ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εκλογές τον Απρίλη

ΣΟΦΙΑ.-

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τη δεύτερη βδομάδα του Απρίλη, οδηγείται πλέον η Βουλγαρία, καθώς χτες, 31η συνεχή μέρα των κινητοποιήσεων οπαδών της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ.Ενώ χτες όλα έδειχναν ότι οι Σοσιαλιστές θα προχωρούσαν στο σχηματισμό κυβέρνησης (μάλιστα, ο Ντόμπρεφ είχε ανακοινώσει και ονόματα υπουργών), τελικώς επικράτησε η λογική του συμβιβασμού στους κόλπους του ΒΣΚ. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεδρίασε χτες, επικύρωσε την κίνηση: Ανέθεσε στον πρόεδρο το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και συμφώνησε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Στογιάνοφ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχεδόν ανέλπιστης για την αντιπολίτευση εξέλιξης, χαιρέτισε το συμβιβασμό των πολιτικών δυνάμεων και δήλωσε ότι "ποτέ η χώρα δε βρέθηκε τόσο κοντά στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου".

Ο Στογιάνοφ, πάντως, είχε σχεδόν προβλέψει, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν", ότι, αργά ή γρήγορα, θα προέκυπτε η υποχώρηση του ΒΣΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σύσκεψη όλων των κομμάτων υπό τον Στογιάνοφ, πριν την επίσημη παραίτηση των Σοσιαλιστών από την προσπάθειά τους να σχηματίσουν κυβέρνηση, όλα τα κόμματα αρνήθηκαν να αναλάβουν την εντολή.

Κατά τον Ιβάν Κοστόφ, ηγέτη της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, όλα τα κόμματα υιοθέτησαν μια πρόταση επί της αρχής για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει τη χώρα.

Αλλά η (υποτιθέμενη) λυτρωτική έξοδος της χώρας από την πολιτική κρίση δε βοήθησε ιδιαίτερα τη βουλγαρική οικονομία. Το εθνικό νόμισμα, το λέβα, έπεσε σε ισοτιμία 2.500: 1 δολάριο, δηλαδή πέντε φορές σε σχέση με την 1η Γενάρη. Ο μέσος μισθός έφθασε, με βάση τις χτεσινές τιμές, τα 10 δολάρια, σε σχέση με τα 70 δολάρια που ήταν ένα χρόνο πριν.

Και, ασφαλώς, οι πρόωρες εκλογές δε λύνουν το πρόβλημα της πληρωμής της πρώτης δόσης του εξωτερικού χρέους της Βουλγαρίας για το '97, η ημερομηνία της οποίας πλησιάζει. Κατά αναλυτές, αποτελεί ένα ερώτημα, αν η χώρα κηρύξει αδυναμία πληρωμών και τεθεί υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τι θα κυβερνήσουν οι νικητές των εκλογών του Απρίλη...

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κίνηση διεξόδου από την κρίση;

Γίνονται αποδεκτά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Να πρόκειται άραγε για την είδηση που θα ρίξει νερό στη φωτιά της πολιτικής κρίσης των τελευταίων τριών μηνών στη Σερβία ή για έναν ακόμη ελιγμό του Προέδρου Μιλόσεβιτς; Μια που τα περιθώρια για το δεύτερο ενδεχόμενο στενεύουν, διαφαίνεται πως η χτεσινή παραδοχή της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές από τον Σέρβο ηγέτη αναμένεται να "καθαρίσει" τον πολιτικό ορίζοντα της Σερβίας και να αποτρέψει την περίπτωση περαιτέρω απομόνωσης του Βελιγραδίου από τη διεθνή κοινότητα...

"Πιστεύω ότι η διένεξη για τις εκλογές, ιδιαίτερα στο Βελιγράδι, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη χώρα μας, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, και ότι αυτή είναι η τελευταία στιγμή για να επιλυθεί το πρόβλημα στους ύπατους θεσμούς της δημοκρατίας μας, την κυβέρνηση και την εθνοσυνέλευση", υπογραμμίζει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε επιστολή που έστειλε χτες στον πρωθυπουργό, Μίρκο Μαργιάνογιτς, δίνοντάς του εντολή για τη θέσπιση και έγκριση ειδικού νόμου που θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη, σύμφωνα με το πόρισμα Γκονζάλεθ του ΟΑΣΕ.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δέχτηκαν με ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις τη χτεσινή "είδηση". Ενας από αυτούς, ο Ζόραν Ντίντζιτς, σχολίασε πως η αναγνώριση της νίκης του "Ζάγιεντο" θα έπρεπε να είχε γίνει "δυόμισι μήνες πριν", διευκρινίζοντας πως οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν μέχρις ότου τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που τραυμάτισαν την περασμένη Κυριακή τους 80 διαδηλωτές και μέχρις ότου απελευθερωθούν τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο προεδρεύων του Οργανισμού, Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Πίτερσεν, χαρακτήρισε την αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τον Σέρβο Πρόεδρο ως "θετικό βήμα", ενώ πίεσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να κάνει ακόμη περισσότερα για τη θεμελίωση της δημοκρατίας και την έναρξη ενός νέου διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, "μη αναγκαία" τη θέσπιση ειδικού νόμου για την αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις εκλογές της 17ης Νοέμβρη, σημειώνοντας πως "δε χρειάζεται νόμος, αλλά ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων - βάσει της έκθεσης Γκονζάλεθ - ώστε να καθοριστεί ο αριθμός των εδρών που θα δοθούν στην αντιπολίτευση για τη σύνθεση νέων Δημοτικών Συμβουλίων" στο Βελιγράδι και άλλες σερβικές πόλεις...

Δηλώσεις Θ. Πάγκαλου για τη στάση των ΗΠΑ

Δικαιολογίες για να αναβληθεί η ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή ζωή, χαρακτήρισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τις "ανησυχίες" της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε αυτή τη χώρα.

Ο Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου, χαρακτήρισε θαρραλέα την απόφαση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει τη νίκη της αντιπολίτευσης, η οποία όμως έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα και προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζητώντας με τους εταίρους για τη δημιουργία του πλαισίου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

ΡΩΣΙΑ
Στην "κούρσα" των πωλήσεων όπλων

ΜΟΣΧΑ. -

Η Ρωσία έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στις εξαγωγές όπλων και να γίνει ο πρώτος εξαγωγέας διεθνώς ως το τέλος του αιώνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας εξοπλισμών της Ρωσίας "Ροσβοορουζένιε" Ντμίτρι Μορόζοφ. Οπως είναι γνωστό, το άνοιγμα της Ρωσίας σε αγορές, που μέχρι τώρα ανήκαν αποκλειστικά στους Δυτικούς κατασκευαστές όπλων, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι. Αυτό έδειξαν και οι πρόσφατες έντονες αντιδράσεις για τις συμφωνίες πώλησης όπλων στην Κύπρο και την Κολομβία. Σύμφωνα με τον Μορόζοφ, από την 1 Φλεβάρη η Ρωσία ξεκινάει νέα πολιτική μάρκετινγκ για τη διείσδυση σε νέες αγορές, κυρίως στην Ασία και την περιοχή της Απω Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τις αραβικές χώρες. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της εταιρίας "Ροσβοορουζένιε" στρατηγός Αλεξάντρ Κοτιόλκιν, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, χαρακτήρισε τις πωλήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Κολομβία ως μεγάλη επιτυχία κατά του αμερικανικού ανταγωνισμού. Αναφερόμενος στη συμφωνία για την πώληση αντιαεροπορικών - αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στην Κύπρο, ο στρατηγός τόνισε ότι "η συμφωνία θα τηρηθεί εγκαίρως. Αυτή είναι και η θέση της κυπριακής κυβέρνησης" και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δε θα πουλήσει όπλα εκεί που απειλείται η περιφερειακή σταθερότητα. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, οι πωλήσεις όπλων της Ρωσίας ανέβηκαν το 1996 στα 3,4 δισ. δολάρια. Ο υποδιευθυντής της "Ροσβοορουζένιε" Μιχαήλ Τίμκιν επισήμανε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις όπλων θα χρησιμοποιηθούν για το σύγχρονο εξοπλισμό του ρωσικού στρατού.

Νέες επικρίσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ανατόλι Τσουμπάις, στενός συνεργάτης του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, σε συνέντευξη Τύπου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, επέκρινε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για διεύρυνση προς τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί την επίτευξη μιας συμφωνίας, με την οποία θα δίνονται εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δε θα αναπτύξει στρατεύματα και πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αν, όμως, το ΝΑΤΟ προχωρήσει στη διεύρυνση προς Ανατολάς, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τη Ρωσία και δε θα δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας, τότε "θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος που θα έχουν διαπράξει οι ηγέτες της Δύσης τα τελευταία 50 χρόνια", προειδοποίησε ο Τσουμπάις.

Οπαδοί του Ν.Σαρίφ πανηγυρίζουν με τα παράνομα και νόμιμα όπλα τους...

Οπαδοί του Ν. Σαρίφ πανηγυρίζουν με τα παράνομα και νόμιμα όπλα τους...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Καταποντίστηκε" η Μπεναζίρ Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

"Καθαρός νικητής" των εκλογών της Δευτέρας αναδείχτηκε ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος της Μπεναζίρ Μπούτο, Ναουάζ Σαρίφ, του οποίου το κόμμα (Μουσουλμανική Λίγκα του Πακιστάν) συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία κατά αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο (127 σε σύνολο 217). Ομως οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την αποχή που έφθασε σε ασύλληπτα επίπεδα - κατά τον τηλεοπτικό σταθμό CNN, άγγιξε το 75%.

Ο Σαρίφ, πάντως, κάλεσε την Μπούτο να αποδεχτεί αξιοπρεπώς την ήττα της, καθώς "δε βλέπει λόγο να μην αποδεχτεί τα αποτελέσματα" η αποπεμφθείσα πρωθυπουργός.

Κατά ιστορική ειρωνεία, ο Σαρίφ είχε χάσει την πρωθυπουργία ακριβώς λόγω κατηγοριών για σκάνδαλα διαφθοράς.

Το Λαϊκό Κόμμα της Μπούτο κατέλαβε μόλις δεκαεννέα έδρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής της. Η Πακιστανή πολιτικός χαρακτήρισε τις εκλογές "στημένες", αλλά δεν εκδήλωσε πρόθεση να προκαλέσει λαϊκή αναταραχή για να ανατρέψει το αποτέλεσμά τους.

Η αποχή, η οποία κατά αναλυτές έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, στο γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν αυτή την εποχή το Ραμαζάνι, και δεύτερον, στην απογοήτευση των πολιτών από τους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι έχουν ταυτιστεί στα μάτια τους με "αρωγούς της διαφθοράς".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση αλλά και εποικισμοί...

Την εφαρμογή των επιμέρους σημείων της συμφωνίας για τη Χεβρώνα αναμένεται να συζητήσουν, κατά τη συνάντησή τους αύριο στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ενα 48ωρο, όμως, πριν από τη συνάντηση, η δημοσιοποίηση της πώλησης, από την ισραηλινή κυβέρνηση, 5.000 νέων κατοικιών στους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς έχει προκαλέσει την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ενημέρωνε τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, για τις επαφές που είχε στη Δαμασκό, λίγες ημέρες πριν. Ο Μορατίνος, αν και, αρχικά, εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασσαντ "είναι έτοιμος για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών", δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του, καθώς η Δαμασκός επιμένει στην τήρηση της αρχής της ανταλλαγής γης για την ειρήνη.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ