ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ισχυρό μέτωπο αγώνα
  • Μαζικότερη, δυναμικότερη και καλύτερα οργανωμένη από την περσινή, η φετινή αγροτική κινητοποίηση
  • Κύμα συμπαράστασης στην πάλη της αγροτιάς, με παλλαϊκά συλλαλητήρια σε πόλεις της Θεσσαλίας. Συναυλία με λαϊκούς καλλιτέχνες στα μπλόκα, διοργανώνει η ΠΑΣΕ

Συγκεντρώνοντας συνεχώς νέες δυνάμεις - και χτες εκατοντάδες τρακτέρ από χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας έφτασαν στα μπλόκα ενισχύοντάς τα, ενώ δύο νέα μπλόκα στήθηκαν στον Αλμυρό - οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν απτόητοι τη μάχη. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των τρακτέρ επί της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης ξεπερνάει τον αριθμό εκείνων που είχαν συγκεντρωθεί στην περσινή κινητοποίηση, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν εξ αρχής ότι η φετινή κινητοποίηση θα είναι πιο μαζική, πιο δυναμική και καλύτερα οργανωμένη από αυτή των προηγούμενων χρόνων. Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας και των φερεφώνων της που επιχειρούν να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις "υποτονικές" και "μικρότερες του αναμενόμενου".

Οι "φρουροί των μπλόκων" μαζί με όλους τους αγρότες, εκδηλώνουν παντού και πάντα την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν μέχρι τη δικαίωσή τους. Χτες, λοιπόν, σε δύο σημεία της εθνικής οδού έξω απ' τον Αλμυρό,στήθηκαν νέα μπλόκα με τρακτέρ αγροτών της Μαγνησίας. Στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" έφτασαν κι άλλα τρακτέρ από χωριά της Καρδίτσας, ενώ και στο μπλόκο της οδού Βόλου πάνω από 100 τρακτέρ από τα χωριά Ευίδριο, Κατοχώρι, Αγιος Γεώργιος Φαρσάλων και Δοξαρά, Μικρό Βουνό, Κρανώνα της Λάρισας προστέθηκαν στα εκατοντάδες που υπάρχουν εκεί. Στις 4 το απόγευμα έγινε συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού και στα τρία μπλόκα για μια ώρα, προκειμένου οι αγρότες να ενημερωθούν από τα μέλη της ΠΑΣΕ και να πουν τη γνώμη τους και τις προτάσεις τους για την πορεία της κινητοποίησης. Σαν ένας άνθρωπος όλοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι τέλους.

Η αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων αγροτών ενισχύεται και από το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράταξης των άλλων εργαζομένων, του λαού που εκδηλώνεται όλες αυτές τις μέρες.

Σήμερα πραγματοποιούνται παλλαϊκά συλλαλητήρια συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα που διοργανώνουν οι μαζικοί φορείς των νομών. Ανάλογο συλλαλητήριο θα γίνει αύριο στη Λάρισα,όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη μαζικών φορέων του νομού στο Εργατικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα αναμένονται εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων απ' όλη τη χώρα να φτάσουν στα μπλόκα για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στη μαχόμενη αγροτιά. Επίσης, εκατοντάδες ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης φτάνουν στην ΠΑΣΕ, ενώ το Σάββατο διοργανώνεται μεγάλη συναυλία στα μπλόκα.

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕ

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ επισημαίνει: "Πυκνώνουν τα μηνύματα και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα που ξεκινήσαμε στις 2 Φλεβάρη με στόχο να σώσουμε την αγροτική παραγωγή, τη γη που δουλεύουμε με ιδρώτα και αίμα και το ψωμί των παιδιών μας.

Εκατοντάδες αποφάσεις, ψηφίσματα, τηλεγραφήματα και αντιπροσωπείες καταφθάνουν συνεχώς στα μπλόκα και στην ΠΑΣΕ. Μεταξύ αυτών πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες εκφράζουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους τόσο στα δίκαια αιτήματά μας, όσο και στο μαχητικό αγώνα που δίνουμε στα μπλόκα.

Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο, 7 Φλεβάρη και ώρα 3 μ. μ. θα δοθεί στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ" μεγάλη λαϊκή συναυλία μαχητικής στήριξης και αλληλεγγύης των αγροτών, όπου θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι Γιώτα Βέη, Μαρία Δημητριάδη, Γιάννης Θωμόπουλος και Μίλτος Πασχαλίδης.Η ΠΑΣΕ καλεί τους αγρότες των μπλόκων, αλλά και τους κατοίκους της Λάρισας, να την παρακολουθήσουν, εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή τους προς την αγωνιζόμενη αγροτιά".

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Με ενθουσιασμό στη μάχη

Τη θέλησή τους και την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα διατράνωσαν χτες το απόγευμα οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα της Εθνικής οδού. Οι αγρότες πραγματοποίησαν μαζικές ανοιχτές συνελεύσεις στη "Βιοκαρπέτ", στην οδό Βόλου και στο Συκούριο, μέσα σε κλίμα αγωνιστικού ενθουσιασμού, αφού την ίδια ώρα κατέφταναν από διάφορα χωριά των θεσσαλικών νομών δεκάδες νέα τρακτέρ, τα οποία προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα. Με συνθήματα όπως "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει", "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς", οι αγρότες έδειξαν την πρόθεσή τους, που δεν είναι άλλη από τη δικαίωσή τους μέσα απ' το συνεχιζόμενο αγώνα.

Το ίδιο σκηνικό θα επαναλαμβάνεται κάθε μέρα και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) θα ενημερώνουν τους αγρότες, παίρνοντας ταυτόχρονα τη γνώμη τους και τις προτάσεις τους για την πορεία της κινητοποίησης. Αλλωστε, η ΠΑΣΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτοί που θ' αποφασίσουν για τον αγώνα θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Και οι αγωνιστές της αγροτιάς, έχοντας εμπιστοσύνη στην ΠΑΣΕ κι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της, ομόφωνα δήλωσαν: "Συνεχίζουμε! "...

Στη "Βιοκαρπέτ"

Κάτω απ' τη γέφυρα της "Βιοκαρπέτ" οι αγρότες απ' τα χωριά της Καρδίτσας, που βρίσκονταν για 3η μέρα χτες στο δρόμο του αγώνα, συγκεντρώθηκαν στις 4 μ.μ. Την ώρα εκείνη που ξεκινούσε η μαζική συνέλευση, αλλά και καθ' όλη τη διάρκειά της, δεκάδες τρακτέρ έρχονταν από διάφορα χωριά των Φαρσάλων(Ευίδριο,Κατοχώρι,Αγιος Γεώργιος). Πέρασαν κορνάροντας κάτω απ' τη γέφυρα, διέσχισαν την Εθνική οδό και κατέληξαν στην οδό Βόλου, όπου και παρέμειναν. Η παρουσία των τρακτέρ στην Εθνική ανέβασε ακόμα περισσότερο την αγωνιστικότητα των αγροτών, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να υψώνουν τα χέρια σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. "Μας λένε "γιατί φωνάζετε και ιδρώνετε τόσο πολύ". Τους απαντάμε πως αν δε φωνάξεις, αν δεν ιδρώσεις, δεν πρόκειται να κερδίσεις τίποτα",έλεγε - πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες των μελών της ΠΑΣΕ - ο "αγρότης με την ντουντούκα", Βαγγέλης Γάκης.

"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι",ήταν η απάντηση απ' τους εκατοντάδες αγρότες.

Οταν λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως σήμερα θα επισκεφτούν τα μπλόκα αντιπροσωπείες σωματείων των εργαζομένων απ' την Αθήνα, το σύνθημα "Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά", δόνησε τον κόμβο της "Βιοκαρπέτ".

Μέσα σε καταιγισμό συνθημάτων και συνεχόμενα κορναρίσματα απ' τα τρακτέρ ανέβηκαν στο "βήμα" - δηλαδή στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου - οι ομιλητές.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, στην ομιλία του, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να "οργώσουν" τα χωριά, ώστε να κατέβουν κι άλλα τρακτέρ στη "Βιοκαρπέτ" και να καλέσουν όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα. Αφού κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης τόνισε πως ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας πατριωτικός και συνέχισε: "Η απάντηση προς την κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η ενότητα, η πειθαρχία και η συνέχιση του αγώνα μέχρι να νικήσουμε. Και το ότι ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος το δείχνουν τα νέα τρακτέρ που έρχονται και η μαζική συμπαράσταση του κόσμου".

Ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση που δε θέλει ούτε ν' ακούσει, ούτε να λύσει τα προβλήματα των αγροτών και τόνισε: "Απλώνουμε το χέρι μας στις άλλες κοινωνικές τάξεις να έρθουν, να συμπορευτούν στον αγώνας μας".

Τη στάση της κυβέρνησης κατήγγειλε με τη σειρά του και ο Δημήτρης Τσέλιος, λέγοντας ότι οι αγρότες θα την αναγκάσουν να δώσει λύσεις μέσω του αγώνα τους.

Χαρακτηριστική των διαθέσεων των αγροτών ήταν η ομιλία του Χρήστου Κουστουμανή,από την Κυψέλη, που είπε: "Τι ζητάμε; Λίγο γλυκό ψωμί ζητάμε. Με κλειστούς δρόμους δε συζητούσαν αυτοί που κυβερνούν. Με ανοιχτούς πάλι δε συζητούν. Τι θέλουν; Να γυρίσουμε στα χωριά μας και να περιμένουμε το ξεκλήρισμά μας;".

Το σύνθημα "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει",που βροντοφώναξαν εκείνη τη στιγμή όλοι οι συγκεντρωμένοι αγρότες της Καρδίτσας, εξέφρασε την κοινή απόφασή τους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στην οδό Βόλου

Στον κόμβο της οδού Βόλου, μόλις η ώρα έφτασε 4 το απόγευμα, αμέσως τρακτέρ απέκλεισαν την Εθνική οδό. Οι αγρότες μαζεύτηκαν για να ενημερωθούν από τα μέλη της ΠΑΣΕ.

Οι Β. Νικόπουλος και Θ. Τσαλόπουλος μιλώντας στους συγκεντρωμένους υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα όλων να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση, τονίζοντας ότι όσο περνούν οι μέρες τόσο και περισσότεροι μπαίνουν στη μάχη.

Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Τσιοτινός επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, που δεν έρχεται να συζητήσει επί της ουσίας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να δρομολογήσει λύσεις, όπως έχει ζητήσει η ΠΑΣΕ. Οι δρόμοι, είπε, είναι ανοιχτοί όχι όμως και ο δρόμος του διαλόγου εκ μέρους της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους αποφασισμένοι και κανείς δεν πρέπει να διατηρεί αυταπάτες πως θα κάνουν πίσω χωρίς να δικαιωθούν.

Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση - τόνισε - δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με τον ενωτικό αγώνα της αγροτιάς που θα έχει συμπαραστάτες τους άλλους εργαζόμενους, όλο το λαό. Κι αναφέρθηκε στο κύμα συμπαράστασης που εκδηλώνεται από μαζικούς φορείς με παλλαϊκά συλλαλητήρια στις πόλεις και εκατοντάδες συνθήματα που φτάνουν στην ΠΑΣΕ.

Ο Σπ. Τσιοτινός είπε επίσης - όπως άλλωστε έχει τονίσει πολλές φορές η ΠΑΣΕ - πως κάθε μέρα θα γίνεται στα μπλόκα η ενημέρωση των αγροτών για την πορεία του αγώνα και αυτοί που τελικά θα αποφασίζουν θα είναι οι "φρουροί των μπλόκων".

Οι συγκεντρωμένοι, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας συνθήματα, έστειλαν το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. Στις 5 μ.μ. η Εθνική οδός άνοιξε. Την ίδια ώρα έφταναν στον κόμβο της οδού Βόλου δεκάδες τρακτέρ από χωριά των Φαρσάλων και της Λάρισας για να ενισχύσουν το μπλόκο...

Στο Συκούριο

Τη σθεναρότητα και σταθερότητα που διακρίνουν την αγωνιστική τους διάθεση επιβεβαίωσαν και οι αγρότες του μπλόκου Συκουρίου με αφορμή τη χτεσινή ανοιχτή συνέλευση.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕ μίλησαν οι Γιάννης Παττάκης,Γιώργος Νταφούλης καιΘανάσης Νασίκας,οι οποίοι ενημέρωσαν τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις που αφορούν στην κινητοποίηση, ενώ τα τρακτέρ έφυγαν για μια ώρα από τις άκρες του δρόμου και τον έκλεισαν με συνεχόμενα κορναρίσματα.

Ο Γ. Παττάκης είπε ότι η ΠΑΣΕ εκτιμά πως η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι αξιόλογη και πως οι αγρότες είναι άξιοι επαίνων, αφού όχι μόνο αψήφησαν τον καιρό, αλλά και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που με την τρομοκρατία προσπάθησε να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. "Αυτό δεν πέρασε", τόνισε ο ομιλητής καταχειροκροτούμενος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και τα αιτήματα των αγροτών και άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο που τα μεγάλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ καλύπτουν την κινητοποίηση, αφού παρουσιάζουν επιλεκτικά τις ελάχιστες περιπτώσεις άρνησης των κινητοποιήσεων σαν κυρίαρχη διάθεση στον αγροτικό κόσμο.

Οταν ο ομιλητής είπε στους συγκεντρωμένους ότι αναμένονται κι άλλα τρακτέρ από τις περιοχές Φαρσάλων και Λάρισας η φωνή του σκεπάστηκε από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα. Τον άσχημο ρόλο που παίζουν ορισμένα ΜΜΕ κατήγγειλε και ο Θ. Νασίκας, ενώ ο Γ. Νταφούλης ανέφερε την απόφαση της ΠΑΣΕ να ενημερώνει καθημερινά τους αγρότες με ανοιχτές συνελεύσεις.

Προκλητικές καταδίκες αγροτών

Την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, το "αγροτοδικείο" Λάρισας προχώρησε χτες με συνοπτικές διαδικασίες στην καταδίκη, με τέσσερις μήνες φυλάκιση, 30 συνολικά αγροτών από τα χωριά της Λάρισας και των Φαρσάλων.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας... ξεπέταξε πέντε δίκες χτες το πρωί, όπου οι κατηγορούμενοι αγρότες χωρισμένοι σε ισάριθμες ομάδες πέρασαν απ' το εδώλιο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στη Λάρισα, το Μάρτη και το Νοέμβρη του 1995.

Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί - μάρτυρες κατηγορίες - δεν αναγνώρισαν κανέναν απ' τους κατηγορουμένους, αλλά είχαν καταγράψει... μόνο αριθμούς από τρακτέρ, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της 4μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή. Βεβαίως οι καταδικασθέντες αγρότες άσκησαν έφεση.

Οπως τόνιζαν χτες στη Λάρισα οι αγρότες, που βρίσκονταν με τα τρακτέρ τους στην Εθνική, η καταδίκη αυτή αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών που έχει στήσει η κυβέρνηση και προσπάθεια να αναθερμανθεί το κλίμα εκφοβισμού στην περιοχή. Ωστόσο, όμως, σημείωναν πως ούτε η συγκεκριμένη καταδίκη, ούτε οι προηγούμενες, αλλά ούτε και οι επόμενες θα κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα όσο τα προβλήματά τους δε βρίσκουν λύση και η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια πολιτική. Επίσης οι αγρότες σχολίαζαν το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δεκάδες δίκες αγροτών της Λάρισας, αναβλήθηκαν όλες για μια συγκεκριμένη ημερομηνία: 25 Νοέμβρη 1998. "Θα χρειαστεί γήπεδο τότε, κι όχι αίθουσα δικαστηρίων", τόνιζαν χαρακτηριστικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Των απεσταλμένων μας στη Θεσσαλία: Παύλου ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗ, Κώστα ΔΕΤΣΙΚΑ, Μπέρρυς ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ και Γρηγόρη ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ

Της απεσταλμένης μας στη Μακεδονία: Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Και των Γιάννη ΖΑΓΓΑΝΑ, Ελένης ΠΑΤΟΥΛΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ, Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ