ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Στο μοναχικό δρόμο της επίθεσης οι ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Εχοντας εξασφαλίσει την ανοιχτή και σαφή συμπαράσταση μόνο της Βρετανίας και του Κουβέιτ, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της σε χώρες της Ευρώπης και του Περσικού Κόλπου. Την περιοδεία του σε χώρες - μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Γαλλίας, της Ρωσίας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN υποστήριξε ότι η ιρακινή ηγεσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της αμερικανικής πολιτικής στον Περσικό.

"Εχουμε όση συνεργασία χρειαζόμαστε", εκτίμησε, κατά την άφιξή της στην Ουάσιγκτον μετά το τέλος της 6ήμερης περιοδείας της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία έσπευσε να συμπληρώσει ότι "κανείς δεν αρνήθηκε σαφώς την παροχή έστω και διπλωματικής κάλυψης στις αμερικανικές θέσεις". Εντούτοις, όπως υποστήριξαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με εξαίρεση το Κουβέιτ και τη Βρετανία, καμία άλλη χώρα δεν τάχθηκε υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ούτε προθυμοποιήθηκε να διαθέσει το έδαφός της για την πραγματοποίηση επίθεσης, με σαφέστερη την κατηγορηματικότατη διαφωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ. Σχολιάζοντας αυτήν την έλλειψη διαβεβαιώσεων, η Μαντλίν Ολμπράιτ αρκέστηκε να πει ότι "ο αραβικός κόσμος έχει ένα δικό του τρόπο έκφρασης".

Την αισιοδοξία της Ολμπράιτ δε φαίνεται να συμμερίζονται οι αραβικές ηγεσίες, οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τήρησαν αποστάσεις ασφαλείας από τα τεκταινόμενα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ τάχθηκε κατά της στρατιωτικής δράσης, ενώ ο αιγυπτιακός Τύπος καταγγέλλει την αμερικανική πολιτική για χρήση "δύο μέτρων και δύο σταθμών", υποστηρίζοντας το Ισραήλ, και ο Σύρος αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ προειδοποίησε για "μεγάλες επιπτώσεις σε όλη την περιοχή". Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, που βρίσκεται στη Βαγδάτη, εκτίμησε ότι "καμία αραβική χώρα δε θα θελήσει να αναλάβει την ευθύνη για τη χρήση του εδάφους της σε βάρος του Ιράκ".

Παρά τη θολή κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Περσικό, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι δήλωσε ότι "ο χρόνος της διπλωματίας εξαντλείται επικίνδυνα", αλλά απέφυγε να διευκρινίσει πώς και πότε θα εκτιμηθεί ότι δράση αναλαμβάνει, πλέον, ο στρατός.Ταυτόχρονα, θετικά, για την Ουάσιγκτον, είναι τα μηνύματα από τις επαφές του Μπιλ Ρίτσαρντσον στην Αφρική, καθώς ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε, χτες, ότι εξασφάλισε την "πλήρη υποστήριξη, μετά από την Κένυα, και του Προέδρου της Γκαμπόν, Ομάρ Μούνγκο".

Διπλωματικός αναβρασμός και σκληρή γλώσσα από τη Μόσχα

Σφοδρή επίθεση, όμως, εξαπέλυσε κατά της αμερικανικής τακτικής, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γιέλτσιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, προειδοποίησε ότι οι "νευρικές κινήσεις και οι πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, του οποίου τη συμπεριφορά σημείωσε ότι δεν αναγνωρίζει, μπορεί να οδηγήσουν σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο" και επανέλαβε ότι η Μόσχα θα επιμείνει στη διπλωματική οδό, που φαίνεται ότι αποδίδει, ήδη, ορισμένα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπός του, Σεργκέι Γιατζέμπσκι, διέψευσε ότι η Μόσχα σκέφτεται τη λύση των αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης σε βάρος του Ιράκ, επιβεβαίωσε, όμως, ότι η Κάτω Δούμα καλεί, με απόφασή της, τον Ρώσο Πρόεδρο να παραβεί τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος. Ο Γιατζέμπσκι γνωστοποίησε, επίσης, ότι ο Μπορίς Γιέλτσιν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικός πυρετός επικρατεί στη Βαγδάτη, όπου βρίσκονται ο γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερτράν Ντιφούρκ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βίκτορ Ποσουβαλιούκ και έφτασε, χτες βράδυ, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ. Ο Ντιφούρκ συναντήθηκε με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ και αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν και δήλωσε ότι "η ιρακινή ηγεσία συμφωνεί με τα βασικά σημεία της επιστολής του Ζακ Σιράκ". Πάντως, σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές, η αποστολή του Ισμαϊλ Τζεμ είναι ιδιαίτερα περιορισμένη μετά την επιστολή του Μπιλ Κλίντον προς τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό, φημολογείται, όμως, ότι εμπεριέχει προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις από την απροθυμία της Αγκυρας να συνταχθεί με την Ουάσιγκτον. Αλλωστε, χτες, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ιρακινή υποχώρηση επικαλείται το CNN

Ετοιμη, όμως, να υποχωρήσει εμφανίζεται η Βαγδάτη, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ανώνυμες ιρακινές κυβερνητικές πηγές. Πρόθυμος να ανοίξει τις πόρτες, κατ' αρχάς, 8 προεδρικών μεγάρων είναι ο Σαντάμ Χουσεϊν, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, σε 5 επιθεωρητές από την κάθε χώρα - μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε 2 εκπροσώπους από την κάθε χώρα της 21μελούς Ειδικής Επιτροπής, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν ό,τι εξοπλισμό θέλουν και θα αναφέρονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανάλογες πληροφορίες διέρρευσαν από γαλλικές και ρώσικες πηγές, ενώ η επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ιρακινής Εθνοσυνέλευσης Ριζάα αλ Σάουι φέρεται να δήλωσε ότι "αργά ή γρήγορα οι επιθεωρητές θα ελέγξουν τα προεδρικά μέγαρα".

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Να αλλάξει η αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων

Ψήφισμα, με το οποίο στιγματίζουν την ιταμή αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων, εξέδωσαν χτες μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

"Οι Κούρδοι πρόσφυγες του Ιράκ και άλλοι Ιρακινοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, εξαιτίας της βίας, των διώξεων, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εμφυλίου πολέμου, των ξένων επεμβάσεων, του οικονομικού αποκλεισμού του Ιράκ και της έλλειψης των βασικών προϋποθέσεων για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς ζωής και κοινωνικής ασφάλειας", γράφει το ψήφισμα.

Επίσης καταγγέλλεται η αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων από τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η απαγόρευση της εισόδου τους σ' αυτές. "Στο όνομα της δήθεν πάταξης της λαθρομετανάστευσης" - αναφέρει ακόμη το ψήφισμα - "οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενεργοποιώντας τη Συνθήκη Σένγκεν, θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στους Κούρδους πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο".

Οι μαζικοί φορείς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουν το ψήφισμα, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως οι λόγοι που εξαναγκάζουν τους Κούρδους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είναι πολιτικοί, ζητούν:

  • Από το ελληνικό κράτος να σεβαστεί και εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες.
  • Την άμεση χορήγηση σε όσους πρόσφυγες το ζητήσουν πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των Προσφύγων.
  • Τη δημιουργία από μέρους του ελληνικού κράτους των προϋποθέσεων κοινωνικής ένταξης και εξασφάλισης εργασίας για τους πρόσφυγες, εφ' όσον το επιθυμούν.
  • Να εξασφαλίσουν το ελληνικό κράτος και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων (κέντρα υποδοχής - φιλοξενίας με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή) ως τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.
  • Να μην υπάγονται οι πολιτικοί πρόσφυγες στη διαδικασία χορήγησης Λευκής Κάρτας, αφού δεν έρχονται στη χώρα μας για οικονομικούς λόγους.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων(ΑΔΕΔΥ), η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), η Εθελοντική Εργασία Αθήνας,η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Εργατικό Κέντρο Αθήνας(ΕΚΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), η Παμπειραϊκή Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΠΕΔΔΑ), η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (ΠΑΠΟΚ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Πιθανότητα νέων εκλογών μετά την παραίτηση του προέδρου

ΕΡΕΒΑΝ. -

Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας αποδέχτηκε χτες την παραίτηση του προέδρου της χώρας Λεβόν Τερ - Πετροσιάν, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η παραίτηση Πετροσιάν έγινε δεκτή με 111 ψήφους υπέρ και 36 κατά, ενώ από τη συνεδρίαση απείχαν 19 βουλευτές.

Ο Πετροσιάν είχε υποβάλει την Τρίτη την παραίτησή του μετά από διένεξη με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Κοτσαριάν. Η Βουλή έκανε δεκτή και την παραίτηση του προέδρου του σώματος, Μπαμπκέν Αραρκτσιάν, ο οποίος την είχε υποβάλει κατά την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Λεβόν Τερ - Πετροσιάν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν παρέμενε στη θέση του ο Αραρκτσιάν θα αναλάμβανε προσωρινά την προεδρία της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κοτσαριάν, που αναδεικνύεται πλέον σε ισχυρό άνδρα της Αρμενίας, ήταν αντίθετος με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Αρμένιου προέδρου στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Σε σχόλιό του το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υποστηρίζει πως η παραίτηση του προέδρου βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι εμφανίζονται ενισχυμένοι προβάλλοντας τη σκληρή στάση τους έναντι του ζητήματος που σχετίζεται με το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αφορμή για την παραίτηση του προέδρου, στάθηκε η αποσκίρτηση 42 από τους 96 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού και η προσχώρησή τους σε εθνικιστική ομάδα που συγκροτούν κυρίως βετεράνοι του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επικεφαλής των 42 ήταν ο υπουργός Αμυνας, Βαζγκέν Σαρκισιάν. Οι νέες προεδρικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στις προσεχείς 40 μέρες.

Στη Μόσχα, η παραίτηση Πετροσιάν προκάλεσε τη "λύπη" του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως "τώρα, οι νέοι και σκληροί άνθρωποι που θα έρθουν στην εξουσία, θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν δεσμούς φιλίας με τη Ρωσία". Και ο Γιέλτσιν κατέληξε λέγοντας: "Η Αρμενία, εντάσσεται στη ζώνη στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας. Δεν πρέπει να χάσουμε την Αρμενία, ούτε και πρόκειται... ".

Ισραηλινοί στρατιώτες σε άσκηση με αντισφυξιογόνες μάσκες...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ