ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟ 11

Είχαμε τη τύχη, την τιμή να μεγαλώσουμε και να μπούμε σε οικογένειες που γαλουχήθηκαν σε δύσκολους καιρούς αλλά μας γέμιζαν ομορφιά, αγάπη, πίστη στο δίκιο και μίσος για το άδικο, με την παρουσία τους, με τη ζεστασιά τους, με τις ιστορίες και τις φωτογραφίες αυτών που χάθηκαν στον αγώνα. Σε σπίτια που κάηκαν ξανά και ξανά από τους ναζί στην Κατοχή και απ' αυτούς που τους διαδέχτηκαν, συμμορίες και ΜΑΥδες. Που χτίστηκαν και ξαναχτίστηκαν με αίμα, κόπο και ιδρώτα απ' αυτούς που επέμεναν να μείνουν όρθιοι. Με αυτά μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε, με όλα αυτά γαλουχηθήκαμε. Σ' αυτές τις δύσκολες εποχές, στις χαρές και στις λύπες, μας λείπουν αλλά τους νιώθουμε κοντά μας, να μας κρατούν το χέρι.

Στις συνθήκες που το σύστημα αποκαλύπτεται και δείχνει τη βαρβαρότητά του, που άφησε τον λαό μας και τους λαούς απροστάτευτους μπροστά στην πανδημία, που στο όνομα των κερδών, στο μοίρασμα των αγορών, ετοιμάζει νέους πολέμους, αισθανόμαστε την ανάγκη να στηρίξουμε οικονομικά το Κόμμα που αταλάντευτα στάθηκαν δίπλα του μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Προσφέρουμε στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας προσώπων, που πάλεψαν σε όλη τους τη ζωή για το καλό των ανθρώπων, για έναν κόσμο δίκαιο, ειρηνικό, σοσιαλιστικό. Ανθρωποι που μας γαλούχησαν με τις ανθρωπιστικές αξίες, την αγάπη για τον άνθρωπο, την προσφορά, την αξιοπρέπεια και τον αγώνα. Για να έχουν δικαίωση τα όνειρα και οι αγώνες τους, προσφέρουμε στο Κόμμα τους, στο Κόμμα μας, το Κόμμα των αγώνων και των θυσιών, το ποσό των 700 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στους προπαππούδες και παππούδες μας ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΠΝΙΑ (φωτ.) και ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑ (φωτ.) από την Εκκάρα (Κάτω Αγόριανη Δομοκού), αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που τους συνέλαβαν οι Γερμανοί ύστερα από προδοσία και εκτελέστηκαν μαζί με άλλους αγωνιστές, τον Αύγουστο του '44. ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΠΝΙΑ (φωτ.), σύζυγο του Χρήστου, που για την προσφορά της οικογένειας για την απελευθέρωση της πατρίδας βρέθηκε με έναν άνδρα εκτελεσμένο από τους Γερμανούς, με δύο παιδιά δολοφονημένα από το αστικό κράτος, τρία παιδιά στις φυλακές και στις εξορίες, μόνη της στο χωριό μαζί με μια τυφλή θεία με τις καθημερινές προκλήσεις των ΜΑΥδων, των χωροφυλάκων και των συνεργατών των Γερμανών. Δεν άντεξε και πέθανε το 1958.

ΓΙΑΚΑΣ ΣΙΜΟΣ
ΓΙΑΚΑΣ ΣΙΜΟΣ
Στη μνήμη των παιδιών τους, θείων και παππούδων μας, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΠΝΙΑ (φωτ.), μέλους του ΚΚΕ και στελέχους του ΕΑΜ, ο οποίος διώχτηκε και βασανίστηκε από τις συμμορίες που δρούσαν στην περιοχή του Δομοκού, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε από τα στρατοδικεία της σκοπιμότητας το 1949, στην Ξηριώτισσα στη Λαμία. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΝΙΑ, μέλους της ΕΠΟΝ και μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε σε ηλικία 17 ετών στη Μάχη της Καΐτσας το '49. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΑΚΚΑ, που σκοτώθηκε από τους ΜΑΥδες του χωριού το φθινόπωρο του '47. ΘΑΝΑΣΗ ΣΑΚΚΑ, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη Γράλιστα των Αγράφων το '48. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΚΚΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, που αφού βρέθηκε για χρόνια στην πολιτική προσφυγιά, γύρισε και πέθανε στην Ελλάδα το 2006.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΑ (φωτ.), μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, που ύστερα από τη σύλληψή του τον Αύγουστο του '49 φυλακίστηκε και εξορίστηκε, και ο οποίος μέχρι και τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας, το Δεκέμβρη του 2011, ήταν μέλος του ΚΚΕ. Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΑΛΙΔΗ ΚΑΠΝΙΑ (φωτ.), συντρόφου της ζωής του Κώστα, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, ιδρυτικού μέλους και Γραμματέα της ΕΠΟΝ στο χωριό της (Σκάρμιτσα Δομοκού), και η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της, τον Απρίλη του 1998, παρέμεινε στο πλάι του Κόμματος.

Στον ΠΑΣΧΑΛΗ ΣΑΚΚΑ (φωτ.), μέλος του ΚΚΕ και μαχητή του ΕΛΑΣ, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς, και ο οποίος όλη του τη ζωή ήταν δίπλα στο ΚΚΕ και «έφυγε» από κοντά μας τον Ιούλη του 2017. Στην ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΚΚΑ (φωτ.), κόρη του Χρήστου Καπνιά και σύζυγο του Πασχάλη Σακκά, στέλεχος της ΕΠΟΝ στο χωριό Εκκάρα Δομοκού, η οποία βασανίστηκε από τις συμμορίες και έκανε 3 χρόνια στις φυλακές Λαμίας και Αβέρωφ, έμεινε δίπλα στο Κόμμα και βοηθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε μέχρι το τέλος της ζωής της, τον Γενάρη του 2012. Στην ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ (φωτ.), κόρη του Χρήστου Καπνιά, μέλος της ΕΠΟΝ, που πέρασε τα πάνδεινα στα χέρια των Σούρληδων και των Βουρλάκηδων, και για την αντιστασιακή της δράση το καθεστώς της μισαλλοδοξίας την «επιβράβευσε» με 3 χρόνια στις φυλακές Λαμίας και Αβέρωφ. Μέχρι το τέλος της ζωής της στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ. «Εφυγε» από κοντά μας τον Απρίλη του 2017. Στον ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ (φωτ.), παιδί της προσφυγιάς, ο οποίος έζησε την Αντίσταση στο Περιστέρι, παντρεύτηκε την Αντωνία με την αποφυλάκισή της και ήταν πάντα δίπλα στο ΚΚΕ μέχρι και τον Μάρτη του 2013 που «έφυγε» από τη ζωή.

ΚΑΠΝΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΠΝΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΠΝΙΑ (φωτ.), γιο του Κώστα και της Δήμητρας, ο οποίος από μικρός ακολούθησε τον δρόμο του αγώνα, στην αρχή ως μέλος της ΚΝΕ και αργότερα ως μέλος του Κόμματος. Εκπαιδευτικός που τίμησε την ιδιότητά του ως κομμουνιστής και δάσκαλος. «Εφυγε» πρόωρα από κοντά μας, ύστερα από παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο, τον Σεπτέμβρη του 2018, σε ηλικία 59 ετών.

Στον ΤΑΣΟ ΣΤΑΥΡΙΔΗ, γιο της Αντωνίας και του Κώστα, που βιώσαμε με τραγικό τρόπο την απώλειά του, αφού σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1992. Στη σύντομη ζωή του έλαβε μέρος στο προοδευτικό νεολαιίστικο κίνημα.

Τα παιδιά και ανίψια τους Αννυ, Στέλλα, Τάκης, Χάρης και Ευθυμία, Γιώργος και Ρίτα, Νίκη, και τα εγγόνια τους, Σταύρος, Κωστής, Δήμητρα, Γιάννης, Απόλλωνας και ο μικρός Χρηστάκης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

Η σύζυγός του, Ολγα, και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΣΙΜΟΥ ΓΙΑΚΑ προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

Ο γιος του Γιώργος

***

ΦΩΤΟ

Πριν 4 χρόνια, στις 7/3/2018, «έφυγε» από τη ζωή ο σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΤΣΕΛΟΥΔΗΣ. Γεννημένος στον Νέο Πύργο Ιστιαίας Ευβοίας το 1935, με προσφυγική καταγωγή, από μικρός μπολιάστηκε με τις κομμουνιστικές ιδέες και αξίες, στρατεύτηκε στο ΚΚΕ και έδινε μέχρι το τέλος αταλάντευτα τη μάχη για μια καλύτερη ζωή, για μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και πρόεδρος στην Κοινότητα πάλεψε για την ανάδειξη των προβλημάτων του χωριού του και την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.

ΚΑΠΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΚΑΠΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ιστιαίας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στον αγώνα και τη ζωή, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΟΥΠΑ (φωτ.), που φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατό του, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου, ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων.

Η σύζυγος Βασιλική Λούπα και τα παιδιά του Φάνη και Τάσος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΚΙΒΙΔΗ, καθώς πέρασαν δύο χρόνια από τον θάνατό του, προσφέρω στο ΚΚΕ, το Κόμμα που πίστεψε, αγάπησε και αγωνίστηκε μαζί του σε όλη του τη ζωή, το ποσό των 500 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δοβρά Βέροιας.

Η κόρη του, Μαρία Τακιβίδη

***

ΦΩΤΟ

Η ΚΟΒ Ανω Κώμης προσφέρει στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΡΕΚΑ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, 85 ευρώ μέσω ΤΟ Κοζάνης. Ηταν πάντα πιστός στο ΚΚΕ και πάντα σταθερός σε όλες τις μάχες. Ξεχώρισε για τη δράση του μέσα στις γραμμές του Κόμματος, που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου, συντρόφου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΡΙΠΙΔΗ, που μέσα από τις γραμμές του Κόμματος αγωνίστηκε αταλάντευτα έως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του, καθώς και στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου και φίλου ΜΙΛΤΟΥ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Νατάσα Καριπίδου

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο πολυαγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ. Μέχρι την τελευταία του πνοή πάλευε αταλάντευτα στο πλευρό του ΚΚΕ, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Δυτικής Πετρούπολης 300 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στις 27/1/2022 «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας σε ηλικία 43 ετών ο αγαπημένος, σεμνός και καλόκαρδος σύντροφος ΑΛΕΚΟΣ ΛΑΖΟΣ από Βουτσαρά Ιωαννίνων. Οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ζίτσας Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στην οποία ήταν και ο ίδιος μέλος, αντί για στεφάνι προσφέρουμε 100 ευρώ για οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ανταποκριθούμε και στα μεγάλα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά μας, για την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες όλο και περισσότερων λαϊκών ανθρώπων του μόχθου στην περιοχή μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στον δρόμο της ανατροπής.

***

ΦΩΤΟ

Τιμούμε με ετήσιο μνημόσυνο τον λατρεμένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, ΙΩΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ του Κωνσταντίνου, που παρέμεινε πιστός στις αξίες και στα ιδανικά του μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης.

***

ΦΩΤΟ 6

Ο σ. Ηλίας Αλεξόπουλος από το Αίγιο προσφέρει στο Κόμμα, στη μνήμη του Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ, του Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, του Α. ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, του Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, του Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, του Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ και όλων των μαρτύρων του ΚΚΕ, που αγωνίστηκαν για την υπόθεση της εργατικής τάξης, το ποσό των 500 ευρώ, ως πρώτη δόση, μέσω της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΠΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΠΑΣ

ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ
ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ

ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΝΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΝΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ

ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΛΑΖΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΛΑΖΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΠΝΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΠΝΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΚΚΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΚΚΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΛΙΔΗ ΚΑΠΝΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΛΙΔΗ ΚΑΠΝΙΑ

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΑΚΚΑΣ

ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΠΝΙΑ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΠΝΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΣΑΚΚΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΚΙΒΙΔΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΚΙΒΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΤΣΕΛΟΥΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΤΣΕΛΟΥΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ