ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Γοργοί ρυθμοί εκτός από ΗΠΑ σε Ρωσία και Βραζιλία

Ξεκίνησε και η υποκρισία των «δωρητών» για εμβόλιο και φάρμακα

Moscow News Agency

Μεγαλώνουν οι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας του Covid-19 και σε χώρες εκτός ΗΠΑ και Ευρώπης, όπως η Ρωσία (που πλέον είναι 8η στη διεθνή κατάταξη με τα περισσότερα κρούσματα) αλλά και η Βραζιλία (10η).

Παρά τις προσπάθειες των αστικών κυβερνήσεων παγκοσμίως να μειωθούν οι κίνδυνοι που γεννά η (από ανεπαρκής έως άθλια) κατάσταση στα δημόσια συστήματα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι η πανδημία «παραμένει διεθνούς ανησυχίας έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας». Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι «ανησυχούμε πολύ σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο» της ασθένειας «καθώς αρχίζει να επιταχύνεται σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα Υγείας». Επανέλαβε δε ότι «θα συνεχίσουμε να καλούμε τις χώρες να εφαρμόζουν ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων για να βρίσκουν, να απομονώνουν, να υποβάλλουν σε εξετάσεις και να φροντίζουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή».

Από τη μεριά του, ο διευθυντής των προγραμμάτων έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, είπε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση παραμένει πολύ πολύ σοβαρή, όμως το μοτίβο της νόσου και η πορεία του ιού είναι πολύ διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου αυτήν τη στιγμή», και συμπλήρωσε: «Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι είναι δυνατό να θέσουμε αυτήν την ασθένεια υπό έλεγχο και είναι δυνατό να ξαναρχίσουμε μια φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή, με έναν νέο τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να το κάνουμε και με υπερβολική προσοχή και επαγρύπνηση».

Είπε μεταξύ άλλων ότι ορισμένες χώρες στην Αφρική και την Κεντρική και Νότια Αμερική καταγράφουν ακόμη «μια ανοδική πορεία κρουσμάτων και αν ενδεχομένως δεν φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα προς το παρόν, η διαθεσιμότητα των τεστ παραμένει ένα θέμα». Υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση της μάχης για τις ζωές μας. Ολοι μας σε ολόκληρο τον κόσμο... Θα υπάρχει σημαντικός και εκτεταμένος κίνδυνος ωσότου φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα είναι διαθέσιμο σε όλους». Οσον αφορά την προέλευση του ιού, ο Ράιαν επανέλαβε ότι «είναι φυσικής προέλευσης» και πρόσθεσε πως «βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον ιό, να κατανοήσουμε τη μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο και να κατανοήσουμε πώς το όριο μεταξύ των ζωικών ειδών και του ανθρώπου παραβιάστηκε».

Αυτοί που σφαγιάζουν δικαιώματα γίνονται ...δωρητές και φιλάνθρωποι

Και ενώ η ανάγκη για σχεδιασμένη αξιοποίηση της διεθνούς επιστημονικής προόδου και συνεργασίας είναι επιτακτική, η εύρεση εμβολίου (όπως βέβαια θα γίνει μετέπειτα και με την «αξιοποίησή» του) εγκαταλείπεται στη «διάθεση» και τα σχέδια διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων που μοιράζουν δωρεές μέσω ΜΚΟ και άλλων οργανισμών που στηρίζουν, για να κρύβουν τις αληθινές τους προθέσεις πίσω από ένα φιλανθρωπικό, καλά δουλεμένο «προφίλ».

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αστικές κυβερνήσεις στην Ευρωένωση, που σφαγιάζουν τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, εμπορευματοποιούν την Υγεία και την Παιδεία, στηρίζουν επεμβάσεις κατά λαών, ξοδεύουν τρισ. για εξοπλιστικές δαπάνες, εμφανίζονται τώρα ως «ευαίσθητοι για την υγεία των λαών». Χτες η Κομισιόν ξεκίνησε μια διαδικτυακή διάσκεψη «δωρητών» για να συγκεντρωθούν χρήματα για την έρευνα για το εμβόλιο και φάρμακα κατά του κορονοϊού, με τη φιλοδοξία να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Διάφοροι «φιλάνθρωποι», όπως το ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς, αλλά και διάφορες «εκλεκτές» συμμαχίες του κεφαλαίου, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το G8, εμφανίστηκαν να είναι σε αυτούς που «προσφέρουν». Σε μια ώρα είχαν γίνει «προσφορές» ύψους 5 δισ. ευρώ με 1 δισ. να βάζει η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας, 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα και ακολουθούσαν και άλλες. Επί της ουσίας και αυτές οι «προσφορές» προέρχονται από το ξεζούμισμα των λαών που δίνονται ως «αγκίστρι» για τα πολύ μεγαλύτερα προσδοκώμενα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους από τις πωλήσεις των εμπορευμάτων εμβολίου και φαρμάκων.

Πάντως, και σε αυτήν τη διαδικασία δεν έλειψαν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις κυρίως με τις ΗΠΑ που έχουν δηλώσει ότι θα πορευτούν μόνες τους, ενώ διακόπτουν τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ. «Ο καθένας για τον εαυτό του είναι ένα τεράστιο λάθος», εμφανίστηκε να δηλώνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Κομισιόν τονίζει ιδιαίτερα ότι παρά την άρνηση των ΗΠΑ η ΕΕ συνεργάζεται στενά με αμερικανικές οργανώσεις, όπως το ίδρυμα Γκέιτς.

Η εικόνα της εξάπλωσης

Οσον αφορά τη διεθνή εξάπλωση του ιού, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 3.616.736 και τα θύματα τα 250.277.

Οι ΗΠΑ κατέγραφαν 1.200.794 κρούσματα και 69.064 θύματα. Ισπανία: 248.301 και 25.428 αντίστοιχα. Ιταλία: 211.938 και 29.079. Βρετανία: 190.584 και 28.734. Γαλλία (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία): 168.693 και 25.201. Γερμανία: 165.745 και 6.866. Ρωσία: 145.268 και 1.356. Τουρκία: 127.659 και 3.461. Βραζιλία: 101.826 και 7.051. Κίνα: 82.880 και 4.633.

Ενδεικτικά για την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρουμε ότι στο Βέλγιο κρούσματα και θύματα αντίστοιχα έφταναν 50.267 και 7.924, στην Ολλανδία 40.770 και 5.082, στην Πορτογαλία 25.524 και 1.063.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ευχολόγια και αερολογίες από την κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διεθνή έκκληση για συνεργασία με στόχο τη δημιουργία «ιατρικής ασπίδας που θα θωρακίσει την υγεία και την ασφάλεια των λαών» απηύθυνε, χτες, η βρετανική κυβέρνηση, με αφορμή την πραγματοποίηση διαδικτυακού «μαραθώνιου» για συγκέντρωση χρημάτων από την ΕΕ και ορισμένες χώρες του «G20», όπως η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Γαλλία. Τώρα ζητάει «ιατρική ασπίδα» και δήθεν νοιάζεται για την υγεία του λαού, όταν έχει φροντίσει για την αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ στην αρχή της πανδημίας υπερασπιζόταν τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, γνωρίζοντας πολύ καλά τον σφοδρότατο ανταγωνισμό που ήδη εξελίσσεται στον καπιταλιστικό κόσμο για το ποιο μονοπώλιο θα καρπωθεί το κέρδος από τη διάθεση του εμβολίου, καλλιέργησε αυταπάτες ότι «όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε και μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουν οι επιστήμονές μας», ενώ πρόσθεσε κι άλλες ...αερολογίες, ότι «ο αγώνας ανακάλυψης του εμβολίου που θα νικήσει τον ιό δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ χωρών αλλά κοινός στόχος».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διοργανώνει επίσης ένα νέο «μαραθώνιο» μέσω ίντερνετ για τη χρηματοδότηση της διεθνούς έρευνας στις 4 Ιούνη, ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση περίπου 388 εκατ. στερλινών για τη χρηματοδότηση της έρευνας, ενώ νωρίτερα η Σαουδική Αραβία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, είχε επίσης ανακοινώσει από τη μεριά της τη χορήγηση 500 εκατ. δολαρίων.

Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση της Βρετανίας, που έχει πλέον υψηλότερο αριθμό νεκρών (τουλάχιστον 29.000) και από την Ισπανία, καταστρώνει σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε τρεις φάσεις. Το σχέδιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Κυριακή, προκαλεί τις αντιδράσεις του κεντρικού συνδικάτου της χώρας, TUC, που θεωρεί τις κυβερνητικές προτάσεις ανεπαρκείς για την ασφάλεια των εργαζομένων, εκτιμώντας πως οι περισσότερες είναι απλώς συστάσεις προς εργοδότες. Σε αυτές μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται μέτρα για κλιμακωτά ωράρια εργασίας, η εγκατάσταση διαχωριστικών πλέξιγκλας σε εργαζόμενους που συναλλάσσονται με το κοινό, η αύξηση της απόστασης μεταξύ εργαζομένων που δουλεύουν στον ίδιο χώρο, το κλείσιμο των καντινών των επιχειρήσεων, ο επιπλέον καθαρισμός των χώρων κ.ά.

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την αρχή της επιβολής των μέτρων καραντίνας λόγω πανδημίας πάνω από 6,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το κόστος καταβολής νέων επιδομάτων ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. στερλίνες.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί περιορισμούς σε εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού

Την ώρα που η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται γοργά και στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αίρονται περιορισμοί για την εξαγωγή ιατρικού υλικού. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Εμπορίου αφορά τις πωλήσεις αναπνευστήρων, εξοπλισμού διασωλήνωσης αλλά και απολυμαντικών ουσιών. Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ισχυρίστηκε ότι «η απόφαση να επιτραπούν οι εξαγωγές αντικατοπτρίζει (...) την αυξανόμενη δυνατότητα της Τουρκίας να περιορίσει τον κορονοϊό», ενώ τουρκικά ΜΜΕ πρόβαλαν έντονα την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού στη Σομαλία. Αλλωστε, εδώ και βδομάδες η Αγκυρα «επιδείκνυε» έντονα τις αποστολές ιατρικού υλικού σε χώρες έντονα δοκιμαζόμενες από την επιδημία, όπως η Ιταλία αλλά και οι ΗΠΑ, με διάφορες αναλύσεις περί «της διπλωματίας του Covid-19» και «ανταλλαγμάτων» που θα επιδιώξει.

Πάντως, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Τουρκία βρισκόταν πια 8η στην παγκόσμια κατάταξη με τα κρούσματα (126.045) του SARS-COV-2, ενώ τα θύματα της επιδημίας είχαν φτάσει σε 3.397. Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα «αφήγημα» περί «έγκαιρης αντίδρασης» (επειδή ο αριθμός των θυμάτων είναι χαμηλότερος από άλλες πολυπληθείς χώρες), ωστόσο υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία εκθέτει τόσο το προσωπικό τους όσο και όλο το λαό της χώρας σε μεγάλους κινδύνους και ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος εξάπλωσης. Πολλοί σημειώνουν ότι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας στη χώρα (οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 9% του πληθυσμού, ενώ σε Ιταλία, Γαλλία πάνω από 22%) είναι ένας λόγος που οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές. Επίσης, στην Τουρκία είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας (κάτω από 1%).

Επιπλέον, επιστήμονες επιμένουν ότι τα θύματα στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλη η θνησιμότητα ήταν κατά 40% υψηλότερη από ό,τι στο διάστημα 2016 - 2019.

Και ενώ η υγεία του τουρκικού λαού μπαίνει στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» του κεφαλαίου, δυναμώνει διαρκώς και η επίθεση στους χώρους δουλειάς. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τις ταχυμεταφορές, έναν κλάδο όπου οι εργοδότες έχουν δει τα έσοδά τους να εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των συνθηκών. Πριν από μερικές μέρες, εργαζόμενος της εταιρείας «Yirtici» απολύθηκε εξαιτίας «ελλιπούς απόδοσης», όπως του εξήγησε η εργοδοσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ