ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Με 127 νεκρούς εργάτες «έφυγε» το 2008

Τους 1.221 έφτασαν οι σκοτωμένοι στους τόπους δουλειάς την τελευταία μόνο οκταετία

Με 127 εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο «έφυγε» το 2008. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, η υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ο περιορισμός του στον τυπικό έλεγχο για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας που ούτως ή άλλως είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που μετατρέπουν τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα.

Σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, τα οποία καταγράφουν ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας, αφού πολλοί θάνατοι ή τραυματισμοί εργαζομένων δε δηλώνονται ποτέ, μέσα στην οκταετία 2000-2008 (για την ακρίβεια τα στοιχεία αφορούν το διάστημα μέχρι τις 30 Δεκέμβρη 2008), 1.221 εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» (βλ. αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπολογίζεται ότι σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες.

Την οργή που προκαλούν τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η κυνική ομολογία των ίδιων επιτελείων που σχεδιάζουν την πολιτική που ευθύνεται για το μακελειό στους τόπους δουλειάς: Αν εφαρμόζονταν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ετησίως τουλάχιστον 300.000 θάνατοι από «ατυχήματα» (από τους 350.000 που καταγράφονται κάθε χρόνο) και 200 εκατομμύρια «ατυχήματα» οποιασδήποτε φύσεως από τα 270 εκατομμύρια που σημειώνονται κάθε χρόνο σε τόπους δουλειάς...

Η «ανάπτυξη» της ΕΕ στάζει αίμα

Η «ανάπτυξη» που προωθεί η ΕΕ των μονοπωλίων είναι βουτηγμένη στο αίμα των εργαζομένων: Κάθε χρόνο 8.900 εργαζόμενοι σκοτώνονται σε εργατικά «ατυχήματα», ενώ 142.400 χάνουν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες. Τα ίδια τα επιτελεία της ΕΕ καταγράφουν ότι στην Ευρώπη ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 3,5 λεπτά από αιτίες σχετικές με την εργασία.

Ακόμα, στην ΕΕ:

  • Το 1/3 από τους συνολικά 150.000 θανάτους που σημειώνονται ετησίως αποδίδεται στην έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον εργασίας. Για παράδειγμα, οι θάνατοι από αμίαντο ξεπερνούν τις 20.000. Το 2002, 95.581 θάνατοι που προκλήθηκαν από καρκίνο στην Ευρώπη των «27» σχετίζονταν με την εργασία.
  • 300.000 εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμη αναπηρία διαφόρων βαθμών.
  • 350.000 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να αλλάξουν δουλειά μετά από «ατύχημα» της τρέχουσας ή προηγούμενης απασχόλησής τους. 15.000 αποκλείονται οριστικά από την αγορά εργασίας.
  • Το 35% των εργαζομένων «θεωρούν ότι η εργασία τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους».
  • Το 28% των εργαζομένων δηλώνουν ότι υποφέρουν από προβλήματα που δε συνδέονται με ατύχημα, αλλά οφείλονται - ή μπορεί να οφείλονται - στην εργασία τους ή επιδεινώθηκαν λόγω της εργασίας.
  • Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους εργαζόμενους επηρεάζεται από άγχος. Το οποίο θεωρείται το δεύτερο σε συχνότητα αναφερόμενο από εργαζόμενους πρόβλημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα καταστεί η κύρια αιτία ανικανότητας προς εργασία. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία αναφέρεται ότι η η κατάθλιψη θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τη μεγαλύτερη «πρόκληση» για τους εργοδότες...
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Μισθοί και συντάξεις πείνας

Χρόνο με το χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να αντεπεξέλθει ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συμβάσεις και την ακρίβεια τον περασμένο Ιούνη
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συμβάσεις και την ακρίβεια τον περασμένο Ιούνη
Τη στιγμή που το κεφάλαιο συνεχίζει να συσσωρεύει κέρδη, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι μισθοί και οι συντάξεις μόλις που φθάνουν για να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ο κατώτερος βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα στα 701 ευρώ μεικτά. Ενα ακόμα «κατόρθωμα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση - ντροπή στα τέλη Μάρτη του 2008. Η κατάπτυστη υπογραφή της σύμβασης προηγήθηκε της ανακοίνωσης για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, δίνοντας το άλλοθι στην κυβέρνηση να συνεχίσει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας. Σήμερα, ο κατώτερος βασικός μισθός στο Δημόσιο φθάνει μόλις τα 710 ευρώ μεικτά. Και στο Δημόσιο, οι όποιες αντιδράσεις της πλειοψηφίας της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ήταν χλιαρές έως ανύπαρκτες.

Ιδια, αν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση για πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους. Οι αυξήσεις για το 2009 αναμένεται να κινηθούν και πάλι κάτω από 4%. Με δεδομένες τις απαράδεκτες χαμηλές συντάξεις που δίνονται σήμερα είναι εύκολα κατανοητό ότι αυτές οι αυξήσεις είναι λιγότερο και από ψίχουλα.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2008, η μέση γενική κύρια σύνταξη για 1.392.784 συνταξιούχους όλων των Ταμείων (πλην ΟΓΑ) ήταν μόλις 655 ευρώ (το 30% παίρνει 450 ευρώ). Ενώ για τους 850 χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η μέση κύρια σύνταξη φθάνει μόλις τα 413 ευρώ (το 60% παίρνει σύνταξη μέχρι 400 ευρώ).

Η παραπάνω κατάσταση αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η μάχη του ΠΑΜΕ για καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με στόχο την ανάπτυξη αγώνων που θα βάζουν εμπόδια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, θα απαιτούν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα

Με ζητήματα αιχμής την ανεργία και την υπογραφή των νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας κατέληξε, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας, σε συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες κατέθεσε στα σωματεία της δύναμής της για συζήτηση και οργάνωσή τους.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Γραμματεία προτείνει:

  • Στις 9 Γενάρη, τα σωματεία να δώσουν συνέντευξη Τύπου για την ανεργία.
  • Στις 15 Γενάρη να γίνουν δυναμικές παραστάσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, με κύριο αίτημα την προστασία των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ και για όσο καιρό είναι άνεργος ο εργαζόμενος, την επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.
  • Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 20 Γενάρη.
  • Στις 27 Φλεβάρη να κατέβουν όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων στην Αθήνα για παράσταση στο υπουργείο Απασχόλησης.
  • Προετοιμασία για απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία και Γενικό Συμβούλιο στις 28 Φλεβάρη.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ