ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγκέντρωση εκπαιδευτικών σήμερα ενάντια στην «αξιολόγηση»

Στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια η προσυγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Αγωνιστικό σάλπισμα για να μην περάσει η «αξιολόγηση των απολύσεων και της σφαγής» των εκπαιδευτικών σημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, η οποία προβλέπει ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση θα εκδοθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους εκπαιδευτικούς σε προσυγκέντρωση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια, για να ακολουθήσει συγκέντρωση στη Βουλή.

«Τον Ιούνιο, λοιπόν, μαζί με τα υπόλοιπα βάρβαρα μέτρα της φοροληστείας, της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, θα κατατεθεί και η αξιολόγηση των απολύσεων και της σφαγής. Είτε αποτελέσει ξεχωριστή διαδικασία για τους εκπαιδευτικούς, είτε ενσωματωθεί με αυτή των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, η ουσία δεν αλλάζει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και με την τροπολογία αυτή, δεσμεύονται απέναντι στο κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την τρόικα να υλοποιήσουν, μετά τις εκλογές, από κοινού, τον στόχο των 15 χιλιάδων απολύσεων μέχρι το τέλος του 2012», επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενημερώνοντας τους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τη στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι σε αυτό το θέμα, στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, όπου το ΠΑΜΕ «απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας, την κήρυξη στάσης εργασίας για την Πέμπτη 5/4 και τη διοργάνωση συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή. Κατέθεσε σχετική πρόταση που απορρίφθηκε από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Αναλυτικά «ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ τάχθηκαν για μια ακόμα φορά υπέρ της αξιολόγησης, "αρκεί να μη συνδέεται με το μισθό και με απολύσεις". Σπέρνουν αυταπάτες για μια άλλη, δήθεν "καλή" αξιολόγηση, "ευνοϊκότερη" από αυτή των υπολοίπων δημοσίων υπάλληλων. Καλλιεργούν επικίνδυνες, διασπαστικές απόψεις!

Η ΔΑΚΕ, στη βάση αυτή, υπερασπίστηκε την ανάγκη κατάθεσης τροπολογίας, που να εξαιρεί τους εκπαιδευτικούς από τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους και να δίνει εύλογο χρόνο για διάλογο με το υπουργείο! Δηλαδή, ουσιαστικά στήριξε την τροπολογία Μπαμπινιώτη! Αποκαλυπτική για μια ακόμα φορά ήταν η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (...) ουσιαστικά υποστήριξε την τροπολογία με το σκεπτικό ότι μεταθέτει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τρεις-τέσσερις μήνες αργότερα, και ότι τους διαχωρίζει από τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους! Δηλαδή, ζήτω το "διαίρει και βασίλευε"! Ζήτησε και αυτός διαπραγμάτευση με το υπουργείο αλλά όχι μέσα στο καλοκαίρι»...

Τελικά, κάτω από την πίεση των ίδιων των εξελίξεων, αλλά και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ και Συνεργασία) αποφάσισε την πραγματοποίηση κινητοποίησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Διάλογος» για αφαίρεση δικαιωμάτων...

Το υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει (ξανα)καταθέσει τροπολογία που λύνει τα χέρια των σχολαρχών για απολύσεις εκπαιδευτικών και καταργεί το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων, είχε χτες συνάντηση με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι ...δεν κατάλαβε πως υπάρχει η διάσταση της απελευθέρωσης των απολύσεων με τη συγκεκριμένη τροπολογία (!), αλλά τώρα δεν μπορεί να την αποσύρει! Πέρα απ' αυτό, εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση πως θα οδηγηθούμε σε ατομικές συμβάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση! Για το θέμα της κατάργησης των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) είπε ότι δεν μπορεί ένα όργανο που δεν είναι νομικό να αποφασίσει για νομικές αποφάσεις.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι προσβλέπει σε «τριμερή διάλογο» του υπουργείου, των εκπαιδευτικών και των ιδιοκτητών ιδιωτικών δομών, για να συζητηθούν «θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με την ποιότητα, με τους εκπαιδευτικούς»! Προσπαθεί, δηλαδή, να κατευνάσει τα πνεύματα με την επίκληση του διαλόγου, αφού θα έχει απελευθερώσει τις απολύσεις και ενώ οι εργοδότες ήδη καταγγέλλουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σκοπό τις περικοπές και την αφαίρεση δικαιωμάτων. Για τις προθέσεις των εργοδοτών η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ δεν έχει δηλώσει κάποια ...ανησυχία, ενώ στη συνάντηση με τον υπουργό έμεινε μόνο στο θέμα της τροπολογίας.

Απόλυση μια μέρα μετά την απεργία

Την απόλυση του εκπαιδευτικού Αντώνη Πατίδη από το Mediterranean College καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» και ζητά την επαναπρόσληψή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου η διοίκηση του κολεγίου προχώρησε στην απόλυση χωρίς καμία απολύτως εξήγηση και προειδοποίηση, μια μέρα μετά την απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην οποία συμμετείχε ο εργαζόμενος. Τονίζει πως «η εργοδοσία είναι ενοχλημένη από τη συνδικαλιστική πολιτική δράση του συναδέλφου. Η απόλυση είναι εκδικητική και τρομοκρατική».

Το σωματείο προχώρησε, χτες, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κολέγιο, αλλά η εργοδοσία απουσίαζε... Εκπρόσωποι του σωματείου έκαναν εξόρμηση και συζήτησαν με τους εργαζόμενους καλώντας τους να στηρίξουν το συνάδελφό τους. Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου άκουσαν τα ...αναμενόμενα: Η απόλυση είναι νόμιμη, πρέπει να κριθεί αν είναι καταχρηστική κ.ά. Το σωματείο θα προχωρήσει σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στο κολέγιο.

«Ελεγχος» αντί για λύσεις

Αντιδήμαρχος ζητά τα πρακτικά συνεδρίασης συλλόγου διδασκόντων!

Το κάλεσμα που απηύθυνε στους γονείς των μαθητών ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης για παρεμβάσεις αντιμετώπισης των λειτουργικών προβλημάτων του σχολείου, έγινε αφορμή για παρέμβαση από πλευράς του Αντιδημάρχου. Αντί όμως η παρέμβαση αυτή να προσανατολιστεί στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων, στράφηκε... στο σύλλογο και τη λειτουργία του.

Ετσι, είκοσι μέρες περίπου αφού ο Σύλλογος μοίρασε ενημερωτική επιστολή στους γονείς «σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου», ο αρμόδιος για θέματα παιδείας Αντιδήμαρχος απέστειλε έγγραφα (στις 3-4-2012) στη διευθύντρια και στο σχολείο με τα οποία ζητά να σταλεί στο γραφείο του «εντός τριών ημερών» «επικυρωμένο αντίγραφο της συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου», στην οποία οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απευθυνθούν στους γονείς των μαθητών. Επίσης ζητά από τη διευθύντρια να ενημερώσει αν υπογράφει την επιστολή «διότι έχει κυκλοφορήσει ανυπόγραφη».

Οι καθηγητές του σχολείου ανέφεραν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους ότι πέρα από την καθυστέρηση στην παραλαβή των σχολικών βιβλίων, το κυλικείο του σχολείου έκλεισε λόγω άρνησης της σχολικής επιτροπής να προβεί σε ρύθμιση του ενοικίου και των οφειλών της μισθώτριας, ενώ λόγω ελλείψεων σε φύλακες έχουν γίνει δύο διαρρήξεις στο σχολείο, κλάπηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η σχολική επιτροπή δηλώνει αδυναμία να τους αντικαταστήσει λόγω της υποχρηματοδότησης κ.ά. Ο σύλλογος διδασκόντων ενημερώνει τους γονείς ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα τα έχει θέσει στους αρμόδιους φορείς: Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, Σχολική Επιτροπή, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το περιεχόμενο της επιστολής φαίνεται πως προκάλεσε «ερωτηματικά» στον Αντιδήμαρχο για το πώς αποφάσισαν οι καθηγητές να τη συντάξουν, αντί να προκαλέσει παρεμβάσεις επίλυσης των προβλημάτων και προχώρησε σε αυτή την... πρωτόγνωρη κίνηση ιδιότυπου «υπηρεσιακού ελέγχου» στα του συλλόγου.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απήργησαν απαιτώντας τα δίκια τους

Καθολική ήταν η συμμετοχή των έκτακτων εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε ο Σύλλογος, ενώ αντίστοιχα μαζική ήταν και η συμμετοχή του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στην 4ωρη στάση εργασίας που κηρύχθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης στους εκτάκτους.

Ετσι, χτες, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν έγιναν μαθήματα. Το μόνο μάθημα που παραδόθηκε και συζητήθηκε διεξοδικά είναι αυτό της αναγκαιότητας του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα όλων των εργαζομένων και των σπουδαστών, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στους χώρους του ΤΕΙ και συζητήσεις για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (από το Νοέμβρη του 2011) για τους εκτάκτους, την υπογραφή των Συμβάσεών τους για το εαρινό εξάμηνο, την αύξηση των κονδυλίων για το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, την αύξηση του προϋπολογισμού συνολικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων και την καταβολή επιδόματος ανεργίας. Αντιδρούν στη μείωση των επιδομάτων, στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, που οδηγεί στην ολοκληρωτική μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε εμπόρευμα, απαξιώνει τα πτυχία, αλλά και στο «κούρεμα» του χρέους, που έγινε στις πλάτες του λαού της χώρας και σε βάρος της Παιδείας και της Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ