ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικά πολεμικά πλοία στον Πειραιά

Ολοκληρώθηκε νέα πολυήμερη «συνεκπαίδευση» ελληνικών και αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων

Το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπούς» είναι από χτες στον Πειραιά και έτοιμο να μεταβεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να πάει στον Περσικό

Phasma

Το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπούς» είναι από χτες στον Πειραιά και έτοιμο να μεταβεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να πάει στον Περσικό
Στον Πειραιά κατέπλευσε, εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George HW Bush», ερχόμενο από τα Στενά του Γιβραλτάρ, επισήμως τουλάχιστον για αποστολή στη Μεσόγειο και την Αραβική Θάλασσα. Το μήκους 332,8 μέτρων αεροπλανοφόρο αγκυροβόλησε χτες το πρωί στον Φαληρικό όρμο, ενώ στο αγκυροβόλιο του Πειραιά κατέπλευσε και το αμερικανικό καταδρομικό «USS Philippine Sea».

Το «George HW Bush», κατηγορίας «Νίμιτς», είναι το δέκατο και πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μπορεί να μεταφέρει 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ υπολογίζεται ότι από το αεροπλανοφόρο έχουν δυνατότητα άμεσης προσνήωσης και απονήωσης οχτώ μοίρες μαχητικών. Το πλήρωμά του αποτελείται από 3.200 ναύτες και 2.480 αεροπόρους.

Συνοδευόμενο από ομάδα σκαφών, που συνθέτουν την «Carrier Strike Group», απέπλευσε από τη Ναυτική Βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια στις 15 Φλεβάρη και εκτελεί τη δεύτερη επιχειρησιακή του αποστολή στην περιοχή ευθύνης του 5ου και 6ου Αμερικανικού Στόλου. Επισήμως, μεταξύ των καθηκόντων του θα είναι και η υποστήριξη της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία», που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα με τους παραπάνω ελλιμενισμούς αμερικανικών πολεμικών πλοίων και καθώς η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, στην Ελλάδα βρέθηκε και ο διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (United States Air Forces in Europe - USAFE, Air Forces Africa - AFAFRICA), πτέραρχος Frank Gorenc. Συναντήθηκε στην Αθήνα με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, ενώ ακολούθως επισκέφτηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση στη Σούδα, στο πλαίσιο «συνεκπαίδευσης» με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία που διήρκεσε από τις 13/2 ως χτες, 4/3. Από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχε η 494th Fighter Squadron της USAFE που εδρεύει στη Βρετανία.

Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα εκτελέστηκαν πτήσεις εξοικείωσης, εναέριας μάχης, προσβολών σε τακτικό Πεδίο Βολής, αποστολές COMAO (Composite Air Operations), εναέριου ανεφοδιασμού και συνεργασία με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, δώδεκα αμερικανικά αεροσκάφη F-15E και 258 άτομα, προσωπικό της 494th Fighter Squadron.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Επικίνδυνες οι εξελίξεις για τους Ουκρανούς εργάτες

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέδωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η οποία έχει ως εξής:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ενημερώνει την Παγκόσμια Εργατική Τάξη ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν αποτελούν "νίκη της δημοκρατίας" όπως ισχυρίζονται υποκριτικά το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, πρώτα απ' όλα για την εργατική τάξη της Ουκρανίας, για τους λαούς στην ευρύτερη περιοχή και για την παγκόσμια ειρήνη.

Η χώρα της Ουκρανίας είναι μια πλούσια χώρα με μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είναι μια χώρα με κρίσιμους αγωγούς Ενέργειας και μια χώρα με θέση σημαντική στο γεωστρατηγικό χάρτη.

Η νέα ουκρανική κυβέρνηση, που αποτελείται από αντιδραστικές - αντεργατικές πολιτικές δυνάμεις, πήρε την εξουσία με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η νέα κυβέρνηση είναι μαριονέτα των ιμπεριαλιστών, που την τοποθέτησαν, για να προωθήσει συγκεκριμένα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά πλάνα.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν ότι οι ναζιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις είναι όργανα του καπιταλιστικού συστήματος και εχθροί της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που ζουν στην Ουκρανία. Στηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων που ζουν στην Ουκρανία να αγωνιστούν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και ενάντια στους κινδύνους που γεννούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία».

ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ερίζουν για το ποια στάση υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι «μένει ουραγός των εξελίξεων», ότι προχωρά σε «επικοινωνιακά παιχνίδια» και «ανεδαφικές προτάσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το δικό του στίγμα για το πώς κατά τη γνώμη του θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Κάλεσε, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει ενέργειες που να εξασφαλίσουν «την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας και «την ασφάλεια όλων των πολιτών της», μέσω των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει (βλ. ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.).

Στην «ανάγκη ενεργού παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας» επιμένει η ΔΗΜΑΡ, κρύβοντας το ρόλο της «διεθνούς κοινότητας» στα όσα συμβαίνουν την Ουκρανία. Μάλιστα καλεί την ΕΕ να απλώσει γρήγορα δίχτυα και οι «χρηματοπιστωτικοί της θεσμοί» να παρέμβουν για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας. Στέλνει, τέλος, μήνυμα στις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης ότι η περίπτωση δεν προσφέρεται για «επιβεβαίωση κομματικών σχεδίων» και πως «η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μομφή στον Ε. Βενιζέλο ότι έσπευσε «πριν οποιονδήποτε άλλο να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των νεοναζιστών» απηύθυνε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, συμπληρώνοντας με νόημα πως «το πρόβλημα είναι ότι εμφανίζονται σαν επιλογές της Ελλάδος». Περισσότερο σαφής ο Τ. Κουίκ, τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος, κατήγγειλε τον Ε. Βενιζέλο ότι προκαλεί «ανεπανόρθωτη ζημιά στα διεθνή συμφέροντα της χώρας» και την αφωνία του για «τη σημερινή μη νόμιμη και πραξικοπηματική κυβέρνηση» της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σχολιάζει τις τοποθετήσεις των κομμάτων, εγκαλώντας τα ότι δεν «αντιλαμβάνονται πώς διαμορφώνονται οι κοινοτικές διαδικασίες και οι διεθνείς συσχετισμοί», ότι «θέλουν μια Ελλάδα απομονωμένη, εκτός ευρωπαϊκών συσχετισμών, που με αφορμή κάθε διεθνές πρόβλημα μειώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και εκθέτει σε αυξημένους κινδύνους τα εθνικά της συμφέροντα» και πως παρασύρονται από «φτηνές μικροκομματικές σκοπιμότητες».

ΕΕΔΥΕ
Οι ιμπεριαλιστές πατάνε ξανά επί πτωμάτων

«Αυτή είναι η ΕΕ, αυτό είναι το ΝΑΤΟ, αυτή και η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ! Πιστοί υπηρέτες του συστήματος, δολοφόνοι στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων, που πατάνε στην κυριολεξία επί πτωμάτων αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, ανασύροντας το φασισμό και τον αντικομμουνισμό, για να εντείνουν την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού της χώρας». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμα: «Μετά από την πολύμηνη παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, τη συστηματική προώθηση των ναζιστικών οργανώσεων και κομμάτων, απογόνων των SS (όπως δηλαδή και τα μαντρόσκυλα του συστήματος στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή), με σκοπό την τρομοκράτηση των μειονοτήτων και συνολικά του ουκρανικού λαού, η "φυτευτή" από τα μονοπώλια κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητά τώρα εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που έχουν μακελέψει διαχρονικά τόσους και τόσους λαούς! Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει καθένας πόσο "τυχαία" και "ανεπιτήδευτη" είναι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή».

Η ΕΕΔΥΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξυφαίνονται στην περιοχή. Τονίζει πως είναι ο ουκρανικός λαός που «ενωμένος πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στον προσεταιρισμό του από οποιονδήποτε ιμπεριαλιστή και ιμπεριαλιστικό οργανισμό» και καταλήγει: «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός είναι ένας και είναι κοινός εχθρός των λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ