ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
«Κοροϊδία» το επίδομα ανεργίας

Ανακοίνωση για την πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων

Η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση «επιδόματος ανεργίας» από 3 έως 9 μήνες μόνο, σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν διακοπή επαγγέλματος, είναι σκέτη κοροϊδία, αφού τα κριτήρια που τίθενται από το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά. Από τους δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τα τελευταία χρόνια, είναι ζήτημα αν θα πάρουν επίδομα το 10%. Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ Μαγνησίας, στην οποία σημειώνεται:

«Το γεγονός και μόνο ότι από το φιλοδώρημα των 360 ευρώ εξαιρούνται όσοι έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση, αποδεικνύει τον εμπαιγμό της τρικομματικής κυβέρνησης. Ενα δεύτερο εμπόδιο που βάζει η Υπουργική Απόφαση είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, για συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ. Αλήθεια; Ποιος μικρομαγαζάτορας σήμερα κλείνει την επιχείρησή του και δε χρωστάει στον ασφαλιστικό του φορέα;

  • Ποια οικογένεια μπορεί να ζήσει με εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο;
  • Σε εποχή που τα μαγαζιά καταγράφουν μόνο ζημιές, ποιο μικρομάγαζο θα έκλεινε σήμερα αν είχε κέρδη 20.000 ευρώ το χρόνο; Από στοιχεία του ΟΑΕΕ είναι γνωστό ότι πάνω από 400.000 μικροεπαγγελματίες είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι, γιατί λόγω της κρίσης και της αναδουλειάς αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, προτιμώντας να πάνε ένα πιάτο φαγητό στην οικογένειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά σε κάθε ένα ασφαλισμένο και κανείς δε μας λέει πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Τα χρήματα αυτά υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια και επαρκούν να καλύψουν όλους τους άνεργους συναδέλφους.

Απαιτούμε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν άμεσα στον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΕ ώστε να καλυφθούν αυτές ακριβώς οι ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκε ο λογαριασμός αυτός.

Είναι ανάγκη επίσης να απλουστευτούν οι φορολογικές διαδικασίες διακοπής των εργασιών των επιχειρήσεων, για μικροεπαγγελματίες που στην ουσία έχουν χρεοκοπήσει, αλλά αδυνατούν να κλείσουν τα φορολογικά τους βιβλία, εμφανίζονται τυπικά ότι λειτουργούν και το μόνο που κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη στα ταμεία και στις τράπεζες. Στην ουσία, αυτοί οι μικρομαγαζάτορες είναι άνεργοι, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ούτε αυτό το φιλοδώρημα που ονομάζει η κυβέρνηση Επίδομα Ανεργίας Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ, απαιτεί: ·

  • Καθολικό επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο χρόνο είναι άνεργοι.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους».
«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ» ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Μπούσουλας τα χαράτσια στη λαϊκή περιουσία

Αδυναμία προσδιορισμού αντικειμενικών τιμών στην ακίνητη περιουσία διαπιστώνεται από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της συρρίκνωσης μέχρι και ανυπαρξίας αγοραπωλησιών στις περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται ότι οι σημερινές εμπορικές τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και από τις αντικειμενικές που ισχύουν από το 2007. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για την «αναμόρφωση» του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών, κατά τρόπο που να μην προκύπτουν ελαφρύνσεις, κυρίως για μια σειρά από χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως για το «ενιαίο τέλος ακινήτων» που σκοπεύουν να βάλουν σε εφαρμογή από το β' εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου:

Σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλες πυκνοκατοικημένες ζώνες της χώρας διαπιστώνεται πτώση τιμών από 10% μέχρι και 50%.

Σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας της χώρας, κυρίως σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεται συγκράτηση ή ακόμη και αύξηση των εμπορικών τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση θα επανασχεδιάσει το σύστημα, με μπούσουλα τα φορολογικά έσοδα που περιμένει να εισπράξει. Στα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές συγκαταλέγονται: Το ενιαίο τέλος ακινήτων, τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, φόροι μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών, φόροι υπέρ ΟΤΑ κ.ά.

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά

Για σκληρότερη ακόμα λιτότητα τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, ο οποίος όμως εξέφρασε την πίστη και την ελπίδα, ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού!.. Μίλησε επίσης και αισιόδοξα μηνύματα στην οικονομία, τα οποία συνέδεσε με τους δείκτες συμπεριφοράς του κεφαλαίου.

Οι δηλώσεις Προβόπουλου, έγιναν με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια χτες το μεσημέρι, όπου και υποστήριξε ότι «έχουμε διανύσει ένα 70% της διαδρομής. Μας απομένει όμως ένα 30%». Για να προσθέσει όμως στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «...αλλά όπως ξέρετε, στον μαραθώνιο το τελευταίο κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και το πιο εξαντλητικό». Και αφού περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τη νέα καταιγίδα των μέτρων που θα ακολουθήσουν, μίλησε για την ανάγκη της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος ως το τέλος, ως το ολοκληρωτικό δηλαδή τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. «Πιστεύω και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι το τέλος, για να μην αφήσουμε και τις θυσίες που έχει υποστεί ο λαός να πάνε χαμένες και έτσι στο τέλος να μη χάσουμε αυτήν τη μάχη και να κερδίσουμε το έπαθλο» ανέφερε συγκεκριμένα. Οσο για τα θετικά σημάδια και τα αισιόδοξα μηνύματα στα οποία αναφέρθηκε, αυτά αφορούν τις θετικές εξελίξεις στο χώρο του τραπεζικού κεφαλαίου. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «οι τράπεζες βρίσκονται σε θετική πορεία», ενώ ανέφερε ότι το Φλεβάρη επέστρεψαν περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούνη και μετά έχουν επιστρέψει περίπου 16 - 17 δισ. ευρώ.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των σκληρών πολιτικών λιτότητας των τελευταίων τριών χρόνων, μίλησε για την επίτευξη μεγάλης προόδου στη «δημοσιονομική εξυγίανση», την απόκτηση της «χαμένης ανταγωνιστικότητας» και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Μηχανή» αναγνώρισης ιαματικών πηγών

«Ανακεφαλαίωση» στο έργο της αναγνώρισης ιαματικών πηγών κάνει το αρμόδιο υπουργείο με ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί 15 πηγές από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων. Προφανώς εκτιμάται ότι η υπόθεση έχει «ψωμί» για κάποια συμφέροντα, σε συνδυασμό και με τα νέα μέτρα «διευκόλυνσης» των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι εξής πηγές: Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου - Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι - Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα - Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι - Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος (Αρτα), Ν. Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός) και Τραϊανούπολη (Εβρος).

ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς

Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δυναμικότητας έως 10 δωματίων δρομολογεί η κυβέρνηση. Με νομοθετική ρύθμιση θα οριστεί, οι ξενοδόχοι αυτής της κατηγορίας, να αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά όπως οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ανάλογης δυναμικότητας και δε θα είναι υποχρεωτική η ένταξή τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα των ξενοδόχων που η ικανοποίησή του ανακοινώθηκε χτες, μετά τη συνάντηση που είχαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ενωση Ξενοδόχων Λακωνίας με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση. Οι μικροξενοδόχοι θα έχουν το δικαίωμα ασφάλισης μόνο στον ΟΓΑ, εφόσον έχουν μέχρι 5 δωμάτια, ενώ για ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 10 δωματίων οι ιδιοκτήτες τους, εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, θα μπορούν να ασφαλίζονται σε άλλο φορέα, εκτός ΟΑΕΕ. Σε όλη τη χώρα εκτιμώνται σε 1.485 τα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ