ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Δημιουργία ψεύτικων προσδοκιών και απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών

INTIME NEWS

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων προσδοκιών στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής για το μέλλον που τους περιμένει, αλλά και σε μια απόπειρα συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εξελίχθηκε η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές Μάτι. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς και κατοίκους της περιοχής, όπου και αναλώθηκε σε δηλώσεις του τύπου «Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών» και θα αντιμετωπιστούν «στρεβλώσεις και παθογένειες»!

Η πραγματικότητα είναι πως οι πυρόπληκτοι, με ευθύνη της κυβέρνησης, βιώνουν έναν Γολγοθά, είτε αυτό αφορά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις, είτε το ότι τα παιδιά των πυρόπληκτων δεν μπορούν να πάνε σε παιδικό σταθμό ή καλούνται να πληρώσουν τροφεία, είτε το ότι καλούνται να πληρώσουν ακόμα και για το συσσίτιό τους... Πέρα όμως από όλα αυτά, οι πυρόπληκτοι, με αφορμή τα μέτρα «αποκατάστασης» της κυβέρνησης, συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα ότι δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν τα σπίτια τους, αφού τους εξαναγκάζουν να στραφούν στις τράπεζες για δάνεια, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα αμφίβολο το αν θα καταφέρουν να τα αποπληρώσουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι η απουσία έργων και παρεμβάσεων υποδομής για την προστασία από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς εγγυάται πως ο λαός θα ζει πάντα με τον εφιάλτη μιας νέας μεγάλης καταστροφής.

Χτες, και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα, εμφανίστηκε γεμάτος ενδιαφέρον προφανώς για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάμερας να λέει: «(...) Κυρίως, ήρθα για να ακούσω από εσάς ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και ποιοι είναι οι στόχοι στους οποίους όλοι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχει ολοκληρωθεί σχετικά έγκαιρα η διαδικασία των ελέγχων για τις ζημιές. Εχουν πάρει τα απογραφικά, με βάση τα οποία έγιναν και οι σχετικές αιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Προχωρούν το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων, η διαδικασία της απομάκρυνσης των υλικών αμιάντου, το κόψιμο των δέντρων, η κορμοδέτηση και η μεταφορά τους για τη δημιουργία του υλικού εκείνου το οποίο θα βοηθήσει και το έδαφος, προκειμένου να λειτουργήσει ως λίπασμα».

Υποκριτικές «αγωνίες»

Απογειώνοντας την υποκρισία και κοροϊδεύοντας κυριολεκτικά τους πυρόπληκτους, εξέφρασε τη μεγάλη «έγνοια» της κυβέρνησης και την «αγωνία» της «για να αντιμετωπίσουμε τις βροχές και πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα», όταν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και αυτά για προστασία από πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ., λιμνάζουν καθώς δεν χρηματοδοτούνται. Αλλωστε, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», η χρηματοδότηση για τέτοια έργα εξαρτάται απόλυτα από το αν υπάρχουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στη λογική δηλαδή του «κόστους - οφέλους». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι περίπου 10 μήνες μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα, με τους 24 νεκρούς, μόλις πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε η έναρξη ενός μεμονωμένου έργου, που μάλιστα δεν εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου.

Ο Αλ. Τσίπρας απένειμε τα εύσημα στους ανθρώπους που, απουσία ουσιαστικής στήριξης, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κατάσταση, λέγοντάς τους «ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας, που παρά την πίκρα, τη θλίψη, φτιάξατε αυτούς τους συλλόγους και κινητοποιηθήκατε». Ζήτησε τη συνεισφορά της τοπικής διοίκησης, χαρακτηρίζοντας στρέβλωση τον διαχωρισμό της περιοχής σε δύο διαφορετικούς δήμους, κάτι που όπως είπε «πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί χρειάζεται συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές και φυσικά στην Περιφέρεια».

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του εξήρε το ρόλο των υπουργών του, υποστηρίζοντας ότι είναι καθημερινά «τόσο ο υπουργός Υποδομών όσο και ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους πολίτες και δίνουν μια μάχη δύσκολη, πολλές φορές με τις αδυναμίες της ίδιας της Πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες, ελλείψεις». Και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνον η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών (...) Αλλά θα έλεγα ότι η μεγάλη μάχη είναι και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ενδεχομένως θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία, ότι το Μάτι δεν πωλείται». Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν υπουργοί και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ - CD
«Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη»

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσουν στα ΜΜΕ τη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου - CD «Καντάτα για την Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη, στις 13.00, στον Κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - «Black Duck Garden» (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλ. Κλαυθμώνος).

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται το Νοέμβρη του 2018. Η νέα ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη, ολοκληρώθηκε το Μάη του 2018, με ερμηνευτές αυτήν τη φορά την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη και συνοδεύεται από 64σέλιδο βιβλίο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντί για στημένες επισκέψεις, ας δώσουν λύση στα επείγοντα προβλήματα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι:

«Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και η περιφερειάρχης Αττικής ξέρουν πάρα πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα των πληγέντων. Αντί λοιπόν για στημένες επισκέψεις και ανέξοδες υποσχέσεις, ας ασχοληθούν με το να δώσουν λύση στα επείγοντα προβλήματα των κατοίκων για πλήρη αποκατάσταση, απορρύπανση της περιοχής, σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που παραμένουν μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανικανοποίητα».

Ο Δ. Κουτσούμπας στον ρ/σ «247»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «247» και τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Αγγ. Σπανού, σήμερα Τετάρτη και ώρα 10.30 το πρωί.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org