ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο δρόμος για λαϊκές νίκες

Η κυβερνητική αδιαλλαξία και αλαζονεία, η επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού, η επίδειξη πυγμής και βίας απέναντι στους αγρότες, πήραν χτες την απάντηση που τους αξίζει. Τα επιτελικά σχέδια των "ομάδων κρίσης", οι τρομοκρατικές δικαστικές διώξεις, η επιστράτευση πρωτοφανών, σε μέγεθος και μέσα, δυνάμεων καταστολής στη Θεσσαλία, οι ύβρεις των κυβερνητικών στελεχών, έχουν καταρρεύσει και συνθλιβεί κάτω από τη μαζική, ενθουσιώδη, αποφασιστική παρουσία χιλιάδων αγροτών με τα τρακτέρ στα μπλόκα της οργής. Οι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού που διέδιδαν με σίγουρο και σπουδαιοφανές ύφος όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι "οι αγρότες δεν πρόκειται να βγουν στους δρόμους", ότι "αυτή τη φορά δε θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του Δεκέμβρη", ότι "δεν πρόκειται οι αγρότες να ακολουθήσουν τη Συντονιστική Επιτροπή της Θεσσαλίας", εισέπραξαν ένα ηχηρό χαστούκι από τους αγρότες. Αν η κυβέρνηση επιμένει ακόμη και τώρα, μετά τη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση στο θεσσαλικό κάμπο, να περιφρονεί επιδεικτικά τις ανάγκες και τα αιτήματα των αγροτών, τόσο το χειρότερο γι' αυτήν. Αν δεν πήρε το μήνυμα του ηρωικού αγώνα και επιμείνει στη γραμμή της καταστολής είναι βέβαιο ότι στο τέλος η ίδια και η πολιτική της θα εξέλθουν βαθύτατα τραυματισμένες και ηττημένες από αυτή την αναμέτρηση. Οι αγρότες, και αυτό το έκαναν σαφέστατο, δεν έχουν άλλο δρόμο για την επιβίωσή τους, από το δρόμο του οργανωμένου και σκληρού αγώνα.

Η αγροτική εξέγερση αντέχει σε διάρκεια, ένταση και "πλάτος", παρά την άνευ προηγουμένου επίθεση των κυβερνώντων.

Εξάλλου, οι αγρότες έχοντας όπλο τους την ενότητα και την οργάνωσή τους, με αίσθημα ευθύνης έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα τις επιθέσεις και τις κάθε είδους προβοκατόρικες παγίδες, που τους έχει στήσει ο κυβερνητικός μηχανισμός καταστολής. Τυχόν προσπάθειες αναβίωσης των γνωστών μεθόδων του "κοινωνικού αυτοματισμού", απόπειρα δηλαδή να στραφούν κοινωνικές ομάδες ενάντια στους αγρότες, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν παταγωδώς.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, έχουν αποδείξει ότι τάσσονται αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών, γιατί τον θεωρούν δίκαιο, αλλά και δικό τους αγώνα. Ο αγώνας των καθηγητών, των δασκάλων, των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, των συνταξιούχων, των ναυτεργατών είναι κοινός αγώνας με τον αγώνα των αγροτών. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλο και περισσότερο στην πορεία του αγώνα συνειδητοποιείται από το λαό ότι το πρόβλημα του ξεκληρίσματος της αγροτικής οικονομίας, όπως και το πρόβλημα της παιδείας ή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι επιμέρους προβλήματα μιας κοινωνικής ομάδας που δεν ενδιαφέρει τις υπόλοιπες. Ολα είναι προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Κοινός στόχος είναι να "σπάσουν" την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να αποτρέψουν τη διολίσθησή τους στη φτώχεια, την ανέχεια, το ξεκλήρισμα, την ανεργία. Η νίκη των αγροτών είναι και νίκη όλων των εργαζομένων. Ανοίγει το δρόμο για λαϊκές κατακτήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, αυτή η λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους αγρότες να δυναμώσει στην πράξη, να αποκτήσει ποιοτικά ανώτερα χαρακτηριστικά, τέτοια που ταιριάζουν με την οξύτητα των προβλημάτων, αλλά και την αποφασιστικότητα των αγώνων.

Η ασπίδα αυτής της αλληλεγγύης θα αναχαιτίσει τα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά σχέδια της κυβέρνησης, θα την υποχρεώσει σε αναδίπλωση και σε ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί σε απανωτές νίκες του λαϊκού κινήματος.

7Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Δυναμικά στη μάχη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ

Καλύφθηκε κιόλας το 17,5% του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης

Με μαζικές εξορμήσεις στις συνοικίες, τις γειτονιές και στα στέκια της νεολαίας, οι οργανώσεις της ΚΝΕ το Σαββατοκύριακο με το "Ριζοσπάστη" που δημοσίευε τις θέσεις για το 7ο Συνέδριο, μπήκαν δυναμικά στη μάχη του Συνεδρίου, ανοίγοντας τη συζήτηση με τους φίλους της Οργάνωσης, με τους νέους που βρέθηκαν δίπλα τους στους αγώνες.

Η εξόρμηση του Σαββατοκύριακου με τις Θέσεις για το Συνέδριο συνεχίστηκε και τη Δευτέρα δυναμικά σε σχολεία και σχολές. Πρώτη μέρα κλεισίματος της Οικονομικής Εξόρμησης και η ΚΝΕ κάλυψε το στόχο του 15% που είχε βάλει, φτάνοντας στο 17,5% του πλάνου της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, οι πρώτες πέντε οργανώσεις είναι: Αθήνα 30%, Αττική 25.5%, Ανατολική Πελοπόννησος 20.7%, Στερεά 20% και Δυτική Πελοπόννησος 19%.

Η Οργάνωση της Αθήνας μπήκε δυναμικά στην Οικονομική Εξόρμηση, καλύπτοντας το 30% του πλάνου της με πρώτη την ΤΟ Αιγάλεω με 46% και δεύτερη την ΤΟ Δυτικών με 40%

Κυκλοφόρησε ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ

Κυκλοφόρησε ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ Γενάρη - Φλεβάρη με θέμα το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ και κεντρικό τίτλο: "Με σιγουριά και αισιοδοξία βαδίσουμε προς το 7ο Συνέδριο πιο τολμηρά στη νεολαία, πιο δυνατά στους αγώνες", όπου δημοσιεύεται το Σχέδιο Καταστατικού της Οργάνωσης.

Στις σελίδες του ΟΔΗΓΗΤΗ υπάρχει ενδιαφέρουσα αρθρογραφία για την "ελεύθερη" πρόσβαση στα πανεπιστήμια, που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, για τους νέους αγρότες και ναυτεργάτες, για το πρόβλημα των ναρκωτικών κ.ά. Επίσης δημοσιεύονται συνεντεύξεις του Στ. Λουκά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα "τάξεις και ταξική πάλη", του Ρ. Γκονζάλες μέλους του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΝ Κούβας, του Στ. Στεφάνου ΓΓ της ΕΔΟΝ και μέλους της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Υπάρχουν επίσης αφιερώματα στα 54 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, στην καμπάνια της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" κ.ά.

ΕΔΥΕΘ
Θεατρική παράσταση

Θεατρική αντιπολεμική παράσταση με την αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη "Τρωάδες", διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ, σε συνεργασία με το Δήμο Πολίχνης, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η παράσταση θα δοθεί από το θεατρικό εργαστήρι του δήμου και αποτελεί μια προσπάθεια πολιτιστικής παρέμβασης με επίκεντρο το διαχρονικό μήνυμα της ειρήνης.

Η μετάφραση είναι του Κώστα Κολώτα, η σκηνοθεσία της Β. Παπαχαραλάμπους, η μουσική του Παύλου Αζναουρίδη, τα σκηνικά του Κ. Σιριανίδη και τα κοστούμια της θεατρικής ομάδας. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 1.000 δρχ. και προπωλούνται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ, Κομνηνών 21, καθημερινά το απόγευμα 6 - 7.30 και στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Στην Τρίπολη η Αλ. Παπαρήγα

Στα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΚΚΕ, στην Τρίπολη, θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,την Παρασκευή 7 Φλεβάρη. Σε συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στη συνεστίαση, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση, στο εξοχικό κέντρο "Οασις".

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αντώνη Αμπατιέλο

Η ΝΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης καλεί στην εκδήλωση ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ, που διοργανώνει για τον σ. Αντώνη Αμπατιέλο, γενικό γραμματέα της θρυλικής ΟΕΝΟ και ηγετική φυσιογνωμία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο ΚΕΦΑΛΟΣ". Στην εκδήλωση θα μιλήσει για τη ζωή, τη δράση και τους αγώνες του, ο συναγωνιστής του σ' αυτούς, σ. Νίκος Καλούδης, ναυτεργάτης, βετεράνος του Κόμματος και επί σειρά ετών μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Αποσπάσματα από το βιβλίο του "Μια ζωή στον αγώνα με μετερίζι το ελληνικό καράβι", θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ