου τις προηγούμενες μέρες.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη που οργάνωσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ με τους συμβασιούχους του Δήμου, την περασμένη Τετάρτη. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη Γραμματεία Κορίνθου του ΠΑΜΕ, αλλά και από σωματεία του κλάδου, από την Αττική, την Πάτρα και γειτονικούς δήμους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση τη Δευτέρα στο Δημαρχείο και παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο και τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου Κορίνθου. Την ίδια μέρα οι συμβασιούχοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Τέλος, εκλέχτηκε και τριμελής επιτροπή που θα συντονίσει τις επόμενες πρωτοβουλίες τους.

Οι εργαζόμενοι καλούν όλους τους συναδέλφους τους στο Δήμο Κορίνθου, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να δώσουν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για την αποτροπή κάθε είδους ιδιωτικοποίησης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Κινητοποίηση για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ - Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), την Τρίτη 10/1, στις 4 μ.μ. Τη μέρα εκείνη θα γίνει συνάντηση της ΟΕΦΣΕΕ με τον ΣΦΕΕ για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ελάχιστο όριο τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους του 2009, «για να αναπληρωθούν οι απώλειες που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια από την άρνηση των φαρμακοβιομηχάνων να υπογράψουν την κλαδική μας ΣΣΕ. Για να βελτιώσουμε τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους εργασίας που προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ στη βάση της ικανοποίησης των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών μας. Δεν συναινούμε, δεν υποτασσόμαστε στα κυβερνητικά μέτρα και στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ - "θεσμοί", όλοι μαζί κόβουν και ράβουν με στόχο να κάνουν τους εργαζόμενους πιο φθηνούς, πιο ευέλικτους, πιο εκμεταλλεύσιμους».

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η όποια επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα βελτιώσει τη δική μας ζωή. Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το αντίθετο: Η αντεργατική νομοθεσία εδραιώνεται και εμπλουτίζεται, ενισχύεται η λογική της μείωσης των απαιτήσεών μας, του συμβιβασμού μας με τα "ψίχουλα" που θα μας πετάνε κάθε φορά αυτοί που πλουτίζουν από τη δουλειά μας. Σε αυτό βασίζεται η περιβόητη ανάπτυξή τους. Ο κλάδος του φαρμάκου είναι η "ζωντανή απόδειξη". Ενώ οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται, οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν ΣΣΕ εδώ και 7 χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και χειροτερεύουν, η εντατικοποίηση και η πίεση μέσα στους εργασιακούς χώρους αυξάνονται, τα δουλεμπορικά αυξάνονται, οι απολύσεις καλά κρατούν.

Δεν περιμένουμε από καμία "φιλολαϊκή" κυβέρνηση να μας λύσει τα προβλήματα. Δεν αναθέτουμε σε κανέναν "καλό διαπραγματευτή" - εργατοπατέρα να κάνει "έντιμους συμβιβασμούς" με την εργοδοσία για λογαριασμό μας», καταλήγει η ΟΕΦΣΕΕ, και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στην κλαδική τους Ομοσπονδία και να οργανώσουν από κοινού την πάλη τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στις 19 Φλεβάρη το 30ό Συνέδριο

Στις 19/2 θα πραγματοποιηθεί το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ οι εκλογές του θα γίνουν στις αρχές του ερχόμενου Μάρτη. Στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι που εξέλεξαν τα σωματεία θα αποτιμήσουν την τρίχρονη δράση του Εργατικού Κέντρου, θα καθορίσουν τα νέα ταξικά καθήκοντα για το επόμενο τρίχρονο και το διεκδικητικό πλαίσιο. Θα εκλέξουν επίσης νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

Καθώς η δράση του Εργατικού Κέντρου και οι αποφάσεις του συνεδρίου αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία - μέλη του, στη διακήρυξη που εξέδωσε η διοίκηση του ΕΚΛ επισημαίνει ότι επιδιώκει να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που θέτει σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς, σε συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και σε Γενικές Συνελεύσεις.

Και τονίζει: «Θέλουμε να ακουστούν από κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή και σωματείο, κριτικές και προτάσεις για τη δράση του ΕΚΛ και των σωματείων, για το πώς θα οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά το αντιπάλεμα της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, πώς θα περάσουμε στην ταξική αντεπίθεση για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης του συνόλου των αναγκών μας».

Ο

ΛΑΡΚΟ: Με 48ωρη απεργία στις 10/1 και 11/1 συνεχίζουν οι εργολαβικοί εργάτες στη ΛΑΡΚΟ τις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών, διεκδικώντας την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με τη ΛΑΡΚΟ για όλους όσοι εργάζονται σήμερα με το καθεστώς των εργολαβιών. «Οταν λέμε όλους εννοούμε όλους», ξεκαθαρίζει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, που έχει προκηρύξει την απεργιακή κινητοποίηση, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο απαντά στην απόφαση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ολιγάριθμες ενσωματώσεις εργολαβικών στο προσωπικό της, με σκοπό να διασπάσει τους εργαζόμενους. Το συνδικάτο υπογραμμίζει ότι το αίτημα για κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» αφορά όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαίρεση, στη συντήρηση, στα γραφεία, στο χημείο, στην καθαριότητα και τη φύλαξη του εργοστασίου.

ΝΑΟΥΣΑ: Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στη Νάουσα οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, την Τετάρτη 11/1, στις 11 π.μ., έξω από το ΙΚΑ. Καλούν εργαζόμενους και συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση και όλους τους φορείς του δήμου να πάρουν αποφάσεις στήριξής της. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Διαλογής Ψύξης Νάουσας, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να διαδηλώσουν στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τον ΟΑΕΔ, για μέτρα προστασίας των ανέργων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ