ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ "ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ"

"Τούτος ο λαός, αφέντη μου, δεν ξέρει πολλά λόγια,

σωπαίνει, ακούει, κι όσα του λες τα δένει κομπολόγια.

Και κάποιο βράδυ - πες σαν χτες - υψώνει το κεφάλι

κι αστράφτουνε τα μάτια του κι αστράφτει ο νους του πάλι.

Κι όπως περνάν κι όπως βροντάν, μαδάει ο αγέρας ρόδα

κι από τη λάσπη ξεκολλά της Ιστορίας η ρόδα.

Και τούτο το περήφανο, τ' άμετρο ψυχομέτρι,

μόνη σημαία το φως κρατεί, μόνο σπαθί τ' αλέτρι... "

Οταν ο Γιάννης Ρίτσος έγραφε στα '61 τα παραπάνω λόγια, για να υμνήσει την πανανθρώπινη πορεία προς το δίκιο, για να υμνήσει το "ΛΑΟ", ήξερε πως το λαϊκό ποτάμι της αξιοπρέπειας και του αγώνα δε γυρίζει πίσω. Δε φυλακίζεται. Δεν "μπλοκάρεται". Οση τυραννία κι αν υποστεί. Οσες επιθέσεις κι αν δεχτεί. Οποια κατασταλτική "δικαιοσύνη" κι αν εφευρεθεί εναντίον του, ο λαός βρίσκει τη δύναμη, τα μέσα και το κουράγιο να αντισταθεί. Να αντεπιτεθεί. Και τελικά να νικήσει.

Αυτό το μάθημα της Ιστορίας, κανείς εξουσιαστής, ποτέ, δε θέλησε να το μάθει. Κανείς "προύχοντας" και κανένας πολιτικός του υπάλληλος, σε καμία από τις κοινωνίες της εκμετάλλευσης, δε θέλησε να δεχτεί ότι η εξουσία του είναι πεπερασμένη. Εχει όρια. Εχει τέλος. Και το τέλος της αρχίζει από τη στιγμή που το λαϊκό ποτάμι, οργισμένο και αγανακτισμένο από την εκμετάλλευση και την αδικία, αποφασίζει να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει.

Απέναντι σε αυτή τη δύναμη του δίκιου, που στην Ελλάδα του 1997 οδηγεί τον εργάτη, τον αγρότη, τον ναυτικό, τον καθηγητή να βγει στους δρόμους, οι κυβερνώντες θεωρούν - αφελώς - ότι μπορούν να αντιτάξουν τη δύναμη του αυταρχισμού. Νομίζουν, επαναπαυμένοι στα γκλομπς και τη δικονομία του πλούτου, ότι έχουν την απαραίτητη πυγμή, ώστε να υποτάξουν τα λαϊκά στρώματα στη "μοίρα" τους. Μια "μοίρα" που - κάθε άλλο παρά... τυχαία - καθορίζεται από τους ίδιους τους κυβερνώντες και έχει μια και προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Την εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση, την αποπομπή τεράστιων λαϊκών μαζών στο περιθώριο, αφού πρώτα το μεγάλο κεφάλαιο τις ξεζουμίσει και τις μετατρέψει σε αποκαϊδια της βουλιμίας του για θησαυρισμό.

Ομως, αυτή η αδηφαγία, που με νομοτελειακό τρόπο κατευθύνει τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού του, έχει... συνέπειες. Τις συνέπειες που αναπόφευκτα υφίστανται όσοι συνεχίζουν να κοροϊδεύουν το λαό. Πρόκειται για τους ίδιους που στηρίζουν την εξουσία τους στη βία και την τρομοκρατία. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν πως, ακόμα, κι αν μια ή δυο φορές καταφέρουν με τις μεθόδους, είτε της υποκρισίας, είτε της καταστολής, να "φιμώσουν" και να "αλυσοδέσουν" το λαό, θα 'ρθειη στιγμή που η συσσώρευση της αγανάκτησης θα τους συμπαρασύρει. Σήμερα, ζουν τα προεόρτια του παραμερισμού τους, όλοι εκείνοι που βρίσκονται στο διάβα του εργάτη και του αγρότη, που "υψώνει το κεφάλι κι αστράφτουνε τα μάτια του κι αστράφτει ο νους του πάλι"... Ομως, ακόμα και τώρα, οι κυβερνώντες επιδεικνύουν το δεσποτισμό της καταστολής. Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση Σημίτη, όλο το τελευταίο διάστημα:

Εβαλαν σε θέση μάχης όλους τους μηχανισμούς καταστολής που διαθέτει η κρατική μηχανή. Εθεσαν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας τις Ειδικές Δυνάμεις και οτιδήποτε θυμίζει "Ράμπο", για να αποκρούσουν τη λαϊκή οργή. Δε δίστασαν να διατάξουν τους "ραβδούχους" της εξουσίας να επιδράμουν κατά των καθηγητών, των ναυτικών, των εμποροϋπαλλήλων, των αγροτών. Μετέτρεψαν τα δικαστήρια σε βιομηχανίες καταδίκης των απεργών. Επιδίωξαν τη μετατροπή των εισαγγελέων σε "σκιάχτρα" κατά των διαδηλωτών. Εφτασαν σε πρωτοφανείς για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα μεθόδους αυταρχισμού. Αναγκάστηκαν να εκτεθούν προσωπικά, με διαγγέλματα μίσους και ύβρεων ενάντια στον "εχθρό" - λαό με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δε δίστασαν, δίπλα στην τρομοκρατία, τη βία και τις απειλές, να στήσουν τα "οπλοπολυβόλα" του... "εκσυγχρονισμού": τη λάσπη, τη συκοφαντία, τον τεχνητό κοινωνικό διχασμό, το ρουσφέτι και την παρακρατικής έμπνευσης σύσταση, δήθεν, "αγανακτισμένων" τραμπούκων, με στόχο το πεμπτοφαλαγγίτικο χτύπημα του λαού.

Τα αποτελέσματα της τακτικής τους τα "θερίζουν" σήμερα. Σήμερα, που η τακτική τους να "μπλοκάρουν" το δίκιο του λαού, μετατρέπεται σε μπούμερανγκ εναντίον τους. Σήμερα, που θρονιασμένοι στους τέσσερις τοίχους του "μουσείου" του Μάαστριχτ, βρίσκονται "περικυκλωμένοι" από εργάτες, ναυτικούς, αγρότες, καθηγητές, δασκάλους, δημόσιους υπάλληλους. Βρίσκονται απομονωμένοι και μπλοκαρισμένοι από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Και το χειρότερο - γι' αυτούς - είναι αναγκασμένοι να αποδεχτούν ότι το δίκιο των ανθρώπων της δουλιάς και του μόχθου δεν "μπλοκάρεται", ούτε με ΜΑΤ, ούτε με δικαστικές διώξεις, ούτε με απειλές.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Οποια κατασταλτική "δικαιοσύνη" κι αν εφευρεθεί εναντίον του, ο λαός βρίσκει τη δύναμη, τα μέσα και το κουράγιο να αντισταθεί. Να αντεπιτεθεί. Και τελικά να νικήσει

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΝΔΩΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Είναι και δικός μας ο αγώνας των αγροτών

- Σταθήκατε και στέκεστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Γιατί επιλέξατε αυτή τη στάση;

- Εμείς συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην ξεσηκωμένη αγροτιά, γιατί θεωρούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και συστήσαμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών. Γι' αυτό και στον αγροτικό ξεσηκωμό του Δεκέμβρη πήγαμε στα μπλόκα που είχαν στήσει τότε. Γι' αυτό και θα ξαναπάμε τώρα, στις νέες κινητοποιήσεις τους. Για να δηλώσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας. Ο αγώνας και τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Και η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τους αυταρχισμούς, την τρομοκρατία και την αστυνομοκρατία. Γιατί τα μέτρα καταστολής, που έχει επιλέξει ως "μέσο αντιμετώπισης" των αγροτών, θυμίζουν άλλες, μαύρες εποχές. Εποχές που έχει πληρώσει ακριβά η αγροτική τάξη, που τις έχει νιώσει πάνω στο πετσί της. Εμείς, από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι με κοινή αντίσταση όλων των λαϊκών τάξεων, των λαϊκών και φτωχών στρωμάτων, μπορούμε να αντικρούσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Την πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Που δίνει όλο και περισσότερα προνόμια στους έχοντες, ενώ φροντίζει να αφαιρεί όλο και περισσότερα από το ήδη πενιχρό εισόδημα των μη εχόντων.

- Οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν χτες με μπλόκα στην Εθνική οδό. Συμφωνείτε με αυτό το κλείσιμο;

- Μπροστά σ' αυτήν την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης δε βλέπουμε τι άλλο μπορούσαν να κάνουν. Οι μόνες μορφές αγώνα που μπορούν να ακολουθήσουν οι αγρότες είναι τα μπλόκα και τα συλλαλητήρια. Δεν μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά. Επέλεξαν, λοιπόν, το κλείσιμο των δρόμων και εμείς επικροτούμε. Πρέπει να συνεχίσουν κατά αυτόν τον τρόπο και αν βρουν και κάποια άλλη μορφή πάλης, παράλληλα, να την ακολουθήσουν και αυτήν προκειμένου να δώσουν το μήνυμά τους, να κάνουν ευρύτερα γνωστά τις θέσεις τους. Τις θέσεις, που γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά κάνει ότι δεν ακούει, επειδή θέλει να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές, φιλομονοπωλιακές συμφωνίες που έχει κάνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ΓΚΑΤΤ, την ΚΑΠ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση είναι αμείλικτη και πιστή στις εντολές που έχει λάβει από τις Βρυξέλλες όταν έχει να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι για άλλους έχει να μοιράζει λεφτά. Εχει για να κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη των ΠΑΕ και να μοιράζει, χαριστικά, δάνεια. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει μόνο με μαζικούς, λαϊκούς αγώνες.

- Ποια πρέπει να είναι η στάση των άλλων εργαζομένων απέναντι στον αγώνα των αγροτών;

- Ο αγώνας των αγροτών μάς αφορά όλους. Είναι αγώνας όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κατ' εντολή του υπερεθνικού κέντρου των Βρυξελλών. Ολων όσοι πλήττονται από τη μακρόχρονη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Είναι αγώνας επιβίωσης όλων των ανθρώπων του μόχθου. Επομένως, εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των αγροτών. Να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους έμπρακτα. Να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους.

Θ. Μπ.

Η ΔΙΑΘΕΣΗ της Ουάσιγκτον, να προωθήσει διαδικασίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι οι τριβές στους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης θα συνεχιστούν... (σελίδα 5).ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, στην Κέρκυρα, τις προκλητικές δηλώσεις του, αλλά και την επίθεσή του στο ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση (σελίδα 6).

ΜΑΖΙΚΗ και μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Βέλγιο, όπου περίπου 100.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στην "Πορεία για Δουλιά" και συμπαράστασης στους μεταλλεργάτες (σελίδα 8).

Η ΡΩΣΙΑ έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στις εξαγωγές όπλων και να γίνει ο πρώτος εξαγωγέας διεθνώς ως το τέλος του αιώνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας εξοπλισμών της Ρωσίας Ντ. Μορόζοφ (σελίδα 9).

ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ να μεταστεγαστεί και να απομακρυνθεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού από τη θέση στην οποία βρίσκεται σε περιοχή του Αγίου Τρύφωνα, εκφράζει με κείμενο, που κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους, η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων (σελίδες 10-11).

ΠΕΙΘΗΝΙΟ όργανο του διορισμένου περιφερειάρχη θέλει να καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, η κυβέρνηση. Ετσι επείγεται να προωθήσει το νομοσχέδιο για την περιφερειακή οργάνωση της χώρας που εντείνει τον έλεγχο της περιφέρειας στους αιρετούς (σελίδα 24).

"ΔΕΚΑΡΑ" για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα δε δίνει ο Οργανισμός Ελληνικού Νηογνώμονα και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά, καθώς αυξάνεται η "μακάβρια λίστα" των ναυτικών ατυχημάτων (σελίδα 32).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ