ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΡΡΟΩΝ «WIKILEAKS» ΓΙΑ ΔΝΤ
«Χώνεται» στους ανταγωνισμούς, αξιοποιεί για «μπαμπούλα» τα «χειρότερα μέτρα»

Στο όνομα του ότι «το ΔΝΤ ζητά πολύ σκληρότερα μέτρα», η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι «θα τηρήσει κατά γράμμα» το 3ο μνημόνιο...

Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ Τόμσεν - Βελκουλέσκου, έκφραση των συνολικότερων ανταγωνισμών και αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων που εμπλέκονται στο «ελληνικό πρόγραμμα», ανάμεσα στα άλλα σήκωσε νέο κουρνιαχτό, «βολικό» για την προσπάθεια της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που «μαγειρεύει».

Σαν έτοιμο από καιρό, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να καταγγείλει «επικίνδυνους σχεδιασμούς» για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, επισείοντας τον «μπαμπούλα» της πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης. Συντηρώντας την απειλή των «χειρότερων μέτρων», υποστήριξε ότι το Ταμείο επιδιώκει «να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ». Αποσιωπά, δηλαδή, ότι ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν αφορά το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων, στα οποία ομονοούν, αλλά τον επιμερισμό χασούρας και κερδών στους διεθνείς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Με επιστολή του στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ο Αλ. Τσίπρας την προέτρεψε να ξεκαθαρίσει αν όσα αποκαλύπτονται από τη δημοσιοποιηθείσα συνομιλία συνιστούν επίσημες θέσεις του ΔΝΤ.

Με την απαντητική επιστολή της, η Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τα στελέχη του ΔΝΤ, υποδεικνύοντας μάλιστα στον πρωθυπουργό: «Οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας». Παράλληλα, τόνισε ότι στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις «απέχουμε αρκετά από την συγκρότηση ενός συνεκτικού προγράμματος που να έχω τη δυνατότητα να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο», εξηγώντας ότι το ΔΝΤ θα υποστηρίξει «ένα πρόγραμμα μόνο εάν είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και αν ανταποκρίνεται στον στόχο του να θέσει την Ελλάδα στον δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης με τη σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

«Φυσικά, οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία», κατέληγε.

«Η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση είναι όντως ανοησία που οφείλουμε να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα», απάντησε από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου.

Τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού

Το Σάββατο, ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ζήτησε από τον Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρ. Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του μνημονίου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε στον Αλ. Τσίπρα τη θέση ότι αυτές οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝΤ - ΗΠΑ από τη μία και ΕΕ - Γερμανία από την άλλη. Αυτές οι αντιθέσεις, σημείωσε, εκδηλώνονται με αφορμή και το «ελληνικό πρόγραμμα» και τη διαχείριση του χρέους, όπου η πλευρά του ΔΝΤ επιδιώκει μείωση του χρέους με νέο πακέτο σκληρών μέτρων, ουσιαστικά νέο μνημόνιο, ενώ η πλευρά της ΕΕ/Ευρωζώνης - μαζί και η ελληνική κυβέρνηση - υλοποίηση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας του 3ου μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν τις κόντρες των ισχυρών και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε στον Αλ. Τσίπρα τη θέση του υπέρ της ανάληψης απ' τον ESM του ρόλου που παίζει το ΔΝΤ, θέση που παραπέμπει στην υπαρκτή συζήτηση εντός της ΕΕ περί δημιουργίας «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο πρωθυπουργός και με σειρά αρχηγών κρατών και παραγόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας όλους ότι η κυβέρνησή του τηρεί τα αντιλαϊκά συμφωνηθέντα.

Επικοινώνησε με την Αγκελα Μέρκελ, θέτοντάς της την ανάγκη να κλείσει η «αξιολόγηση» μέσα στον Απρίλη στη βάση των συμφωνηθέντων. Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησε μαζί του.

Επίσης, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, τον πρόεδρο της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας, Τζ. Πιτέλα, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Α. Κόστα. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, με τον οποίο συζητήθηκαν επιπλέον το Προσφυγικό, αλλά και τα ενεργειακά και πιο συγκεκριμένα η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB.

Συγχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, και της Ιταλίας, Π. Κ. Παντοάν.

Μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια από τον Αλ. Τσίπρα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας στελεχών του ΔΝΤ για να εκβιάσει το λαό με «τα χειρότερα» και να εξωραΐσει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής που ήδη εφαρμόζει, μπροστά και στα νέα σκληρά μέτρα, επιβεβαίωσε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα χτες βράδυ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι: Επικρότησε το 3ο μνημόνιο υποστηρίζοντας πως «κερδίσαμε πολλά και είναι αυτή η εξέλιξη που οδηγεί το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον πυρήνα της συμφωνίας που θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας και γι' αυτό μάχεται να την αλλάξει»!

Αποτίναξε την ευθύνη που του αποδίδεται από αστικά επιτελεία για τα «capital controls», ισχυριζόμενος πως «αποδεικνύεται ότι η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία (...) δεν ήταν ούτε ευθύνη ούτε σχέδιο της ελληνικής πλευράς, το αντίθετο».

Εκβίασε το λαό λέγοντας πως «σήμερα υπάρχουν κάποιοι αμετανόητοι που ονειρεύονται την επανάληψη του ίδιου έργου (...) Αδιαφορούν για τις συνέπειες αν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση (...) Δεν ζητάνε κούρεμα χρέους, ζητάνε μέτρα πολύ σκληρότερα απ' όσα συμφωνήσαμε το καλοκαίρι με το πρόσχημα του χρέους (...) Ζητάνε γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις που στην πραγματικότητα τινάζει στον αέρα τη συμφωνία που περιλαμβάνει δέσμευση για το χρέος χωρίς να απαιτεί ακρότητες».

Υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί, λέγοντας; «Εμείς λοιπόν υπογράψαμε μια συμφωνία την οποία και θα τηρήσουμε κατά γράμμα αλλά ως εδώ, δεν θα ζητήσουμε ούτε θα δώσουμε περισσότερα». Επιπλέον, συγκαλύπτοντας αντιθέσεις και ανταγωνισμούς αποπειράθηκε να εξηγήσει με... ψυχολογικούς όρους τη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας πως «η στάση αυτή ίσως να βγαίνει απ' την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί δύο προγράμματα που οι ίδιοι σχεδίασαν να έχουν αποτύχει παταγωδώς, ενώ το τρίτο που αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής μάχης και στο οποίο δεν συμμετέχουν δείχνει ότι πετυχαίνει, δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό».

Συντήρησε δε το δικομματικό καβγά, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «στο βάθος συμφωνεί πλήρως με μια σειρά ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου» και υποστηρίζοντας ότι αναδεικνύεται η «ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες σήμερα παρατάξεις, την αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά»!

  • Την ίδια ώρα, στο φόντο διαφόρων σεναρίων για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την υποκλοπή, αλλά και τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, και καθώς ορισμένα από αυτά (π.χ. όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel») εμπλέκουν την ελληνική ΕΥΠ, ο διοικητής της, Γ. Ρουμπάτης, δήλωσε χτες ότι «αποστολή της ΕΥΠ είναι η προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και της εθνικής μας κυριαρχίας (...) Η ΕΥΠ λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα εισαγγελική παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τον εκβιασμό «υπάρχουν και χειρότερα» η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την υπόθεση ΔΝΤ - Wikileaks και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και τον γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι "υπάρχουν και χειρότερα", για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και να επιταχύνει την "αξιολόγηση", δηλαδή το νέο πακέτο σκληρών μέτρων.

Ο λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν και με πολλές κυβερνήσεις αυτόν τον εκβιασμό, γι' αυτό και χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη σ' όσους τον καλούν να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, οργανώνοντας το δικό του αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να απορρίψει και τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να χαράξει το δικό του δρόμο πάλης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το Σάββατο στη συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε τα εξής σε ό,τι αφορά την υπόθεση με το ΔΝΤ και το «Wikileaks»:

«Είδατε τι έγινε με τις υποκλοπές που δημοσιεύτηκαν στο "Wikileaks" ανάμεσα στους εκπροσώπους, στα κοράκια αυτά του ΔΝΤ, τον Τόμσεν και την Βελκουλέσκου. Πρόκειται για έκφραση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τους.

Από τη μια ΗΠΑ και ΔΝΤ, που έχουν το επάνω χέρι οι Αμερικάνοι εκεί και που θέλουν μείωση του κρατικού χρέους, με νέο πιο σκληρό μνημόνιο και νέα πιο σκληρά μέτρα, όμως και από την άλλη Γερμανία, ΕΕ και λοιποί, που θέλουν επιμήκυνση του χρέους, με τήρηση των σκληρών μέτρων που αποφάσισαν τον Ιούλη και σταδιακά να παίρνονται όλα τα υπόλοιπα.

Δηλαδή, τι μας λένε; Να διαλέξουμε τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη. Ο λαός πρέπει να απορρίψει και τις δύο λύσεις, να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να χαράξει το δικό του δρόμο πάλης. Αυτά είπα στον κύριο Τσίπρα στην τηλεφωνική μας συνομιλία όταν με πήρε για να με ενημερώσει. Και του είπαμε ότι αυτά θα πούμε καθαρά, δημόσια και ανοιχτά στον ελληνικό λαό, γιατί μόνο ο λαός μας, το κίνημά του πρέπει να πάρει επιτέλους τις τύχες στα δικά του χέρια.

Γι' αυτό λέμε ότι η πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως πριν η διακυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο, μας πάνε από το κακό στο χειρότερο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ