ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Την Πέμπτη η απεργία σε πρακτορεία και εργοστάσια εκτύπωσης

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων

Η αφίσα της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου για την απεργία της Πέμπτης
Η αφίσα της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου για την απεργία της Πέμπτης
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 7/9 οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου. Η απεργία που προκήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων ξεκινά στις 3 μ.μ. της Πέμπτης και ολοκληρώνεται στις 3 μ.μ. την Παρασκευή.

Μαζί με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων.

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Απέναντι στις απολύσεις, την απληρωσιά και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων

Με την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι απαντούν στα σχέδια των εργοδοτών να οδηγήσουν το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. «Δίνουμε τη δική μας απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντιά μας από εκδότες και κυβέρνηση», τονίζει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων.

Το Σωματείο υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Διεκδικεί να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης», με τα δικαιώματα που έχουν, από την «Αργος» ή την όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Επίσης, εναντιώνεται στα εργολαβικά συνεργεία που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, φανερώνοντας τα σχέδια των εργοδοτών να ξεμπερδεύουν με μια σειρά δικαιώματα, όπως η μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι Συλλογικές Συμβάσεις, ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στη δουλειά.

«Ανεξάρτητα από το εάν δουλεύουμε στα πρακτορεία ή σε εργολάβο, ο εχθρός είναι κοινός, είναι η εργοδοσία, με όποια μορφή μαζί με την κυβέρνησή της», ξεκαθαρίζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, κυβέρνηση και εργοδότες «συνεργάζονται με στόχο να κάνουν την εργασία μας ακόμα πιο φθηνή, να αλλάζουν σε βάρος μας τις εργασιακές σχέσεις, να εντατικοποιούν τη δουλειά, με ανύπαρκτες συνθήκες υγείας και ασφάλειας, να απολύουν, να αφήνουν στο δρόμο μαζικά απλήρωτους εργαζόμενους, όπως τώρα στην "Ευρώπη". Με την πολιτική της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι έχασαν και την όποια ελάχιστη εργασιακή προστασία υπήρχε, για να μπορεί η εργοδοσία να μας εκμεταλλεύεται εντατικά όσο χρειάζεται τη δουλειά μας, για να αυξάνει τα κέρδη της και να μας πετά στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες όταν αυτό βολεύει την κερδοφορία της».

Το σωματείο υπογραμμίζει πως αντίστοιχη επίθεση με αυτή που δέχονται οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία έχουν αντιμετωπίσει οι συνάδελφοί τους σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου: «Η "ανάπτυξη" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει περάσει σαν οδοστρωτήρας από χώρους του Τύπου και των ΜΜΕ, όπως ο ΔΟΛ, ο ΠΗΓΑΣΟΣ και δεκάδες άλλοι, όπου οι παλιοί εργοδότες "ξεφορτώθηκαν" χρέη και εργαζόμενους, τα χρωστούμενα σε αυτούς λόγω απληρωσιάς, τις αποζημιώσεις σε όσους άφησαν χωρίς δουλειά, ενώ οι νέοι συνεχίζουν τις μπίζνες τους στις ίδιες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτό βοήθησε και η στάση εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, που προέτρεπαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι, να μην αγωνίζονται, με πρόσχημα "να μη χάσει το μαγαζί την αξία του"».

Στη βάση αυτής της αντεργατικής επίθεσης που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου, η Ενωση Πρακτορείων Τύπου έχει καλέσει τις Ενώσεις του Τύπου να δώσουν από κοινού την απεργιακή μάχη. Το θέμα τέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του διασωματειακού του κλάδου, χωρίς ωστόσο να παρθεί απόφαση για προκήρυξη απεργίας την ίδια μέρα με την κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία και τα τυπογραφεία. Οι εκπρόσωποι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στήριξαν την πρόταση της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και του Σωματείου των Λιθογράφων, επισημαίνοντας πως χρειάζεται όχι απλά η συμπαράσταση στην κινητοποίηση αλλά ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στον Τύπο. Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των Ενώσεων, ωστόσο, αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, επικαλούμενες διάφορα προσχήματα (όπως... η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα).

Στην απεργία η θέση κάθε εργαζόμενου

Απέναντι στην κατάσταση αυτή και στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το σωματείο απευθύνει κάλεσμα: «Εχει έρθει η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας! Δεν αποδεχόμαστε να μας μετατρέψουν σε δούλους του 21ου αιώνα, που θα παρακαλάμε για ένα κομμάτι ψωμί. Η θέση όλων των συναδέλφων είναι στις πύλες των πρακτορείων και όπου αλλού χρειαστεί, μαζί με τους λιθογράφους, καλούμε μαζί μας σε κοινή δράση και τους εργαζόμενους στους εργολάβους, τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο του Τύπου».

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που απεργούν στις 7 Σεπτέμβρη, ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, παίρνουν μια σειρά Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Σήμερα και αύριο περιοδείες με θέμα την απεργία και τα αιτήματά της οργανώνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στην ανεργία οι σχολικές καθαρίστριες στο δήμο Ζίτσας

Καταγγελία από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Ανεργία φέρνει η έναρξη του νέου σχολικού έτους για τις καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία του δήμου Ζίτσας. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), οι 15 εργαζόμενες μένουν άνεργες ως αποτέλεσμα απόφασης της δημοτικής αρχής να προκηρύξει μέσα στο καλοκαίρι διαγωνισμό για τις θέσεις εργασίας. Πρόκειται για εργαζόμενες οι περισσότερες από τις οποίες δούλευαν για δέκα και πλέον χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, με συμβάσεις που ξεκινούν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά.

«Δεν τους έφταναν, λοιπόν, οι μισθοί πείνας των 200 - 300 ευρώ μηνιαίως, η δουλειά χωρίς δικαίωμα να πάρουν άδεια ούτε ακόμα και όταν αρρωστήσουν αφού θεωρούνται "εργολάβοι", οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν τώρα και το σκηνικό "ανθρωποφαγίας" που επιδιώκει να στήσει η δημοτική αρχή, επικαλούμενη τους μακροχρόνια ανέργους που και αυτοί έχουν "δικαίωμα στον ήλιο". Αυτό που τους λένε στην ουσία είναι ότι ο μόνος τρόπος για να φάνε μισό κομμάτι ψωμί είναι να το πάρουν από το χέρι του διπλανού τους», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, με τη μέθοδο που θέλει να εφαρμόσει ο δήμος, κάθε χρόνο άνεργοι και εργαζόμενοι θα ανταγωνίζονται για μια κακοπληρωμένη και προσωρινή θέση δουλειάς.

Η ανάγκη για καθαρά σχολεία δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνει το ΕΚΙ, και τονίζει πως για να ικανοποιείται η ανάγκη αυτή «πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους και να μην είναι κριτήριο το κόστος που αποτυπώνεται σε προϋπολογισμούς οργανισμών, υπουργείων, της ΕΕ». Καλεί τη δημοτική αρχή να ανανεώσει όλες τις Συμβάσεις των εργαζομένων για τη σχολική χρονιά 2017 - 2018, διεκδικώντας από την κυβέρνηση επαρκή χρηματοδότηση αλλά και οριστική λύση στο πρόβλημα με τη «μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Μειώσεις προσωπικού και απολύσεις με ... κλήρωση!

Τις απολύσεις εργαζομένων που δρομολογούνται στο εστιατόριο όπου σιτίζονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες κινούνται «από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με σκοπό τη μείωση του προσωπικού που απασχολείται στα εστιατόρια που σιτίζονται οι φοιτητές των ΑΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα». Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρει το Συνδικάτο, «η επιδιωκόμενη μείωση προσωπικού είναι της τάξης του 20%, κάτι που σημαίνει ότι 9 συνάδελφοι θα χάσουν τη δουλειά τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη λειτουργία του εστιατορίου κάλεσε εκτάκτως τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην «απαράδεκτη διαδικασία μιας κλήρωσης που θα αναδείξει σε ποιους από αυτούς δεν θα ανανεωθεί η Σύμβαση».

«Κανένας εργαζόμενος δεν θα βάλει τη ζωή του στην κληρωτίδα», είναι η απάντηση των εργαζομένων, που μαζί με το Συνδικάτο τους διεκδικούν άμεση ανανέωση όλων των Συμβάσεων. «Σε μια εποχή που επικρατούν η ανεργία και η απληρωσιά και οι συνθήκες διαβίωσης διαρκώς επιδεινώνονται, όλο και περισσότεροι φοιτητές σιτίζονται στο εστιατόριο του πανεπιστημίου. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δε δικαιολογείται η μείωση προσωπικού, αλλά απαιτείται και αύξησή του προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες», καταλήγει το Συνδικάτο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδικεί μείωση των εισιτηρίων του ΟΣΕ για τους εργαζόμενους

Με επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ζητά να παρθεί άμεσα απόφαση για ουσιαστική έκπτωση της τιμής του εισιτηρίου στους εργατοϋπαλλήλους που χρησιμοποιούν καθημερινά τον προαστιακό σιδηρόδρομο από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη και τους ενδιάμεσους σταθμούς, για να πάνε στην εργασία τους, με δεδομένο ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθημερινά τους έξοδα.

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά σ' αυτήν τη διαδρομή για επαγγελματικούς λόγους, να προχωρήσουν μαζί του σε οργανωμένη διεκδίκηση αυτού του αιτήματος.

Ο «Ριζοσπάστης» δεν θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ