ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ
Δεκαετής «θατσερισμός» με επικεφαλής «εμένα»!

«Δε θα σταυρώσουμε τα χέρια» και θα «συγκρουστούμε» με το λαό για την πάση θυσία εφαρμογή της πολιτικής μας , ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Η σύγκρουση με τα λαϊκά στρώματα δεν είναι απλώς «μονόδρομος», αλλά όπως το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση είναι από άποψη σημασίας το υπέρτατο «καθήκον» που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ έναντι της ολιγαρχίας και αυτό το «καθήκον» ο Κ. Σημίτης θα το υπηρετήσει μέχρι τέλους και για «ακόμα αρκετά χρόνια»!

Αυτό είναι το στίγμα των απαντήσεων - δηλώσεων στις οποίες προέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Δηλώσεις απολύτως, δε, προσαρμοσμένες στο πνεύμα του μηνύματος που απέστειλε ο Κ. Σημίτης από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, όταν είπε - πέρα και πάνω από τα παραμύθια του κοινωνικού διαλόγου - πως «σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και πως ο νέος ορίζοντας του νεοφιλελευθερισμού θα είναι δεκαετής (!), αφού φτάνει μέχρι το 2010, μια και η ΟΝΕ «ήταν μόνο η αρχή»...

Συλλαλητήρια λόγω... ευημερίας!

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού «άνοιξε» με ένα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: Με την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε κατά του λαϊκού κινήματος και των διαδηλώσεων των εργαζομένων.

«Δεν μπορεί να γίνονται συλλαλητήρια τα οποία δήθεν θέλουν να εκθέσουν το τεράστιο πρόβλημα της πείνας το οποίο υπάρχει στη χώρα» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, ο οποίος, αφού διαπίστωσε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα πείνας στη χώρα», διέγνωσε πως αν συνεχιστούν αυτά τα πράγματα (σ.σ.: συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες κλπ.) τότε «δε θα μπορέσουμε να προκόψουμε»...

Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνο που θεωρεί «προκοπή» ο κ. Σημίτης είναι η εφ' όλης της ύλης επιβολή των θατσερικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την παιδεία και το ασφαλιστικό.

Ως εκ τούτου, όπως ξεκαθάρισε, ακόμα κι αν από τον «κοινωνικό διάλογο» δεν προκύψουν τα προσχήματα που επιθυμεί η ολιγαρχία, η κυβέρνηση «δε θα σταυρώσει τα χέρια», δε θα περιμένει να συμφωνήσουν οι άλλοι, όπως είπε υποτιμητικά, αλλά θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων. «Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι», κατέληξε με έμφαση.

Μετά τη φτώχεια... διέγραψε και τη «διαπλοκή»

Πηγή έμπνευσης για... επιθεωρησιογράφους ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού γύρω από την ανακύψασα φιλολογία περί «διαπλοκής».

Οπως ισχυρίστηκε, η διασύνδεση της κυβέρνησής του με το μεγάλο κεφάλαιο είναι απλώς μια... «εντύπωση» που προσπαθούν κάποιοι να τη δημιουργήσουν αφού, όπως προσποιήθηκε, «τίποτα δεν είναι ψευδέστερο» (!) από το ότι «υπάρχουν οικονομικές εξουσίες οι οποίες κατευθύνουν τις κυβερνητικές δραστηριότητες»! Αντιθέτως, διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού» και μόνο...

Παρ' όλα αυτά δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν (κάτι που το εμφάνισε σαν το «αναγκαίο» κακό του συστήματος), αλλά παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν... ενδίδει. Για να το αποδείξει, μάλιστα, μίλησε για «θεσμικές παρεμβάσεις» στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, δίνοντας ειδική έμφαση στον «εμπεριστατωμένο έλεγχο και τη νομοθεσία» (!) που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών ΜΜΕ!!! Παράλληλα, αρνήθηκε ότι στο θέμα των μεγάλων έργων θα κινηθεί με τη λογική να πάρουν όλοι από κάτι για να είναι όλοι ικανοποιημένοι, αλλά δεν απέφυγε να δηλώσει την... προτίμησή του στις «μεγάλες τεχνικές εταιρείες» που, όπως είπε, πρέπει να είναι ελληνικές για να μην παίρνουν τις «μπίζνες» οι ξένες...

Αμέσως μετά το παραμύθι περί του ότι «είναι συμφέρον του ελληνικού λαού» (!!) να είναι Ελληνες και όχι ξένοι οι ισχυροί εργολάβοι (οι οποίοι παρεμπιπτόντως, είναι συμβεβλημένοι με ξένους οίκους), ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε «καραμέλα» τη συζήτηση για τη «διαπλοκή» και την απέδωσε στα παιχνίδια εκείνων που άλλοτε σκανδαλολογούν και άλλοτε μιλούν για εκλογική «νοθεία» κλπ..

Μήνυμα στους «δελφίνους»

Αφού ξέμπλεξε με τη «διαπλοκή», ο πρωθυπουργός θέλησε να ξεμπλέξει και με τους «δελφίνους» του κόμματός του... Ετσι, όπως ανακοίνωσε, δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και άφησε να διαφανεί ότι θα είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, αφού, όπως είπε - ένεκα της σχετικής (;)εντολής που έχει λάβει από το λαό... - «θα με βλέπετε ακόμα αρκετά χρόνια εδώ». Στο διάστημα αυτό θα ηγηθεί, προφανώς, και της επιχείρησης «ανασύνθεσης» του πολιτικού σκηνικού, εξέλιξη που τη θεωρεί «αναγκαία» για το «μέλλον της Ελλάδας»...

Σημειωτέον, λίγο αργότερα θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει τα ίδια, λέγοντας ότι «δε θα αποχωρήσω από την πολιτική ζωή». Δήλωση που προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση Τσοχατζόπουλου, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα»...

Εχει «έγνοια»... για τα θύματα του Χρηματιστηρίου!

Βεβαίως από τα υπόλοιπα «καλώς καμωμένα» από την κυβέρνηση, δε λείπουν τα θέματα της οικονομίας, όπως το... Χρηματιστήριο!

Ετσι, όσον αφορά το Χρηματιστήριο, ο πρωθυπουργός επέλεξε ύφος «αθώας περιστεράς» για το «ναυάγιο» χιλιάδων μικροεπενδυτών που έπεσαν στα πλοκάμια της προπαγάνδας των «αρπακτικών». Σε αυτούς τους προπαγανδιστές δεν ανήκει η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, αφού το προεκλογικό σποτάκι με το οποίο το ΠΑΣΟΚ παρότρυνε τον κόσμο να μπει στο ΧΑΑ ήταν απλώς... «ενημερωτικό»! Επιπλέον, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση τηρεί την «αρχή να μην παρεμβαίνει στο Χρηματιστήριο» (!) και έκλεισε διαβεβαιώνοντας τους κατεστραμμένους της Σοφοκλέους ότι «η κυβέρνηση νοιάζεται για τους επενδυτές» και πως «τους έχει στο νου της»... Τους συνέστησε μάλιστα, όταν παίζουν, να προσέχουν!

«Μικροεξέλιξη» η επίθεση Τζεμ!

Εξίσου σωστά... κινείται η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στα Ελληνοτουρκικά. Ετσι, όπως επανέλαβε, θα ακολουθηθεί η γραμμή του Ελσίνκι γιατί έτσι ασκείται «πίεση» (!) στην Τουρκία να συμμορφωθεί... με το Διεθνές Δίκαιο. Ως εκ τούτου, συνέστησε να μην ασχολείται ο λαός με «μικροπράγματα» και «μικροεξελίξεις» (!), όπως το πρόσφατο άρθρο του Τζεμ, με το οποίο εγκαλούσε την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνιζε ότι δε θα φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο...

Το «κερασάκι»...

Τέλος, ο Κ. Σημίτης δε θα έχανε την ευκαιρία να παίξει με το αποπροσανατολιστικό κερασάκι των «ταυτοτήτων». Αυτό το θέμα έχει κλείσει, όπως ανέφερε, και σημείωσε ότι είναι η σειρά της Ιεραρχίας να επισκεφτεί τον αρμόδιο υπουργό και να συζητήσουν θέματα που εμπίπτουν σε ένα διάλογο μεταξύ Κράτους - Εκκλησίας, όπως η εκκλησιαστική περιουσία, η εκκλησιαστική δικαιοσύνη και εκπαίδευση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινητικότητα ενόψει του συνέδριου
  • Ηγετική εμφάνιση της Ντ. Μπακογιάννη
  • Κλίμα σύγκρουσης στην ΟΝΝΕΔ
  • Επιμένουν οι φήμες για κίνηση Αβραμόπουλου

Εντονη κινητικότητα σημειώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ ενόψει του τακτικού συνεδρίου, ενώ οι πρώτες αναταράξεις και κόντρες γίνονται πλέον ορατές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η ηγετική «επανεμφάνιση» χτες της Ντ. Μπακογιάννη, όσο και το κλίμα διάλυσης που επικρατεί στην ΟΝΝΕΔ. Ταυτόχρονα, ο Δ. Αβραμόπουλος ενισχύει τη φημολογία για επικείμενη κίνησή του, την οποία όμως διαρκώς αναβάλλει.

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή της, που δημοσιεύτηκε στην καινούρια «πύλη» του Σ. Κόκκαλη στο Ιντερνετ, η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται να ανησυχεί γενικότερα για το πολιτικό σύστημα, επαναφέρει την πρότασή της για εκλογή προέδρου της ΝΔ κάθε δύο χρόνια, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει αρχηγό και προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει συνολική πρόταση στο συνέδριο του κόμματός της. Συγκεκριμένα, η Ντ. Μπακογιάννη διαπιστώνει ότι «και τα τέσσερα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη Βουλή περνούν κρίση, γιατί δυσκολεύονται να αντιληφθούν το μέγεθος των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία». Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε, είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος και ταυτόχρονα η απόφαση να δημιουργήσεις μια καινούρια δομή, μια καινούρια οργάνωση η οποία θα έχει διαφορετικές λειτουργίες, με πολύ περισσότερη δημοκρατία». Στο ίδιο μήκος κύματος επέμεινε ότι «είναι μείζον θέμα για το ίδιο το πολιτικό σύστημα να συνειδητοποιήσει ότι δίνει την εντύπωση του γερασμένου, του ξεπερασμένου». Αναφερόμενη στα της ΝΔ ανέφερε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα έχουν απογοητεύσει όχι μόνο τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά κι εκείνους που την ύστατη στιγμή ψήφισαν τον Κ. Σημίτη και εκτίμησε ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστική και εντατική αντιπολίτευση». Οσον αφορά το συνέδριο τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «η αποτελεσματική δομή που πρέπει να αποκτήσει το κόμμα και η αλλαγή νοοτροπίας». Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει την πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί το 1996, για διετή θητεία του προέδρου του κόμματος λέγοντας ότι «η θητεία για δύο χρόνια είναι κάτι που έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα του κόσμου». Στην ερώτηση αν το συνέδριο πρέπει να εκλέξει αρχηγό απάντησε «η ΝΔ έχει αρχηγό», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μάλλον δε θα θέσει θέμα ηγεσίας σε αυτό το συνέδριο χαρακτηρίζοντας σχετική ερώτηση ως υποθετική, αλλά... μετά από δύο χρόνια. Ταυτόχρονα ζήτησε την άψογη τήρηση του καταστατικού για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Για την αντικατάσταση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου σχολίασε ότι «πολύ ασχοληθήκαμε με το φορέα του μηνύματος, είναι ώρα να επικεντρωθούμε στο μήνυμα», ενώ εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ ο Α. Σαμαράς. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο επισήμανε ότι «τα κόμματα φτιάχνονται όταν υπάρχει κενό» και πρόσθεσε με νόημα ότι «γι' αυτό είναι πολύ μεγάλη η δική μας ευθύνη για το αν θα υπάρξει ή δε θα υπάρξει κενό».

Η Ντ. Μπακογιάννη απέφυγε να μιλήσει -ούτε ρωτήθηκε- για το θέμα της διαπλοκής και περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, το θέμα της διαπλοκής έχει προκαλέσει έντονες, αλλά προς το παρόν «σιωπηλές» αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά βουλευτές δυσανασχετούν για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει στοιχίσει το κόμμα πίσω από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εναντίον... του Σ. Κόκκαλη.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρείται η προχθεσινή αποχώρηση περίπου σαράντα μελών της ΟΝΝΕΔ από σύσκεψη της ΚΕ της οργάνωσης. Η αποχώρηση συνοδεύτηκε από καταγγελίες προς τον πρόεδρο της ΝΔ «για πρακτικές που δε βγάζουν την οργάνωση από το αδιέξοδο», καθώς και κατά του Αρ. Σπηλιωτόπουλου γιατί θέλει με παρασκηνιακές διαδικασίες να ελέγξει τη νεολαία ενόψει του συνεδρίου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με ένταση οι διαρροές για την «κίνηση» του Δ. Αβραμόπουλου προς την «κεντρική πολιτική σκηνή». Η κίνηση, που περιλαμβάνει το άνοιγμα πολιτικού γραφείου και θα συνοδευτεί με συγκεκριμένη πολιτική δήλωση, μεταφέρεται τώρα για τον επόμενο μήνα, ενώ μέχρι τότε θα ενταθούν τα δημοσιεύματα που θα προετοιμάζουν το κλίμα. Στη ΝΔ εμφανίζονται να μην ανησυχούν, αλλά προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

«Προέτρεψε» για ανατροπή του Μιλόσεβιτς!

Ενα φτηνό, αναξιοπρεπές και δουλικό παρακολούθημα της αμερικανικής πολιτικής! Αυτό και τίποτα λιγότερο είναι η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στη Γιουγκοσλαβία. Γιατί πώς αλλιώς να σχολιάσεις το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός προχωρά σε τέτοιου είδους επέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, όπως έπραξε ο Κ.Σημίτης κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει ουσιαστικά πως η ανατροπή του Μιλόσεβιτς εξυπηρετεί περισσότερο τα ελληνικά από τα αμερικανικά συμφέροντα, και συνεπώς αυτή δεν είναι αμερικανική αλλά - κυρίως - ελληνική πολιτική!!!

«Η Γιουγκοσλαβία είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στη Βαλκανική, η Γιουγκοσλαβία είναι πηγή εντάσεων, η Γιουγκοσλαβία είναι μια χώρα, η οποία λόγω της πολιτικής που ακολουθεί δε βοηθάει την ειρηνική εξέλιξη» (!!!) ήταν τα πρώτα λόγια του Κ.Σημίτη. όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου. Λόγια ειπωμένα με τόσο μένος, όσο ακριβώς αρμόζει σε κάποιον που έβαλε, όπως ο Κ.Σημίτης, την υπογραφή του για τον σφαγιασμό χιλιάδων αμάχων από το ΝΑΤΟ. Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θέλει μια δημοκρατική Γιουγκοσλαβία, ότι θέλει μια Γιουγκοσλαβία, η οποία εντάσσεται και αυτή μέσα στις κοινές διαδικασίες της Βαλκανικής και της Ευρώπης»!

Αυτό είναι το... «όραμα» του κ.Σημίτη: Να μπουν όλα τα Βαλκάνια, οριστικά και αμετάκλητα κάτω από την μπότα του ευρω-ατλαντισμού. Πρόκειται για ένα «όραμα», που έχει διαποτίσει όλους τους «πόρους» του σώματος της πλουτοκρατίας και των πολιτικών υπαλλήλων της, όπως ο Κ.Σημίτης, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που ο πρωθυπουργός είπε καταλήγοντας: «Γιατί οι επισημάνσεις αυτές είναι αμερικανική πολιτική; Οι επισημάνσεις αυτές είναι ελληνική πολιτική...»!!!

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Πολυτέλεια η αντιπαράθεση στην ΕΕ!

Το ΚΚΕ «μπορεί να αντιπαρατίθεται στην ενσωμάτωση της χώρας στο κεκτημένο των Βρυξελλών, είναι όμως γεγονός ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια δευτερευουσών(!) αντιθέσεων». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας στην ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οπως είναι ήδη γνωστό, το ΔΗΚΚΙ βρίσκεται σε προσυνεδριακές διαδικασίες, ενόψει του πρώτου τακτικού συνεδρίου που θα κάνει στις αρχές Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τον Δ. Τσοβόλα, το ΔΗΚΚΙ θα θέσει ως στόχο του «τη συγκρότηση, ενός δυναμικού ριζοσπαστικού κοινωνικού ρεύματος, που στη δυναμική του εξέλιξη και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί και να αποτελέσει κάποια στιγμή, στο ορατό μέλλον, πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ πρόσθεσε ότι «η σωστή επιλογή των πολιτικοκοινωνικών συμμαχιών είναι η "λυδία λίθος" για τη σύγχρονη Δημοκρατική Κοινωνική Αριστερά, που δε βολεύεται ούτε στα "περασμένα μεγαλεία", ούτε στις "αυταπόδεικτες αλήθειες", ούτε στο ρόλο του μονίμως καταγγέλλοντα, αλλά θα αποτελεί χειροπιαστή, σύγχρονη και πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας». Αλλωστε «η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, στη χώρα μας, στην Ευρώπη και παντού είναι "μονόδρομος" απέναντι στο "μονόδρομο" του νεοφιλελευθερισμού».

Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «αντίπαλη ιδεολογικά και πολιτικά, σ' αυτή τη συγκυρία, πολιτική δύναμη», γιατί όπως είπε: «Με ευθύνη της συλλογικής ηγετικής ομάδας έχει μετεξελιχθεί οριστικά και αμετάκλητα σε νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό κόμμα που υπηρετεί τα συμφέροντα της παγκόσμιας και της ντόπιας άρχουσας οικονομικής τάξης». Στο ίδιο μήκος κύματος ο λόγος του και για τη ΝΔ, που, όπως είπε, «είναι αντίπαλος πολιτικός φορέας, που συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ ως προς τη διαχείριση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών».

Για το ΣΥΝ, πιστεύει ότι «στεγάζει πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται τον δήθεν εκσυγχρονισμό». Ενώ έκανε, συγχρόνως, λόγο και «για άλλες πολιτικές δυνάμεις αριστερές που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή ΑΚΟΑ, ΝΑΡ κ.ά.» και ανέφερε ότι «όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, με όσες διαφορές και αν έχουν, όσο και αν συγκρούστηκαν στο παρελθόν, οφείλουν να συναντηθούν και να συστρατευτούν σε νέα πεδία αγώνων».

Τιμητική «διάκριση» στο «Ρ» από τον Ρέππα!

Ο κύριος Δ. Ρέππας έχει μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για το τι σημαίνει ενημέρωση. Δείγμα αυτής της αντίληψης που τον διαπνέει είναι και το γεγονός ότι επί των ημερών του, ως πολιτικού προϊσταμένου της κρατικής τηλεόρασης, οι «ειδήσεις» που αφορούν στις δραστηριότητες και στις βόλτες της κυρίας Δάφνης Σημίτη (όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη) κατέχουν περίοπτη θέση στα δελτία της ΕΤ-1 και της ΝΕΤ. Επίσης, βασικός κανόνας της συμπεριφοράς του κ.Ρέππα σε ό,τι αφορά στα θέματα ενημέρωσης είναι ο κανόνας που λέει ότι «καλή ενημέρωση είναι εκείνη που δεν ενοχλεί τον πρωθυπουργό». Αφήστε που (σε μια επίσης ενδεικτική τακτική της αντίληψής του περί Τύπου και ενημέρωσης) ο κύριος υπουργός Τύπου, είναι ο εδώ και χρόνια «υμνητής» των διώξεων του Γιαννόπουλου κατά του «Ρ».

Κατόπιν τούτων, λοιπόν, το γεγονός ότι ο κ.Ρέππας - ως «κομφερασιέ» του πρωθυπουργού και ως ειδήμων όσον αφορά το εφ' όλης της ύλης «στήσιμο» της συνέντευξης του κ.Σημίτη στη Θεσσαλονίκη - φρόντισε να αποκλείσει το «Ρ» από τη συνέντευξη, το γεγονός ότι φρόντισε να «απαγορέψει» στο δημοσιογράφο του «Ρ» να θέσει ερώτημα στον πρωθυπουργό (μην και χαλάσει η «στημένη» κυβερνητική σούπα), το γεγονός ότι ο «Ρ» ανήκει στις φωνές που ενοχλούν και φέρνουν σε τόσο δύσκολη θέση τον κ.Σημίτη, ώστε να επιλεγεί η μεθόδευση της φίμωσης της εφημερίδας μας σε αυτή τη συνέντευξη, το εκλαμβάνουμε ως μια εξαιρετικά τιμητική «διάκριση»...

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και θα παραβρεθεί σε γεύμα στον Λ. Οίκο, όπου θα συμμετέχουν 14 ακόμη ηγέτες με... ανησυχίες για την... προοδευτική διακυβέρνηση στον εικοστό πρώτο αιώνα. Ανάμεσα στους... αναζητούντες προοδευτικούς τρόπους διακυβέρνησης, εκτός από τον αποχωρούντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, συγκαταλέγονται ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Καγκελάριος της Γερμανίας...

Κατά την παραμονή του στη Ν. Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ηγέτες άλλων χωρών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Μήπως η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου; «Τίποτα ψευδέστερον τούτου»! (δήλωση του πρωθυπουργού. Συγκρατήστε τη...)

***

«Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα σοσιαλιστικό»! (συγκρατήστε την κι αυτή...)

***

Ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός αν θα επιβαρυνθούν κι άλλο οι εργαζόμενοι από την οικονομική πολιτική και τι νομίζεται ότι απάντησε (απρεπέστατα); Οτι «δεν μπορεί να παρακολουθήσει λογικά και νοητικά» τέτοια ερωτήματα!!!

***

Να επιβάλει την πολιτική που προκαλεί τέτοια ερωτήματα, πάντως, το θεωρεί και «λογικό» και «νοητικά» προχωρημένο...

***

Α, ναι. Ξέρετε γιατί δεν επαρκούν τα σχολεία και δουλεύουν τρεις βάρδιες; Οχι φυσικά γιατί αδιαφορεί η κυβέρνηση, αλλά γιατί άλλαξαν τα δημογραφικά δεδομένα!

***

Μη κάνετε καμία παρανόηση. Και το παραπάνω ο Κ. Σημίτης το είπε. Εκείνος ο άλλος, ο Μάλθους, που έλεγε ότι τα προβλήματα της ανθρωπότητας θα λυθούν αν βγάλουμε από τη μέση εκείνους τους πληθυσμούς που «περισσεύουν», είναι λίγο παλιότερος...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κριτική από συνδιαχειριστή

Την...«ανυπαρξία» της κυβέρνησης και την «αδυναμία» της να δώσει προοπτική και όραμα στο νέο αιώνα, βρήκε να σχολιάσει, από τα όσα είπε ο Κ. Σημίτης στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι σταθερός στόχος του παραμένει να δείξει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος διαχειριστής. Στη δήλωσή του, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε για όλα και δεν είπε τίποτα» (!) και ανέφερε ως παράδειγμα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την ανεργία, την παιδεία, το χρηματιστήριο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφερόμενος στο θέμα της διαπλοκής, επισήμανε ότι «η εκ μέρους του κ. Σημίτη συγκάλυψη της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής και της αδιαφάνειας, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά, αντιθέτως, εντείνουν τους χειρότερους φόβους μας για την ποιότητα της δημοκρατίας μας». Και κατέληξε: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από επιταγές χωρίς αντίκρισμα, έλεγε πέρυσι ο κ. Σημίτης στη ΔΕΘ. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από λόγια χωρίς έργα. Δεν έχει ανάγκη από άλλες ακάλυπτες επιταγές». Προφανώς ο Κ. Καραμανλής μπορεί να καλύψει καλύτερα αυτές τις επιταγές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ