ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το πώς θα «σερβίρουν» τα αντιασφαλιστικά μέτρα

Σε... συστράτευση καλεί τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να περάσουν οι ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και το προπαγανδιστικό «περιτύλιγμα» με το οποίο θα τις «σερβίρει» στο λαό, κρύβοντας όσο είναι δυνατό το αντιλαϊκό τους περιεχόμενο, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, χτες. Το ίδιο θέμα είχε κυριαρχήσει την προηγούμενη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. «Κορυφαία μάχη» χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος τη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού, απ' την οποία, όπως λένε, θα κριθεί και η παραπέρα πορεία της κυβέρνησης.

Η ολοκλήρωση, δηλαδή, του αντιλαϊκού της έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα κατορθώσει να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που φέρνει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συνολικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου. Για το λόγο αυτό είναι πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις σε κυβερνητικά και κομματικά όργανα και επιτελεία για το πώς θα σερβίρουν τις ανατροπές ώστε να εξασφαλίσουν, αν μη τι άλλο, την ανοχή του λαού.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια να ψηφιστούν τα μέτρα και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ώστε και να επιμεριστεί το πολιτικό κόστος αλλά και να αποκτήσουν αυτά τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση στα μάτια του λαού. Μάλιστα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο», ανέφερε σχετικά ότι «όλοι έχουν υποχρέωση να μην κρύβονται, γιατί οφείλουν ν' απαντήσουν στον ελληνικό λαό για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε πως δεν μπορούν οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να δημιουργούν ένα κλίμα σαν να μη φταίνε. «Αυτή την αντιμνημονιακή ρητορεία και σ' αυτό το θέμα δεν επιτρέπεται να την έχουν», υποστήριξε χαρακτηριστικά...

Κάλεσμα συστράτευσης στην αντιασφαλιστική επίθεση και κουκούλωμα του χαρακτήρα της

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, επέμεινε και χτες στον προκλητικό ισχυρισμό ότι η κυβερνητική πρόταση «δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις» (!), ενώ συντηρώντας το παραμύθι ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα φέρει ανάκτηση των απωλειών του λαού, ισχυρίστηκε ότι «για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική, καθώς από το 2018 και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%»!

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τα αντιασφαλιστικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων για να δικαιολογήσει αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ και όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Πού ήταν τότε ο κύριος Πλακιωτάκης και η κυρία Γεννηματά; Εχουν τελικά πολύ θράσος να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατηρεί στο ακέραιο τις τεράστιες μειώσεις που υπέστη στις συντάξεις του ο λαός επί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά συνεχίζει συνολικότερα το έγκλημα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι κλείνοντας τη δήλωσή της, η Ο. Γεροβασίλη καλεί σε... συστράτευση αυτούς που προηγούμενα κατηγόρησε ότι διέλυσαν την Κοινωνική ασφάλιση! «Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν: Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, ώστε να αποφύγουμε τη μείωση ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά», δήλωσε, επιχειρώντας να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι η κυβερνητική πρόταση αποτελεί κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσης συνολικά απέναντι στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΤΑΙΠΕΔ
«Τρέχει» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για την αναβάθμισή της στην περιοχή, στους οποίους περιλαμβάνεται και η μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, διαδικασία την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί και μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας υποδομών, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε με επιστολή στη διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος» και στους μετόχους του ότι επανεκκινεί τη διαδικασία παράτασης της σύμβασης παραχώρησης, κίνηση που ανοίγει το δρόμο για πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΑΑ (30%). Σημειώνεται πως το Δημόσιο κατέχει επιπλέον 25% στο ΔΑΑ, ενώ το 40% ανήκει στο καναδικό εταιρικό σχήμα PSP και ένα 5% κατέχει ο όμιλος Κοπελούζου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, στο κανάλι TV100 της Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει, και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, η ιδιωτικοποίηση και άλλων μεγάλων λιμανιών της χώρας, της Εγνατίας Οδού και ...έπεται συνέχεια.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας ανάγλυφα τους στόχους της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ: «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικό σημείο για την Ελλάδα και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας». Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ούτως ή άλλως είναι κόμβος για τις μεταφορές. Είναι τόσο μεγάλο το φορτίο που πρέπει να διακινηθεί που τα δύο λιμάνια δεν φτάνουν, γι' αυτό και άλλα λιμάνια θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Εγνατία είπε ότι «αν δούμε την εικόνα πώς διαμορφώνεται μετά τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Θριάσιο Πεδίο, το νέο εμπορευματικό κέντρο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα τρένα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, έχουμε μία τεράστια αλλαγή στο ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στις μεταφορές. Στην εικόνα αυτή να βάλουμε και την Εγνατία. Η Εγνατία είναι δρόμος καινούργιος, μεγάλος, με μεγάλο κόστος συντήρησης, που δεν μπορεί να το επωμίζεται ο ελληνικός λαός. Πρέπει από τα έσοδα του δρόμου να εξασφαλίζεται και η συντήρησή του. Το θέμα για την παραχώρηση των υποδομών του δρόμου θα προχωρήσει».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα πρώτα βήματα για να αλλάξει η οικονομία», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα εργαστεί» στην ίδια κατεύθυνση, γιατί πρέπει «να έρθουν και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Κινητικότητα για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο

Σημειώνεται ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου Πεδίου στην Ελευσίνα. Ηδη, περίπου 32 επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, έχουν λάβει τα τεύχη δημοπράτησης και καλούνται να έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 31/3. Από χτες, μάλιστα, άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για το ποιες από αυτές έχουν από τώρα εκφράσει την πρόθεση να καταθέσουν προσφορές. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για τις εταιρείες «Lamda», «Ελλάκτωρ», ΜΕΤΚΑ, «Grivalia» και «Πανγαία», «Τράστορ», «Cosco» κ.ά.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στις 17 Γενάρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που εντάσσεται στους εορτασμούς του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας», το περιεχόμενο της οποίας επικεντρώνεται στη ζωή, στη σκέψη και τη δράση των χιλιάδων αγωνιστών που δε λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Οι συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης

Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου

Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Ενορχηστρώσεις: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Σταυρόπουλος, Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Επιμέλεια κίνησης - χορογραφία: Βαγγελιώ Κυριαζίδου

Σκηνικά: Στράτος Σαραντίδης, Βαγγελιώ Νικολάου

Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση

Φωτισμοί: Ακης Αποστολίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ηρα Ρόκκου, Σοφία Πολυχρονίδου

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλούς

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Φίλιππος Παχνιστής

Βίντεο: Σήφης Στάμου, Κώστας Σταματόπουλος

Μοντάζ: Σήφης Στάμου, Κοσμάς Φιλιούσης

Τραγουδούν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Ελίνα Καπετάνου, Δανάη Κατσαμένη, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Κορακάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Σταυρόπουλος, Λίνα Ψυχογιού.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελίνα Καπετάνου, Δανάη Κατσαμένη, Σπύρος Κοντορίζος, Κατερίνα Κουτροκόη, Ιωάννα Κυρίτση, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Νίκος Τουρνάκης, Ελένη Φιλιούση, Αθηνά Φραγκουλοπούλου, Λίνα Ψυχογιού.

Παίζουν οι μουσικοί: Τάσος Βιντσεντζάτος (τρομπέτα), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φώτης Κόλλιας (κρουστά), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Παναγιώτης Μεταλληνός (ντραμς), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, τσέλο), Αγγελος Τζαμαρίας (τρομπόνι), Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι).

Επί σκηνής θα βρίσκονται ακόμα 50 συντελεστές.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org