ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικίνδυνα τα συμπτώματα της εμπορευματοποίησης

Πέθανε τρόφιμος στο «Δρομοκαΐτειο», στο Νοσοκομείο Μεταξά σημειώθηκε «μπλακ άουτ», στο Νοσοκομείο Κομοτηνής σταματά η αιμοκάθαρση νεφροπαθών λόγω έλλειψης προσωπικού και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας ένας παιδίατρος έφτασε στα όρια της εξάντλησης καθώς υποχρεώθηκε να κάνει 25 εφημερίες σε ένα μήνα!

Χρονίζουν οι εικόνες εξαθλίωσης στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο
Χρονίζουν οι εικόνες εξαθλίωσης στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο
Η «καραμπόλα» των θανατηφόρων περιστατικών και των επικίνδυνων προβλημάτων, που σημειώθηκαν το τελευταίο πενθήμερο στα δημόσια νοσοκομεία, αποτυπώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Υγεία.

Η αρχή των γεγονότων ήταν η κατάληξη ενός νεογνού μέσα στο ασθενοφόρο επειδή στο Τζάνειο Νοσοκομείο δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ - παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελλιπούς προσωπικού του - άργησε να παραλάβει το νεογνό γιατί έπρεπε «να τρέξει» σε άλλο περιστατικό. Χτες τα ξημερώματα σημειώθηκε ένας ακόμα θάνατος ασθενούς στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, κατά τη μεταφορά του σε γενικό νοσοκομείο μετά από αναπνευστικά προβλήματα γιατί ο ψυχικά άρρωστος έβαλε φωτιά στην ακατάλληλη μονάδα όπου νοσηλευόταν.

Επίσης χτες το μεσημέρι έγινε διακοπή ρεύματος στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι ασθενείς που χειρουργούνταν, ενώ ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής ανακοίνωσε στους νεφροπαθείς της Θράκης ότι αδυνατεί να τους υποβάλει σε αιμοκάθαρση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μια απ' τις βασικές αιτίες της απορύθμισης των δημόσιων νοσοκομείων είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, που την τελευταία δεκαπενταετία υπολογίζονται - κατ' ελάχιστον - σε 25.000 κενές οργανικές θέσεις. Οι ελλείψεις αυτές επιτείνονται με δραματικό τρόπο καθώς άρχισαν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού που επάνδρωσε αρχικά το λεγόμενο ΕΣΥ.

Στήριγμα στον εθελοντισμό

Κι όμως ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με δήλωσή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, απαριθμώντας κάποιες προσλήψεις παλιότερων προκηρύξεων και συνυπολογίζοντας 4.000 συμβασιούχους νοσηλευτές και των προγραμμάτων «stage», δήλωσε με αυταρέσκεια: «Είμαστε πια σε καλό δρόμο».

Μάλιστα, επιχειρώντας έναν επικοινωνιακό εξωραϊσμό της κατάστασης στην Υγεία και στην Πρόνοια, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χτες συνάντηση με τον πατέρα του άτυχου νεογνού, ενώ θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής τη δημιουργία του «Οργανισμού Εθελοντών». Ετσι «ο Εθελοντισμός γίνεται με οργανωμένο τρόπο ο Τρίτος Τομέας του συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας μας» όπως ανακοίνωσε χτες για τη σημερινή εκδήλωση του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή μια υποχρέωση του κράτους εκχωρείται στους εθελοντές.

Στο ίδιο μήκος κύματος της δημαγωγίας ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας σε δηλώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της Υγείας αναφέρθηκε επιλεκτικά στο Νοσοκομείο Μεταξά και τις παραιτήσεις των γιατρών στα πλοία και αγνοώντας τις εξελίξεις στο «Δρομοκαΐτειο», καθώς η δραματική κατάσταση στα ψυχιατρεία φέρει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Εγκληματική η δικομματική πολιτική

Την εγκληματική πολιτική του δικομματισμού στα δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη κατά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Μεταξά.

Σε δηλώσεις της τόνισε πως είναι εγκληματική αυτή η πολιτική, για τις συνέπειες της οποίας το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει και σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο, επισημαίνοντας πως οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές. Αφού αναφέρθηκε στο θέμα της παράδοσης της υπηρεσίας της συντήρησης σε εργολάβους ιδιωτικών συνεργείων, κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να περιοδεύει ανά την Ελλάδα και να μιλάει για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευημερίας, τη στιγμή που δεν μπορούν να σου εξασφαλίσουν την ίδια σου τη ζωή και πως και από αυτό το περιστατικό πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα.

Ο θάνατος στο «Δρομοκαΐτειο»

Ο θάνατος στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο ενός ημικαθηλωμένου ασθενούς σε φάση κρίσης αποτυπώνει τις δραματικές επιπτώσεις για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους από την πολιτική της συρρίκνωσης και εγκατάλειψης των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και της ταυτόχρονης ιδιωτικοποίησης του ευαίσθητου τομέα, μέσω και του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς».

Ο 49χρονος Κ.Π., που έπασχε από συναισθηματική ψύχωση, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στη 1.30, έβαλε φωτιά στο δωμάτιο 17 του Τμήματος Οξέων Περιστατικών όπου και νοσηλευόταν. Εξαιτίας της πυρκαγιάς ο ασθενής παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του σε γενικό νοσοκομείο κατέληξε.

Την ώρα που συνέβησαν αυτά, στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών βρίσκονταν μόλις τρεις νοσηλευτές οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα 30 ψυχικά πασχόντων σε κρίση. Μάλιστα, το Τμήμα, αν και καινούριο, είναι χωρισμένο σε δωμάτια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η εποπτεία των ασθενών από το λιγοστό προσωπικό. Ακόμα δεν υπήρχε σύστημα πυρανίχνευσης, με αποτέλεσμα η φωτιά να γίνει αντιληπτή αρκετά λεπτά αφού είχε ξεσπάσει, απ' τους εργαζόμενους που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τους ασθενείς.

Συνολικά η κατάσταση που επικρατεί στο «Δρομοκαΐτειο», κυρίως εξαιτίας της εκρηκτικής έλλειψης προσωπικού, είναι - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - άθλια. Στο ψυχιατρείο έχουν να γίνουν τρία χρόνια προσλήψεις, αν και το προσωπικό μειώθηκε κατά 50 υπαλλήλους, με συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις. Ετσι οι 800 από τις 1.400 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 2 νοσηλεύτριες ανά βάρδια για 50 ασθενείς και ένας γιατρός για δυο Νοσηλευτικά Τμήματα.

Οπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι εργαζόμενοι, τελευταία οι εισαγωγές στο «Δρομοκαΐτειο» αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τα έτη 2003, 2004 και 2005. Αύξηση που οφείλεται στην κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς οι δομές, η μία μετά την άλλη βάζουν λουκέτο, λόγω άρνησης χρηματοδότησης με εθνικούς πόρους, αφού τα κονδύλια τελείωσαν ή περιορίστηκαν. Ετσι οι «νεοχρόνιοι ασθενείς» εισάγονται ως υπεράριθμοι στα τμήματα βραχείας νοσηλείας, αφού δεν «υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας εξωνοσοκομειακών δομών για να φιλοξενηθούν».

Ιδιωτικοποίηση της συντήρησης

Οι τραγικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης τομέων των δημόσιων νοσοκομείων αποτυπώθηκαν χτες στο Νοσοκομείο Μεταξά, όπου σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης. Η συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου έχει δοθεί σε ιδιώτη.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 12 χτες το μεσημέρι εκδηλώθηκε βλάβη στον πίνακα χαμηλής τάσης των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου που βρίσκονται σε εξωτερικό του χώρο, με αποτέλεσμα να γίνει βραχυκύκλωμα και να προκληθεί πολύωρη διακοπή ρεύματος. Αποτέλεσμα όλο το νοσοκομείο να μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς τηλέφωνα, με πιο σοβαρή όμως την κατάσταση στα χειρουργεία και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι τεράστιες προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού απομάκρυναν τον όποιο κίνδυνο για τους ασθενείς, καθώς αμέσως επιστράτευσαν φακούς, αναπνευστήρες με μπαταρίες και άλλα εφεδρικά μέσα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ ακυρώθηκαν όλα τα επόμενα προγραμματισμένα χειρουργεία, όπως και τα σημερινά.

Κανένας εργαζόμενος δεν αποχώρησε όταν έληξε η βάρδιά του και όλοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με όποιο μέσο είχαν διαθέσιμο. Μετά από τρεις ώρες, από εφεδρική γεννήτρια, τροφοδοτήθηκε με ρεύμα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που είχε και την πιο άμεση ανάγκη ηλεκτροδότησης.

Διακοπή αιμοκάθαρσης νεφροπαθών

Σοβαρό κίνδυνο διατρέχει η ζωή 25 νεφροπαθών στη Θράκη, καθώς το Νοσοκομείο Κομοτηνής αδυνατεί να τους υποβάλει σε αιμοκάθαρση. Οπως τους ανακοίνωσε με επιστολή του ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος, διακόπτεται η νοσηλευτική κάλυψη των τελευταίων 25 ασθενών που έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών του νοσοκομείου «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου πάνω από 7 χρόνια τώρα, ζητώντας να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Οι λίγοι νοσηλευτές και γιατροί περιθάλπουν μεγάλο αριθμό ασθενών σε κάθε βάρδια, ενώ καλούνται να καλύψουν κι άλλες ανάγκες των αρρώστων που αφορούν το νοσοκομείο ή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης δε δίνεται στο προσωπικό κανονικά η άδεια και τα ρεπό.

Στο Νεφρολογικό Τμήμα εξυπηρετούνται 100 νεφροπαθείς με τεχνητό νεφρό και περίπου 40 με περιτοναϊκή κάθαρση. Η διεύθυνση του τμήματος δηλώνει ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει με τις υπάρχουσες συνθήκες και ζήτησε την κάλυψη με 4 ακόμη νοσηλεύτριες, δύο αγροτικούς γιατρούς και έναν ειδικό. Για όσο διάστημα δεν ικανοποιούνται τα παραπάνω αιτήματα, από τη βδομάδα αυτή οι 24 νεφροπαθείς θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις σε άλλες πόλεις για να μπορέσουν να ζήσουν.

Κλειστή κλινική στο «Μποδοσάκειο»

Κλειστή για τρεις μέρες παρέμεινε και η Παιδιατρική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, λόγω του προβλήματος της έλλειψης γιατρών που αντιμετωπίζει, όπως άλλωστε και άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Η κατάσταση οξύνθηκε τελευταία καθώς μια γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Ετσι, ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός αναγκάστηκε τους δύο τελευταίους μήνες να εφημερεύει 22 μέρες τον Απρίλη και 25 το Μάη(!). Επειδή όμως έφτασε στα όρια της αντοχής του, δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει να εργάζεται με τους ρυθμούς αυτούς και το τριήμερο που μας πέρασε ζήτησε άδεια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κλείσει προσωρινά η κλινική. Την εβδομάδα αυτή η Παιδιατρική του «Μποδοσάκειου» θα είναι ανοιχτή μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ