ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6.30 μ.μ.

Πικετοφορίες σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής
Πικετοφορίες σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής
Στην τελική ευθεία της μάχης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9/9, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έχουν μπει συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου εργαζόμενοι και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να στείλουν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και ενίσχυσης της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Αντίστοιχα πλούσια δραστηριότητα, με έμφαση μέσα στους χώρους δουλειάς, ξεδιπλώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αττική, μπροστά και στις πικετοφορίες που θα πραγματοποιηθούν στο Λεκανοπέδιο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο προγραμματισμός δράσης και τα μέτρα μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη, και μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος σε όλη την χώρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το Σαββάτο 2 Σεπτέμβρη.

Επισημάνθηκε η σημασία να ενταθεί η συζήτηση μέσα στους τόπους δουλειάς για την αποκάλυψη των «αφηγημάτων» της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», πίσω από τα οποία κρύβεται η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου. Μέσα από αυτήν την πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους, να αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ανόδου της οργάνωσης και της πάλης ενάντια σε αυτήν την πολιτική, ενίσχυσης της πάλης για ανάκτηση των απωλειών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Ως βασικά μέτωπα πάλης υπογραμμίστηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με διεκδίκηση αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, τα ζητήματα των εργατικών «ατυχημάτων» συνδεδεμένα με τα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας - περίθαλψης, ο αγώνας ενάντια στην προσπάθεια απαγόρευσης του δικαιώματος της απεργίας και επιβολής πρόσθετων εμποδίων στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές

Από την εξόρμηση νωρίς χτες το πρωί στη ΒΙΠΕ της Σίνδου
Από την εξόρμηση νωρίς χτες το πρωί στη ΒΙΠΕ της Σίνδου
Στην Θεσσαλονίκη, χτες νωρίς το πρωί, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στις δύο εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδο, με την ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για τα εργατικά «ατυχήματα». Η παρέμβαση αυτή οργανώθηκε από τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κ. Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα σε χώρους δουλειάς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ να στείλουν μήνυμα ότι δεν δέχονται η ζωή τους να γίνεται θυσία στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας, να απαιτήσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Αντίστοιχη προσπάθεια για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα βρίσκεται σε εξέλιξη και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο οι Λαϊκές Επιτροπές πραγματοποίησαν εξορμήσεις στις Λαϊκές αγορές της Ξηροκρήνης και της Μακεδονίας στο Ντεπό, καλώντας σε οργάνωση και πάλη εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους αλλά και αγρότες παραγωγούς που πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές. Μια μέρα πριν, το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες στις γειτονιές της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η πικετοφορία που ξεκίνησε από τον Αγιο Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα κατέληξε στην Εγνατία, διασχίζοντας γειτονιές του Γ' και Δ' Διαμερίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η πικετοφορία που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ευόσμου.

Σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο των εξορμήσεων για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, προγραμματίζεται εξόρμηση στη 1 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας και στη στάση Αριστοτέλους.

Αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., οι συνταξιούχοι προγραμματίζουν κινητοποίηση - πανεξόρμηση μπροστά στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, Αριστοτέλους 32).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κλαδικές συσκέψεις ενόψει του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ:

-- Από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., με την Επιτροπή Εργαζομένων του «Cosmos», και την Πέμπτη 7/9, στις 7 μ.μ., με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

-- Από το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού, αύριο Τετάρτη.

Καθημερινά πυκνώνουν επίσης οι εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται περιοδείες στο πολυκατάστημα «one salonica», στην εταιρεία πληροφορικής «Computer team», στην τεχνική επιχείρηση «Σαμαράς», στις επιχειρήσεις μετάλλου ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΡΛΙΚΟΝ και ΕΛΒΟ, στις εργολαβικές καθαρίστριες και τους φύλακες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στα καταστήματα της επιχείρησης «Σκλαβενίτης» σε Χαριλάου, Θέρμη, Πανόραμα, στα λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων, στους εργαζόμενους του δήμου Λιτοχώρου, σε υπηρεσίες και εργοτάξια του δήμου Θεσσαλονίκης, στους εργαζόμενους του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και του υπουργείου Γεωργίας. Επίσης στις Σέρρες στο ΚΕΠΑ, τον ΟΤΕ, τα πολυκαταστήματα («Κωτσόβολος», «Public» κ.α.) και τη λαϊκή αγορά Σερρών.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις και τα καλέσματα συμμετοχής

Καθημερινά πληθαίνουν επίσης οι αποφάσεις και τα καλέσματα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ. Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και στις πικετοφορίες στην υπόλοιπη χώρα καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) καλεί τα σωματεία - μέλη της και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους και έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., μπροστά στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».

Επίσης, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης και το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος.

Σε κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής καλεί ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, μέσα από το μπλοκ των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, ο ΣΜΑΕΘ προγραμματίζει σύσκεψη αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ.

Δραστηριότητα σωματείων στην Αττική

Πικετοφορίες στις 8 και 9 Σεπτέμβρη

Πικετοφορίες στις 8 και 9 Σεπτέμβρη διοργανώνουν σωματεία και μαζικοί φορείς, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, προετοιμάζουν με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Οι πικετοφορίες που έχουν οριστεί είναι οι εξής:

  • Την Παρασκευή 8/9:

Καλλιθέα, 7 μ.μ., πλατεία Δαβάκη

Περιστέρι, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

  • Το Σάββατο 9/9:

Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Ομονοίας

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς

Με τους εργαζόμενους στα εργοτάξια του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι και της ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, καθώς και με τους εργαζόμενους στα οχτάμηνα του δήμου Χαλανδρίου συζήτησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σήμερα, Τρίτη, συνεχίζει τις εξορμήσεις σε εργοτάξιο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και Αγ. Δημητρίου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει εξορμήσεις την Πέμπτη 7/9 στο ΝΥΜΑ ΟΤΕ και την Παρασκευή 8/9 στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ.

Το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Δυτικής Αθήνας) αύριο, Τετάρτη 6/9, στις 6 μ.μ., προγραμματίζει περιοδείες σε μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες.

Στο Περιστέρι, προγραμματίζονται περιοδείες από σωματεία από τους κλάδους Βιομηχανίας - Τροφίμων - ΟΤΑ - Φαρμάκου - ΕΛΤΑ.

Στον Πειραιά περιοδείες σε χώρους δουλειάς θα γίνουν σήμερα από τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Σύσκεψη σήμερα στην Πάτρα

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου) με θέμα την οργάνωση του αγώνα «ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ - ΔΝΤ, που στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας».

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Λεωφορεία για την οργανωμένη μετακίνηση και συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Σεπτέμβρη, θα αναχωρήσουν από:

Βέροια, 4.30 μ.μ., από πλατεία Ωρολογίου. Δράμα, 3 μ.μ. από την κεντρική πλατεία. Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο. Κατερίνη, 4.30 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Κιλκίς, 4.30 μ.μ., από πλατεία Ειρήνης. Κοζάνη, 3.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία. Κομοτηνή, 1.30 μ.μ., από Δημαρχείο. Λάρισα, 4 μ.μ., από το χώρο της Λαϊκής της Τετάρτης, δίπλα στον Πηνειό. Νάουσα, 4.30 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 3.30 μ.μ., από Δημαρχείο. Σέρρες, 3.45 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Φλώρινα, 3 μ.μ., από Νέο Πάρκο.

Συνέντευξη Τύπου και κεντρική εκδήλωση από το ΠΑΜΕ

Μία μέρα πριν τη μεγάλη κινητοποίηση, την Παρασκευή 8/9, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει δύο κεντρικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη:

-- Συνέντευξη Τύπου στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

-- Εκδήλωση - συζήτηση, στις 6 μ.μ., σε αίθουσα του ΕΚΘ, με θέμα: «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη, τη δράση και την οργάνωση των εργαζομένων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ