ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
1943: Ο λαός της Αθήνας ματαιώνει την επιστράτευση

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των χιτλερικών σχεδίων για την «πολιτική επιστράτευση», το Φλεβάρη του 1943, το ΕΑΜ μπήκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη ματαίωσή της. Μετά από σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων εκδηλώσεων, οι οποίες σημείωσαν απόλυτη επιτυχία, ορίστηκε η 5ηΜάρτη ως η μέρα για το μεγάλο ξεσηκωμό. Η Αθήνα έμοιαζε με ένα καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί.

Στις 5 Μάρτη του 1943 κήρυξαν απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι των άλλων κλάδων. Ολα τα καταστήματα της Αθήνας έκλεισαν. Πυκνές μάζες λαού απ' όλες τις συνοικίες, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα εναντίον της πολιτικής επιστράτευσης, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Πάνω από 200.000 λαού πήραν μέρος σ' αυτήν την κινητοποίηση. Σ' όλους του δρόμους, γύρω από την Ομόνοια και το Σύνταγμα διεξήχθησαν πραγματικές μάχες. Η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η πλατεία Δημαρχείου, ο χώρος μπροστά από την Ακαδημία, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το πανεπιστήμιο, η στοά Πεσμαζόγλου μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, μεταξύ των άοπλων διαδηλωτών και των Γερμανοϊταλών, που προσπαθούσαν να διαλύσουν τις πυκνές φάλαγγες των Ελλήνων πατριωτών. Πολλοί ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες.

Καμιά δύναμη, όμως, δε στάθηκε ικανή να συγκρατήσει το ζωντανό εκείνο χείμαρρο, που απώθησε τις ισχυρές εχθρικές δυνάμεις και, αφοπλίζοντας αρκετούς Ιταλούς στρατιώτες, όρμησε στο υπουργείο Εργασίας, όπου έβαλε για δεύτερη φορά φωτιά στα αρχεία, και έκαψε τις καταστάσεις επιστράτευσης που είχαν ήδη συνταχτεί.

Ταυτόχρονα, στον Πειραιά απεργοί εργάτες έκαναν επίθεση στο παράρτημα Εργασίας του Λιμανιού και το έκαψαν. Και στον Πειραιά οι διαδηλωτές είχαν αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Οι απειλές της κυβέρνησης των ανδρεικέλων, ότι θα προβεί σε μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και θα «πατάξει τους ταραξίες» δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Ο λαός, με την καθοδήγηση του ΕΑΜ, συνέχισε την πάλη του. Παρά τη δήλωση του κατοχικού πρωθυπουργού ότι δε θα γίνει επιστράτευση, η απεργία συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Μάρτη, οπότε οι Γερμανοί εξουσιοδότησαν τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό, πως τα μέτρα της πολιτικής επιστράτευσης δε θα ισχύσουν στην Ελλάδα. Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά πέτυχε μια λαμπρή νίκη.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1951 Τα ξημερώματα, στο χώρο των εκτελέσεων του Γεντί- Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, διαπράττεται ένα ακόμη έγκλημα της αμερικανοκρατίας και της ξενόδουλης κυβέρνησης εις βάρος του λαϊκού κινήματος: Εκτελείται ο 23χρονος Νίκος Νικηφορίδης, ΕΠΟΝίτης κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης και πρωτοπόρος αγωνιστής του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα. Το έγκλημά του ήταν ότι μάζευε υπογραφές για την Ειρήνη, κάτω από το κείμενο της «Εκκλησης της Στοκχόλμης», το οποίο ζητούσε να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο. Η κατηγορία με την οποία εκτελέστηκε ήταν «απόπειρα διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών».

Σε ηλικία μόλις 15 χρονών οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στη συνέχεια το 1947, μόλις 17 χρονών, εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου και βασανίστηκε από τον μετέπειτα δικτάτορα Ιωαννίδη. Κατόπιν, και με σοβαρά ψυχικά και σωματικά τραύματα, πήγε στη Θεσσαλονίκη και αφοσιώθηκε στην πάλη για την Ειρήνη, όπου προσπαθούσε να οργανώσει το «Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο Νέων». Η εκτέλεση του Νικηφορίδη ήταν μια πράξη εκφοβισμού του ελληνικού λαού και παραδειγματισμού, για όσους θα ήθελαν να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1933 Μετά την προβοκάτσια των ναζί με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (27 Φλεβάρη) άρχισε ένα όργιο διωγμών εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Κόμματος Ερνστ Τέλμαν, ενώ λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνονται όλοι οι κομμουνιστές βουλευτές.

1950 Διεξάγονται εκλογές μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων. Παρά το γεγονός, ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής παράταξης», ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ, πήρε 163.824 ψήφους και 18 έδρες στη Βουλή.

1966 Ενα Μπόινγκ 707 της βρετανικής BOAC συντρίβεται φλεγόμενο στο όρος Φούτζι στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και τα 124 άτομα που επέβαιναν σ' αυτό.

1981 Νέος ισχυρός σεισμός πλήττει την Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες και γίνεται αισθητός από το Βόλο μέχρι την Πάτρα. Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίζονται, όλα λόγω του πανικού που προκάλεσε ο σεισμός, ενώ καταρρέουν 130 σπίτια.

1985 Η Περσία βομβαρδίζει την επαρχιακή πρωτεύουσα Βασόρα του Ιράκ ως αντίποινα για το βομβαρδισμό από ιρακινό αεροσκάφος ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο ιρανικό έδαφος.


Καιρός

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανόν στο Ιόνιο τοπικά θυελλώδεις, ενώ στα ανατολικά ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10-24, στα νησιά από 12-20 και στη Θεσσαλονίκη από 8-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-23 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ