ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Ζεσταίνονται τα τρακτέρ

Πυκνώνει συνεχώς το μπλόκο του Δρούγου

Με την παράταξη πολλών ακόμα τρακτέρ στο Δρούγο,στον παλιό Εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρδίτσας, οι αγρότες του Δομοκού απαντούν στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στην άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Χτες ο αριθμός των τρακτέρ που είναι παραταγμένα στη θέση Δρούγος ξεπέρασαν τα 300 και τις επόμενες μέρες σταδιακά αναμένεται να προστεθούν πολλά ακόμα. Την ίδια ώρα, πολλοί αγρότες τοποθετούν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, έτοιμοι να μετακινηθούν σε επίκαιρα σημεία του Εθνικού δρόμου.

Στη Λιβαδειά,η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της επαρχίας Λιβαδειάς απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο αποκλεισμού του "ργανισμού Βάμβακος". Χτες, εξάλλου, για τρίτη μέρα, παρέμειναν παραταγμένα τα τρακτέρ στην πλατεία Ορχομενού. Παράλληλα πολλοί αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί - όπως π. χ. του Αϊ Γιώργη και Διόνυσου - παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση και για την παράταξη των τρακτέρ στον Εθνικό δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς. Κάλεσμα για παράταξη των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών απευθύνουν αγροτικά στελέχη της ΟΑΣ Θηβών και της Συντονιστικής Επιτροπής Επαρχίας Θηβών σε ενημερωτικές περιοδείες και επισκέψεις που πραγματοποιούν από χωριό σε χωριό.

Στην τελική φάση βρίσκεται η προετοιμασία του παναγροτικού συλλαλητηρίου που διοργανώνουν αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Λαού της Αμφισσας, η ΕΑΣ Αμφισσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας, μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς Αμφισσας, Ιτέας - Κίρρας, Χρυσού και Σερνικακίου. Συμμετέχοντας στον πανελλαδικό ξεσηκωμό, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι αγροτικές οργανώσεις, διοργανώνουμε το παμφωκικό συλλαλητήριο αντίστασης και διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων και πολυεθνικών τροφίμων, που έχουν βάλει για στόχο τους το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Αφού προβάλλουν τα αιτήματα που παλεύει η αγροτιά, επισημαίνουν ιδιαίτερα (τοπικά) την κατακόρυφη πτώση της τιμής παραγωγού για το λάδι (μόλις 450 δρχ. ο άσος), κατάργηση της παρέμβασης, τη μείωση κατά 150 δρχ. της επιδότησης και τις καταστροφικές προτάσεις του νέου κανονισμού ελαιοκαλλιέργειας.

Τέλος, καλούν σε συντονισμένο αγώνα αγροτών - εργαζομένων για την ανατροπή της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής λαίλαπας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Προσχωρούν στον αγώνα

Συλλαλητήρια σήμερα σε Μεσσηνία - Ηλεία, αύριο στη Λακωνία και Σάββατο στο Αστρος Κυνουρίας, ενώ συντονίζεται το Αίγιο

Διευρύνεται το μέτωπο των κινητοποιούμενων αγροτών και στην Πελοπόννησο καθώς, καθημερινά, νέες περιοχές και νομοί προσχωρούν στη μάχη κατά της πολιτικής αφανισμού της υπαίθρου.

Στο "χορό" των αγροτικών κινητοποιήσεων σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους, του θεσσαλικού κάμπου και των άλλων περιοχών μπήκαν από χτες και οι αγρότες της Μεσσηνίας.Με δεκάδες τρακτέρ αγρότες από την περιοχή Βόρειας Πυλίας συγκεντρώθηκαν χτες στη θέση Σωληνάρι και διαδήλωσαν την απαίτησή τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων τους. Αποφάσισαν σήμερα στις 11 το πρωί να επανέλθουν με πολλά ακόμα τρακτέρ στο Ριζόμυλο κοντά στη Μεσσήνη και να παρατάξουν τα τρακτέρ στο δρόμο Καλαμάτας - Μεσσήνης - Πύλου. Ηδη σε πολλά χωριά όπως Χανδρινό, Γλυφάδα, Σωληνάρι, Στενωσιά και Κουκουνάρα αγρότες δηλώνουν έτοιμοι να παρατάξουν τα τρακτέρ συμπαρατασσόμενοι με τους άλλους συναδέλφους τους.

Στο Αίγιο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών της Αιγιάλειας αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα, 9 Φλεβάρη, στην αίθουσα του δήμου Αιγίου παναιγιάλεια σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής (Δήμο, Εργατικό Κέντρο, Σωματεία εργαζομένων, Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.ά.) με στόχο την πραγματοποίηση Παναιγιάλειου Συλλαλητηρίου για την προώθηση λύσης στα προβλήματα των αγροτών. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής περιοδεύουν συνεχώς στα γύρω χωριά καλώντας τους αγρότες να βρίσκονται "επί ποδός" ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στην Ηλεία καθημερινά αυξάνονται οι αγρότες που μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που τους απευθύνουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, τα οποία περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά της Ηλείας. Σήμερα στις 10 π.μ. οι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Πύργου και από εκεί θα πορευτούν στην Εθνική οδό, στη θέση Λατίφι, όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους.

Συγκέντρωση και Συλλαλητήριο οργανώνουν αύριο Παρασκευή και οι αγρότες της Λακωνίας στη Σπάρτη.Η συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα θα γίνει στην είσοδο της Σπάρτης (από την πλευρά του Γυθείου) στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής που έφτιαξαν η Ενωση και οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί του νομού, θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της πόλης και, στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι θα πάνε στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα αποφασιστεί κλιμάκωση του αγώνα με πρώτη κίνηση την τοποθέτηση τρακτέρ στους δρόμους σε συμπαράταξη με τους άλλους συναδέλφους τους.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Κυνουρίας πραγματοποιεί συγκέντρωση το Σάββατο 7 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο Αστρος.

Συλλαλητήρια παντού

Δυναμική απάντηση στην πολιτική αδιαφορίας της κυβέρνησης έδωσαν χτες εκατοντάδες αγρότες της Ζακύνθου,πραγματοποιώντας ένα μαχητικό συλλαλητήριο. Οι αγρότες του νησιού συγκεντρώθηκαν το πρωί στη θέση Λούμπα και από κει με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα κατευθύνθηκαν με πορεία στη νομαρχία, όπου αποκλείοντας το δρόμο για τρεις ώρες, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια οι αγρότες επέστρεψαν στη θέση Λούμπα, όπου και παρέταξαν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Εκεί θα μείνουν μέχρι σήμερα το πρωί, που θα ξαναπραγματοποιήσουν πορεία, με προορισμό αυτή τη φορά το λιμάνι της πόλης, το οποίο θα αποκλείσουν από τις 11 πμ έως τις 5 μμ. Παράλληλα κλιμάκια αγροτών θα περιοδεύουν στα χωριά του νησιού, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στον αγώνα.

Αιτωλοακαρνανία

Τη σκυτάλη του αγώνα παρέλαβε και η Αιτωλοακαρνανία.Οι αγρότες του νομού, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα χτες το πρωί στη γέφυρα Αχελώου, όπου και παρέμειναν μέχρι το απόγευμα, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Ο αγώνας τους όμως θα έχει και συνέχεια. Σήμερα στις 7 μμ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα συνεδριάσει για να αποφασιστεί κλιμάκωση της κινητοποίησης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι περιοδείες στα χωριά.

Χανιά

Σήμερα κατεβαίνουν στους δρόμους του αγώνα και οι Χανιώτες αγρότες. Μετά από απόφαση της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι αγρότες του νησιού θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. έξω από τη Νομαρχία, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Μυτιλήνη

Αγωνιστικά προετοιμάζονται και οι αγρότες της Μυτιλήνης.Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο αύριο, στην προκυμαία της Μυτιλήνης,στις 11 π.μ. Στο μεταξύ μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συνεχίζουν τις περιοδείες στα χωριά, καλώντας τους αγρότες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Πρέβεζα

Την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν χτες το απόγευμα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ακτιο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πρέβεζας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της περιοχής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ακτιο. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να γίνει συγκέντρωση στις 10 του Φλεβάρη, μέρα που στη Λευκάδα θα δικάζονται 28 συνάδελφοί τους για τις περσινές κινητοποιήσεις στο Ακτιο.

Κέρκυρα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας διοργανώνει παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Γι' αυτό το σκοπό, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μμ θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Κεφαλονιά

Μετά το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τρίτη οι αγρότες της Κεφαλονιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νησιού θα συνεδριάσει άμεσα για να καθορίσει την ημέρα που θα γίνει η επόμενη κινητοποίηση, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, την ερχόμενη βδομάδα.

Νόθες εκλογές ΣΥΝεταίρων

Ενα ακόμα νόθο συνέδριο για την επανεκλογή του σαν αντιπροσώπου στην ΟΑΣ Αργολίδας, οργανώνει στην Ομοσπονδία του νομού ο (επιλεγμένος από τους ΠΑΣΟΚους στο προηγούμενο νόθο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ) ΣΥΝεταίρος Π. Πεβερέτος. Συγκεκριμένα την ερχόμενη βδομάδα, η ομάδα Πεβερέτου που ελέγχει τη διοίκηση - της οποίας να σημειωθεί έχει λήξει η θητεία - της ΟΑΣ οργανώνει συνέδριο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν γίνει κανονικά εκλογές στους αγροτικούς συλλόγους. Ετσι, πάνε για συνέδριο με ψεύτικους - και όχι εκλεγμένους κανονικά - αντιπροσώπους προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους για το συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ. Ασφαλώς, το συγκεκριμένο στέλεχος της ΚΠΕ του ΣΥΝ δεν πασχίζει για να υπηρετήσει το αγροτικό κίνημα - μ' αυτό έχει πάρει διαζύγιο από χρόνια... Ολες οι νοθείες μεθοδεύονται σε βάρος του αγροτικού κινήματος και στην πλάτη των αγροτών, με στόχο οι καρεκλοκένταυροι να κρατήσουν την καρέκλα που τους προσφέρουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, "αντιπαροχή" για το κεντροαριστερό άλλοθι και τη στήριξη που παρέχουν στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι, την ώρα που οι αγρότες οργανώνουν τον αγώνα τους, οι καρεκλοκένταυροι, παράλληλα με τις διασπαστικές κινήσεις τους, οργανώνουν νόθες εκλογές - μέχρι να τους εκβράσει το αγροτικό κίνημα...

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Συγκέντρωση καπνοπαραγωγών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης για τον καπνό πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, όπως και η αγανάκτηση, αφού οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των εμπόρων του μόχθου τους, με τις"ευλογίες" της κυβέρνησης. Εκ μέρους της Επιτροπής Καπνοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Επαρχίας Ελασσόνας μίλησε το μέλος της Γιώργος Σαχινίδης,ο οποίος κάλεσε τους καπνοπαραγωγούς να ξεσηκωθούν, όπως οι συνάδελφοί τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που απευθύνουν στην κυβέρνηση, οι καπνοπαραγωγοί απαιτούν την κατάργηση του συμβουλίου καλλιέργειας - εφόσον υπάρχει το καθεστώς των ποσοστώσεων - και η επιδότηση να δίνεται με βάση τις ποσοστώσεις που έχουν για να παράγουν. Επίσης απαιτούν την καταβολή την αξίας των καπνών στην ΑΤΕ από τους εμπόρους πριν παραλάβουν τα καπνά, τη μη κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, τη βαθμολόγηση όλων των καπνών από τον Οργανισμό, για να μη γίνονται αδικίες απ' τους εμπόρους, καθώς και ατέλεια στο πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ