ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Νέοι κινεζικοί δασμοί με στόχο «ευρύτερη» διαπραγμάτευση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοινώνει τους νέους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα

Copyright 2018 The Associated

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοινώνει τους νέους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα χτεσινά κινεζικά εμπορικά αντίποινα που οδήγησαν στην επιβολή νέων δασμών 25% σε νέα λίστα 106 αμερικανικών προϊόντων, όπως σόγια, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πούρα, ουίσκι, αγροτικά και χημικά προϊόντα, φάνηκε να αποφασίζονται όχι τόσο στο πλαίσιο ενός ανοικτού «εμπορικού πολέμου», όσο στο πλαίσιο μίας μακράς εμπορικής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε χτες τόσο από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όσο και από στελέχη του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου, καθώς αμφότερες οι πλευρές έδειξαν, κατά κάποιον τρόπο, να αναγνωρίζουν πως οι δασμοί που επέβαλαν τις τελευταίες βδομάδες αμφότερες σε ανταγωνιστικά προϊόντα μεταξύ των χωρών τους δεν αποτελούν παρά μόλις το 1% του ΑΕΠ της Κίνας ή των ΗΠΑ. «Δεν θα προκαλούσε καθόλου έκπληξη εάν η έκβαση όλου αυτού είναι κάποιου είδους διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος στο δίκτυο CNBC, προσθέτοντας πως «είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος για διαπραγματεύσεις που είναι τόσο περίπλοκες όσο αυτές».

Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε ανάρτηση σχετικού μηνύματος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο «Twitter», όπου υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα» γιατί «τον έχασαν πολλά χρόνια πριν από ανόητους ή ανίκανους ανθρώπους που εκπροσώπησαν τις ΗΠΑ»...

Ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος Τύπου του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, πρότεινε στις ΗΠΑ να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν τις εντεινόμενες διμερείς εμπορικές διαφορές. «Η πόρτα της Κίνας για διάλογο με την Ουάσιγκτον παραμένει ανοικτή, αλλά οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία ξανά και ξανά». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ «απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό και ίση μεταχείριση αντί να δέχονται εξαναγκασμούς από μία πλευρά μονομερώς και συγκαταβατικά». Ο ίδιος έκανε αυτό το σχόλιο μετά την ανακοίνωση της αύξησης των δασμών σε 106 αμερικανικά προϊόντα.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σουγουέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη «μακροπρόθεσμη βιομηχανική στρατηγική» γνωστή ως «Made in China 2025», που είναι ανοικτή σε ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών, προκειμένου «να συμβάλουν» στην ανάπτυξη εξελιγμένης βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, ώστε να γίνει η τελευταία παγκόσμια ηγετική δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ρομπότ κ.ά.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που φανερώνει πως η εξέλιξη ίσως εντάσσεται σε ευρύτερο παζάρι για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις αποτελεί το γεγονός πως η ημερομηνία εφαρμογής των νέων κινεζικών δασμών σε 106 αμερικανικά προϊόντα θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα...

Σε κάθε περίπτωση, τα χτεσινά κινεζικά αντίποινα που ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά από μία νέα λίστα του Προέδρου Τραμπ, με απειλές για δασμούς σε 1.300 εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών σε διεθνείς χρηματαγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έπεσε 1,2% και του Λονδίνου κατά 0,4%. Συμβόλαια προπώλησης σόγιας σε Χρηματιστήρια παραγωγών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,5%, ενώ πτώση σημείωσε το κινεζικό νόμισμα, γουάν, σε διαπραγμάτευση της ισοτιμίας του εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Με απεργία στον ιδιωτικό τομέα προειδοποιούν τα συνδικάτα

ΟΣΛΟ.--

Σε απεργία σχεδιάζουν να προχωρήσουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εργοδότες στο θέμα των μισθών, των συντάξεων και άλλων απολαβών, ανακοίνωσαν η Νορβηγική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (LO) και η Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Συνδικάτων (YS). Οι διαπραγματεύσεις με έναν κρατικό διαμεσολαβητή ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν έως τις 7 Απρίλη.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα από τη Συνομοσπονδία Νορβηγικών Επιχειρήσεων (NHO), οι δυο βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας δήλωσαν πως θα κλιμακώσουν με απεργίες και άλλες πρωτοβουλίες σε διάφορους κλάδους, με τη συμμετοχή 200.000 εργαζομένων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται ανά κλάδο, αλλά αφορούν περίπου 250.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, επειδή καλύπτουν «επίμαχα ζητήματα», όπως οι συντάξεις και το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο σύμφωνα και με κυβερνητικές εξαγγελίες θα περιοριστεί.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η απεργία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στον κλάδου μετάλλου και στην παραγωγή λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα στην επιχείρηση αλουμινίου «Norsk Hydro» και στη «Yara», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων παγκοσμίως. Αλλες εταιρείες στις οποίες έχει προκηρυχθεί απεργία είναι οι «Aker Solutions» και «Kvaerner», που προμηθεύουν με προϊόντα, συστήματα και υπηρεσίες τις βιομηχανίες πετρελαίου.

ΙΤΑΛΙΑ
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.--

Ξεκίνησαν χτες οι επίσημες πολιτικές διαβουλεύσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία. Οι πρώτες διαβουλεύσεις έγιναν με τη νέα εκπρόσωπο της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Κασελάτι, τον εκπρόσωπο της Κάτω Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, και τον προκάτοχο του Ματαρέλα, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Συνεχίζονται σήμερα με τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), της «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), της Λέγκας (πρώην «Λέγκα του Βορρά») και της «Κίνησης Πέντε Αστέρων» (M5S).

Τα «Πέντε Αστέρια» θεωρούν ότι πρέπει να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς είναι το πρώτο κόμμα με περίπου 32%. Από την άλλη, η Λέγκα (17,4%) διεκδικεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι ηγείται του μεγαλύτερου «συνασπισμού» αντιδραστικών κομμάτων, που συγκέντρωσε συνολικά 37%.

Ο ηγέτης του M5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, εμφανίστηκε προχτές ανοιχτός σε μια κυβερνητική συνεργασία, είτε με τη Λέγκα είτε με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε συμμαχία με τη «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Η Λέγκα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να κυβερνήσει με τα "Πέντε Αστέρια" ή να παραμείνει με την παλιά πολιτική κάστα του Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο Ντι Μάγιο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η όποια κυβερνητική συνεργασία με τη Λέγκα ή με το PD θα είναι «μια διαφανής συμφωνία η οποία θα γίνει ενώπιον των Ιταλών».

Το PD, που «καταποντίστηκε» στις πρόσφατες εκλογές, έχει αποκλείσει κάθε κυβερνητική συμμαχία, λέγοντας πως θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Από την άλλη, η Λέγκα καλεί τον Ντι Μάγιο να «εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία του για την πρωθυπουργία» και πως η FI θα πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας πετύχει η Λέγκα, σημείωσε ο πρόεδρος, Ματέο Σαλβίνι.

«Φόρτσα Ιτάλια σημαίνει Μπερλουσκόνι και χωρίς τη Φόρτσα Ιτάλια δεν θα γίνει κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «La Repubblica» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στέλεχος της FI. «Η δύναμη με τη σχετική πλειοψηφία είναι η συμμαχία της κεντροδεξιάς. Τις εκλογές τις κερδίσαμε εμείς, όχι τα Πέντε Αστέρια», τόνισε και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «χωρίς νόημα» την επιδίωξη των «Πέντε Αστέρων» να αποκλείσουν τον Μπερλουσκόνι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Νέα πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Ρωσία σημειώθηκε χτες το πρωί, αυτήν τη φορά στη Μόσχα - και μάλιστα σε χώρο που είχε αποκλειστικά παιδικά είδη και την επωνυμία «Περσέας για παιδιά» - με αποτέλεσμα ένας ενήλικας να πεθάνει και τρεις να τραυματιστούν. Τα αίτια της φωτιάς εξετάζονται, ωστόσο είναι πολύ πρόσφατο το περιστατικό στο Κεμέροβο της Σιβηρίας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 64 άνθρωποι (ανάμεσά τους πολλά παιδιά). Σε αυτήν την υπόθεση διαπιστώθηκαν εγκληματικές ελλείψεις (δεν λειτουργούσε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές), ενώ υπήρξαν συλλήψεις και παραιτήσεις αξιωματούχων. Στο περιστατικό στη Μόσχα κατάφεραν με την παρέμβαση των σωστικών συνεργείων να διασωθούν πάνω από 600 άτομα και πολλά παιδιά.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Το μικρό νησιωτικό κρατίδιο του Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο ανακοίνωσε πως εντόπισε τα μεγαλύτερα έως τώρα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, στην περιοχή Χαλίτζ αλ Μπαχρέιν που απέχει περίπου 2.000 τ.χλμ. από τις δυτικές ακτές της χώρας. Σε παρακείμενη περιοχή εντοπίστηκε και κοίτασμα φυσικού αερίου περίπου 14 τρισ. κ.π.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ισόβια δεσμά 35 άτομα θεωρώντας πως είναι μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και πως είχαν συγκροτήσει «πυρήνες τρομοκρατίας». Το ίδιο ποινικό δικαστήριο στην κεντρική Αίγυπτο καταδίκασε άλλα 155 άτομα σε τρία έως δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση για σχέδια δολοφονίας δημόσιων προσώπων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτυρήθηκε χτες στην Αλβανία για την απόφασή της να επιβάλει διόδια σε κεντρική οδική αρτηρία που την ενώνει με το προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν περάσματα διοδίων και μπάρες διαμαρτυρόμενοι για τα διόδια που κυμαίνονται από 2,5 (για ΙΧ αυτοκίνητα) έως 22,5 ευρώ (για φορτηγά) στον αυτοκινητόδρομο Μιλότ - Μορίν, μήκους 110 χλμ. Η διαχείριση των διοδίων δόθηκε σε διεθνή κοινοπραξία που ανέλαβε να συντηρεί το δρόμο και να εισπράττει διόδια για 30 χρόνια.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Ο στρατός του Καμερούν απελευθέρωσε χτες στη νοτιοδυτική περιοχή Μάνγιου της χώρας 18 άτομα που κρατούνταν όμηροι από Αγγλόφωνους αυτονομιστές του Καμερούν. Από τους 18, οι 7 είναι Ελβετοί και άλλοι 5 Ιταλοί τουρίστες. Οι 12 αλλοδαποί τουρίστες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για προληπτικές εξετάσεις με σκοπό να παραδοθούν στη συνέχεια στο προσωπικό της πρεσβείας των χωρών τους στο Καμερούν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org